duminică, 16 decembrie 2007

Liceene si studente ademenite la sex cu pizza si bauturi






AFACERE. Unul dintre invinuiti detine, de ani buni, o pizzerie intr-o zona buna din Iasi
ACTIUNE. Capii retelei au fost saltati, miercuri, din apartamentele unde duceau fetele pentru partide de sex
Servicii.
Fetele trebuiau sa satisfaca, in schimbul mancarurilor si bauturilor, poftele sexuale ale celor patru afaceristi si ale amicilor lor, sustin procurorii







Patronii unei pizzerii si ai unui restaurant din Iasi sunt acuzati de procurorii de la Crima Organizata ca au constituit, impreuna cu doi prieteni, o adevarata retea de prostitutie din care faceau parte si sapte minore. Nicusor Cosuta, de 52 de ani, patronul pizzeriei Nico, Cornel Hitruc, de 43 de ani, detinatorul restaurantului Familial, Daniel Onofriciuc, administratorul unei firme din Miroslava si Dorin Cohal au convins mai multe eleve si studente sa se culce cu ei, spun anchetatorii. In schimb, fetele primeau mancare, bautura si sume foarte mici de bani. "Au racolat circa 20 de tinere, eleve si studente din Iasi, de pe raza judetelor Iasi, Suceava si Vaslui. Sapte dintre acestea erau minore. Le duceau la diferite imobile aflate in proprietatea lor sau inchiriate, unde, dupa ce le ademeneau oferindu-le bauturi alcoolice, alimente si sume de bani, le determinau sa intretina raporturi sexuale normale si orale cu membrii gruparii", se arata intr-un comunicat al IPJ Iasi. In urma cu trei zile, ofiteri si procurori au descins simultan la cinci apartamente din Iasi, de unde au fost ridicati cei patru barbati. Acestia sunt cercetati acum, in stare de libertate, pentru trafic de minori, raport sexual cu o minora, perversiuni sexuale si coruptie sexuala. "Cele patru persoane racolau tinere pe care le obligau sa intretina raporturi sexuale cu ei si cu prietenii lor, in schimbul unor sume de bani", a declarat comisar-sef Vasilica Tataru, purtator de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera Iasi.

Tigari in valoare de 85.000 de lei confiscate la frontiera



Politistii de frontiera au confiscat de la un sucevean aproape 25.000 de pachete de tigari Ronson de provenienta ucraineana care urmau sa fie vandute pe piata neagra din judet.
Potrivit IJPF Suceava, politisti de frontiera din cadrul SPF Vicov au efectuat un control in trafic pe raza orasului Vicovu de Sus, iar intr-un microbuz condus de Sorinel G. din Moldovita au fost depistate 24.450 de pachete de tigari Ronson, de provenienta ucraineana, in valoare de 85.575 de lei.
Soferul microbuzului nu a putut prezenta documente de provenienta a transportului si a spus ca a cumparat tigarile din comuna Brodina, urmand sa le vanda apoi in pietele din judetul Suceava.
Tigarile au fost ridicate in vederea confiscarii, iar Sorinel G. a fost amendat contraventional cu 1.500 de lei. IJPF Suceava precizeaza ca Sorinel G. este cercetat si pentru conducerea pe drumurile publice a unui autoturism neinmatriculat.

Christmas in our village


Hello!

We are Livia and Daniel, aged 12. We are from a small village called Comanesti, which is not far from the town Suceava, where our teacher of English lives. In our village people have preserved customs which you will not see in towns and big cities.

On Christmas Eve, children deck the Christmas tree and in the afternoon they go caroling from house to house and people give them money, fruit or sweets. They start from 5-6 p.m. and sometimes come home at 9-10 p.m. We rarely go caroling alone; most of the time we take our friends with us so we are not afraid to be out at that time both because the villagers know us and because we are in a group of friends.

The Roma children who live in Humoreni, a village not far from ours, come to our houses to sing carols to us. They bring with them an icon representing the birth of Jesus decked with tinsel, lights and fir branches. We call it “Steaua” (The Star-because of the shape of the decked icon).

