joi, 13 decembrie 2007
Pitbull Challenge vine la Suceava
sursa: Monitorul de Suceava
Handbaliştii suceveni, premiaţi la sfârşit de tur
După faptă şi răsplată
La capătul celui mai fructuos sezon de toamnă din istoria handbalului sucevean, elevii antrenorilor Petru Ghervan şi Leonard Bibirig nu puteau avea parte decât de un banchet de sfârşit de an pe măsura faptelor. În atmosfera plăcută oferită de Restaurantul Brădet, sportivii de la Universitatea Suceava au fost premiaţi pentru merituosul loc 6 obţinut la finalul turului în aplauzele asistenţei alcătuite din sponsori, jurnalişti, soţii sau prietene. În alocuţiunea sa, tehnicianul Petru Ghervan a ţinut să mulţumească jucătorilor, conducătorilor, cât şi oamenilor de bine care au sprijinit suflarea handbalistică în cursul acestui an plin de realizări. „Suntem o echipă mică, care iată, într-un timp relativ scurt am reuşit să devenim un nume respectat în România. S-a muncit bine în vară, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Din păcate în ultimele meciuri ale sezonului nu a ieşit totul la fel cum doream, însă nu trebuie uitat totuşi că ne-au învins deţinătoarea Challenge Cup, UCM Reşiţa şi campioana en-titre, HCM Constanţa. Evoluţiile de până acum ne îndreptăţesc să sperăm la o clasare în prima jumătate a clasamentului la finalul campionatului, sau de ce nu, chiar la o participare în cupele europene”, a declarat Petre Ghervan.
Autorităţile locale au promis sprijin pentru echipăToţi ceilalţi care au urmat la cuvânt, rectorul Universităţii Ştefan cel Mare, Adrian Graur, preşedintele Consiliului Judeţean, Gavril Mârza şi primarul municipiului Suceava, Ion Lungu au ţinut să mulţumească jucătorilor şi antrenorilor pentru ceea ce au realizat în anul 2007. „CS Universitatea a arătat într-adevăr ca o echipă de elită şi mă bucur că măcar în handbal am reuşit să ne impunem la nivel naţional. Puteţi conta şi pe mai departe pe sprijinul Consiliului Local şi al meu personal. Îmi doresc totodată ca celelalte sporturi din Suceava să urmeze exemplul vostru, care este unul de urmat”, a precizat Ion Lungu.
Sponsorii şi echipaÎn calitate de reprezentant al finanţatorilor, preşedintele Consiliului de Administraţie, Viorel Nuţu, a dorit să-i nominalizeze pe toţi aceia care au susţinut financiar echipa, începând cu investitorii principali, Universitatea Ştefan cel Mare, Consiliul Judeţean şi Primăria Suceava,şi continuând apoi cu sponsorii privaţi: Darex Auto, Mobil 1, General Construct, Everiscan, Lider CMC, Betty Ice, SUCT, Global Design, Civica, Axicon, Arond, Deco Design, Dorna SA, Asico Trans, FIAM, Roplast Thermo, Revine Impex, Tehno Activ, Biostar, Vivat Construct, Loial Impex, Givas Comimpex, Centrul Comercial Zimbrul, Intercardiodiab şi Alumet. În încheiere, Răzvan Gavriloaia s-a arătat recunoscător, în numele jucătorilor, pentru condiţiile de a face performanţă care există în prezent la Suceava, asigurând asistenţa că şi rezultatele echipei se vor situa de acum la acelaşi nivel. Andrei, Pralea, Spiridon, Bibirig, Chiruţ, Adomnicăi, Mitrea, Tcaciuc, Gavriloaia, Bursuc, Ţuţu, Ignat, Dospinescu, Zvanciuc, Brădăţan, Mihai şi Hapenciuc sunt handbaliştii care au făcut din CS Universitatea Suceava un nume respectat în România.
sursa: Monitorul de Suceava
Violatorii unei minore, aşteptaţi să se întoarcă din străinătate
Cercetările în cazul unui viol a cărui victimă este o elevă de clasa a VII-a, în care suspecţi sunt trei tineri în vârstă de 16, 17, respectiv 19 ani, au fost amânate, pentru că doi dintre aceştia sunt plecaţi în străinătate şi nu au putut fi audiaţi.
Poliţiştii care se ocupă de caz spun că dacă cei doi suspecţi nu vor reveni în scurt timp la domiciliile lor din Câmpulung Moldovenesc, aşa cum au promis familiile acestora, dosarul va fi înaintat oricum la Parchet cu propunere de trimitere în judecată.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, întrucât victima are sub 15 ani, cei trei tineri riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 25 de ani.
Fapta de care sunt acuzaţi cei trei tineri (Lucian H., 19 ani, B.C., 16 ani, şi S.U., 17 ani, toţi din Câmpulung Moldovenesc) s-a petrecut la începutul lunii august a acestui an.
Victima, o minoră în vârstă de 13 ani, a fost ademenită de Lucian H., într-o cazemată de la periferia Câmpulungului.
Eleva se întâlnea de câteva săptămâni cu acesta şi nu a bănuit nimic din ceea ce avea să i se întâmple.
În cazemata respectivă, tânărul a încercat să întreţină raporturi sexule cu ea, însă, la refuzul minorei, a devenit violent.
După ce a obligat-o să întreţină raporturi sexuale cu ea, Lucian H. i-a chemat şi pe ceilalţi doi tineri, victima fiind violată şi de către aceştia.
Legişti au confirmat varianta violului, stabilind şi că minora era virgină înaintea agresiunii sexuale.
Pentru că autorii nu au antecedente penale, iar doi dintre ei sunt minori, oamenii legii au decis cercetarea lor în stare de libertate.sursa: Monitorul de Suceava
Maeştrii focurilor de artificii
Plătiţi să dea foc
Spectacolele organizate cu diferite ocazii în mai toate localităţile judeţului, fie că sunt grandioase ori de mai mică amploare, nu mai sunt concepute astăzi fără un joc de artificii care să încheie, incendiar, evenimentul.
Cum jocurile de artificii nu pot fi organizate decât de specialişti licenţiaţi în domeniu, şi la Suceava au apărut firmele specializate.
La nivelul judeţului sunt trei firme autorizate de poliţie să organizeze spectacole de artificii.
Solicitări peste solicitări de Revelion
Cu doi dintre patronii firmelor abilitate să organizeze spectacole de artificii am reuşit să vorbim şi noi. În această perioadă sunt foarte greu de găsit. Cum sărbătorile de iarnă se apropie, iar cei care solicită focuri de artificii în această perioadă sunt numeroşi, cei care se ocupă de această afacere sunt într-o fugă continuă.
Colonelul în rezervă Florin Petraru, fost şef al Inspectoratului Judeţean de Protecţie Civilă, este licenţiat în domeniul pirotehnic încă din anul 1998.
A fost unul din primii români care şi-a înfiinţat o firmă pentru organizarea spectacolelor de artificii.
Primul joc de artificii l-a organizat în anul 1998, în comuna Moara. Cu mijloace precare la început, dar dezvoltându-se treptat în fiecare an, colonelul Petraru se poate lăuda cu spectacole de artificii grandioase.
Ţine să precizeze că un astfel de spectacol nu e deloc uşor de organizat, implică unele riscuri, şi de acea trebuie pregătit în detaliu. Spune că pentru Revelionul din acesta are deja încheiate 10 contracte, şi este posibil să mai semneze şi altele.
„În general solicitările vin de la organizatorii zilelor localităţilor, de la cei care organizează manifestări politice, şi, bineînţeles, cele mai multe, vin de la cei care organizează Revelioane”, spune Florin Petraru.
Cheia unui spectacol reuşit
Pentru a place publicului, un foc de artificii trebuie să îmbine două elemente deosebit de importante.
„Trebuie îmbinată cadenţa de tragere cu înălţimea la care se produc exploziile, în timp ce direcţia de azvârlire este şi ea foarte importantă. Pentru a putea admira în toată splendoarea un astfel de spectacol, spectatorii trebuie să fie la o distanţă considerabilă de locul în care se produc exploziile de artificii”, a explicat Petraru.
Pentru a organiza jocuri de artificii cât mai spectaculoase, organizatorii apelează la produse din China, Polonia, Ungaria ori Germania, unde se găsesc materialele pirotehnice de cea mai bună calitate.
Printre materialele folosite la jocurile de artificii se numără: bateriile, bombiţele de diferite calibre, jerbele şi vulcanii.
Focuri din trei direcţii
Când aduce vorba de cele mai reuşite focuri de artificii pe care le-a organizat, Florin Petraru aminteşte de recentul spectacol organizat în campania electorală pentru europarlamentare în faţa Casei de Cultură, eveniment la care s-a putut vedea un superb foc de artificii.
„Pentru prima dată în centul oraşului artificiile au fost lansate simultan din trei locaţii. De pe acoperişul Casei de Cultură, de la sol, din apropierea Casei, dar şi de la Cetate. Cred că toţi cei prezenţi la eveniment au fost încântaţi de spectacolul de lumini”, spune maestrul în artificii.
Când aduce vorba şi de alte evenimente foarte reuşite de care este foarte mândru, colonelul povesteşte despre spectacolul de artificii organizat la Broşteni, pe 1 ianuarie 2007, când 5.000 de participanţi au fost încântaţi de focul de lumini de pe cer, dar şi de un foc de artificii de la Cetatea de Scaun, organizat cu ocazia unui congres european al medicilor.
