duminică, 3 februarie 2008

Jandarmii îi învaţă pe elevi cum să evite violenţa



Jandarmii încearcă să-i convingă pe elevi să nu consume alcool şi droguri şi îi învaţă cum să evite implicarea în acte de violenţă ori să fie victimele ale altor tineri.

Lucrătorii specializaţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava au vizitat deja, în cadrul orelor de dirigenţie, elevii a zece şcoli din municipiile Suceava şi Fălticeni. Elevii au fost îndrumaţi asupra conduitei pe care trebuie să o aibă pentru a nu fi victime ale faptelor antisociale, fiindu-le prezentate riscurile şi ameninţările la care sunt expuşi, precum şi drepturile de care dispun.

„În următoarea perioadă, oamenii noştri vor ajunge la toate cele 34 de unităţi de învăţământ din judeţ în zona cărora Jandarmeria asigură ordinea, în urma unui protocol încheiat cu Inspectoratul Şcolar Suceava”, ne-a declarat locotenentul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava.

Razii prin internate

Scopul acestor campanii de prevenire este să reducă numărul de acţiuni antisociale din şcoli şi din jurul acestora, care au cunoscut o creştere semnificativă.

Numai anul trecut, jandarmii au aplicat elevilor şi indivizilor care au făcut probleme în zona unităţilor de învăţământ nu mai puţin de 560 de amenzi. Sancţiunile au fost aplicate pentru fel de fel de contravenţii, unele mai grave, altele mai puţin grave.

Mare parte dintre amenzi au ajuns şi la cei găsiţi nejustificat prin internatele şcolilor.

„Organizăm adesea, la solicitarea directorilor de şcoli, acţiuni de control în internate. Persoanele străine găsite în internat, care nu şi-au anunţat conform regulamentelor prezenţa în camere, primesc sancţiuni care pleacă de la 500 de lei în cazul persoanelor majore şi de la 250 de lei în cazul minorilor”, a explicat locotenentul Bogdan Cornaci.

Vizitatorii forţează intrarea în Spitalul de Urgenţă Suceava



Interdicţia de acces în Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, instituită din cauza apariţiei primelor cazuri de gripă, stimulează imaginaţia celor care vor cu orice chip să intre să-şi viziteze rudele şi prietenii internaţi.
Unii stau la intrarea principală şi negociază cu portarul utilizând toată gama de argumente, de la rugăminţi, promisiuni de „atenţii” şi până la vociferări şi ameninţări cu reclamaţii la conducerea spitalului şi la presă.
Alţii, după ce au studiat terenul şi au văzut că persoanele îmbrăcate în pijama şi capot trec fără restricţii, ies în curte, lasă hainele groase şi îşi trag un halat care îi „deghizează” în pacient, după care intră.

Ieri dimineaţă, în jurul orei 11.00, o femeie îşi manifesta zgomotos nemulţumirea că portarul nu-i permitea să meargă la Terapie Intensivă, să-şi viziteze mama.

„Doctorul care a operat-o a spus să-i aducem ceai şi cămaşă de noapte, că stă dezbrăcată în pat. Acum a scos-o din sala de operaţie şi trebuie să mergem la ea”, spunea femeia, care era însoţită de soţ şi de o altă femeie, mai în vârstă.

„Domnu’, îţi dau un million de lei dacă mă laşi să trec”, a încercat şi bărbatul să-l înduplece pe portar. Văzând că nu are sorţi de izbândă, familia a ieşit în curtea spitalului, femeia mai tânără şi-a dat jos cojocul şi s-a îmbrăcat într-un capot, după care a pătruns în spital pe o uşă laterală.

Sute de vizitatori trec zilnic pragul spitalului

Un număr extrem de redus, din păcate, înţeleg că respectând interdicţia se protejează atât pe ei cât şi pe cei internaţi. Aceştia sunt printre cei care îşi cheamă rudele la poartă pentru a le da ce le-au adus sau apelează la serviciile infirmierelor şi asistentelor, dacă este vorba despre pacienţi care nu se pot deplasa.
Directorul interimar, dr. Doina Ganea Motan, a declarat că, cel puţin în ceea ce priveşte hrana, familiile pacienţilor nu au nici un motiv să invoce faptul că vin să aducă mâncare, deoarece hrana este bună şi în cantităţi suficiente.

„Această restricţie a fost impusă preventiv. Deocamdată nu există epidemie de gripă, avem un singur caz confirmat şi alte 5-6 în investigaţii, dar tocmai pentru a nu ne confrunta cu o epidemie am restrâns accesul vizitatorilor. Recurgerea la tot felul de tertipuri pentru a trece de vigilenţa paznicilor este emblematică pentru gradul de civilizaţie al concetăţenilor noştri”, a declarat dr. Ganea Motan.

Acesta a mai spus că imediat ce spitalul va primi bugetul pe acest an, prima investiţie pe care o va face va fi securizarea accesului cu cartele magnetice, atât în instituţie, cât şi între secţii. Costul estimativ este de 700 de milioane de lei vechi.

Zilnic, prin Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava trec câteva sute de vizitatori.

Cabinete notariale, extinse pe spaţii verzi



Legea e lege doar pentru unii. Strada Trandafirilor, din spatele Tribunalului Suceava, ar putea să se denumească de pe acum strada Notarilor, după ce singurele spaţii verzi, pe care se plantau trandafiri, umbriţi de arbori ornamentali, vor dispărea, pentru ca notarii să îşi extindă birourile cu zeci de metri.

Principalii vinovaţi sunt consilierii locali suceveni, care au votat fără să gândească, un proiect cu zeci de extinderi de balcoane, între care a fost strecurat şi cel de concesionare fără licitaţie publică a unei suprafeţe de 65,70 mp din buricul târgului, pentru extinderea a două cabinete notariale.

Vinovaţi sunt şi cei din serviciul patrimoniu al Primăriei Suceava, care au întocmit proiectul şi nu au avut nimic de obiectat în privinţa faptului că imensa suprafaţă concesionată fără licitaţie publică reprezintă de fapt spaţiul verde din faţa unui bloc întreg şi că prin realizarea acestei extinderi se strică întreaga structură estetică a zonei.

Liber la distrugerea spaţiilor verzi pe întreaga stradă

Strada Trandafirilor, care face legătura între principala arteră de circulaţie a Sucevei – strada Şefan cel Mare, şi strada Mihai Viteazu (între Magazinul Bucovina şi Colegiul Naţional Petru Rareş), are pe o parte o serie de blocuri, la parterul cărora au fost amenajate multe cabinete notariale, iar pe partea cealaltă, Parcul de la Tribunal şi Biserica monument Naşterea Maicii Domnului.

Decizia consilierilor locali, de a concesiona, fără licitaţie publică, suprafaţa de 65,70 mp pentru extinderea a două cabinete notariale nu doar semnează moartea spaţiilor verzi de la parterul blocului unde aceştia îşi desfăşoară activitatea, ci a tuturor spaţiilor verzi de pe acea stradă, pentru că precedentul e deja creat şi toţi ceilalţi notari se vor considera îndreptăţiţi să ceară să li se acorde aceleaşi drepturi.

Nepăsare faţă de lege

Pe lângă dispariţia tuturor arborilor ornamentali ce străjuiesc strada respectivă şi a rondourilor cu flori, care îi atrăgeau pe suceveni la plimbare pe strada Trandafirilor, cel mai grav lucru este încălcarea, cu bună ştiinţă, a unei legi care este în vigoare.

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114, din 17 octombrie 2007, referitoare la protejarea spaţiilor verzi, „schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora”.

Chiar şi în certificatul de urbanism eliberat celor doi notari publici, pentru extinderea cabinetelor proprii, este precizat clar faptul că terenul respectiv este spaţiu verde, aflat în proprietatea statului – domeniu privat.

O nouă autogară se va ivi în centrul Sucevei



Consilierii locali din Suceava au oferit, în cadrul şedinţei ordinare de joi, 31 ianuarie, un nou spectacol al ipocriziei. După ce mai bine de 15 minute au criticat vehement cererea depusă de o societate din Iaşi de a realiza o nouă autogară în centrul municipiului Suceava, votul aleşilor locali a fost unul pozitiv.

Astfel, sucevenii s-au pricopsit cu o a doua autogară amplasată, ca nuca în perete, pe strada Ion Creangă, în spatele actualei autogări, zonă în care se creează zilnic un furnicar sufocant de oameni, autobuze şi microbuze.

Tonul pe care au debutat discuţiile în cadrul şedinţei Consiliului Local Suceava de joi, pe marginea cererii formulate de societatea INTERTRANSCOM SRL Iaşi de a avea propria autogară, în imediata apropiere a uneia deja existente, părea să conducă spre un vot negativ al deliberativului sucevean.

Cel mai tranşant în ceea ce priveşte „cererea inoportună” a societăţii ieşene a fost consilierul local PNL, Gheorghe Jitaru, care a declarat că „zona respectivă nu permite realizarea unei alte autogări, mai ales că şi actuala autogară ar trebui mutată din centrul oraşului”.

Acesta a propus conducerii Primăriei Suceava să aibă în vedere realizarea unei parcări sub sau supraterane în zona Ion Creangă – Petru Rareş – Vasile Alecsandri, în cazul în care se va reuşi strămutarea actualei autogări. La fel de vehement s-a arătat şi consilierul independent Radu Vătafu, care a argumentat că „din punct de vedere urbanistic şi al traficului, acest proiect ar omorî practic zona”.

Mai mult decât atât, acesta a susţinut că nu puţini dintre cetăţenii care locuiesc pe strada Ion Creangă s-au arătat îngrijoraţi de realizarea noii autogări, ce ar presupune o mai mare aglomerare a zonei.

Numai doi consilieri au votat împotriva acestui proiect

Primarul Ion Lungu a afirmat că nu este de acord cu realizarea acestei autogări, dar că s-a greşit în şedinţa Consiliului Local din luna decembrie, când s-a dat un acord de principiu pentru realizarea acestui proiect, „fapt care a făcut ca aceşti oameni să cheltuiască bani pentru a obţine alte avize de la Bucureşti”.

„Cei mai diplomaţi” s-au dovedit a fi consilierii PNL, care, prin vocea lui Mihai Aurel Steiciuc, au subliniat că realizarea autogării este „inoportună”, dar „cetăţenii, cu siguranţă, din comoditate, ar prefera să aibă autogară în centru”.

Consilierii locali PSD au ţinut, în schimb, partea reprezentantului firmei INTERTRANSCOM SRL Iaşi, prezent la şedinţă, consilierul Cornel Caşu acuzându-şi colegii că adoptă o atitudine de inchizitori cu un investitor care vrea să vină la Suceava.