Our mothers cook all types of dishes two days before Christmas and sometimes all the family helps them. Five-six days before Christmas, those who have grown pigs, will cut them in the honour of Saint Ignatius. Then the women cook the meat. This is a very old custom and nowadays few people cut pigs as their ancestors did.

The drawings belong to Stefan from the 6th form and Mia, the 5th form, Comanesti School.

We wish you a MERRY CHRISTMAS on behalf of all our classmates and teachers from Comanesti and Humoreni Schools!

carolling.jpgthe-star.jpg

Acte pentru vânzarea brazilor



Vor sa vanda Pomi de Craciun cu acte regula.
Este vorba despre zece botosaneni care si-au facut deja autorizatie pentru comercializarea acestora la Inspectoratul de Regim Silvic si Vanatoare Suceava.
Pentru a combate comercializarea brazilor fara forme legale, reprezentantii Directiei Silvice in colaborare cu organele de control abilitate vor efectua controale la negustorii de din judet.
In cazul in care vor fi gasiti in neregula acestia risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 10.000 de lei.Anul acesta Directia Sivica a scos spre comercializare 700 molizi produsi in pepinierele proprii insa din experienta anilor anteriori, conducerea institutiei se asteapta laintroducerea unei canitati insemnate de marfa fara acte de provenienta.

Nou nascut cu numele "Elodia", vecin cu "Andreea Marin"


Functionarii de la biroul Starea Civila din primaria Radauti au consemnat in registrul de nou nascuti aducerea pe lume a unei fetite care a primit prenumele de Elodia. Fetita s-a nascut la Maternitatea Radauti pe 26 noiembrie, iar parintii ei, originari din comuna Dornesti, s-au prezentat la primaria din municipiul Radauti pentru declararea fetitei la inceputul acestei saptamani. Cazul micutei din Dornesti care a primit un nume "la moda" nu mai surprinde pe nimeni, in conditiile in care la finele anului 2003 a fost inregistrata, tot aici, nasterea unei fetite ce a fost botezata cu prenumele Andreea Marin. In conformitate cu statisticile biroului specializat din administratia radauteana, inca din anii "90, multi localnici sii-au botezat urmasii cu prenumele personajelor din filme, in special din categoria telenovele, sau cu numele vedetelor TV. In acelasi timp trebuie mentionat ca in urma cu mai mult de 40 de ani, o familie din localitate a decis sa-si boteze cei trei prunci cu nume din categoria "tabu" la acea vreme: Lenin, Marx si Engels. Potrivit lucratorilor din primaria radauteana, in ultima perioada se poarta din nou prenume din telenovele, insa este foarte posibil ca in curand sa fie inregistrati nou nascuti pe ale caror certificate sa apara prenume ca Prison Break sau Lost.

Piata de automobile second hand se maturizeaza si in Romania



Porsche Romania, importatorul marcilor Audi, Porsche, SEAT, Skoda, Volkswagen si Volkswagen Autovehicule Comerciale, anunta dezvoltarea proiectului Weltauto, pentru comercializarea autovehiclulelor de ocazie.

La exact un an de la inaugurarea proiectului-pilot din Bucuresti, un al doilea centru Weltauto s-a inaugurat la Suceava. Operat de catre compania “Auto Mitric”, dealer Volkswagen, centrul auto se intinde pe o suprafata de 2,500 mp, pe care pot fi expuse in permanentacel putin 25 de autovehicule. in plus, alte 80 de masini pot fi oferite oricand, in functie de solicitarile clientilor. Parcul auto poate fi vizualizat si la www.automitric.ro. Conform specialistilor, piata automobilelor de ocazie din Romania nu a fost, pana de curand
structurata si organizata.

De aceea, importul individual si diversele experiente personale ale clientilor-persoane fizice au dus la formarea unei imagini cel putin neclare, dacanu negative, asupra comertului cu vehicule rulate.