Artificii la nunţi şi botezuri
În ultima vreme, şi la Suceava, firmele care organizează jocuri de artificii au început să aibă un nou tip de clienţi.
„Avem foarte multe solicitări pentru organizarea de focuri de artificii la nunţi, onomastici, mese festive, botezuri şi alte manifestări asemănătoare”, spune Florin Petraru.
Problema este însă că nu toţi cei care îşi doresc un astfel de eveniment pot fi şi serviţi. Cine îşi organizează o astfel de petrecere la un restaurant din mijlocul oraşului, printre blocuri, nu are cum să aibă parte de un joc de lumini.
Un spectacol de artificii poate fi organizat numai în anumite condiţii. Punctul de la care se lansează focul trebuie să fie la minimum 50 de metri de locuinţele cu patru nivele, şi la 100 de metri de cele mai înalte. De asemenea, focurile de artificii trebuie organizate la cel puţin 500 de metri de păduri ori de benzinării.
De la 2.000 de lei la 9.000 de euro
În ceea ce priveşte tarifele, totul depinde de ce vrea clientul. În cazul unui spectacol de artificii de mică amploare, dar care totuşi să cuprindă suficiente elemente spectaculoase, specific pentru nunţi, botezuri sau astfel de evenimente, materialul pirotehnic necesar costă în jur de 1.500 de lei. Plus încă cel mult 500 de lei reprezentând onorariul firmei ce pregăteşte spectacolul, se ajunge la un preţ total de 2.000 de lei.
În cazul spectacolelor mari, destinate câtorva mii ori chiar zeci de mii de oameni, datele problemei se schimbă radical, preţul fiind de ordinul miilor de euro. Am aflat că unul din cele mai grandioase spectacole organizate în Suceava a costat 9.000 de euro.
Deşi sunt autorizate să desfăşoare activităţi pirotehnice, firmele nu pot organiza un joc de artificii fără o serie de aprobări.
De fiecare dată, trebuie obţinută autorizaţie de la administraţia locală din zona în care se organizează evenimentul, acord tehnic de la pompieri, dar şi aprobare de la Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice al Poliţiei Suceava. Doar atunci când se organizează jocuri de artificii cu obiecte pirotehnice din clasa a II-a, de obicei folosite pentru spectacolele mici, este suficientă doar o aprobare de la poliţie.
Specializat în zilele oraşelor
Dinu Juverdeanu are şi el o firmă autorizată să organizeze jocuri de artificii. A lucrat ca pirotehnist şi, după ce a ieşit la pensie, s-a gândit să-şi facă propria afacere.
Are firma de cinci ani de zile şi se poate lăuda cu organizarea de jocuri de artificii la zilele câtorva din localităţile importante ale judeţului Suceava.
A umplut cerul de lumini în ultimii ani la Zilele Câmpulungului, Rădăuţiului, Siretului şi Humorului.
Dacă Florin Petraru are angajaţi care îl ajută să organizeze evenimente în mai multe locuri, Dinu Juverdeanu lucrează singur, şi de aceea acoperă mai puţine evenimente.
Este totuşi mulţumit. „Organizez jocuri de artificii pentru a mă menţine în formă, şi bineînţeles, pentru latura financiară”, conchide acesta.sursa: Monitorul de Suceava
Avertizare pentru firmele care modernizează DN 17
Firmele care realizează modernizarea DN 17, respectiv Mochlos şi Aktor din Grecia şi SC CF Iaşi, trebuie să marcheze corespunzător porţiunile în care se execută aceste lucrări.
Subprefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, a spus că suplimentarea marcajelor este necesară în special pe timpul iernii, astfel încât să se evite producerea unor accidente.
„Singurele probleme pe care le avem cu drumurile din judeţ sunt pe acest traseu spre Vatra Dornei, unde nu sunt finalizate lucrările de modernizare. Iar firmele care execută aceste lucrări trebuie să pună mai multe indicatoare pentru a semnala acolo unde drumul se îngustează, sau unde există diferenţe de nivel”, a declarat Băişanu.
Avertizarea făcută de subprefectul judeţului vine după ce în ultima perioadă a crescut numărul accidentelor pe DN 17, poliţiştii suceveni precizând că unul dintre motive este şi semnalizarea insuficientă a zonelor în care se realizează lucrările de modernizare.
Pe de altă parte, Alexandru Băişanu a declarat că a solicitat comandamentelor de urgenţă din judeţ, precum şi poliţiei şi firmelor care asigură deszăpezirea drumurilor, să fie pregătite în situaţia în care precipitaţiile sub formă de ninsoare vor continua şi în perioada următoare.
Băişanu a precizat că până în momentul de faţă nu au fost semnalate probleme de circulaţie pe drumurile din judeţ.
„Cu toate acestea am solicitat tuturor să fie pregătiţi pentru a interveni în cazul în care drumurile vor fi blocate din cauza ninsorilor abundente”, a declarat subprefectul judeţului Suceava.
sursa: Monitorul de Suceava
Investigaţii la tomograf, numai pentru pacienţii cu bani
Ipoteză îngrijorătoare
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava caută soluţii pentru bolnavii care au nevoie urgentă de investigaţii cu computerul tomograf, în condiţiile în care acest aparat va fi dat în funcţiune anul viitor, la o dată încă incertă, iar contractul încheiat de unitate cu clinica din Iaşi pentru acordarea gratuită de astfel de servicii expiră la finele anului.
Ieri, în conferinţă de presă, directorul Costică Dăscăliuc a anunţat că va iniţia discuţii cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a identifica o modalitate care să permită pacienţilor cu recomandare pentru investigaţii cu computerul tomograf să beneficieze de ele în altă parte. Sursa citată a explicat că, de când fostul aparat de tomografie al spitalului a devenit nefuncţional, bolnavii sunt investigaţi fără cost la o clinică din Iaşi, în baza unui contract, dar valabilitatea acestui act încetează la finele anului în curs.
„Nu vom lăsa bolnavii fără asistenţă sanitară”Problema care se pune este cine îi va prelua pe aceşti pacienţi, având în vedere că la Spitalul Judeţean Suceava computerul tomograf va ajunge şi va fi dat în funcţiune în prima parte a lui 2008.
„Nu vom lăsa bolnavii fără asistenţă sanitară”, afirmă în acest context directorul Dăscăliuc.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a semnat, săptămâna trecută, contractul pentru achiziţionarea tomografului, dar data stipulată în document, de la care pacienţii ar trebui să beneficieze în mod sigur de investigaţii cu acest tip de aparat, este 31 iulie 2008. Acesta este termenul oficial până la care firma Medicare Technics SRL, cea care a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii pentru aducerea şi montarea computerului tomograf, s-a angajat să facă toate demersurile pentru darea lui în folosinţă.
Tot până atunci, Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava trebuie să obţină avizele necesare de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).
Alte aparate noi în spital, săptămâna viitoarePotrivit directorului Costică Dăscăliuc, compania Medicare Technics SRLa anunţat că va aduce aparatul de tomografie în primele 2 – 3 luni ale anului viitor, iar în maxim 3 săptămâni acesta ar putea fi funcţional.
Computerul tomograf care va intra în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă costă 13,147 miliarde de lei vechi şi are 8 slide-uri (imagini), jumătate faţă de cât a cerut conducerea unităţii şi dublu în comparaţie cu cel care există deja în Suceava.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă vor ajunge, până pe 17 decembrie a.c., alte aparate de ultimă generaţie, respectiv osteodensitometru, mamograf şi sisteme complete de chirurgie.sursa: Monitorul de Suceava
Programul agentiilor CFR de sarbatori
Agentiile de voiaj CFR vor fi inchise in zilele de 25 decembrie si 1 ianuarie 2008; iar in zilele de 24, 26,27, 28 , 31 decembrie 2007 si 2 ianuarie 2008 programul de lucru al agentiilor va fi cel normal; in ziua de 29 decembrie 2007 vor fi deschise doar agentiile de voiaj CFR care in mod normal au program de lucru sambata.
20 trenuri de ccalatori, dintre care 14 de rang superior si sase personale vor circula suplimentar in perioada 14 decembrie - 14 ianuarie 2008,potrivit unui comunicat al CFR Calatori. R 797 si R 798 Bucuresti Nord – Craiova si retur vor circula zilnic in perioada 14 decembrie 2007 – 13 ianuarie 2008, cu exceptia zilelor de 25 si 26 decembrie 2007 si 1 si 2 ianuarie 2008;
R 853 si R 854 Vatra Dornei – Cluj Napoca si retur vor circula zilnic in perioada 14 decembrie 2007 – 6 ianuarie 2008, cu exceptia zilelor de 25 si 26 decembrie 2007 si 1 si 2 ianuarie 2008; Trenurile accelerat 11651 Bucuresti Nord – Suceava Nord; 11661 Bucuresti Nord – Iasi vor circula zilnic in perioada 14/15 decembrie 2007 – 12/13 ianuarie 2008, cu exceptia zilelor de 25/26, 26/27 si 31 decembrie 2007/1 ianuarie 2008 si 1/2 si 2/3 ianuarie 2008.