În final, votul a fost în favoarea realizării acestei autogări, 12 consilieri votând pentru, opt abţinându-se, iar doi votând împotrivă. Majoritatea consilierilor care s-au abţinut în momentul votului, pe parcursul discuţiilor au protestat zgomotos împotriva proiectului, chiar dacă nu s-au înscris la cuvânt. Probabil, au ales această poziţie neutră pentru a nu stârni nemulţumirea cetăţenilor, posibili votanţi, care consideră utilă realizarea acestei autogări.

INTERTRANSCOM SRL Iaşi va realiza astfel o autogară pe o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi, într-o curte care permite, cu greu, staţionarea a trei microbuze.

Sediul OMNIASIG, blocat de un şofer nemulţumit

Nemulţumit că aşteaptă de o lună şi jumătate de zile despăgubirile pentru a-şi reface maşina implicată într-un accident, un tânăr din Fălticeni şi-a parcat autoturismul la intrarea în sediul societăţii de asigurare OMNIASIG din centrul Sucevei.

Ieri după-amiază, în jurul orei 16.00, bărbatul, Gabriel Marius Gavril, din municipiul Fălticeni, a venit la sediul societăţii, pentru a afla de ce nu primeşte despăgubirile de pe urma unei tamponări în care a fost implicat la începutul lunii decembrie a anului trecut.

Ajuns la OMNIASIG, bărbatul susţine că a fost agresat verbal de angajaţii societăţii de asigurare, care i-au spus că dosarul său este respins şi că poate apela la instanţă dacă nu-i convine această hotărâre.

Sătul să tot umble pe drumuri şi să aştepte în zadar să primească banii pentru a-şi putea reface maşina, acesta a cedat nervos. A urcat maşina pe trotuar şi a parcat-o chiar la intrarea în sediul agenţiei, blocând accesul în unitate.

Copita de cal

„Pe 11 decembrie, un camion a dat cu spatele şi mi-a avariat serios maşina. Cel care m-a lovit şi-a recunoscut vina la poliţie şi, cum era asigurat la OMNIASIG, am înaintat documentele la această societate pentru a fi despăgubit. M-au tot amânat şi când am venit astăzi aici, mi s-a spus că dosarul meu este respins. Le-am pus maşina în faţa agenţiei, să facă ei ce vor cu ea”, s-a plâns tânărul din Fălticeni. Imediat, la faţa locului au ajuns poliţiştii de la circulaţie şi de la ordine publică. Conştient că va fi amendat, Gabriel Marius Gavril a anunţat că pleacă din faţa agenţiei la închiderea programului, şi va reveni luni la prima oră a dimineţii în acelaşi loc.

Şoferul ne-a declarat că a fost realmente umilit de angajaţii OMNIASIG, care i-au spus, mai în glumă mai în serios, că maşina sa ar fi fost lovită cu copita de un cal, nicidecum de o maşină.

Suspiciuni că accidentul ar fi înscenat

Imediat, la faţa locului a ajuns şi Gheorghe Cosmulese, directorul zonal al OMNIASIG. Acesta l-a invitat pe bărbat în sediul agenţiei, la discuţii. Am aflat că din punct de vedere legal, societăţii nu i se poate reproşa mare lucru.

Investigaţia unui astfel de dosar de către societatea de asigurare se poate întinde pe un termen de până la trei luni de zile. Cum tânărul nu a primit o hârtie scrisă că dosarul său a fost respins, rezultă că acesta continuă să fie în lucru. Tânărului i s-a explicat că societatea nu a putut încă să vadă camionul implicat în accident, deoarece proprietarul se tot declară plecat din localitate, iar fără o expertiză atentă banii nu se pot vira.

„Avem multe cazuri când cele două părţi se înţeleg şi înscenează o tamponare, pentru a primi despăgubiri. Cum la tamponări poliţia nu face anchetă, ci doar consemnează declaraţiile martorilor, noi trebuie să facem o investigaţie, să vedem dacă într-adevăr la mijloc este vorba de un accident. Aici asiguratul RCA refuză să ne arate maşina şi de aceea nu am putut finaliza dosarul”, ne-a spus unul dintre angajaţii agenţiei.

Invitaţii la judecată, apoi explicaţii logice

Demn de remarcat este că explicaţiile angajaţilor OMNIASIG au venit după ce aceştia au realizat că presa este la faţa locului. În primă fază, în loc de aceste explicaţii logice, l-am putut observa pe un angajat al agenţiei cum îl invita pe şofer în instanţă dacă nu îi convine respingerea dosarului.

Gabriel Marius Gavril a fost amendat cu 100 de lei de poliţiştii de la circulaţiei, iar în jurul orei 18.00, împreună cu unul dintre angajaţii societăţii, s-a urcat în maşina din faţa agenţiei, deplasându-se către domiciliul şoferului camionului implicat în accident, pentru ca situaţia să se lămurească.
„Dosarul este în lucru, deoarece asiguratul nu a fost găsit, fiind plecat tot timpul. Acest şofer s-a supărat că nu îi putem da banii pe loc, şi, văzând pe la televizor că şi alţii au făcut la fel, a zis că e bine să-şi pună maşina în faţa societăţii de asigurare. Sunt convins că acesta nu a fost agresat verbal de personalul nostru”, şi-a exprimat poziţia Gheorghe Cosmulese.

Ţârdea şi Ioji, condamnaţi, Dan Popovici, achitat



Unii la închisoare, alţii în libertate. Patru persoane din cele şapte trimise în judecată în mai anul trecut de procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au fost condamnate de judecători pentru diferite infracţiuni.

Ceilalţi trei indivizi din acest dosar, printre care şi Dumitru Bârtoiu, cunoscut de suceveni mai mult după fostul nume, Dan Popovici, au fost achitaţi.

Soluţia pronunţată de Tribunalul Suceava nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

Procesul care-i viza pe cei 7 indivizi acuzaţi de constituirea unei reţele de crimă organizată, prin intermediul căreia au dus în străinătate aproape 30 de persoane, pe care le-au vândut în vederea practicării prostituţiei, a început la mijlocul anului trecut.

După mai multe termene de judecată în care procurorii şi-au susţinut dosarul, iar acuzaţii au adus probe pentru a-şi susţine nevinovăţia, magistraţii au dat verdictul.

Cele mai mari pedepse le-au primit Ionel Ţârdea, de 32 de ani, din Dumbrăveni, omul considerat capul reţelei, şi Dănuţ Doru Zaiţi, de 32 de ani, zis Gimi, tot din Dumbrăveni, dar care în ultima vreme se stabilise în judeţul Caraş Severin.

Ambii au primit câte 5 ani de închisoare cu executare pentru infracţiunile de trafic de persoane şi trecere frauduloasă a frontierei de stat a României şi a unui stat străin, iar împotriva lui Ţârdea a fost dovedită şi acuzaţia de trafic de migranţi.

În cazul lui Gimi, perioada pe care o va petrece în puşcărie este mai mare, de 5 ani şi 8 luni, deoarece i s-a mai adăugat un rest de pedeapsă dintr-o condamnare anterioară.

În acelaşi dosar, judecătorii l-au mai condamnat şi pe Iosif Alexandrovici, de 38 de ani, zis Ioji, din Mănăstirea Humorului. Acesta a primit doi ani de închisoare pentru infracţiunea de trafic de migranţi, faptă pentru care a fost condamnat, şi tot la doi ani de închisoare, şi Nelu Hânţar, fost Mihăilescu, de 41 de ani, din Marginea.

Grupul achitaţilor

Nu toate persoanele trimise în judecată în acest dosar au fost condamnate. Dumitru Bârtoiu, cunoscut de suceveni mai mult după vechiul său nume, Dan Popovici, trimis în judecată pentru trafic de migranţi, a fost achitat de magistraţii Tribunalului Suceava. Aceştia au considerat că fapta nu există.

Alte două persoane din acest dosar au primit, de asemenea, soluţii de achitare. Este vorba de Cristina Leonte, de 42 de ani, din municipiul Suceava, prietena lui Ţârdea, judecată pentru complicitate la infracţiunea de trafic de migranţi, şi Angel Roată, de 38 de ani, din municipiul Suceava, care a fost judecat pentru fals în înscrisuri oficiale.

Faptele din dosar

În rechizitoriul de sesizare a instanţei este descrisă constituirea grupării şi modul în care membrii acesteia acţionau. Capul reţelei era Ionel Ţârdea, care în perioada martie-decembrie 2005 a racolat, îndrumat şi călăuzit în Occident 28 de persoane, dintre care 22 de cetăţeni moldoveni şi 6 români. Pentru a fi scoşi ilegal din România, cei 28 au achitat sume cuprinse între 1.700 şi 2.500 de euro.

O parte dintre persoanele trimis în afara graniţelor ajungeau pe mâna proxeneţilor şi erau folosite în „industria sexului”. Printre cei care au căzut victime ale reţelei condusă de Ţârdea se numără şi câteva minore, una dintre acestea fiind vândută în Italia pentru suma de 1.300 de euro.

Pentru a destrăma această grupare, anchetatorii au efectuat interceptări telefonice şi au introdus printre „victime” poliţişti sub acoperire.

ULTIMĂ ORĂ: Lungu şi Tofan candidează pentru PD-L la primăriile Suceava şi Fălticeni



Primarul de Suceava, Ion Lungu şi cel de Fălticeni, Vasile Tofan au anunţat, astăzi, că vor candida la un nou mandat pentru PD-L. Anunţul celor doi a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat preşedintele organizaţiei judeţene Suceava a PD-L, senatorul Gheorghe Flutur, primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan şi cel de Botoşani, Cătălin Flutur.

Liderul PDL Gheorghe Flutur a declarat că prin anunţarea celor două candidaturi partidul său „a dat startul la Suceava pentru câştigarea alegerilor locale”, arătând că primarii Lungu, Ştefan şi Flutur sunt „tripleta de aur a primarilor liberali cu care a câştigat alegerile în 2004, în Moldova”. “Oamenii vor ca aceşti primari să-şi reporteze mandatul şi au toată susţinerea PD-L pentru a reuşi acest lucru. Azi ei sunt simpatizanţi PD-L, şi-au anunţat candidatura sub sigla PD-L şi noi îi primim cu braţele deschise”, a declarat Flutur.