“Acest lucru a inceput sase schimbe doar in ultimul timp, in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cand, conform noii legislatii, se va putea inmatricula orice tip de autovehicul. Conceptul reprezentat de Weltauto urmareste aceastatendintape care isi propune sa o dezvolte. Concret, seteaza noi standarde si, de ce nu, incearca sa schimbe mentalitati. Avantajul nostru este acela al experientei pe piete traditionale dar si in plinadezvoltare din Europa”, explica Franz Fruehwirth, director General Porsche Romania.


Marca Weltauto reprezinta un concept dezvoltat de Porsche Holding, concept prin care clientii au garantia serviciilor primite, la acelasi nivel peste tot in Europa: “Noi, la Weltauto, nu oferim doar autovehiculul in sine, ci si un intreg pachet de servicii.

Ma refer aici la garantia tehnicace se refera la capacitatea functionalaa autovehiculului, dar si la garantia moralaa acestuia, cu implicatii directe asupra istoricului”, declara Horatiu Moldovan, director Weltauto Romania.

Orice posibil client poate verifica in cateva minute intregul istoric al autovehicului de care este interesat, de la prima inmatriculare panala ultimul client, incluzand toate interventiile de service. Mai mult, la Weltauto nu se comercializeazadecat automobile al caror istoric poate fi demonstrat sau care au suferit reparatii doar in service-uri autorizate.

Inaugurarea celui de-al doilea centru Weltauto la Suceava reprezinta startul unei noi faze de dezvoltare propuse de compania germana. Un al treilea centru va fi inaugurat panala sfarsitul anului la Focsani, urmand ca in 2006 reteaua sa se dezvolte omogen in intreaga tara.

Hidroelectrica vinde 7 microhidrocentrale din judeţul Suceava

> Compania intenţionează să privatizeze 16 astfel de unităţi, la nivelul întregii ţări, pentru aproape 7 milioane euro, în februarie 2008
Producătorul de energie e-lectrică deţinut de stat Hidroelectrica va organiza, în intervalul 25-29 februarie 2008, cinci licitaţii cu strigare pentru vânzarea a 16 microhidrocentrale, grupate în loturi, pentru o sumă totală 24,29 milioane lei (6,9 milioane euro), potrivit datelor companiei. Compania intenţio-nează să privatizeze cele 16 unităţi încă de la sfârşitul anului 2006, dar procesul de vânzare, deşi a fost anunţat periodic de oficialii Hidroelectrica, nu a avut loc. Totodată, compania de stat a anunţat că în perioada 2007-2008 va privatiza peste 100 de microhidrocentrale, după ce în anii 2004 şi 2006 a vândut 48 de unităţi de acest tip.

Primul lot de microhidrocentrale (unităţi de producere a energiei cu puteri de până la 10 MW) care va fi scos la vânzare este situat în bazinul râului Suha Mare, judeţul Suceava, şi este format din unităţile Mălini, Suha Mare, Poiana Mărului şi Văleni. Preţul solicitat de Hidroelectrica pentru cele patru microhidrocentrale este de 11,1 milioane lei. Preţul de pornire a licitaţiei pentru lotul al doilea, format din centralele Slatina, Suvariţa şi Găineşti, situate în bazinul Suha Mică, judeţul Suceava, se ridică la 7,1 milioane lei. Pentru unităţile din lotul al treilea, compus din centralele Adunaţi, Bunget 1, Bunget 2, Ilfoveni şi Brăteşti, din bazinul râului Ilfov, ju-deţul Dâmboviţa, Hidroelec-trica solicită un preţ de pornire a vânzării de 2,1 milioane lei. Lotul al patrulea, reprezentat de centralele Sacadat 1 şi Sa-cadat 2, amplasate în bazinul râului Sovata, judeţul Mureş, va fi scos la vânzare pentru preţul de pornire de 1,5 mi-lioane lei. Microhidrocentralele Feneş 1 şi Feneş 2, care formează lotul al cincilea, am-plasate în bazinul râului Feneş, judeţul Alba, vor fi scoase la privatizare pentru un preţ de pornire de 2,4 milioane lei.