De asemenea, Acc 11652 Suceava Nord - Bucuresti Nord; Acc 11662 Iasi - Bucuresti Nord vor circula zilnic in perioada 15 decembrie 2007 – 13 ianuarie 2008, cu exceptia zilelor de 26 si 27 decembrie 2007 si 1, 2 si 3 ianuarie 2008; Acc 11653 si Acc 11654 Bucuresti Nord – Bacau si retur vor circula zilnic in perioada 17 decembrie 2007 – 13 ianuarie 2008, cu exceptia zilelor de 25 si 26 decembrie 2007 si 1 si 2 ianuarie 2008; Acc 11655 si Acc 11656 Bucuresti Nord – Bacau si retur vor circula zilnic in perioada 14 decembrie 2007 – 13 ianuarie 2008, cu exceptia zilelor de 25 si 26 decembrie 2007 si 1 si 2 ianuarie 2008;
Acc 11875 Bucuresti Nord – Urziceni - Galati va circula zilnic in perioada 14 decembrie 2007 – 13 ianuarie 2008, cu exceptia zilelor de 25 si 26 decembrie 2007 si 1 si 2 ianuarie 2008; Acc 11874 Galati - Urziceni - Bucuresti Nord va circula zilnic in perioada 15 decembrie 2007 – 14 ianuarie 2008, cu exceptia zilelor de 25 si 26 decembrie 2007 si 1 si 2 ianuarie 2008.
sursa: ziare.com
Sindicaliştii suceveni au demonstrat că există
Sindicaliştii suceveni şi-au făcut simţită prezenţa pe piaţă miercuri în cadrul unei acţiuni de protest desfăşurate în faţa Prefecturii. Circa 100 de sindicalişti de la BNS, Cartel Alfa şi CSDR au pichetat timp de o oră Prefectura, în intervalul 11-12, în ciuda vremii potrivnice. Ei sunt nemulţumiţi de legea bugetului de stat pe 2008 şi de modificările aduse legii privind contractele colective de muncă. „Dacă în legătură cu salariul minim pe economie am ajuns la un compromis cu guvernanţii mai avem şi alte revendicări care încă nu sunt rezolvate şi cea mai mare este aceea că ne-a fost trunchiat de la an la an dreptul la grevă. Doar atunci cînd rămîi fără contact colectiv de muncă pe unitate poţi declanşa o grevă sau mai precis conflict de interese. Nu putem declanşa un conflict de interese atunci cînd avem prevederi la nivel superior într-un contract superior şi nu putem să aplicăm într-un contract inferior la nivel de unitate ci suntem trimişi în justiţie care este aglomerată de dosare care se soluţionează foarte greu şi salariaţii noştri îşi pierd răbdarea. O altă revendicare este aceea să se aşeze guvernul cu sindicatele şi patronatele la masă şi să stabilească un coş minim pentru existenţă pentru că au crescut preţurile foarte mult, ne aliniem la UE în schimb ceea ce înseamnă drepturi salariale suntem undeva foarte jos”, a declarat liderul BNS Suceava, Iordănel Secrieru. Subprefectul de Suceava, Alexandru Băişanu, a primit lista de revendicări şi le-a spus protestatarilor că o va trimite la Guvern, spre rezolvare.
sursa: Suceava News
Flutur "i-a mâncat" pe democraţii suceveni
Echipa din Suceava a preşedintelui executiv PLD, Gheorghe Flutur, în frunte cu acesta, vor prelua principalele funcţii în organizaţia judeţeană a noului Partid Democrat Liberal. Astfel, liberal democraţii vor deţine atât preşedinţia organizaţiei judeţene a PDL, dar şi şefia organizaţiei municipale Suceava. Iar dacă în cazul filialei judeţene era mai mult ca sigur că preşedinţia va fi a lui Gheorghe Flutur, elementul de noutate apare la organizaţia municipală Suceava, unde democraţii au pierdut conducerea.Gheorghe Flutur a spus că personal a optat pentru funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PDL Suceava, urmând ca actualii liberali democraţi să deţină majoritatea funcţiilor în viitorul Birou Permanent „operativ”, aşa cum l-a denumit liderul PLD. Flutur a explicat că la Suceava, noul PDL va avea un Birou Judeţean din care vor face parte membrii actualelor birouri de conducere PD şi PLD, dar şi un Birou Permanent „restrâns şi operativ”, format din 29 de membri. Demn de remarcat este faptul că în acest birou, majoritari vor fi liberal democraţii, care vor deţine 16 funcţii, în timp ce democraţii vor avea doar 13. Iar dacă preşedinţia PDL Suceava a fost stabilită deja, este posibil ca funcţiile de prim-vicepreşedinţi să fie ocupate de actualii lideri ai PD şi PLD Suceava, Eugen Uricec, respectiv Dumitru Pardău. Pentru celelalte funcţii de conducere din cadrul PDL Suceava mai sunt „în cărţi” senatorul Constantin Gheorghe, deputaţii Romică Andreica (PLD) şi Aurel Olărean (PD), dar şi actualul preşedinte executiv al PD Suceava, Sabin Adrian Drăgan, şi vicele PLD Suceava, Petru Carcalete. Gheorghe Flutur a precizat că acelaşi raport de forţe va fi menţinut şi la nivelul conducerii organizaţiei municipale Suceava a PDL. El a adăugat că până în momentul de faţă nu a fost stabilită persoana care va ocupa funcţia de preşedinte al acestei organizaţii. Cu toate acestea, este posibil ca preşedinţia Organizaţiei Municipale Suceava a PDL să fie ocupată de Gabriel Gospodaru, cel care conduce în momentul de faţă organizaţia PLD din municipiul reşedinţă de judeţ. „Şi la nivelul organizaţiei municipiului Suceava se va păstra acelaşi raport ca la judeţ în ceea ce priveşte funcţiile din biroul local. Iar în ceea ce priveşte celelalte organizaţii PDL din judeţ, structura lor va fi decisă de conducerea organizaţiei judeţene”, a spus Gheorghe Flutur. Viitorul lider al PDL Suceava, Gheorghe Flutur, va deţine şi funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional al acestui partid. El a arătat că în urma discuţiilor cu conducerea democraţilor, PLD a obţinut conducerea a şapte organizaţii judeţene PDL, respectiv Suceava, Botoşani, Neamţ, Vaslui, Dîmboviţa, Argeş şi Teleorman. Flutur a mai spus că dacă în aceste organizaţii conducerile vor fi ale actualului PLD, la nivel central raportul din Biroul Permanent Naţional al PDL va fi de 10 la 19, în favoarea PD. „Vreau să le transmit democraţilor şi liberal democraţilor că trebuie să strângem rândurile. Este loc pentru fiecare. Şi asta pentru că PDL devine şi la nivel naţional, şi în Suceava, principala forţă politică, care va câştiga viitoarele alegeri”, a spus Flutur.
sursa: Suceava News
Elodia a apărut la Rădăuţi
Deşi interminabilele dezbateri pe tema „dispariţiei Elodiei” de pe un canal de televiziune naţional nu au adus nimic nou în ultima perioadă, Elodia a apărut la Rădăuţi în urmă cu câteva zile.
Mai precis, funcţionarii de la biroul Starea Civilă din primăria rădăuţeană au consemnat în registrul de nou născuţi aducerea pe lume a unei fetiţe care a primit prenumele de Elodia.
Fetiţa s-a născut la Maternitatea Rădăuţi pe 26 noiembrie, iar părinţii ei, originari din comuna Dorneşti, s-au prezentat la primăria din municipiul Rădăuţi pentru declararea fetiţei la începutul acestei săptămâni.
Nume din telenoveleCazul micuţei din Dorneşti care a primit un nume „la modă” nu mai surprinde pe nimeni, în condiţiile în care la finele anului 2003 a fost înregistrată, tot aici, naşterea unei fetiţe ce a fost botezată cu prenumele Andreea Marin.
În conformitate cu statisticile biroului specializat din administraţia rădăuţeană, încă din anii “90, mulţi localnici şi-au botezat urmaşii cu prenumele personajelor din filme, în special din categoria telenovele, sau cu numele vedetelor TV.
În acelaşi timp trebuie menţionat că în urmă cu mai mult de 40 de ani, o familie din localitate a decis să-şi boteze cei trei prunci cu nume din categoria “tabu” la acea vreme: Lenin, Marx şi Engels.
Potrivit lucrătorilor din primăria rădăuţeană, în ultima perioadă se poartă din nou prenume din telenovele, însă este foarte posibil ca în curând să fie înregistraţi nou născuţi pe ale căror certificate să apară prenume ca Prison Break sau Lost.sursa: Monitorul de Suceava
Zăpada nu a dat mari bătăi de cap sucevenilor
Ninsorile abundente care s-au abătut asupra Sucevei, începând de marţi seara, acoperind întreg municipiul cu un strat gros de zăpadă, păreau să anunţe instalarea iernii, după o perioadă cu temperaturi mai mult pozitive şi ploi de toamnă.
Şoferii, care au avut ceva de muncă pentru a îndepărta stratul de aproape două palme de zăpadă depusă pe autoturisme, au putut răsufla uşuraţi atunci când au constatat că, deşi ninsoarea nu se oprise, străzile au fost curăţate de maşinile Rosal, în paralel, fiind împrăştiate cantităţi suficiente de material antiderapant.
Directorul firmei de salubrizare Rosal, Adrian Niculescu, a spus că prima intervenţie, cu utilajele de curăţare a străzilor, a fost în jurul orei 23.00, cu o scurtă perioadă de pauză în jurul orei 3 dimineaţa, când au reînceput ninsorile.