Lungu: “Vremurile s-au schimbat

Primarul Ion Lungu şi-a motivate decizia cu o scrisoare deschisă către suceveni (facsimil), cu precizarea că el crede în proiectul politic al lui Gheorghe Flutur. Primarul de Suceava spune că a hotărât să candideze la un nou mandate sub culorile PD-L “după o matură chibzuinţă” şi că nu s-a aventurat “în căutarea unor avantaje vremelnice”. “Vremurile s-au schimbat. Suceava are astăzi nevoie de strategii şi de gândire în perspectivă. Şi pentru ca proiectul nostru comun să poată fi pus în practică, e nevoie şi de o echipă competentă şi puternică. Trebuie să vă mărturisesc faptul că echipa care era acum alături de mine nu mai funcţiona aşa cum mi-am dorit, iar viziunea noastră asupra oraşului nu mai era aceeaşi. De fapt, nici nu mai era aceeaşi echipă alături de care am pornit la drum şi cu care am gândit proiectul pentru Suceava europeană. (…) Până la urmă, oamenii contează mai mult decât orice siglă de partid. Iar oamenii cu care vreau şi pot să continui ce am început şi împreună cu care voi dezvolta mai departe oraşul sunt acum în PD-L şi mă susţin”, explică Lungu, sucevenilor.

Cei doi primari nu demisonează din PNL

Întrebaţi când au demisionat din PNL, atât Ion Lungu cât şi Vasile Tofan au răspuns că nu au demisionat şi nici nu au această intenţie. Priamrul de Suceava, preşedinte al organizaţiei judeţene Suceava a PNL, chiar a precizat “nu vreau să aduc prejudicii PNL”, iar cel de Fălticeni, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene, a spus ca nimeni să nu se aştepte să-i injure pe liberali. Amândoi se numără printre liberalii cu vechime mare în partid, Tofan fiind membru PNL de 17 ani.

După conferinţa de presă, PD-L a organizat un cocktail în cinstea celor doi primar, iar edilul şef al Sucevei a fost invitat să taie un tort imens pe care scria “Bun venit acasă Ion Lungu”.

Gheorghe Flutur a ţinut să transmită un mesaj tuturor aleşilor locali ai PNL, că “sunt aşteptaţi acasă, la PD-L” deoarece “aici sunt liberalii adevăraţi” şi “mai sunt “bastioane confiscate de PSD în judeţ, care trebuie cucerite”.

Scrisoare către suceveni

Dragii mei,

Vă anunţ că, în urma unei mature chibzuinţe, am luat hotărârea să candidez pentru un nou mandat de Primar, având de această dată susţinerea Partidului Democrat - Liberal.

Poate că unii dintre Dumneavoastră sunt surprinşi de acest anunţ, având în vedere că în 2004 am candidat sub sigla altui partid. Mă cunoaşteţi, ştiţi că nu sunt omul care să ia decizii pripite sau care să se aventureze în căutarea unor avantaje vremelnice. De aceea trebuie să vă explic vouă, sucevenilor, care aţi fost principalii mei colaboratori în tot acest timp, adevărata mea echipă, de ce am luat această hotărâre.

Ştiu că îmi apreciaţi eforturile şi rezultatele şi sunteţi dispuşi să îmi acordaţi încă o dată încrederea voastră şi onoarea de a vă reprezenta. Ştiu asta pentru că foarte mulţi dintre Dv. mi-au arătat-o, unii în mod direct, alţii doar prin intermediul sondajelor de opinie. Aşadar, sunt convins că trebuie să continuăm împreună munca zilnică pentru a pune în practică proiectele pentru oraşul nostru, proiecte pe care le-am făcut cu voi şi pentru voi. Sunt convins că înţelegeţi că nu putem rămâne la lucruri mărunte, să cârpim pe ici-colo, să astupăm câte o groapă şi să alinăm suferinţele pentru un ceas sau o zi. Da, şi acestea trebuie făcute, dar ştiu că nu numai pentru asta m-aţi ales primar. Vremurile s-au schimbat. Suceava are astăzi nevoie de strategii şi de gândire în perspectivă. Şi pentru ca proiectul nostru comun să poată fi pus în practică, e nevoie şi de o echipă competentă şi puternică.

Trebuie să vă mărturisesc faptul că echipa care era acum alături de mine nu mai funcţiona aşa cum mi-aş fi dorit, iar viziunea noastră asupra oraşului nu mai era aceeaşi. De fapt, nici nu mai era aceeaşi echipă alături de care am pornit la drum şi cu care am gândit proiectul pentru Suceava europeană, proiect în care am crezut, cred în continuare şi ştiu că şi voi credeţi.

Până la urmă, oamenii contează mai mult decât orice siglă de partid. Iar oamenii cu care vreau şi pot să continui ce am început şi împreună cu care voi dezvolta mai departe oraşul sunt acum în PD-L şi mă susţin.

Eu sunt acelaşi om, nu m-am schimbat, sunt la fel ca voi, alături de voi şi vreau să mergem împreună mai departe, pentru binele oraşului.

Aşa să îmi ajute Dumnezeu.

Ion Lungu
Primarul Municipiului Suceava

Ofertă de privatizare pentru Termica SA

Primarul Ion Lungu a anunţat că o companie multinaţională este interesată de societatea de termoficare suceveană. Reprezentanţii Suez Energy Service, "o firmă puternică, recunoscută pe plan internaţional", tatonează terenul unei privatizări sau al unui parteneriat public privat cu Primăria Suceava. Şeful municipalităţii este de părere că producătorul, furnizorul şi distribuitorul de agent termic sucevean prezintă atracţie, Termica fiind cea mai tînără societate de termoficare în sistem centralizat din România.

Credite pentru Asociaţiile de Proprietari

Zilele trecute a fost lansată o nouă posibilitate de creditare destinată exclusiv Asociaţiilor de Proprietari. Astfel, creditul acordat de bancă reprezintă un mod simplu şi rapid de a obţine banii necesari pentru a realiza lucrările de întreţinere în folosul asociaţiilor de proprietari. Dintre activităţile eligibile pentru obţinerea unui astfel de împrumut amintim de realizarea lucrărilor de întreţinere, reparaţiile curente, lucrări de modernizare, amenajare şi reparaţii capitale, achiziţionarea de mijloace fixe în folosul asociaţiei de proprietari. Perioada de acordare a creditului este de pînă la 5 ani, iar comision de acordare este de 1 la sută, comision aplicat la valoarea creditului, iar valoarea acestui comision trebuie plătită din sursele proprii ale Asociaţiei de Proprietari. Din punct de vedere al limitei de creditare aceasta este de maxim 100.000 lei. Asociaţiile de Proprietari pot apela pentru această linie de creditare la Libra Bank.

Accesul restricţionat la Spitalul Judeţean

În urma solicitării de restricţionare a accesului în unităţile spitaliceşti din judeţ, transmisă de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Suceava , în urma apariţiei a 11 cazuri de gripă în judeţ, conducerea Spitalului Judeţean "Sf. Ioan cel Nou" a anunţat că intrarea în instituţie prin "urgenţa veche" va fi blocată. "Va fi destul de greu de restricţionat accesul deoarece avem multe intrări, dar vom pune portari, deşi, şi la acest capitol sîntem deficitari. Facem apel la aparţinători să fie înţelegători şi să nu insiste să intre în spital pentru a nu contribui la extinderea cazurilor de gripă. Persoanele din afară chiar ar trebui să înţeleagă faptul că nu au de ce să intre în spital. Nu este necesar să aducă alimente pacienţilor, deoarece atît calitatea, cît şi cantitatea de mîncare oferită este satisfăcătoare", a declarat directorul interimar al spitalului, Doina Elena Ganea. ASP a trimis o adresă oficială către toate spitalele din judeţ cu referire la respectarea cu stricteţe a normelor de ordine interioară privind accesul aparţinătorilor în unităţile spitaliceşti, cu interzicerea acestora în secţiile cu risc, respectiv Neonatologie, Obstetrică-Ginecologie, ATI, Chirurgie, Pediatrie, Oncologie, Hemodializă şi limitarea lui în celelalte secţii.

Suceava, mai aproape de Polonia cu 80 de kilometri

Distanţa rutieră între Suceava şi Polonia se va scurta cu 80 de kilometri, după reabilitarea rutei Şipote-Plosca-Ivano Frankovsk, printr-un proiect TACIS promovat de regiunea Cernăuţi, complementar la cel finanţat de Phare privind dezvoltarea unei reţele alternative de transport între România şi Ucraina. Purtătorul de cuvînt al Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Ovidiu Milici, a declarat că proiectul de cooperare transfrontalieră "Dezvoltarea unei reţele alternative de transport între România şi Ucraina", promovat de judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi, în valoare totală de 286.334 euro, a fost finalizat şi şi-a propus să facă primii paşi în revitalizarea vechilor coridoare de transport din regiunea istorică Bucovina. Astfel, au fost realizate documentaţiile tehnico-economice, constînd în studii de fezabilitate, studii topografice, studii hidrologice, studii geotehnice şi proiecte tehnice pentru reabilitarea traseelor Pojorîta-Izvoarele Sucevei cu conexiune directă la punctul de trecere a frontierei Izvoarele Sucevei–Şipote, Brodina-frontiera cu Ucraina, cu conexiune directă la punctul de trecere a frontierei Ulma–Rusca, Siret–Muşeniţa, cu conexiune la punctul de trecere simplificată a frontierei Climăuţi şi la staţia de cale ferată Vicşani. Sprijiniţi de specialişti din CJ, partenerii ucraineni au depus pe programul TACIS 2006 spre finanţare un proiect pentru realizarea documentaţiei tehnico-economice pentru ruta Şipote-Plosca-Ivano Frankovsk, corespondentul drumului Pojorîta–Izvoarele Sucevei, rută a cărei reabilitare ar scurta distanţa dintre judeţul Suceava şi Polonia cu aproximativ 80 de kilometri.

Bătrînii nimănui de la Pojorîta



Nu-i mai vrea nimeni. Sînt bătrîni, bolnavi şi singuri, în grija unor străini asupra cărora au transferat involuntar sentimente ce le-ar fi împărtăşit, cu disperarea înecatului ce se agaţă de un fir de pai, unui fiu, unei fiice, unui nepot. Inutili şi neputincioşi în lume, s-au retras, elefanţi ce-şi simt sfîrşitul aproape, într-un loc în care, pînă în ultima zi de viaţă, să nu fie nimănui o povară. Cîţiva au ales asta, alţii n-au avut de ales. Cu mintea răvăşită de boală sau trupul obosit de ani, bunicii aceştia ajung să trăiască hrănindu-se din amintirile unei vieţi normale sau nefericite şi tînjesc, oricum ar fi fost ele, după locurile şi vremurile de altădată.