Hidroelectrica solicită companiilor interesate să par-ticipe la privatizarea micro-hidrocentralelor cu un plan de afaceri pentru o perioadă de până la cinci ani de la data preluării unităţilor de pro-ducţie a energiei, asumarea unui buget de investiţii din surse proprii, pentru rea-bilitare şi dezvoltare pentru fiecare lot, precum şi un program de investiţii pentru protecţia mediului.

Astfel, pentru lotul din ba-zinul râului Suha Mare, cum-părătorul va trebui să inves-tească 2,6 milioane lei, pentru unităţile din lotul Suha Mică - 1,4 milioane lei, microhidro-centralele din bazinul râului Ilfov - 881.563 lei, activele din ba-zinul râului Sovata - 922.547 lei, iar pentru unităţile din ba-zinul râului Feneş - 857.990 lei.

Cea mai recentă vânzare a unor microhidrocentrale a-parţinând Hidroelectrica a avut loc în octombrie 2006, când compania a privatizat 20 de unităţi, pentru opt milioane de euro. Anterior, compania deţinea 227 de microhi-drocentrale, dintre care 150 erau funcţionale.

Potrivit angajamentelor asumate faţă de Comisia Eu-ropeană, Hidroelectrica tre-buia să privatizeze, până la finele anului 2007, toate cele 150 de unităţi funcţionale. Puterea instalată a centralelor Hidroelectrica cumulează 6.325 MW, respectiv aproape 40% din capacităţile totale ale sistemului de producere a energiei din România. Hidro-electrica a obţinut în primul semestru al acestui an un pro-fit similar cu cel înregistrat în primele şase luni din 2006, în valoare de 30 milioane lei (nouă milioane de euro), în timp ce veniturile s-au cifrat la 950 milioane lei (circa 285 milioane de euro).

Circulatie ingreunata de zapada, in toata Moldova

In Suceava, Bacau, Iasi, Vaslui, Galati si Braila ninge fara intrerupere de peste 24 de ore.

Pe mai multe drumuri din judetul Suceava, s-au format blocaje din cauza ghetii si a camioanelor care au derapat sau au ramas blocate in zapada. Zeci de masini au ajuns in sant, din cauza poleiului, iar pe unele drumuri judetene, viscolul a creat nameti de aproape un metru.

In judetul Vaslui ninge de vineri seara. Politia rutiera a organizat filtre pe principalele drumuri nationale, iar toate autovehiculele mai mari de 3,5 tone, care nu sunt echipate de iarna, sunt trase pe dreapta.

Probleme au fost noaptea trecuta si in municipiul Vaslui. Din cauza poleiului, au avut loc mai multe accidente, iar pe unele strazi traficul a fost deviat. Pe mai multe artere nu s-a imprastiat material antiderapant. Din cauza poleiului, pe una dintre strazile pe care traficul nu a fost deviat, o masina a derapat si a intrat intr-un TIR.

Crăciun Vienez, la Sala Palatului

Joi, 20 decembrie, de la ora 19.00, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Praga va susţine la Sala Palatului din Bucureşti un concert special, cu aer... vienez. Toate piesele din program aparţin lui Johann Strauss: Dunărea Albastră, Vals Imperial şi multe altele. Spectacolul face parte din turneul pe care Orchestra îl desfăşoară în preajma Crăciunului. Încă un spectacol are loc, în această seară, la Iaşi, mâine orchestra va ajunge la Suceava, pe 18 decembrie la Constanţa, iar pe 19 decembrie la Piteşti. Biletele au preţuri cuprinse între 50 şi 140 de lei.

Polei pe drumurile naţionale!


Lucratorii de la Sectia de Drumuri Nationale Vaslui au imprastiat material antiderapant si au actionat cu utilajele de deszapezire. In Suceava s-au format blocaje din cauza ghetii si a camioanelor care au derapat sau au ramas inzapezite.