“Pentru a contracara efectelor ninsorilor abundente, de la primele ore ale dimineţii a fost împrăştiat material antiderapant, întâi pe arterele principale, apoi pe cele secundare. Pe trotuare am intervenit cu utilajele speciale pe care le avem, dar acolo unde nu este suficient spaţiu pentru manevrarea acestora zăpada a fost curăţată manual, sau a fost împrăştiat antiderapant”, a precizat Adrian Niculescu.
Comercianţii, obligaţi să cureţe trotuarele din faţa magazinelor
Spre deosebire de alţi ani, în care mulţi comercianţi au aşteptat ca Primăria să-i ameninţe cu amenzi, ca să iasă să cureţe trotuarul din faţa magazinelor proprii, anul acesta, aproape toţi s-au achitat de această obligaţie, din proprie iniţiativă.
“Nu a mai fost nevoie să le trimitem avertizări agenţilor comerciali, care au înţeles că aşa este normal să acţioneze”, a declarat viceprimarul Sucevei, Angela Zarojanu.
Necesitatea măsurilor de îndepărtare a zăpezii şi de pe trotuare s-a făcut simţită în jurul orelor amiezii, când, pe trotuarele ce nu au fost curăţate, pietonii au circulat cu dificultate.
Conform avertizărilor meteorologice primite de către cei de la Rosal, un nou val de zăpadă s-ar putea abate asupra Sucevei la sfârşitul săptămânii, cel mai probabil în cursul zilei de sâmbătă.sursa: Monitorul de Suceava
Poliţia Rutieră „vânează” maşinile parcate neregulamentar
Acţiune
Poliţia Rutieră Suceava a demarat o serie de acţiuni menite să identifice autovehiculele parcate neregulamentar pe străzile din municipiu, în special în zonele foarte aglomerate.
Primele „victime” acestei acţiuni au fost proprietarii autovehiculelor parcate pe strada Alexandru cel Bun, în zona Primăriei, pe trotuarul din partea dreaptă a sensului de mers.
Agenţii din cadrul Poliţiei Rutiere Suceava, care au constatat că trotuarele fuseseră transformate integral în locuri de parcare, au fotografiat aceste maşini, numărul de înmatriculare al fiecărui autovehicul fiind, ulterior, căutat în baza de date, în vederea identificării proprietarilor. Aceştia din urmă vor avea parte de o surpriză mai puţin plăcută în zilele următoare.
„Invitaţie” la PoliţiePotrivit şefului Poliţiei Rutiere Suceava, comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc, proprietarii autovehiculelor vor primi acasă „o invitaţie” de a se prezenta la sediul instituţiei, unde vor fi înştiinţaţi cu privire la sancţiunile primite, două puncte de penalizare şi între şase şi opt puncte de amendă. Amenzile aplicate pentru oprirea interzisă vor fi cuprinse între 234 şi 312 lei.
„Credem că cele două puncte de penalizare care se aplică îi vor conştientiza pe suceveni, mai mult decât o amendă, pentru a nu mai opri în locuri nepermise. Acţiunea Poliţiei Rutiere vizează conducătorii auto care, în mod vădit, încurcă traficul rutier şi pietonal”, a explicat comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc.
Verificările Poliţiei Rutiere vizează oprirea pe trotuare, fără ca pietonilor să le rămâne cel puţin un metru pentru a circula fără a fi nevoiţi să iasă pe carosabil, oprirea în zonele de preselecţie a intersecţiilor aglomerate sau în staţiile pentru transportul în comun.
Este cazul străzii Narciselor, al intersecţiei bulevardului Ana Ipătescu cu strada Mitropoliei, al staţiilor de la Bancă şi Policlinică.
Angajaţi ai Primăriei, erijaţi în agenţi de circulaţieMai mulţi proprietari de autovehicule, care au parcat, săptămâna trecută, în zona Primăriei Suceava, pe strada Alexandru cel Bun, au avut surpriza să găsească un bileţel prin care erau anunţaţi că „este interzisă parcarea pe trotuar”, parcarea fiind „obligatorie pe carosabil, pe partea stângă”. Bileţelul, de altfel nesemnat de nici o autoritate în domeniul rutier, i-a indus în eroare pe şoferii care nu au putut ţine cont de aceste „avertismente”.
Bileţelul cu pricina a fost postat sub ştergătoarele de parbriz de şeful Serviciului Sistematizări Rutiere din cadrul Primăriei Suceava, Teodor Vătui.
Acesta a precizat că a luat această decizie în urma sesizărilor repetate venite din partea unor suceveni deranjaţi că nu se pot deplasa pe trotuar din cauza autovehiculelor parcate la întâmplare. Reprezentantul Primăriei, care nu a anunţat nici conducerea instituţiei cu privire la această decizie, dar nici nu a semnat bileţelul cu avertismente, nu cunoaşte însă legislaţia rutieră, ce permite parcarea pe trotuar, chiar şi pe ambele părţi ale sensului unic, cu condiţia de a nu obstrucţiona circulaţia rutieră şi pietonală.
Comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc a declarat că acţiunea Poliţiei Rutiere nu are nici o legătură cu decizia reprezentanţilor Primăriei care, atunci când introduc o reglementare suplimentară legislaţiei rutiere, trebuie să o pună în practică prin mijloace specifice de semnalizare rutieră.sursa: Monitorul de Suceava
Aerodrom la Capu Câmpului
O firmă din Bucureşti, SC Carta-Granco SRL, intenţionează să construiască un aerodrom în Capu Câmpului.
Primarul acestei comune, Gheorghe Cajvan, ne-a declarat că reprezentanţii firmei bucureştene au depus deja o cerere de concesionare a unei suprafeţe de aproximativ şese hectare de teren, în vederea construirii unui aerodrom pentru avioane de mici dimensiuni, cu toate dotările şi utilităţile necesare.
El a precizat că din discuţiile preliminare cu reprezentanţii firmei Carta-Granco, aerodromul ar urma să aibă o pistă de 1.000 de metri lungime, investiţia urmând să includă şi hangarele necesare pentru „parcarea” avioanelor.
„Deocamdată suntem în faza de discuţii. Oricum realizarea acestei investiţii va reprezenta un lucru pozitiv, în condiţiile în care cei de la firma bucureşteană au spus că vor folosi forţă de muncă locală”, a mai spus primarul din Capu Câmpului.
Este posibil ca intenţia firmei din Bucureşti de a construi acest aerodrom să fie legată de viitoarele investiţii în domeniul turismului ce urmează a se realiza în oraşul Gura Humorului, în condiţiile în care distanţa dintre cele două localităţi este de numai câţiva kilometri.
La Gura Humorului se află în derulare un proiect de aproximativ 10 milioane de euro, una din investiţii însemnând construcţia unei pârtii de schi cu o lungime de 1.578 de metri, fiind cotată cu un punctaj de 7,5 privind gradul de competitivitate, din 10 puncte posibile.sursa: Monitorul de Suceava
Un val de pământ s-a surpat peste un muncitor de la Test Prima
Lucrări periculoase
La un pas de moarte, după ce un val de pământ, cu pietre de mari dimensiuni, s-a prăbuşit peste el.
Un angajat al firmei Test Prima, care lucra la amenajarea unui cămin de contorizare termică pentru casele de pe strada Dragoş Vodă, a fost prins sub un val de pământ care s-a surpat, antrenând în cădere şi bucăţi din asfaltul drumului.
Accidentul de muncă s-a petrecut la câţiva paşi distanţă de punctul termic Liceu Ştefan cel Mare, ieri dimineaţă, în jurul orei 11:00.
Viorel Băltaru, din localitatea suceveană Ştirbăţ, care lucra într-unul din şanţurile care se întind de-a lungul întregii străzi Dragoş Vodă, a fost scos cu greu de sub valul de pământ de colegii săi, care ar fi fost la rândul lor victime, dacă nu aveau de adus nişte materiale.
“Am înlemnit când l-am văzut acolo, întins pe jos şi acoperit de pământ. Puteam fi şi eu în locul lui. De fapt, puteam fi toţi trei, cei care l-am scos de acolo, pentru că urma să coborâm şi noi în şanţ, să lucrăm împreună”, povesteşte unul din muncitori, mai în vârstă.
Paza bună, singura protecţie
Curios este că pământul s-a surpat dedesubtul unei porţiuni de drum asfaltat, pericolul fiind cu atât mai mare cu cât a atras în cădere şi câţiva bolovani, care ar fi putut zdrobi un om cu uşurinţă.
„Noroc că nu l-a lovit la coloană”, a spus un alt muncitor, făcându-şi cruce.
Viorel Băltaru a fost transportat la Spitalul Judeţean cu o ambulanţă, iar în urma investigaţiilor medicale efectuate, s-a ajuns la concluzia că a suferit un traumatism la piciorul stâng, fără a-i fi afectată structura osoasă.
În cele din urmă, lucrările au fost reluate, muncitorii fiind avertizaţi să ia mai multe măsuri de precauţie şi să fie atenţi atunci când coboară în şanţurile ale căror pereţi sunt îmbibaţi cu apă, de la precipitaţiile din ultima perioadă, pentru a fi evitate alte situaţii, cu mult mai grave.sursa: Monitorul de Suceava
Are 40 de kilograme la 1,80 m
La 17 ani, Petru Sibechi are doar 40 de kilograme, deşi are o înălţime de 1,80 metri. Adolescentul a fost diagnosticat cu o infecţie din cauza căreia nu asimilează alimentele.