"Ştiţi cînd tînjesc? De sărbători... De Crăciun sau de Paşti... Deşi în cămin se face tot ce se face în casă, în familie, brad de Crăciun, ouă roşii de Paşti, ei tînjesc. Devin nervoşi şi neliniştiţi şi abia ne înţelegem cu ei", ne‑a spus Ruxandra Gorodea, directorul Centrului de Asistenţă şi Îngrijire Pojorîta. Noi o să-i spunem aşa cum îl cunosc mai toţi sucevenii, căminul de bătrîni de la Pojorîta.

Nu numai Dumnezeu are grijă de bătrîni

70 de femei şi bărbaţi, cu media de vîrstă de aproximativ 80 de ani, bătrîni cu handicap mintal, fizic şi neuropsihic, sau cazuri sociale, încă pe picioarele lor, imobilizaţi în cărucior sau la pat, sînt în îngrijirea statului la căminul de la Pojorîta. Unii suferă de boli grave, fatale şi ireversibile, bolile bătrîneţii cum sînt scleroza, Alzheimer, cancer, alţii de boli neurologice fără "vîrstă" agravate cu trecerea anilor. Provin din medii sociale diferite, mai "domni" şi mai puţin "domni", cu caractere dintre cele mai diverse, adultul de altădată cuminte sau vicios, decent sau mai prost crescut lăsîndu-şi amprenta definitiv şi asupra bătrînului de astăzi. Toţi au probleme medicale, dar la Pojorîta se moare "cu măsură", cîte aproximativ şase persoane pe an, pentru că nu numai Dumnezeu are grijă de bătrînii de aici.

Ei locuiesc în dormitoare cam suprapopulate din cauza lipsei de spaţiu, dar extrem de curate, îngrijite, luminoase, în care fiecare şi-a creat colţul lui cu poze, obiecte personale, amintiri. Bucătăria, în care s-a păstrat, pe lîngă plita electrică şi cea veche, din teracotă, este lună. Sala de mese de la parter are un aer intim, ca şi cel din sufrageria bunicii. "Fondurile alocate anul acesta ne vor sili să fim extrem de economi şi cumpătaţi. Risipitori însă n-am fost niciodată, dar mîncarea bună şi consistentă nu ne-a lipsit. Cînd am venit aici acum 16 ani ciorbele se făceau din tocană şi ghiveci. Acum, numărul de calorii la o masă îl egalează uneori pe cel din meniul unui sportiv", a spus directoarea Gorodea.

Greu de imaginat ce s-a putut face din clădirea Pavilionului 1, veche de peste 80 de ani, pentru a arăta cum se prezintă acum. Interioarele sînt reparate, vopsite, lambrisate, scările din lemn, refăcute. Pe jos este parchet melaminat, grupurile sanitare sînt faianţate, toate în aşa fel încît "ridurile" clădirii construite în 1927 au fost "tratate" şi bine ascunse. Anexele (magazia şi spălătoria) preluate de la Agenţia pentru Persoane cu Handicap odată cu pavilionul, în 1990, sînt de nerecunoscut. În imobilele altădată cenuşii şi crăpate, în care mişunau de plăcere rozătoarele, cu lemnăria mîncată de cari, miroase acum a odorizante şi balsam de rufe. "Am vrut să le creăm un ambient familiar. Să nu simtă diferenţa între casa lor şi cămin. Noi nu avem un interior de spital. În plus, eu îi consider pe aceşti bătrîni ca şi părinţii mei. Mama are 84 de ani, aşa că ştiu ce înseamnă să fii bătrîn", a mai spus dna Ruxandra Gorodea.

Pribegi în alte case

În Pavilionul 2, investiţiile au secat pentru că, după 3 ani cît Consiliul Judeţean a plătit chirie, imobilul va trebui cedat peste cîteva luni proprietarului. Din octombrie, peste 40 de bătrîni nu mai au unde sta şi vor trebui să-şi caute altă "casă". Nu se ştie încă sigur unde vor pleca ei, în alte centre poate, în alte imobile ce vor aparţine administrativ de cel de la Pojorîta... Singura certitudine este însă că, în toamnă, Pavilionul 2 va trebui eliberat pentru proprietarul ce l-a cîştigat în anul 2005, prin hotărîre judecătorească, şi acum îl vrea înapoi.

Parada măştilor ecologice

Eco-şcolarii Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară au organizat, joi seară, o paradă a măştilor ecologice. Acţiunea, care se află la cea de-a III-a ediţie, s-a desfăşurat în cantina liceului. Imaginaţia adolescenţilor a fost pusă la grea încercare. Elevii au făcut diferite măşti din materiale ecologice, în mare parte, sticlă, plastic, aluminiu, pe care le-au prezentat apoi colegilor şi juriului format din cadre didactice. Cele mai frumoase măşti au fost premiate. Manifestarea s-a încheiat cu un program artistic, de la care nu au lipsit dansul şi muzica populară.

Buget european

Ieri, aleşii locali au aprobat, în şedinţă ordinară, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2008 în valoare de 250 de milioane de lei. La constituirea acestuia au fost luate în calcul fondurile provenite de la bugetul de stat, veniturile proprii, creditele interne, venituri evidenţiate în afara bugetului local şi fondurile externe nerambursabile. La fundamentarea bugetului s-a avut în vedere oportunitatea şi necesitatea continuării finanţării proiectelor publice din anii anteriori, dar şi necesitatea promovării unora noi. Primarul Ion Lungu s-a declarat mulţumit de rezultatul dezbaterilor, însă şi-a exprimat părerea de rău vizavi de politizarea discuţiilor. "Nu am precupeţit, în aceşti trei ani de mandat, nici un efort pentru a duce la îndeplinire tot ceea ce a fost stabilit prin buget. Mă bucur că a fost aprobat bugetul, cu tot cu amendamentele propuse, şi sînt convins că persoanele care vor ocupa aceste fotolii şi la finele anului, vor putea trage concluzia că planul de venituri şi cheltuieli pe 2008 reprezintă încă un pas pentru transformarea judeţului într-un oraş european", a subliniat edilul şef. Consilierul Virginel Iordache a ţinut să menţioneze că forma finală la care s-a ajuns este o dovadă că în Consiliul Local primează atmosfera de lucru. D-sa a arătat că s-a venit cu amendamente clare, menite a creşte confortul sucevenilor. "Mă bucur că fac parte din actualul Consiliul Local, care pune, mai întîi de toate, interesul comunităţii", a conchis alesul.

Înşelăciune şi fals în relaţia cu Casa Judeţeană de Pensii

Parchetul de pe lîngă Judecătoria Fălticeni a confirmat rezoluţiile de începere a urmăririi penale faţă de trei bărbaţi din comuna Mălini care vor fi cercetaţi penal pentru înşelăciune şi uz de fals în relaţia cu Casa Judeţeană de Pensii. Mai exact, cei trei sînt acuzaţi că în complicitate cu o femeie din comuna Tarcău, judeţul Neamţ, fostă salariată la compartimentul resurse umane al unei societăţi comerciale din localitate, acuzată la rîndul ei de fals material în înscrisuri oficiale, au obţinut drepturi de pensie. Faptele au fost săvîrşite pe parcursul anului 2005, în perioada ianuarie–-august. Înşelăciunea urma de fiecare dată acelaşi parcurs, fiecare bărbat a solicitat Casei Judeţene de Pensii Suceava, printr-o cerere, stabilirea şi acordarea drepturilor de pensie pentru invaliditate, anexînd la dosar o adeverinţă de salariat eliberată în numele firmei din Tarcău, şi carnetul sau de muncă, acte care au fost completate în fals de către fosta salariată.

La Cîmpulung Moldovenesc încep Serbările Zăpezii

Timp de două zile şi două nopţi, municipiul Cîmpulung Moldovenesc va fi în sărbătoare. Municipalitatea a pregătit o ediţie de excepţie a "Serbărilor Zăpezii", eveniment de care se vor putea bucura deopotrivă tinerii şi adulţii. Organizatorii vor reuşi să satisfacă toate gusturile printr-o îmbinare de muzică şi distracţie în două locuri din municipiu. Amatorii de distracţie în zăpadă vor putea profita de ocazie încă de sîmbătă, în jurul prînzului. Chiar dacă în acest an condiţiile meteo nu au fost foarte generoase şi zăpada nu e chiar din belşug, organizatorii nu au renunţat la organizarea tradiţionalelor jocuri pe zăpadă iar inventivitatea şi amuzamentul vor domina cu certitudine. După-amiaza de sîmbătă va avea centrul de greutate în centrul localităţii, unde încep concertele în aer liber. Organizatorii au introdus încă de la ediţiile trecute "moda" concertelor, nu doar pentru a avea la dispoziţie condiţii tehnice bune, ci mai ales pentru a se putea bucura de magia serbărilor şi acei cîmpulungeni sau oaspeţi ai urbei care nu pot urca pe pîrtie. Vedetele serii de sîmbătă vor fi Anda Adam, Alex, Hara şi Holograf, iar organizatorii se aşteaptă ca platoul central din faţa Primăriei să fie din nou arhiplin şi publicul să se simtă bine încă de la primele acorduri muzicale. Duminică, participanţii se vor odihni, dar nu prea mult timp, pentru că organizatorii le-au rezervat alte surprize. Al doilea concert gratuit în aer liber va încălzi publicul seara. De această dată, sînt programaţi să încînte oaspeţii serbărilor cei de la Evolution, 3 Sud Est, Simplu şi DJ Project. Finalul concertului va fi asigurat în vervă de Ştefan Bănică jr. Cei care nu s-au săturat de muzică şi dans în centrul localităţii vor avea ulterior ocazia să petreacă o bună bucată de noapte albă pe pîrtie. Organizatorii au pregătit pentru ei un uriaş foc de tabără şi discotecă în aer liber. "Ne aşteptăm să avem mulţi oaspeţi şi le promitem tuturor că se vor simţi bine la noi. Serbările pe care le oferă în acest an municipiul Cîmpulung Moldovenesc vor dovedi încă o dată că localnicii sînt bucovineni adevăraţi, care ştiu şi să muncească, dar şi să se distreze cu adevărat împreună. Vor fi două zile de bucurie în care municipiul va fi pentru toţi o gazdă bună şi fiecare turist va găsi în cîmpulungean un prieten", ne-a spus primarul Gabriel Constantin Şerban.

Au pierdut şi revanşa

Juventus Fălticeni


Fălticenenii au pierdut şi revanşa în amicalurile disputate în cantonamentul de la Vatra Dornei cu băcăuanii de la Pambac. În ciuda rezultatului nefavorabil, antrenorul Ovidiu Murariu se declară parţial mulţumit de jocul elevilor săi.