In judetul Neamt s-a circulat greu in zona localitatii Petru Voda din cauza autovehiculelor cu tonaj mare neechipate cu lanturi antiderapante.

Din acelasi motiv s-a circulat greu si in judetul Brasov. In judetul Arges, pe drumul care leaga autostrada A 1 Bucuresti - Pitesti de DN

Circulaţie extremă în Moldova

Pe mai multe drumuri din judeţul Suceava, s-au format blocaje din cauza gheţii şi a camioanelor care au derapat sau au rămas blocate în zăpadă. Zeci de maşini au ajuns în şanţ, din cauza poleiului, iar pe unele drumuri judeţene, viscolul a creat nămeţi de aproape un metru.

În judeţul Vaslui ninge de vineri seara. Poliţia rutieră a organizat filtre pe principalele drumuri naţionale, iar toate autovehiculele mai mari de 3,5 tone, care nu sunt echipate de iarnă, sunt trase pe dreapta.

Probleme au fost noaptea trecută şi în municipiul Vaslui. Din cauza poleiului, au avut loc mai multe accidente, iar pe unele străzi traficul a fost deviat. Pe mai multe artere nu s-a împrăştiat material antiderapant. Din cauza poleiului, pe una dintre străzile pe care traficul nu a fost deviat, o maşină a derapat şi a intrat într-un TIR.

Pe DN 24 care face legătura între Vaslui şi Iaşi, precum şi pe DN 2F Vaslui – Bacău, traficul se desfăşoară cu dificultate, iar maşinile de mare tonaj au restricţie. În curbele periculoase se acţionează cu utilaje de deszăpezire şi se împrăştie material antiderapant. Lucrătorii de la Secţia de Drumuri Naţionale Vaslui acţionează în special în zonele cu risc, unde viscoleşte.

Şi în Suceava s-au format blocaje din cauza gheţii şi a camioanelor care au derapat sau au rămas blocate în zăpadă.

Moldova, ingropata sub zapada

Nameti de zapada de aproape un metru s-au format sambata noaptea, din cauza viscolului pe unele drumuri judetene din Moldova. In Suceava, Bacau, Iasi, Vaslui, Galati, Braila si Neamt a nins abundent toata noaptea, informeaza Realitatea Tv. Pe mai multe drumuri din judetul Suceava, s-au format blocaje din cauza ghetii. In zonele unde au fost probleme, iar politia rutiera a organizat filtre, masinile neechipate corespunzator fiind intoarse din drum.

In Vaslui, a nins viscolit si drumurile sunt acoperite cu zapada. Din cauza poleiului si a vizibilitatii reduse, s-au produs peste 50 de tamponari.

In Suceava, opt drumuri judetene sunt acoperite cu zapada, iar circulatia se desfasoara doar pe un fir. Din cauza poleiului, zeci de masini au derapat si au ajuns in sant.

Apă potabilă colcăind de microbi, în trei localităţi

Pericol la robinet



Apă de băut maro, cu conţinut de pământ, la robinetele populaţiei din Vatra Dornei.

Apă potabilă proastă, cu cantităţi mari de germeni, şi în reţelele publice din Suceava şi Stulpicani.

Asta au descoperit reprezentanţii Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) în urma unor controale recente. Verificările privind calitatea apei destinate consumului uman s-au lăsat deocamdată cu avertismente pentru cei responsabili de distribuirea ei către populaţie, dar în cazul în care neajunsurile nu vor fi eliminate, se va trece la sancţiuni drastice.

Ieri, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat, doctorul Ludovic Abiţei, a anunţat că au fost emise avertismente pentru SC ACET SA Suceava, Agenţia din Vatra Dornei a acestei societăţi şi Primăria Stulpicani, deoarece ultimele măsurători privind calitatea apei potabile au ieşit necorespunzătoare.