Tânărul are vărsături, ameţeli şi nu poate face efort. Medicii l-au diagnosticat cu infecţie gastrică cu helicobacter Pylori, distonie neuro - vegetativă, reflux gastro - esofagian, Sindrom MASS.
Petru locuieşte împreună cu mama sa într-un apartament cu două camere, în care nu au căldură, nici apă caldă.
După ce doi ani a întrerupt şcoala din cauza bolilor asociate de care suferă, adolescentul s-a înscris în clasa a IX –a, la Grupul Şcolar „Mihai Băcescu” Fălticeni.
Veniturile acestei familii sunt de cel mult 360 de lei - lunar, din care peste 100 de lei costă doar tratamentul băiatului bolnav.
Din cauza afecţiunilor medicale, dar şi a necazurilor provocate de propriul tată, care l-a părăsit pe când avea doar şase ani, tânărul a făcut o depresie, care l-a ţinut departe de prieteni, rude, apropiaţi.
După doi ani de suferinţă, tânărul a dorit să reia şcoala, deşi bolile îi creează vărsături, dureri de stomac, senzaţii de leşin.
Nu poate trăi fără medicamenteNecazurile lui Petru au început în 2005, când a început să vomite cam tot ce mânca, să slăbească, dar, în acelaşi timp, să crească în înălţime.
Olga Sibechi, mama băiatului, a luat drumul clinicilor din Suceava, apoi din Iaşi, pentru a vedea ce se întâmplă cu unicul copil.
Senzaţia de rău permanent, dar şi stările de leşin i-au făcut pe medici să-i facă în repetate rânduri investigaţii aprofundate.
În final, au ajuns cu toţii la o singură concluzie: este mai bine pentru Petru să nu suporte o intervenţie chirurgicală, pentru că este foarte slab şi nu va rezista operaţiei, dar va depinde toată viaţa de medicamente, de regim şi vitamine.
N-ar fi atât de rău dacă şi-ar permite toate aceste tratamente, dar lucrurile stau cu totul altfel.
Petru primeşte lunar 110 lei, care se adaugă la pensia de boală a mamei – în valoare de 200 lei. Ea mai primeşte şi de la Primăria Fălticeni, în lunile de iarnă, câte 36 de lei lunar - drept ajutor social. Din aceşti bani, peste 100 de lei se duc pe reţeta compensată a lui Petru, 150 lei pe cheltuieli, astfel că le rămân foarte puţini bani pentru mâncare şi vitamine.
Investigaţii
„Cea mai mare dorinţă a mea este să mă fac bine. Vreau să fac o şcoală, să am un viitor. Îmi este frică din cauza acestor boli. Nu vreau să mai slăbesc, pentru că voi ajunge din nou în scaunul cu rotile. Am nevoie de alte investigaţii. Vreau să am certitudinea că nu se mai poate face nimic şi că trebuie mereu să trăiesc cu tratamente. Nu-mi permit să plec la spital mai departe. Nu am nici bani pentru vitamine. Vreau să fiu sănătos...”, ne-a povestit Petru.
Colegii de clasă îl respectă, dar sunt şi alţii care se îndepărtează de tânăr, pe motiv că are boli care s-ar putea transmite.
Singurul spijin al băiatului este mama sa, care de multe ori îi vorbeşte doar de lipsuri. Asta îl deprimă şi mai mult pe adolescent, care se vede neputincios în faţa unei situaţii pe care nu a creat-o el.
Specialiştii, după ce i-au dat gradul de handicap accentuat, i-au spus copilului că boala de care suferă este din naştere şi că trebuie mereu ţinută sub control cu medicamente şi o alimentaţie adecvată.
Tânărului îi este frică să nu mai crească, să nu aibă probleme şi cu organele interne, din cauza subnutriţiei (inima deja este afectată), pentru că, anul trecut, băiatul avea 1,74 m şi 37 de kilograme, iar acum are cu şase centimetri mai mult şi a „luat” doar 3 kilograme în greutate.
Petru locuieşte împreună cu mama sa într-un apartament fără căldură şi apă caldă. Din lipsa banilor, familia Sibechi s-a debranşat de la reţeaua de termoficare.
În nopţile foarte geroase, aceşti oameni dau drumul la o aerotermă, dar atât curentul electric, cât şi gazul folosit pentru gătit le scot din buzunar o grămadă de bani. Mama băiatului face mari eforturi pentru a nu rămâne cu datorii la asociaţie, mai ales că nu mai are rude apropiate la care să apeleze (părinţii ei au murit, nu mai are fraţi).
Necazurile au îmbărbătat-o pe femeie, au ajutat-o să depăşească mai uşor încercările vieţii, dar cel mai greu examen i se pare boala fiului său.
„Nu ştiu ce să mă mai fac... Lipsa banilor mă fac să îmi pierd speranţa, iar Petru mă vede supărată, se interiorizează şi nu mai vorbeşte cu nimeni. Citeşte, uneori scrie compuneri şi le trimite la reviste. A câştigat un milion de lei vechi o dată, după ce a scris o poveste la ziar”, ne-a mai spus femeia.
Cei care pot să-l ajute în vreun fel pe Petru, băiatul singur, refuzat de prieteni pe motiv că ar avea boli grave, lipsit de dragostea tatălui şi împovărat de lipsurile şi necazurile mamei, pot să sune la telefonul 0723 /097 297 sau să-l caute la adresa str. Republicii, Bl. 45, Sc. B, ap. 3, Fălticeni.sursa: Monitorul de Suceava
CFR Calatori va introduce 20 trenuri suplimentare in perioada sarbatorilor
| |||||
| |||||
CFR Călători va introduce, în perioada 14 decembrie 2007-14 ianuarie 2008, 20 de trenuri de călători către Craiova, Cluj, Suceava, Iaşi, Bacău şi Galaţi ca urmare a creşterii numărului de pasageri estimate în perioada sărbătorilor de iarnă. Potrivit unui comunicat remis agenţiei NewsIn de CFR Călători, în vederea adaptării capacităţii de transport la solicitările traficului de călători vor circula suplimentar 20 trenuri de călători din care 14 trenuri de rang superior şi şase trenuri personale. Astfel, va fi introdus trenuri rapid pe rutele Bucureşti Nord – Craiova şi retur şi Vatra Dornei şi Cluj Napoca. De asemenea, vor circula trenuri accelerat pe rutele Bucureşti Nord – Suceava Nord şi retur, Bucureşti Nord – Iaşi şi retur, Bucureşti Nord – Bacău şi retur şi Bucureşti Nord – Urziceni - Galaţi şi retur. O parte din aceste trenuri vor fi scoase în zilele de 25-26 decembrie şi 1-3 ianuarie. Pentru evitarea aglomeraţiei din agenţiile de voiaj în perioada următoare, CFR Călători recomandă pasagerilor să se îndrepte şi către casele de bilete din toate gările în care se emit electronic legitimaţii de călătorie unde vânzarea se face cu anticipaţie, în regim de agenţie de voiaj. |
sursa: stiri.rol.ro
Asocierea, solutie pentru accesarea fondurilor europene
Asocierea intre comunitatile mici, programele de dezvoltare regionala si proiectele comune reprezinta una dintre solutiile pentru obtinerea de fonduri europene nerambursabile necesare dezvoltarii locale, este concluzia unui seminar organizat, la Deva de Consiliul Judetean Hunedoara, in colaborare cu reprezentantii Departamentului Haute-Saone, din Franta.
"Este nevoie de crearea unei asocieri intre comunitatile mici, pentru ca suntem constienti de faptul ca doar proiectele care se adreseaza unui numar mare de locuitori pot avea sanse in accesarea de fonduri structurale europene", a declarat presedintele CJ Hunedoara, Mircea Molot.
Partea franceza a prezentat experienta acumulata in constituirea de asociatii ale comunitatilor locale si modul de accesare a fondurilor europene pentru realizarea unor proiecte comune. "Ideea de intercomunalitate a aparut in anul 1992. Acum avem 30 de astfel de asociatii. Dorim sa prezentam avantajele pe care le prezinta reunirea comunitatilor pentru a atrage fonduri europene", a afirmat vicepresedintele Consiliului General Haute-Saone.
Schimbul de experienta intre autoritatile locale din Hunedoara si Haute-Saone va continua, urmand ca proiectul sa continue anul viitor. Departamentul Haute-Saone face parte din Regiunea Franche Comte, situata in partea de nordest a Frantei, avand o populatie de 230.000 locuitori. Departamentul este apreciat ca fiind printre primele din Franta care au pus in practica un concept de intercomunalitate si o retea de agenti de dezvoltare locala.
sursa: administratie.ro
Executarea reabilitarii termice, contractata in maxim trei ani de la predarea proiectelor
Asociatiile de proprietari beneficiare ale proiectelor de reabilitare termica finantate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale va trebui sa contracteze executarea lucrarilor de reabilitare termica in maxim trei ani de la data predarii proiectelor la consiliul local.
In caz contrar, asociatiile trebuie se restituie sumele cheltuite pentru expertizarea si auditul energetic, precum si pentru proiectarea lucrarilor de reabilitare termica.
Guvernul a aprobat, in acest sens, un proiect de lege privind modificarea si completarea OUG nr. 174/2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit multietajate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 211/2003.
In cazul in care termenul de trei ani nu este respectat, primarii localitatilor vor notifica asociatiilor de proprietari sumele ce trebuie sa fie restituite. Termenul pentru restituirea sumelor este de 90 de zile de la data notificarii. In cazul nerestituirii sumelor datorate, primarii vor actiona in justitie asociatiile de proprietari notificate. Primarii raspund, in conditiile legii, pentru recuperarea sumelor datorate si, dupa caz, a majorarilor de intarziere.