Din păcate unul din jucătorii de bază, fundaşul Florin Ailenei, a suferit o accidentare gravă, posibilă fractură de claviculă, care l-ar putea face indisponibil pentru debutul returului. Staful tehnic aşteaptă verdictul medicilor de la Suceava. Alţi patru jucători uşor accidentaţi, Mihai, Şuleru, Constantin şi Colban, au fost menajaţi. "Se putea şi mai bine şi cred că ne-am atins obiectivul în stagiul de pregătire de la Vatra Dornei. Unora dintre jucători le lipseşte experienţa. Avem un lot tînăr, dovadă fiind faptul că în repriza a doua am folosit patru juniori în teren. Cu multă muncă, chiar dacă va fi de durată, vom aduce echipa la nivelul pe care ni-l dorim toţi. Cerem răbdare de la suporteri şi de la cei care ne sprijină, să putem munci cu aceşti copii tineri şi valoroşi. Dacă ei vor înţelege că trebuie să dea totul pentru această echipă, atunci vom fi pe drumul cel bun", ne-a declarat Ovidiu Murariu.

După stagiul montan, Juventus Fălticeni îşi reia luni pregătirile la Fălticeni, cei trei antrenori studiind posibilitatea efectuării a două antrenamente pe zi. Miercuri, "juventinii" vor susţine o nouă partidă de verificare, la Bacău, cu Aerostar.

În partida cu Pambac, Juventus a folosit două formule de joc: repriza I – Zaharie – Craiu, Ciocîrlan, Munteanu, Bolohan, Matei, Pantea, Zaremba, Ov.Bosancu, Păcurar, Vrabie; repriza a II-a – Iederan – Craiu, Berezovschi, F.Ailenei, Cozma, Luchian, Cara, Pantea, Tomescu, Prisacă, Turineac.

Suceava: Ore de dirigenţie, cu jandarmii



Jandarmii suceveni au desfăşurat în luna ianuarie, în 10 licee şi şcoli generale din municipiile Suceava şi Fălticeni, o serie de acţiuni de prevenire şi combatere a faptelor de natură penală şi contravenţională, transmite corespondentul AMOS News.

La orele de dirigentie, lucratori specializati ai Inspectoratului de Jandarmi au prezentat teme de interes pentru elevi, legate de consumul de droguri si alcool si de prevenirea violentei stradale. Eleviilor li s-a explicat ce conduita trebuie sa aiba pentru a nu deveni victime ale faptelor antisociale, riscurile la care sunt expusi, precum si ce drepturi au.

Intalnirile jandarmilor suceveni cu elevii vor continua pana cand vor acoperi toate cele 34 de unitati de invatamant din judet in zona carora Jandarmeria Suceava asigura ordinea si siguranta publica.

In luna ianuarie, prin actiunile in zona liceelor si scolilor generale din judet, jandarmii au reusit sa previna si sa combata 10 acte de violenta impotriva minorilor. Au fost sanctionate contraventional 79 de persoane, in special pentru consumul de bauturi alcoolice, patrunderea fara drept in scoli ori folosirea unui limbaj inadecvat.

La nivelul Ligii a III-a, Cetatea Suceava domina si perioada de transferuri



Dacă, în Liga I, invazia jucătorilor de origine sud-americană a devenit o modă, după ce CFR Cluj şi Steaua au achiziţionat fotbalişti din Argentina, Columbia sau Peru, în cel de-al treilea eşalon valoric al ţării, lucrurile stau cu totul altfel. Lider după prima parte a campionatului, Cetatea Suceava a încercat în această iarnă înregimentarea unor jucători cu experienţă în eşaloanele superioare. Deşi nu a reuşit aşa ceva, oficialii de pe Areni se pot mulţumi cu transferul atacantului Andrei Ailenei, unul dintre golgheterii Seriei I a Ligii a III-a. Nu acelaşi lucru poate fi spus despre celelalte două formaţii sucevene care ne reprezintă la acest nivel. Juventus Fălticeni, una dintre echipele cu cel mai slab atac din serie, şi-a pierdut unul dintre principalii oameni de gol, iar, la capitolul "achiziţii", cu jucători ca Turineac sau Bolohan, nu suntem convinşi că formaţia de pe malul Şomuzului îşi va înbunătăţi media de goluri marcate şi, cu atât mai mult, numărul de puncte.

Totuşi, cea mai mare dezamăgire este formaţia CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc. Revenită după 17 ani în Liga a III-a, după un baraj dubios, în urma căruia a promovat, "ambiţia" primarului Constantin Gabriel Şerban pare să se fi epuizat. Aflaţi pe un loc retrogradabil, câmpulungenii nu şi-au primit salariile, nu au un antrenor, nu au o conducere stabilă şi, ceea ce este cel mai grav, par să nu aibă nici măcar un obiectiv. Cum cei mai importanţi dintre jucătorii de la poalele Rarăului şi-au anunţat deja intenţia de a părăsi echipa, iar la capitolul "veniri" nu există niciun semnal, visul domnului primar Constantin Şerban se va încheia mai repede decât a început. Ceea ce se dorea o lovitură de imagine în perspectiva alegerilor locale, care vor avea loc în acest an, a devenit încă un minus în dreptul primarului din Câmpulung Moldovenesc. Iubitorii fotbalului din această localitate trebuie să se resemneze cu ideea că, din sezonul viitor, echipa lor favorită va reveni pe "tăpşanul" campionatului judeţean. Ne întrebăm şi noi dacă a meritat efortul din vara lui 2007...

Revenind la formaţiile cu pretenţii din acest eşalon, Cetatea Suceava nu trebuie să facă greşeala de a se considera deja promovată în Liga a II-a, în condiţiile în care cele patru formaţii băcăuane (Pambac, Aerostar, FC Willy şi FCM II) sunt decise să facă front comun pentru a opune rezistenţă eleviilor lui Marian Pană.

Nu sunt de neglijat nici Politehnica Galaţi şi Oţelul II Galaţi, două echipe care pot pune oricând probleme.

Vă prezentăm mai jos situaţia transferurilor din Seria I a Ligii a III-a:

FC Cetatea Suceava
Antrenor: Marian Pana (confirmat)
Veniri: Andrei Ailenei (Juventus Fălticeni), Eusebiu Jalbă (junior).
Plecări: Ştefan Iordache (Dunărea Giurgiu), Dimas Braz Rimi (destinaţie necunoscută), Rodrigo Almeida (destinaţie necunoscută), Fabian Butnaru (retras).
Posibile veniri: Bogdan Ionică (FC Pantelimon), Bogdan Cotolan (FC Vaslui), Ionuţ Pârv (FC Vaslui)

Pambac Bacău
Antrenor: Costel Câmpeanu (confirmat)
Veniri: Mihai Dodoaia (FC Bârlad), Marian Purică (Ceahlăul Piatra Neamţ), Nicu Andronache, Oliviu Carp, Petrea, Dragomir (toţi patru de la Aerostar)
Plecări: Agache, Munteanu si R. Capra, Andruşcă (destinaţii necunoscute)
Posibile veniri: Dăscălescu (Cetatea Târgu-Neamţ), Florin Ganea (Unirea Urziceni) Costel Ilie (Ceahlăul Piatra-Neamţ), Ionuţ Enache (Ceahlăul Piatra-Neamţ)

Aerostar Bacău
Antrenor: Ion Radu (confirmat)
Veniri: Coşa (FC Botoşani), Mihai Dornescu (FCM Bacău), Matei (Universul Bucureşti), Gucioiu (Universul Bucureşti)
Plecări: Andronache, Carp, Petrea, Dragomir (Pambac Bacău)

Politehnica Galaţi
Antrenor: Relu Călugăru (neconfirmat)
Posibile veniri: Samuel Cojoc (Oţelul Galaţi), Adrian Ionescu (Oţelul Galaţi)

FC Bârlad
Antrenor: Damian Băncilă (confirmat)
Plecări: Mihai Dodoaia (Pambac Bacău), Tudor Mândruşcă (FC Vaslui), Ionuţ Pârv (FC Vaslui).
Posibile veniri: Ştefan Mihai (FC Botoşani)

Cetatea Tg. Neamţ
Antrenor: Doru Botez (confirmat)
Plecări: Mâhu (retras), Patrichi (destinaţie necunoscută)
Posibile plecări: Dăscălescu (Pambac Bacău)

FC Willy Bacău
Antrenor: Florin Pavel (confirmat)
Posibile plecări: Hurdubei (Dinamo Bucureşti) Lipovanu (Dinamo Bucureşti), Dediu (FCM Bacău)

FCM Bacău II
Antrenor: Gheorghe Penoff (confirmat)

Politehnica Iaşi II
Antrenor: Adrian Kereszy (confirmat)
Posibile veniri: Dorel Bernard (Poli Iaşi)
Plecări: Tănasă (destinaţie necunoscută), Călmăţui (destinaţie necunoscută), Deleanu (destinaţie necunoscută)

Oţelul Galaţi II
Antrenor: Vivi Stamate (confirmat)
Posibile plecări: George Cârjan (Politehnica Galaţi)

CF Brăila
Antrenor: Vasile Darie (confirmat)
Veniri: Daniel Pleşa (Dunărea Galaţi), Cosmin Dobre (Viitorul Însurăţei),
Posibile veniri: Emil Cristian (Dunărea Galaţi)

Ceahlăul II Piatra Neamţ
Antrenor: Mihai Ionescu (nou)
Posibile veniri: Flavius Pânzaru (Juventus Fălticeni)

Juventus Fălticeni
Antrenor: Ovidiu Murariu (confirmat)
Veniri: Păcurari (Viitorul Arbore), Bolohan (junior), Luchian (Zimbrul Siret), Hulubă (Rapid CFR Suceava), Turineac (Rapid CFR Suceava).
Plecări: Andrei Ailenei (Cetatea Suceava), Ciopraga (Juventus II Fălticeni).
Posibile plecări: Paul Bosancu (FCM Bacău), Flavius Pânzariu (Ceahlăul Piatra Neamţ)

CFR Paşcani
Antrenor: Emil Lupulescu (nou, neconfirmat)
Veniri: Ichim (liber de contract), Ilaşcă (liber de contract)
Plecări: Alin Bejan (FCM Dorohoi), Radu Chelaru (Iris Iaşi), Ionuţ Beleca (CS Gura Humorului), Ciprian Vintilă (Iris Iaşi), Mihai Sofian (retras), Cristian Tărăbuţă (destinaţie necunoscută), Alexandru Marian (destinaţie necunoscută), Mihai Dănilă (destinaţie necunoscută).
Posibile plecări: Guţu (FC Botoşani)

CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc
Antrenori: Dan Mândrilă şi Cristi Popescu (neconfirmaţi)
Plecări: Eduard Sandu (FC Botoşani), Alexandru Ghiviziu (FC Botoşani)
Posibile plecări: Florin Plecanciuc (CS Gura Humorului), Ionel Paraschiv (CSM Dorna Vatra Dornei), Cornel Ilie (CS Gura Humorului), Sandrinio Gherine (CFR Paşcani, Bujorul Tg. Bujor), Nicolae Lazăr (CFR Paşcani, Bujorul Tg. Bujor), Cristian Popescu (Bujorul Tg. Bujor), Alin Iftimie (Bujorul Tg. Bujor)
> La CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc, situaţia este confuză. Sunt şanse mari ca această formaţie să se retragă din campionat.