Sănătatea populaţiei, în pericol

Potrivit sursei citate, la Suceava, în urma verificărilor întreprinse la unul din rezervoarele de apă care deserveşte cartierul Burdujeni, probele chimice au demonstrat o încărcătură mare de germeni, din cauza cantităţii insuficiente de clor, care punea în pericol sănătatea consumatorilor, prin apariţia bolii diareice acute.

Apă neclorinată a fost depistată şi în reţeaua din care este alimentată populaţia din Stulpicani, numai că aici analizele bacteriologice au scos la iveală un număr şi mai mare de agenţi patogeni, inclusiv cu E.coli, o bacterie ce poate cauza infecţii serioase.

La Vatra Dornei, inspectorii sanitari au descoperit că din cauza deselor întreruperi în furnizare, la robinetele populaţiei curgea apă plină de reziduuri. Practic, apa potabilă avea o culoare maro şi era amestecată cu pământ, fiind un real pericol de îmbolnăvire pentru locuitori.

„Noi monitorizăm regulat calitatea apei distribuite populaţiei prin reţelele publice. Dacă şi luna următoare vom constata probleme, este foarte posibil ca cei care au în grijă furnizarea apei potabile să cotizeze serios la bugetul statului, în sensul că vor suporta amenzi usturătoare”, a punctat şeful Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul ASP Suceava.

Blocaje temporare şi restricţii de circulaţie pe drumurile din judeţ

Vreme rea



A venit iarna! Cel mai bine au simţit acest lucru şoferii care s-au deplasat prin judeţ. Din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului care a suflat destul de tare, traficul rutier s-a derulat cu viteza melcului.

Din fericire, nu s-au înregistrat incidente majore, ca în alţi ani, când şoferii au stat blocaţi în nămeţi ore întregi până să fie scoşi de utilajele de deszăpezire.

Stratul de zăpadă avea între 6 centimetri în zona de şes a judeţului şi 30 de centimetri la munte.

Au existat şi câteva blocaje, dar de scurtă durată, în special din cauza sulurilor de zăpadă formate pe carosabil.

Tot ca urmare a vântului puternic şi a ninsorii abundente, în anumite zone vizibilitatea a fost sub 10 metri, ceea ce a îngreunat şi mai mult traficul auto.

O situaţie ceva mai delicată s-a înregistrat în pasul Palma, unde un tir neechipat corespunzător a derapat şi a blocat circulaţia.

Din acest motiv, a fost luată măsura de restricţionare a circulaţiei pe traseul Suceviţa - Vatra Moldoviţei pentru maşinile cu o greutate mai mare de 3,5 tone.

Drumarii au trimis pe trasee toate utilajele de deszăpezire, care pe lângă faptul că au îndepărtat zăpada, au aruncat şi material antiderapant pentru a evita apariţia poleiului.

Prognoza pentru zilele următoare arată că va mai ninge, dar nu în mod semnificativ.

În schimb, meteorologii spun că vom avea parte de temperaturi scăzute, probabil cele mai mici din această iarnă.

Bradul românesc, izgonit din pieţe de brazii nordici



Brazii din pădurile Sucevei nu mai sunt bine primiţi în casele sucevenilor, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Pe de o parte, e tot mai greu să îi găseşti, din cauza unor norme făcute parcă în batjocură, prin care nici măcar Direcţia Silvică nu mai poate vinde brazi în pieţele din municipiu, în vreme ce particularii care scot la vânzare brazi aduşi de peste hotare pot împânzi întreg oraşul.

Pe de altă parte, se pare că mulţi preferă să scoată din buzunare sume care ajung chiar şi la jumătate dintr-un salariu (150 – 200 de lei), pentru a lua un brad „made in Danemarca”, în loc să plătească o sumă modică, cuprinsă între 16 şi 30 de lei, pentru un brad “made in Suceava”, adus de la Gura Humorului ori Moldoviţa.

Vânzarea bradului, interzisă în pieţe

Declinul brazilor suceveni a început în urmă cu trei ani, când a intrat în vigoare o reglementare silvică cel puţin ciudată, prin care, pentru a putea vinde brazi de Crăciun, toate pieţele, inclusiv cele agroalimentare din Suceava, trebuie să se autorizeze special în acest scop.