OUG nr. 174/2002 stabilea un sistem de cofinantare a cheltuielilor privind realizarea expertizarii si auditului energetic, precum si a proiectarii lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor de locuinte.
sursa: administratie.ro
Sporturi de iarna - locatii
sursa: metropotam.ro
Mîrza a "plesnit-o" gratuit pe Zarojanu
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a acuzat-o, ieri, pe viceprimarul Angela Zarojanu că minte atunci când afirmă că a predat la CJ dosarele referitoare la reabilitarea termică a clădirilor din municipiul Suceava.
"Fătuca asta, Zarojanu, minte cu neruşinare când afirmă că dosarele de reabilitare sunt la CJ. Consiliul Judeţean nu are nicio competenţă în izolarea termică a locuinţelor. Neputinţa acestui compartiment tehnic din Consiliu Local, pe care îl conduce doamna Zarojanu, nu trebuie să fie aruncată pe Consiliul Judeţean. Noi nu avem niciun atribut în acest sens. Să spună cui a dat dosarele", a declarat, în conferinţă de presă, Gavril Mîrza.
Întrebată când şi la ce departament din CJ a predat primăria dosare de reabilitare termică, viceprimarul Zarojanu ne-a pus la dispoziţie adresa Primăriei Suceava nr. 17.012 din 27 aprilie a.c., înregistrată la Consiliul Judeţean cu numărul 4.786 din aceeaşi dată, prin care primăria a transmis "lista de priorităţi în funcţie de criteriile de selecţie, întocmită conform solicitărilor asociaţiilor de proprietari la un număr de 17 imobile". Conform viceprimarului, traseul documentelor a fost cel legal, pornind de la Registratura CJ. "Aceste 17 dosare trebuiau înaintate de CJ către Ministerul Lucrărilor Publice, numai că din 27 aprilie noi nu am mai primit niciun răspuns, indiferent care ar fi fost acesta. Mă surprinde tonul unui reprezentant al administraţiei publice judeţene, mai ales că eu întotdeauna m-am adresat domnului Mîrza cu , dar pun aceasta pe seama unei furii de moment care n-are nicio justificare. Refuz să intru într-o polemică pe linie de administraţie cu domnul Mîrza. Eu îmi respect statutul de demnitar şi ar fi sub demnitatea mea să dau un răspuns la jignirea adusă", a spus Angela Zarojanu.
Supărarea şefului administraţiei judeţene a fost declanşată de o declaraţie publică a viceprimarului Zarojanu, care a spus că deja au fost întocmite mai multe dosare de reabilitare termică, dar acestea sunt blocate încă din luna mai la Consiliul Judeţean. Pentru că dosarele nu a fost procesate încă, sucevenii care sperau să îşi izoleze locuinţele cu ajutor de la guvern vor plăti şi în această iarnă căldura care se pierde prin pereţii de beton.
Până la această oră, niciun bloc din municipiul Suceava nu a fost reabilitat termic cu bani de la Guvern şi de la Primărie, deşi la sfârşitul anului 2005 Guvernul României a aprobat o serie de măsuri speciale pentru reabilitarea termică a blocurilor şi a instalaţiilor aferente, în vederea reducerii consumului energetic. Potrivit legislaţiei aprobate de Guvern, o treime din costurile reabilitării urmau să fie suportate de guvern, o treime de administraţia locală şi restul de locatarii blocului. Pentru o reabilitare cât mai eficientă a clădirii, costurile pe care ar urma să le suporte proprietarul unui apartament se ridică la aproximativ 1.000 de euro. În această sumă ar fi incluse înlocuirea tâmplăriei cu geamuri termopan, reabilitarea subsolului, a hidroizolaţiei pe bloc şi izolarea termică a pereţilor blocului. Înainte de reabilitare sunt necesare un audit energetic şi expertizarea tehnică a clădirii, care trebuie suportate tot de asociaţiile de proprietari.
sursa: Obiectiv de Suceava
100 miliarde lei vechi destinate învăţământului sucevean se întorc la Ministerul Finanţelor din cauza licitaţiilor contestate
Sume mari oferite de Ministerul Finanţelor pentru învăţământ vor fi restituite la buget din cauza blocării licitaţiilor pentru investiţii şi logistică în unităţile şcolare din judeţul Suceava. Din cele aproximativ 100 miliarde de lei vechi alocate, se întorc la buget 37 miliarde ce ar fi fost destinate investiţiilor, 20 miliarde pentru mobilier şi peste 42 miliarde pentru calculatoare.
"La data de 7 septembrie a.c., când am venit la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, licitaţiile erau în derulare, însă contestaţiile au blocat licitaţia pentru cele două loturi de calculatoare şi laptopuri şi lotul pentru copiatoare, licitaţiile pentru investiţii şi pentru mobilier. Doar lotul trei cu videoproiectoare şi ecrane de proiecţie a fost dus până la capăt, cheltuindu-se o sumă de 910 milioane lei vechi, restul de peste 42 miliarde urmând a se întoarce la minister. Aceste echipamente tehnice urmează a fi preluate de şcoli în următoarele două-trei zile" a declarat ieri în cadrul conferinţei de presă inspectorul general al IŞJ, Lucian Lungu.
Anul acesta s-a acordat cea mai mare sumă pentru mobilier şcolar pentru unităţile şcolare din judeţul Suceava, peste 21 miliarde lei vechi, dar şi această licitaţie a fost contestată. "E posibil ca această contestaţie să fie rezolvată, însă banii nu pot fi cheltuiţi din lipsă de timp. IŞJ Suceava a predat situaţia licitaţiilor la data de 7 decembrie a.c., acesta fiind termenul limită, iar banii vor fi restituiţi la buget, urmând a fi reportaţi pentru anul viitor. Au fost un număr de 80 de firme care au avut caiete de sarcini, dintre care patru au participat la licitaţie, câştigând firma din Suceava, care a fost contestată de cea din Humor" a mai spus Lucian Lungu.
În cazul licitaţiei de la Gura Humorului pentru campusul de la Centrul Şcolar "Sf. Andrei", blocarea s-a făcut la adjudecare, iar orice firmă poate face contestaţii, lucru ce va îngreuna şi mai mult procesul. Deşi banii au fost depuşi în cont în luna iunie a.c., licitaţia a avut loc abia în luna decembrie a.c., dar s-a considerat incorectă întocmirea caietului de sarcini şi s-a anulat licitaţia. De aici se vor restitui la buget 17 miliarde de lei vechi.
sursa: Obiectiv de Suceava
Promovabilitatea elevilor din judeţul Suceava la tezele cu subiect unic la matematică este de peste 83% la clasa a VII-a şi aproape 93% la clasa a VII
Centralizarea rezultatelor la tezele cu subiect unic la matematică pe judeţul Suceava prezintă un procent de 83,79% de elevi promovaţi la clasa a VII-a şi 92, 97% clasa a VIII-a. Numărul elevilor de clasa a VII-a care au luat note sub 5 este de 1359, pe când cel al elevilor de clasa a VIII-a este de 589. "Cei de la clasa a VIII-a au conştientizat importanţa examinării, mulţi dintre ei au început şi pregătirea pentru admiterea la licee, lucru care explică numărul mic de elevi care au luat note mai mici de 5" a declarat inspectorul general adjunct Vasile Monacu.
În judeţul Suceava s-au înregistrat 563 note de 10 la clasa a VII-a şi 683 la clasa a VIII-a. Cei mai mulţi elevi au luat note medii, de 7 şi 8.
La Colegiul Naţional "Petru Rareş" procentul de promovabilitate este de 100%, iar notele de 10 sunt în număr de 47, din totalul de 108 elevi. Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" Suceava are 10 elevi cu nota 10 şi promovabilitatea este de 100%, iar la Colegiul de Informatică "Spiru Haret" Suceava procentul este de 100%, însă nu există note de 10.
Şcoala cu clasele I-VIII "Ion Creangă" Suceava are 49 de elevi cu nota 10 din totalul de 177 şi 8 elevi cu note sub 5. Procentul de promovabilitate este de 99,4% la clasa a VII-a şi 95,3% la clasa a VIII-a. Şcoala Generală Miron Costin are un total de 27 de elevi cu note de 10 şi 33 cu note sub 5, iar procentul de promovabilitate este de 86,6% clasa a VII-a şi 94% clasa a VIII-a.