Bujorul Tg. Bujor
Antrenor: Ion Gigi (confirmat)
Posibile veniri: Sandrinio Gherine (CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc), Nicolae Lazăr (CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc), Cristian Popescu (CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc), Alin Iftimie (CSM Rarăul Câmpullung Moldovenesc).

Laminorul Roman
Antrenor: Dan Dosan (confirmat)
Veniri: Diaconu (LPS Roman), Azamfirei (Voinţa Ion Creangă)
Plecări: Sofroni (Ceahlăul Piatra Neamţ)

Leonard Paşcani
Antrenor: Constantin Dobre (neconfirmat)
Sunt şanse mari ca Leonard să se retragă din campionat.

Democratii trec in bloc la PNL

Fosta organizatie locala a PD din comuna suceveana Todiresti a trecut in bloc la PNL, cu cei 73 de membri si liderul acestora, a declarat, vineri, secretarul general adjunct al PNL Suceava, Brandusel Nichitean.
Potrivit acestuia, fostii democrati au luat decizia deoarece se simteau marginalizati in PD-L, dupa ce liberal-democratii si-au impus reprezentantii la conducerile filialelor noului partid si si-au desemnat candidati la primarii.
Nichitean a spus ca membrii altor 40 de foste organizatii ale PD din judet vor ajunge partial sau in bloc la PNL in urmatoarele doua luni, precizand ca la liberali vor trece si persoane de la varful fostei formatiuni democrate.
Fost vicepresedinte al PD Suceava, Brandusel Nichitean s-a inscris vinerea trecuta in PNL, fiind desemnat secretar general adjunct, prin votul biroului permanent judetean al PNL.

Cazul de rabie cu numărul 9


Actualitate



vulpe Faptul că judeţul Suceava este „intens rabigen” începe să devină un clişeu. Cazul cu numărul opt, înregistrat de la începutul anului a apărut joi, a apărut în exploataţia aparţinând lui Fedorovici Ioan din comuna Stroiesti, judeţul Suceava, a fost ucisă de către câinii comunitari o vulpe.

Potrivit şefului DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, a fost anunşat medicul veterinar concesionar care a preluat cadavrul şi l-a adus de urgenţă la LSV Suceava în vederea efectuării examenului virusologic. „ În urma examenelor de laborator a fost eliberat buletinul de analiza, pozitiv pentru rabie „ a precizat Petrea Dulgheru, care a menţionat că s-a efectuat ancheta epidemiologică, de către medicul veterinar oficial zonal, şi s-au dispus măsurile specifice, s-au aplicat substanţe dezinfectante pe toate locurile de contact cu materialul patologic.

Acesta a mai specificat că despre acest episod de rabie au fost anunţate autorităţile sanitare umane judeţene şi locale şi instituţiile silvice. DSVSA Suceava mai anunţă că a fost reactivat Comandamentul antiepizootic local, şi că în focar se va efectua vaccinarea antirabică de completare a câinilor şi pisicilor.

Specialiştii DSVSA Suceava monitorizează în permanenţă modul de implementare a acţiunilor sanitare veterinare din focar.

HANDBAL – Liga Naţională, masculin: Se apropie derby-ul Banatului

Meciul marilor orgolii bănăţene, Poli Izometal Timişoara - UCM Reşiţa, va avea loc duminică, 3 februarie, de la ora 11, în Sala „Constantin Jude”
Liga Naţională de handbal masculin se reia la sfârşitul acestei săptămâni, prima rundă din retur aducând faţă în faţă cele două reprezentante ale Banatului în această competiţie, dar şi în Cupa Challenge. Poli Izometal Timişoara şi UCM Reşiţa se vor întâlni pentru a opta oară la nivelul primei ligi, avantajul fiind clar de partea ucemeriştilor. Este binecunoscută rivalitatea dintre cele două grupări, soldată de cele mai multe ori cu meciuri încinse, în care handbaliştii de la UCMR au avut de suferit în urma jocului dur al timişorenilor. De când a promovat în Liga Naţională, în 2004, echipa reşiţeană nu a înclinat niciodată steagul în faţa handbaliştilor de pe Bega, care au reuşit, cel mult, să termine la egalitate cu puternica grupare antrenată în prezent de Aihan Omer şi Gligore Czari. Mai mult decât atât, ucemeriştii au ajuns înaintea alb-violeţilor în cupele europene, reuşind să şi câştige Cupa Challenge. În prezent, cele două formaţii bănăţene merg la braţ în competiţia europeană devenită specialitate românească (în optimi UCMR se va confrunta cu croaţii de la RK Kutina, iar Poli Timişoara cu islandezii de la Fram Reykjavik).
Istoria întâlnirilor directe, în Liga Naţională, între Poli Izometal Timişoara şi UCM Reşiţa, ne arată că de patru ori au câştigat reşiţenii, iar trei meciuri s-au încheiat la egalitate. În sezonul 2004/2005, UCMR s-a impus în tur, pe teren propriu, cu 27-26, pentru ca în retur să fie egalitate, 32-32. În clasamentul final al acelei ediţii, Poli a terminat pe locul al VII-lea, cu 24 de puncte, în timp ce UCMR s-a situat pe locul al IX-lea, cu 23 de puncte. Sezonul următor a adus două victorii ucemeriste, 25-20 (acasă), respectiv 30-26 (deplasare), în clasamentul final cele două echipe fiind despărţite de cinci locuri şi 17 puncte (UCMR - locul V, cu 33 de puncte, Poli - locul X, cu 15 puncte). În ediţia 2006/2007 s-au înregistrat două rezultate de egalitate, 25-25, respectiv 24-24. La finalul sezonului, cele două grupări bănăţene au ocupat în clasament locuri ce le-au permis accederea în cupele europene: UCMR - locul IV, cu 39 de puncte, Poli - locul VI, cu 30 de puncte. Pe lângă rezultatele bune din campionat, reşiţenii se pot lăuda că au eliminat pe Poli din Cupa României, chiar la ea acasă, în ediţia 2005/2006, scor 28-26, după prelungiri.
În debutul actualului campionat, ucemeriştii le-au mai administrat o bătută timişorenilor, cu 32-25 şi acum aşteaptă confruntarea de duminică, din Sala „Constantin Jude”. Partida Poli Izometal Timişoara - UCM Reşiţa va avea loc de la ora 11, fiind arbitrată de Toma Pleşa şi Octavian Pripas, din Rm. Vâlcea. Returul Ligii Naţionale va începe sâmbătă, cu partida dintre Steaua MFA Bucureşti şi Romvag Caracal, la Sala Sporturilor din Chiajna (înregistrare Sport.ro de la ora 15). Celelalte meciuri sunt programate duminică, de la ora 11: HCM Constanţa - Uztel Ploieşti, CSM Medgidia - CSM D&C Oradea, Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu - HC Odorhei, HC Minaur Baia Mare - Ştiinţa Dedeman Bacău, Dinamo Baumit Bucureşti - Universitatea Bucovina Suceava (în direct la Sport.ro).

Concert Folk


Sucevenii vor avea parte de trei zile de sărbătoare, pe 8, 9 şi 10 februarie, cu ocazia împlinirii a 620 de ani de la atestarea oraşului, aniversarea culminând cu spectacolul a peste 60 de cascadori, pirotehnişti şi actori, care vor reconstitui asediul cetăţii Suceava.

Pe 8 februarie va avea loc în Cetatea Sucevei, un concert de muzică folk la care vor cânta, printre alţii, Narcisa Suciu, Maria Gheorghiu, Tatiana Stepa şi Victor Socaciu.

Maria Gheorghiu - Mai aproape de tine

Prea puţini procurori

Parchetele din judeţul Suceava, cu excepţia celei din Vatra Dornei, au cu 38% prea puţini procurori. Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Suceava, Luminiţa Hurjui, a spus că media dosarelor soluţionate de procurorii suceveni de la Parchetele de pe lângă judecătorii a fost de 500 de dosare, însă sunt unităţi unde magistraţii au soluţionat câte 700-800 sau chiar 1.000 de dosare.

Licitatii - anunturi noi in categoria Servicii de arhitectura, de inginerie si de constructii, servicii juridice, contabile si alte servicii profesion


Stimate(a) Vizitator,

Aici gasiti ultimele anunturi publicate care se potrivesc cu categoriile selectate de dumneavoastra ca si domenii de interes.