Ieri a avut loc teza cu subiect unic la istorie şi geografie, susţinută doar de cei peste 8000 de elevi de clasa a VIII-a din judeţul Suceava. Dintre aceştia 21% s-au înscris la istorie şi 79% la geografie. Elevii care nu s-au prezintat la cele două teze o pot face în luna februarie, când are loc cea de-a doua sesiune de susţienere a tezelor cu subiect unic.
sursa: Obiectiv de Suceava
Program special pentru ridicarea gunoiului, pe perioada Sărbătorilor de iarnă
Pentru perioada 17 decembrie - 10 ianuarie, operatorul de salubritate SC Rosal Group SRL sucursala Suceava a stabilit un program special pentru ridicarea deşeurilor din oraş. Astfel, Adrian Niculescu, directorul Rosal Suceava a precizat că pentru această perioadă a fost suplimentat numărul personalului şi a utilajelor ce se vor ocupa cu ridicarea gunoialelor din oraş. Pentru a petrece sărbătorile cu pubelele pline de gunoaie, angajaţii Rosal vor lucra chiar şi în Ajunul Crăciunului şi în ultima zi din an. De asemenea, în această perioadă gunoiul va fi ridicat chiar şi în zilele de dumincă. Totodată, Adrian Niculescu a făcut un apel la suceveni să păstreze curăţenia în oraş. Niculescu a precizat că după ce lucrătorii Rosal salubrizează câte o zonă verde din oraş, în doar câteva zile acele spaţii arată la fel ca înainte. De asemenea, Niculescu a precizat că o mare problemă cu care se confruntă firma de salubrizare este nerespectarea procesului de colectare selectivă a deşeurilor. Astfel, deşi în cartierul Obcini pubelele au fost reetichetate, angajaţii Rosal găsesc gunoie menajere şi în pubelele inscripţionate cu „cartoane - hârtie" şi „plastic". Referitor la această problemă, viceprimarul Angela Zarojanu a precizat că Primăria municipiului Suceava va demara o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei pentru a-i convinge pe suceveni să contribuie la colectarea selectivă a deşeurilor şi la menţinerea curăţeniei în oraş. „Voi solicita Poliţiei Comunitare să ia măsuri şi să amendeze persoanele care aruncă gunoiul pe jos", a adăugat Angela Zarojanu.
• Rosal suplimentează numărul pubelelor din oraş
Potrivit viceprimarului Angela Zarojanu, una dintre concluziile întâlnirilor cu sucevenii pe teme fundamentării bugetului primăriei pentru anul 2008 este că în municipiul Suceava este nevoie de mai multe containere pentru depozitarea deşeurilor. Astfel, Angela Zarojanu a solicitat companiei Rosal să suplimenteze numărul pubelelor amplasate în municipiu. Adrian Niculescu a precizat că Rosal a luat deja această măsură şi că începând de anul viitor alte 200 de containere vor fi amplasate în municipiul Suceava pe lângă cele 1.300 deja existente. De asemenea, Niculescu a precizat că operatorii economici din municipiul Suceava care nu au suficient spaţiu pentru a-şi monta propriile pubele vor primi gratuit saci de gunoi pentru a realiza colectarea selectivă a deşeurilor. Astfel, Rosal a comandat deja cinci mii de saci, jumătate de culoare albastră şi jumătate galbeni. Astfel, în sacii albaştri se va colecta hârtia şi cartoanele iar în sacii galbeni deşeurile din plastic. Adrian Niculescu a precizat că în fiecare săptămână, marţea se vor colecta sacii de la firmele din Burdujeni, Iţcani şi zona centrală iar joia vor fi colectaţi sacii de la operatorii economici din cartierele George Enescu, Areni şi Obcini. Niculescu a precizat că pentru acest serviciu nu se va percepe o taxă suplimentară iar în contractele pe care le va încheia cu fiecare firmă în parte se va preciza frecvenţa cu care vor fi colectaţi sacii cu deşeuri.
sursa: Obiectiv de Suceava
Tineri suceveni implicaţi în proiectul cultural internaţional „Tree Dressing Across Europe"
Tinerii suceveni plecaţi în Anglia, în cadrul proiectului cultural internaţional „Tree Dressing Across Europe" s-au întors în Suceava, după ce au împărtăşit străinilor informaţii despre cultura tradiţională.
Mihaela Botîrcă şi Andreea Doroscan, studente la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică şi reprezentante ale asociaţiei CASt, Maria Ancuţa Struţ, de la Liceul cu Program Sportiv, Andrei Ojică, voluntar la AREAS şi elev al Colegiului Tehnic „Petru Muşat", Mădălin Erdei, elev al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu", fiind reprezentaţi de Mihai Holovate, coordonator al proiectului „Tree Dressing" din Suceava au fost plecaţi în Anglia pentru perioada 28 noiembrie - 9 decembrie a.c., cu scopul realizării unui schimb cultural cu participanţi din Anglia, Malta, Estonia, Lituania, Italia şi Portugalia.
În Anglia proiectul „Tree Dressing Across Europe" s-a concretizat în Hemel Hempstead printr-o foarte bună organizare care a impus prezentarea culturii specifice ţărilor implicate în proiect, pentru care au fost rezervate seri speciale. Fiecare ţară a avut o cutie de prezentare în care au fost introduse elementele cu specific tradiţional.
Prezentarea participanţilor din România s-a făcut pe 1 decembrie, iar tinerii români au dus în Anglia costume populare, prosoape, mileuri, goblenuri, ouă încondeiate dar şi mâncare specific românească precum sarmale, telemea, chec şi cozonac. Promovarea ţării s-a făcut de asemenea prin muzică şi dansuri populare care au reprezentat o adevărată încântare pentru tinerii străini. Aceştia s-au străduit să înveţe dansurile româneşti, iar italienii şi polonezii s-au arătat nerăbdători să vină în România.
Pe parcursul celor zece zile tinerii au vizitat o fabrică de hârtie, iar la Londra au asistat la o prezentare de modă făcută de elevi de liceu. O importanţă artitistică şi plină de entuziasm s-a dovedit a fi crearea din materiale reciclabile a costumelor cu tentă de poveste, pe care tinerii le-au şi purtat, interpretând anumite roluri. De asemenea au fost confecţionate cu scop artistic obiecte din hârtie cu diferite forme.
La întoarcere, tinerii suceveni au venit însoţiţi şi o delegaţie internaţională, compusă din lideri din ţările partenere şi reprezentată de Damon Bock, coordonator al proiectului „Tree Dressing".
Pe parcursul şederii partenerilor străini în Suceava urmează să fie stabilite detaliile prin care tinerii români vor fi implicaţi în proiectul „Tree Dressing" care înseamnă pentru Suceava realizarea unui imens puzzle din materiale reciclabile ce va avea ca locaţie centrul oraşului. Se intenţionează de asemenea plantarea mai multor copaci îndeosebi în jurul liceelor participante.
Proiectul „Tree Dressing", finanţat prin Programul Tineret în Acţiune al Uniunii Europene şi implementat de AREAS în Suceava, impune răspândirea diverselor culturi evidenţiind în acelaşi timp problemele legate de mediul înconjurător, folosind reciclarea în scopuri creative.
sursa: Obiectiv de Suceava
CJ Suceava pune la dispoziţia unei firme germane teren lângă aeroport
Consiliul Judeţean Suceava a răspuns afirmativ la solicitarea Agenţiei Române pentru Investiţii, de a pune la dispoziţia unei firme germane o suprafaţă de teren pentru o fabrică.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că este vorba despre o firmă germană care produce echipamente, care doreşte să dezvolte o unitate de producţie într-o zonă în care există oameni calificaţi în domeniul mecanicii. Firma are nevoie de o suprafaţă compactă de 1 hectar de teren, iar CJ Suceava şi-a arătat disponibilitatea de a-i oferi acest spaţiu lângă aeroportul Ştefan cel Mare Suceava. Mîrza a spus că la ofertă a avut în vedere şi vecinătatea cu Centrul Economic Bucovina, apropiere din care ar avea de câştigat pe planul oportunităţilor de afaceri atât firma investitoare, cât şi Centrul Economic şi aeroportul.
sursa: Obiectiv de Suceava
26 de microbuze pentru şcolile din judeţ sosesc azi la IŞJ Suceava
În dimineaţa zilei de azi, 26 de microbuze pentru şcolile din judeţ urmează a fi aduse la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava. Imediat ce vor fi făcute actele pentru introducerea acestora în contabilitate se va face transferul maşinilor către unităţile şcolare din judeţ. Maşinile destinate transportului de elevi sunt marca Fiat şi au 18 locuri, exact ca cele din anii anteriori.
Cele 26 de unităţi de învăţământ care urmează să primească microbuze pentru transportul elevilor de la domiciliu la şcolile centre de zonă sunt: Şcoala cu clasele I-VIII Budeni, Şcoala cu clasele I-VIII Panaci, Şcoala cu clasele I-VIII Brodina, Şcoala de Arte şi Meserii Stulpicani, Şcoala cu clasele I-VIII Breaza, Grup Şcolar "Nicolae Nanu" Broşteni, Şcoala cu clasele I-VIII "Mihail Sadoveanu" Grăniceşti, Şcoala cu clasele I-VIII Todireşti, Şcoala cu clasele I-VIII Ciocăneşti, Şcoala cu clasele I-VIII Horodniceni, Şcoala cu clasele I-VIII Mănăstirea Humorului, Şcoala cu clasele I-VIII Neagra Şarului, Şcoala cu clasele I-VIII "Vasile Tomegea", Şcoala cu clasele I-VIII Ostra, Şcoala cu clasele I-VIII "Dimitrie Gusti" Fundu Moldovei, Şcoala cu clasele I-VIII Pojorâta, Şcoala cu clasele I-VIII "Dimitrie Păcurariu Şcheia, Şcoala cu clasele I-VIII Moldova Suliţa, Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 1 "Al. I. Cuza" Fălticeni, Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 1 Gura Humorului, Şcoala cu clasele I-VIII Vatra Moldoviţei, Şcoala de Arte şi Meserii Moara Nică, Şcoala de Arte şi Meserii Preuteşti, Şcoala de Arte şi Meserii "Iorgu V. Toma" Vama, Şcoala de Arte şi Meserii Vadu Moldovei, Grupul Şcolar "Vasile Cocea" Moldoviţa, Grupul Şcolar "Nicanor Moroşan" Pârteştii de Jos şi Grupul Şcolar "Alexandru cel Bun" Gura Humorului.