Anunturi noi in ARAD

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona ARAD la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: prestare servicii de organizare de seminarii, conferinte si conferinte de presa
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171389&did=2


Anunturi noi in ARGES

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona ARGES la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de proiectare tehnica la obiectivul minier;
Servicii de proiectare tehnica pentru procese si productie industriale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171508&did=2


Anunturi noi in BACAU

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona BACAU la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: elaborare documentatie pentru obiectivul de investitii construire sediu;
Servicii de proiectare tehnica pentru constructia de lucrari publice
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171391&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona BACAU la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de proiectare tehnica la obiectivul minier;
Servicii de proiectare tehnica pentru procese si productie industriale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171477&did=2


Anunturi noi in BIHOR

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona BIHOR la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de proiectare tehnica la obiectivul minier;
Servicii de proiectare tehnica pentru procese si productie industriale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171507&did=2


Anunturi noi in BRASOV

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona BRASOV la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: servicii de paza - politia comunitara
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171376&did=2

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona BRASOV la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: pachet de studii si analize
Consultanta in afaceri si in management si servicii conexe
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171206&did=2


Anunturi noi in BUCURESTI

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona BUCURESTI la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: servicii de organizare arhiva si preluare fonduri arhivistice noi
Servicii de catalogare
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171215&did=2

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona BUCURESTI la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: paza sediului;
Servicii de paza
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171222&did=2

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona BUCURESTI la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: contract de servicii, avand ca obiect proiect tehnic, caiete de sarcini, detalii de executie si pac pentru amenajarea incintei si refacerea imprejmuirii sediului instituttiei
Servicii de proiectare arhitecturala
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171223&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona BUCURESTI la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Intocmire documentatie tehnica (ET,SF,PT,DE) pentru lucrari de consolidare;
Servicii de conceptie tehnica
Studiu de fezabilitate
Servicii de expertiza

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171505&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona BUCURESTI la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de Publicitate de Corporatie si informare publica prin presa scrisa
difuzarea de machete, advertoriale, prezentari de companie, interviuri,rapoarte financiare, curente pentru investitori, convocatoare si ordine de zi pentru sedintele AGA , in cotidiane si publicatii saptamanale la nivel nationalsi international sau cu specific economico-financiar;

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171519&did=2

Anunt nou de PARTICIPARE LA LICITATIE DESCHISA publicat in SEAP pentru zona BUCURESTI la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de examinari nedistructive pentru perioadele de functionare si opriri ale CNE Cernavoda
Servicii de testare nedistructiva

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171451&did=2

Anunt nou de PARTICIPARE LA LICITATIE DESCHISA publicat in SEAP pentru zona BUCURESTI la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de consultanta pentru executia obiectivului Varianta de ocolire a Mun. Iasi - etapa I - varianta SUD
Servicii de Consultanta pentru lucrarile de executie a Variantei de Ocolire a Municipiului Iasi - etapa I - Varianta Sud
Servicii de consultanta in domeniul ingineriei si al constructiilor

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171457&did=2

Anunt nou de PARTICIPARE LA LICITATIE DESCHISA publicat in SEAP pentru zona BUCURESTI la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Achizitionarea de servicii cuprinzand elaborarea documentatiei tehnico-economice, faza Studiu de Fezabilitae, a documentatiilor anexe la cererile de avize - inclusiv obtinerea acestora - conform normativelor, reglementarilor tehnice si ordinelor departamentale in vigoare.
Studii de Fezabilitate si documentatii anexe la cererile de avize pentru un numar de 9(noua) obiective de investitii cu profil de constructii-montaj, nominalizate in Caietul de Sarcini, la punctul 2.1.
Studiu de fezabilitate

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171422&did=2


Anunturi noi in BUZAU

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona BUZAU la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: servicii de audit financiar
Servicii de auditare financiara
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171096&did=2


Anunturi noi in CARAS-SEVERIN

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona CARAS-SEVERIN la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de proiectare tehnica la obiectivul minier;
Servicii de proiectare tehnica pentru procese si productie industriale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171484&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona CARAS-SEVERIN la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de proiectare tehnica la obiectivul minier;
Servicii de proiectare tehnica pentru procese si productie industriale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171486&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona CARAS-SEVERIN la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de proiectare tehnica la obiectivul minier;
Servicii de proiectare tehnica pentru procese si productie industriale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171497&did=2


Anunturi noi in COVASNA

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona COVASNA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de proiectare tehnica la obiectivul minier;
Servicii de proiectare tehnica pentru procese si productie industriale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171502&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona COVASNA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de proiectare tehnica la obiectivul minier;
Servicii de proiectare tehnica pentru procese si productie industriale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171504&did=2


Anunturi noi in DOLJ

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona DOLJ la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: studiu de fezabilitate + proiectare - inlocuire tocarie exterioara , amenajare spatii birouri, grupuri sanitare, hol central si consolidare - restaurare pivnita si depozite;
Servicii de proiectare tehnica pentru constructia de lucrari publice
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171199&did=2


Anunturi noi in GALATI

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona GALATI la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: achizitie de servicii -studiu de fezabilitate
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171234&did=2


Anunturi noi in GORJ

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona GORJ la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: evaluare imobilizari corporale cladiri in scopul determinarii valorii juste a acestora tinandu-se seama de inflatie , utilitatea bunului, starea acestuia si pretul pietei, in vederea diminuarii impozitului pe cladiri
Servicii de estimare pentru lucrari publice
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171197&did=2

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona GORJ la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: serviciile constau in verificare raport de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de sera din anul 2007
Servicii de consultanta in ingineria mediului
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171089&did=2

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona GORJ la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: achizitie service pentru sisteme de alarmare contra efractiei si incendiului cu respectarea cerintelor din caietul de sarcini
Servicii de supraveghere
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171308&did=2

Anunt nou de PARTICIPARE LA LICITATIE DESCHISA publicat in SEAP pentru zona GORJ la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Intocmire documentatii pentru amenajarea, modelarea, refertilizarea si redarea in circuitul silvic a terenurilor de pe halda Bohorelu
Serviciile constau in intocmirea a trei documentatii pentru amenjare, modelare si refertilizare a terenurilor eliberate de sarcini tehologice pe halda de steril Bohorelu, judetul Gorj
Servicii de consultanta tehnica

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171426&did=2

Anunt nou de PARTICIPARE LA LICITATIE DESCHISA publicat in SEAP pentru zona GORJ la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: SERVICII DE PROIECTARE: AMENAJARE CANTINA SEDIU SNLO SA TG JIU
conform caietului de sarcini este necesar a se presta urmatoarele servicii: Intocmirea PT, PAC, CS executie, CS achizitie.
Servicii de proiectare tehnica pentru constructia de lucrari publice

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171413&did=2

Anunt nou de PARTICIPARE LA LICITATIE DESCHISA publicat in SEAP pentru zona GORJ la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: EXPERTIZARE TURN DE RACIRE NR. 1 - STRUCTURA DE REZISTENTA, SISTEM FUNCTIONAL SI HIDROIZOLATIE INTERIOARA
SERVICIILE CONSTAU IN REALIZAREA UNEI EXPERTIZE TEHNICE LA TURNUL DE RACIRE NR. 1 PRIVIND STRUCTURA DE REZISTENTA, SISTEMUL FUNCTIONAL SI HIDROIZOLATIA INTERIOARA
Servicii de expertiza

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171419&did=2


Anunturi noi in HARGHITA

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona HARGHITA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: program de consultanta pentru certificarea unui sistem de management conform standardelor iso9001, iso14001, ohsas18001
1. servicii de consultanta legate de evaluarea organizatiei si proiectarea sistemului de management
2. servicii de instruire a personalului
3. servicii de consultanta legat de elaborarea documentatiei sistemului de management
4. asistenta pe perioada post-certificare.
Consultanta in afaceri si in management si servicii conexe
Valoare estimata totala: -
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171384&did=2

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona HARGHITA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: elaborarea documentatiilor tehnice de investitii pentru obiectivul: realizarea spatiilor verzi;
Servicii de arhitectura pentru spatii exterioare
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171237&did=2


Anunturi noi in HUNEDOARA

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona HUNEDOARA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: servicii de evaluare active
Servicii de estimare
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171093&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona HUNEDOARA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de proiectare tehnica la obiectivul minier;
Servicii de proiectare tehnica pentru procese si productie industriale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171479&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona HUNEDOARA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de proiectare tehnica la obiectivul minier;
Servicii de proiectare tehnica pentru procese si productie industriale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171488&did=2


Anunturi noi in IASI

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona IASI la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: servicii de brosat (legat) dosare arhiva.
Servicii de arhivare
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171277&did=2


Anunturi noi in MARAMURES

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona MARAMURES la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: intocmirea unui studiu de oportunitate privind inchirierea terenului cu vegetatie forestiera
Servicii de studii de piata, de sondaje de opinie si servicii conexe
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171105&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona MARAMURES la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de proiectare tehnica la obiectivul minier;
Servicii de proiectare tehnica pentru procese si productie industriale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171499&did=2


Anunturi noi in MEHEDINTI

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona MEHEDINTI la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de proiectare tehnica la obiectivul minier;
Servicii de proiectare tehnica pentru procese si productie industriale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171498&did=2


Anunturi noi in MURES

Anunt nou de PARTICIPARE LA LICITATIE DESCHISA publicat in ZIARE CENTRALE SI LOCALE pentru zona MURES la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: constructie hale; Instalatie de brichelat rumegusul

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171167&did=2


Anunturi noi in NEAMT

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona NEAMT la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: studiu fezabilitate si proiect tehnic modernizare strazi
Servicii de inginerie rutiera
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171193&did=2


Anunturi noi in OLT

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona OLT la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: servicii evaluare bunuri sechestrate conform og 92/2003
Servicii de expertiza
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171212&did=2


Anunturi noi in PRAHOVA

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona PRAHOVA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: proiect tehnic reparatii capitale camin cultural palanca
Servicii de arhitectura, de inginerie, de constructii si servicii conexe de consultanta tehnica
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171258&did=2

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona PRAHOVA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: intocmire sf+pt+dde aductiune apa potabila in sistem gravitational din sursa caciula;
Servicii de elaborare de proiecte altele decat pentru lucrarile de constructie
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171211&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona PRAHOVA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de proiectare tehnica la obiectivul minier;
Servicii de proiectare tehnica pentru procese si productie industriale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171489&did=2


Anunturi noi in SALAJ

Anunt nou de PARTICIPARE LA LICITATIE DESCHISA publicat in SEAP pentru zona SALAJ la data de 31 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: INTOCMIRE PROIECT PREGATITOR DE INTRODUCERE A CANALIZARII SI CONSTRUCTIE DE STATII DE EPURARE IN COMUNA HALMASD, JUD. SALAJ
INTOCMIRE PROIECT PREGATITOR DE INTRODUCERE A CANALIZARII SI CONSTRUCTIEI DE STATII DE EPURARE IN COMUNA HALMASD, JUD. SALAJ
Studiu de fezabilitate
Servicii de proiectare a conductelor
Servicii de inginerie geotehnica
Servicii de topografie

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171472&did=2


Anunturi noi in SIBIU

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona SIBIU la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: contract de achizitie de servicii: elaborarea strategiei de dezvoltare a sistemului de invatamant ;
Servicii de elaborare de studii
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171239&did=2

Anunt nou de PARTICIPARE LA LICITATIE DESCHISA publicat in SEAP pentru zona SIBIU la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Achizitia serviciului de paza si interventie
Prestarea serviciului de paza si interventie la U.M. 01434 Sibiu si U.M. 01557 Sibiu, cu societati specializate de paza si protectie.
Servicii de paza

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171452&did=2


Anunturi noi in SUCEAVA

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona SUCEAVA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de promovare
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171228&did=2