"Datorită dublării cererilor de maşini din partea şcolilor lista iniţială s-a modificat, adăugându-se alte 20 de solicitări. Anul viitor se va încheia acest program de dotare a unităţilor şcolare cu microbuze de transport pentru elevi. În anul 2007 s-au acordat 800 de microbuze toată ţara, iar pentru anul 2008 se preconizează un număr de 100 maşini, deci şi Suceava va mai primi un număr de 20-25 microbuze" a declarat ieri inspectorul general al IŞJ Suceava, Lucian Lungu.
sursa: Obiectiv de Suceava
Producţia industrială şi cifra de afaceri a societăţilor din industrie sucevene, în scădere abruptă faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut
Faţă de luna octombrie 2006 indicele producţiei industriale a intreprinderilor cu activitate principală de industrie, urmărite de către Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava a fost 75,2%, în luna octombrie a acestui an. Este drept că în această lună a fost înregistrată o creştere, fată de luna precedentă, indicele brut al acesteia fiind de 109,2%. În ceea ce priveşte indicele cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principală de industrie, urmărite statistic, acesta a fost 82,6% în luna octombrie 2007 faţă de octombrie 2006.
Conform situaţiei puse la dispoziţie de către Direcţia Judeţeană de statistică Suceava, nivelul indicelui brut al producţiei industriale in luna octombrie 2007 comparativ cu luna septembrie 2007 reflectă creşterea volumului producţiei industriale cu 149,9% in industria energiei electrice, termice, gaze şi apă caldă, cu 27,3% in industria extractivă şi cu 2,3% in industria prelucrătoare.
Grupaţi pe cele cinci categorii de bunuri, indicii producţiei industriale in luna octombrie 2007 faţă de luna septembrie 2007 au fost de 100,6% in industria bunurilor intermediare, 137,3% in industria bunurilor de capital, 110,5% in industria bunurilor de folosinţă indelungată, 101,4% in industria bunurilor de uz curent şi 266,7% in industrii legate de energie.
Creşteri ale producţiei fizice in luna octombrie 2007 comparativ cu luna septembrie 2007 s-au inregistrat in: producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică şi termică (^185%), gaze şi apă caldă, fabricarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, fabricarea articolelor de imbrăcăminte, aranjarea şi vopsirea blănurilor, industria de maşini şi echipamente, captarea, tratarea şi distribuţia apei, alte activităţi extractive, fabricarea produselor textile, industria alimentară şi a băuturilor, industria de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice şi fotografice, ceasornicărie, producţia de mobilier şi alte activităţi industriale, edituri, poligrafie şi reproducerea pe suporţi a inregistrărilor.
Nerealizări in luna octombrie 2007 comparativ cu luna septembrie 2007 s-au inregistrat in industria altor mijloace de transport (-42,7%), industria metalurgică, tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie; a harnaşamentelor şi incălţămintei.
Faţă de luna octombrie 2006 indicele brut al producţiei industriale pentru unităţile urmărite statistic a fost de 75,2%.
Conform aceleiaşi surse, indicele cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principală de industrie urmărite statistic pe bază de eşantion in luna octombrie 2007 faţă de luna septembrie 2007 a fost de 105,3%.
In luna octombrie 2007 comparativ cu luna septembrie 2007 s-au inregistrat creşteri ale volumului cifrei de afaceri cu 114,8% in industria energiei electrice şi termice, gaze şi apă, cu 9,8% in industria extractivă şi cu 0,7% in industria prelucrătoare.
Pe forme de proprietate se constată că volumul cifrei de afaceri in luna octombrie 2007 comparativ cu luna septembrie 2007 a crescut cu 83,7% in unităţile industriale cu formă de proprietate majoritar de stat şi cu 1,2% in unităţile cu formă de proprietate majoritar privat.
Clasificând unităţile industriale după numărul de salariaţi in luna octombrie 2007 comparativ cu luna septembrie 2007 se constată creşterea cu 14,6% la unităţile cu 0-19 salariaţi, cu 13,0% la unităţile cu 50-249 salariaţi, cu 4,9% la unităţile cu peste 249 salariaţi şi scăderea volumului cifrei de afaceri in industrie cu 19,4% la unităţile cu 20-49 salariaţi.
Faţă de luna octombrie 2006 indicele cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principală de industrie, urmărite statistic, a fost 82,6%.
sursa: Obiectiv de Suceava
MOLDOVA-POALE-N BRAU DE CRACIUN..
- .
.MI-E DOR DE SARBATORILE DE PE VREMEA ADOLESCENTEI MELE.Ce sarbatori frumoase si ce mancaruri minunate erau in moldova...
Poale-n brau:Poale'n brau sunt niste placinte moldovenesti cu branza atat de bune, incat se spune ca te lingi pe degete cand le mananci. Poale'n brau sunt placintele copilarie, daca ai rude prin Moldova, mergeau bine si dimineata si oricand. Mai ales ca se faceau aceste poale'n brau nu numai cu branza sarata sau dulce ci si cu umpluturi de fructe sau alte gemuri.Ingrediente
Aluatul
500 g faina
2 linguri ulei sau 100 g untura 4 galbenusuri
100 g smantana
20 g drojdie
300 ml lapte
jumatate de lingurita de sare 100 g zahar
Umplutura
500 g branza de vaci sau branza sarata, de oaie, framantata
2-3 oua
2 linguri zahar cu vanilie sau 2 legaturi de marar tocat marunt
coaja de lamaie
50 g stafide
1 pahar lapte
putina sare
Mod de preparare
Pentru aluat, se dizolva drojdia in laptele caldut, se adauga cateva linguri de faina, se amesteca si se lasa compozitia sa creasca intr-un loc cald;
Se freaca galbenusurile cu zaharul si sarea pana se fac spuma si apoi se adauga drojdia si faina si se amesteca. Se framanta acest aluat aproximativ 20 de minute si apoi se adauga uleiul sau untura calduta;
Aluatul trebuie lasat o ora sa creasca dupa care se intinde o foaia de placinta, nu foarte subtire;
Se portioneaza in patrate mici si se fac mai multe placintele, suprapunand colturile opuse, dupa ce ai pus umplutura.
Umplutura
Branza de vaci sau sarata se amesteca cu vanilia, ouale, stafidele, coaja de lamaie, mararul tocat daca e cazul si laptele si se aseaza intre foile de placinta.
Se pun intr-o tava unsa si se dau la cuptor cca 30-45 minute.
Umplutura se face clasic din branza dulce sau sarata, dar dupa fantezie se pot umple si cu gemuri sau umpluturi de fructe.
Se servesc ca desert, calde, presarate cu zahar pudra, pe un platou
Coltunasi dulci cu branza de vaci:Ingrediente
Faina 500 g oua 4 buc branza de vaci 500 g coaja rasa de lamaie 40 g zahar 175 g sare
Mod de preparare
Din faina, 2 oua, putina sare si putina apa se prepara o coca mai deasa, din care se intinde o foaie si se taie patrate cu latura de 5-7 cm. Branza de vaci se amesteca cu 75 g zahar, 2 oua si coaja de lamaie rasa, se repartizeaza, in mod egal, pe patratele de coca, se indoaie in forma de triunghi si se lipesc bine. Se fierb in apa cu sare, se scurg.
Dupa ce s-au fiert, se scot cu spumiera si se pun intr-o tava.
Se toarna deasupra smantana amestecata cu o lingurita de faina si bucati de unt.
Se dau la cuptor sa se rumeneasca.
Se servesc fierbinti
TOCHITURA MOLDOVENEASCA:
Ingrediente:
200 g ficat de porc
350 g slanina afumata
500 g pulpa porc
500 g carnati afumati
3-4 linguri untura (ulei)
4 cepe
10 catei usturoi
sare si piper dupa gust
Mod de preparare
Se pune untura in ceaun pentru topire (sau uleiul se incinge), se adauga slanina si pulpa de porc taiate bucatele si se lasa cateva minute pana ce slanina incepe a se topi;
Se adauga apa, vin, piper cat sa le cuprinda si se lasa in continuare la fiert. Dupa 30 min se aduaga si carnatii taiati bucatele si costita afumata;
Daca apa scade, se mai adauga si se lasa la fiert pana ce se evapora si ramane doar uleiul in ceaun,iar carnea ramane rumena;
La sfarsit se taie ceapa pestisori si usturoiul feliute si se adauga in ceaun, se mai lasa 10 min.
P.S.
Faci o mamaliga mai molcuta, asezi pe farfurie o portie mamaliga, carnea cu un pic de grasime de la prajit, doua oua ochiuri, iar deasupra presari din belsug branza de oi.Se mananca fierbinte, asortata cu salata de varza murata si un pahar de vin rosu rece.
sau
mamaliga de cartofi care se prepara foarte usor: se pun la fiert cam 500 g cartofi ca pentru piure. Cand au fiert, se paseaza in ceaun, se adauga sare, (se da focul mai mic) si se adauga faina de porumb de preferat grisata, in ploaie, se amesteca mereu pana se ia de pe melesteu (facalet,culeser). Se adauga o lingura de unt pentru fragezime.
In Bucovina peste tochitura se pune branza de oi sau burduf, alaturi mamaliga de cartofi si binenteles nu lipseste o cana mare de lapte acru.
POFTA BUNA!
sursa: blog.360.yahoo.com