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona SUCEAVA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: " actualizare plan urbanistic general (pug) si extindere intravilan
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171330&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona SUCEAVA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de proiectare tehnica la obiectivul minier;
Servicii de proiectare tehnica pentru procese si productie industriale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171478&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona SUCEAVA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de proiectare tehnica la obiectivul minier;
Servicii de proiectare tehnica pentru procese si productie industriale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171494&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona SUCEAVA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de proiectare tehnica la obiectivul minier ;
Servicii de proiectare tehnica pentru procese si productie industriale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171495&did=2


Anunturi noi in TIMIS

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona TIMIS la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: deratizare =81292 mp si dezinsectie =68121 mp
Servicii de deratizare
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171334&did=2

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona TIMIS la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: masuratori topogeodezice la constructiile de la s.c. colterm sa timisoara productie pe anul 2008
Servicii de topografie
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171343&did=2

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona TIMIS la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: servicii de paza,monitorizare si service sisteme de alarma
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171323&did=2


Anunturi noi in VALCEA

Anunt nou de INTENTIE publicat in SEAP pentru zona VALCEA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Servicii de proiectare tehnica la obiectivul minier;
Servicii de proiectare tehnica pentru procese si productie industriale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171493&did=2

Anunt nou de PARTICIPARE LA LICITATIE DESCHISA publicat in SEAP pentru zona VALCEA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: Indepartarea carbunelui de pe sectoarele Sectiei Combustibil de la CET Govora
Indepartarea carbunelui de pe estacade de descarcare din vagoane,d e sub benzi transportoare, curatare rigole, strangere metale, efectuare gabarit pe estacade
Servicii de curatare industriala

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171427&did=2


Anunturi noi in VRANCEA

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona VRANCEA la data de 1 Februarie 2008

Obiectul Anuntului: servicii curatenie interioara si exterioara sedii parchete,focsani,panciu,adjud
Servicii de curatenie
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=171271&did=2

PSD consideră că reparaţia drumului Şcheia este politizată







Politica




marza Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, doreşte să se întâlnească cu primarii municipiului Suceava şi al comunei Şcheia, limitrofă Sucevei, pentru a stabili modalităţile de reparare a drumului ce leagă E 85 de E 576 care este impracticabil şi poate produce avarierea autovehiculelor.

Gavril Mîrza a spus într-o conferinţă de presă că s-a ajuns să fie politizat şi acest drum după ce primarii din Suceava şi Şcheia au acuzat conducerea CJ Suceava că nu intervine pentru repararea acestuia.

Preşedintele CJ Suceava a explicat că această rută ocolitoare a Sucevei, care face legătura între drumurile europene E 85 şi E 576 este administrat de Primăriile Suceava şi Şcheia. Acesta a spus că o porţiune a drumului a fost administrată de CJ Suceava, dar că aceasta a fost predată în administrare CL Suceava care a efectuat lucrări de aducţiune de apă pe acest traseu, şi că va fi preluat de CJ Suceava după ce va fi adus la starea iniţială.

„Invit primarii din Suceava şi Şcheia la o întâlnire să clarificăm lucrurile”, a spus Gavril Mîrza.

Acesta a arătat că starea jalnică a acestui drum, care este tranzitat în special de camioane de mare tonaj, nu trebuie să fie folosită pentru atragerea de capital politic. „Şi-au făcut o pasiune din acest drum. Când s-a ajuns la o situaţie ruşinoasă, e vinovat Consiliul Judeţean, iar ei nu au nici o vină”, a spus Gavril Mîrza.

Drumul ocolitor al municipiului Suceava ce face legătura între E 85 şi E 576 are aproximativ trei kilometri, din care, cea mai mare parte, se află în administrarea Consiliului Local al comunei Şcheia, localitate limitrofă Sucevei.

În ultima perioadă, din cauza gropilor şi denivelărilor de pe acest drum s-au produs mai multe incidente în care au fost implicate autocamioane de mare tonaj.

In plina criza de forta de munca Moldova are peste 55.000 de şomeri


• în timp ce patronii se plîng de lipsă de lucrători, Agenţiile de Şomaj “gem” de beneficiari de ajutor de la stat • cea mai mare criză de muncitori este în domeniul construcţiilor • la Suceava, autorităţile se plîng că nu găsesc personal pentru administrarea cimitirelor • la Neamţ, industria textilă “suferă” din lipsă de confecţionere

Cu toate că Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) din Moldova au înregistraţi în bazele de date mii de şomeri, sute de locuri de muncă rămîn neocupate. Cele mai puţin dorite sînt locurile de muncă din domeniul construcţiilor, confecţiilor sau din comerţ. Motivele pentru care moldovenii nu se dau în vînt după aceste locuri de muncă sînt atît slaba salarizare, cît şi condiţiile impuse de angajatori. Recalificarea ne “salvează” La sfîrşitul anului trecut, în judeţul Iaşi erau aproximativ 17.795 de şomeri, dintre care 3.345 indemnizaţi. În acelaşi timp, în judeţ erau 733 de locuri de muncă, pe care şomerii le-ar fi putut accesa cu ajutorul AJOFM. “Pentru a ocupa locurile de muncă mai puţin solicitate, organizăm cursuri de recalificare pentru respectiva meserie”, a precizat dna Elena Toarbă, purtător de cuvînt al AJOFM Iaşi. Constructorii n-au cu cine turna betoane În judeţul Botoşani, sînt înregistraţi 6.275 şomeri şi 150 de locuri de muncă vacante. Nu lipsesc locurile de muncă pentru persoanele cu studii superioare, cei mai căutaţi fiind inginerii constructori. “Ţinînd seama de profilul economic al judeţului, cele mai puţine solicitări din partea şomerilor faţă de locurile de muncă vacante le avem în domeniile construcţiilor, confecţii, sănătate sau comerţ”, a precizat Angela Orhiniuc, reprezentant al AJOFM Botoşani. Nimeni nu vrea să “administreze” cimitire La sfîrşitul anului trecut, numărul de şomeri înregistraţi în baza de date a AJOFM Suceava era de 9.457 persoane, din care 3.758 beneficiare de indemnizaţii şi 5.699 neindemnizaţi. “Din experienţa colegilor care acordă serviciile de mediere a locurilor de muncă vacante, lipsa de solicitare a unor meserii pe piaţa muncii locale se datorează fie salarizării modeste, fie crizei de forţă de muncă specializată pentru domeniile respective”, a precizat Anca Capverde, reprezentant AJOFM Suceava. În Suceava, angajatorii găsesc cu dificultate muncitori necalificaţi în administraţia cimitirelor, spaţii verzi, salubritate, confecţioneri şi electricieni. Confecţionerele, o raritate În judeţul Neamţ sînt înregistraţi 7.800 de şomeri. “Locurile de muncă mai puţin solicitate în judeţul Neamţ sînt în domeniul confecţiilor”, a precizat Elena Chirilă, reprezentant al AJOFM Neamţ. Agenţia de şomaj Neamţ are înregistrate 310 locuri de muncă vacante, aproape jumătate fiind în oraşul Roman. Şi Vasluiul numără peste 15.000 de şomeri, dar totuşi se înregistrează criză de forţă de muncă şi în acest judeţ, în special în domeniul construcţiilor.

Un nou caz de poliţie politică

PSD Suceava consideră că asistă la un nou caz de poliţie politică, după ce DNA Su-ceava i-a trimis în judecată pe fostul preşedinte executiv al PSD Suceava, dl Roman Stecyk, şi pe fostul trezorier al organizaţiei, dl Petru Murariu, care, în perioada 2002-2006, ar fi folosit pentru partid banii unei asociaţii.

Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, dl Ovidiu Donţu, a declarat, joi, că în acest caz actul juridic de sesizare a DNA Suceava este semnat de procurorul Doru Ţuluş, situaţie faţă de care procurorii suceveni nu aveau cum să dea altă soluţie. „Sunt mandatat de PSD Suceava să spun că asistăm la o poliţie politică declanşată împotriva a 50 de persoane ce au primit ajutoare sociale de la o asociaţie, parte din ei având şi calitatea de membri PSD”, a spus dl Donţu. El a arătat că soluţia corectă în această speţă era de declinare a competenţei către Parchetul Judecătoriei Suceava, arătând că trebuia aplicat principiul „nu există făptuitor demnitar, nu există cercetare la DNA”. Dl Donţu a mai spus că PSD Suceava se simte vizat de anchetă, motiv pentru care va asigura asistenţă juridică celor doi. „Rămânem uimiţi că în România anului 2008, fundaţiile PD şi PLD nu sunt cercetate”, a mai spus dl Donţu.

Suceava: Parcul Zoo Rădăuţi, reabilitat cu fonduri europene



Parcul Zoologic din Rădăuţi, judeţul Suceava, va fi adus la standarde europene, transmite corespondentul AMOS News.


Consiliul Local a hotarat sa acceseze bani europeni, printr-un Program sustinut de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, pentru reamenajarea si modernizarea Parcului Zoo din municipiul Radauti. In acest sens, toti consilierii locali au votat pentru contributia financiara de 25%, ce va fi extrasa din bugetul local si care reprezinta suma de cofinantare a proiectului.
Pentru intreaga investitie, Primaria municipiului Radauti a solicitat Fondului de Mediu suma de 325.000 de euro.

Parcul Zoo Radauti are o vechime de peste 30 de ani, se intinde pe o suprafata de aproximativ doua hectare, iar aici traiesc in jur de 25 de specii de animale si pasari autohtone si exotice.

Concursul "Istorie şi societate în dimensiune virtuală", la a V-a ediţie



A V-a ediţie a Concursului Naţional “Istorie şi societate în dimensiune virtuală” se va desfăşura în perioada 4–7 februarie, la Colegiul de Informatica “Spiru Haret”, din Suceava, transmite corespondentul AMOS News.

Lucrarile vor fi sustinute marti si miercuri, iar festivitatea de premiere va avea loc pe 7 februarie, la Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava.
Vor intra in competitie 65 de elevi din 35 de judete, la sectiunile Istorie si Socio-Umane, cu subsectiunile Pagini Web si Soft Educational.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Suceava, Laura Hacman, a declarat ca la acest concurs judetul nostru se prezinta cu patru elevi.

Hacman a tinut sa precizeze ca la aceasta editie s-au solicitat toate conditiile tehnice necesare, conexiune la internet si webcam, pentru ca unul dintre concurenti – elev in clasa a XII-a, din Arad, care nu se poate deplasa – sa isi poata prezenta juriului lucrarea, la sectiunea Istorie-Pagini Web, de la domiciliu, in direct. Deoarece n-au mai existat astfel de situatii pana acum, ISJ Suceava a solicitat si a primit aprobarea Ministerului Educatiei pentru ca elevul aradean sa participe la concurs de la domiciliu, prin internet.