Dacă partea de delimitare clară a spaţiului în care pot fi vânduţi brazii se poate rezolva destul de uşor, o altă obligaţie, de angajare de personal silvic specializat, este considerată aberantă de cei care administrează activitatea pieţelor.

“Nu putem să angajăm personal silvic specializat doar pentru a vinde câţiva brazi în săptămâna de dinainte de Crăciun. Nu doar că posturile din cadrul Administraţiei Pieţelor sunt limitate şi trebuie aprobate anual de Consiliul Local, dar nici nu e posibil să ceri unei pieţe agroalimentare să se autorizeze pentru comercializarea materialului lemnos, când acest lucru îl poate face numai o piaţă precum cea din Vereşti, unde pe tot parcursul anului se vând şi se cumpără cantităţi mari de lemne. Dacă legea nu se va schimba, înseamnă că niciodată nu vom mai putea oferi sucevenilor posibilitatea de a cumpăra de la piaţă brazi ieftini, pentru Crăciun”, a declarat şeful Administraţiei Pieţelor municipiului Suceava, Gelu Greceanu.

Brazii suceveni, solicitaţi mai mult în alte judeţe

În prezent, sucevenii care vor totuşi să cumpere brazi de Crăciun din pădurile noastre pot face acest lucru doar de la ocoalele, cantoanele şi districtele Direcţiei Silvice Suceava, la aceleaşi preţuri ca şi acum trei ani.

Practic, pentru un brad cu dimensiuni de până la 1,30 metri, au de plătit doar 16 lei, pentru unul cu dimensiuni cuprinse între 1,31 şi 2 metri – 22,6 lei, iar pentru unul de până la 3 metri – 29,75 lei. Pentru cei care solicită brazi mai mari de 3 metri, preţul va creşte cu câte 12 lei pentru fiecare metru în plus.

Directorul comercial al Direcţiei Silvice Suceava, George Celsie, a precizat că pentru anul acesta sunt puşi la dispoziţia sucevenilor 13.500 de brazi, dar, până acum, cele mai multe solicitări au venit din partea unor agenţi economici, dar mai ales din alte judeţe, unde farmecul brazilor autohtoni este încă apreciat.

Pentru că cererile de brazi au scăzut tot mai mult, de la an la an, este posibil ca nu peste mult timp Direcţia Silvică să renunţe total la această activitate, iar singurii brazi de pe piaţă să rămână cei nordici.

Schimbarea sistemului competiţional, pe placul sucevenilor

Fotbal Club Cetatea



Preşedintele Mircea Sandu a anunţat într-o conferinţă de presă că Federaţia Română de Fotbal ia în calcul o reformare a eşaloanelor doi şi trei în viitorul apropiat. Astfel, începând din sezonul 2009-2010 Liga a III-a ar urma să fie alcătuită din patru serii de câte 18-20 de formaţii. De asemenea, se intenţionează ca din anul 2012 numărul de echipe din Liga a II-a să se reducă la jumătate, cele 18-20 de echipe urmând să fie grupate într-o singură serie, după modelul Seriei B din Italia. „Cred că se impunea mai demult luarea unei asemenea decizii la nivelul eşalonului secund. Fără îndoială că întrecerea va deveni mult mai puternică şi atractivă în condiţiile în care se vor lupta pentru supremaţie centre de tradiţie ale fotbalului românesc cum sunt Bacăul, Suceava, Botoşaniul, Alba Iulia, Reşiţa, Bihorul sau Vâlcea”, a declarat antrenorul principal al FC Cetatea, Marian Pană. De aceeaşi părere este şi preşedintele Dumitru Moldovan, care susţine că nu ar trebui acceptate în competiţie grupările ce nu pot asigura minimum de condiţii pentru buna desfăşurare a unui meci de fotbal. „În Liga a II-a, dar mai ales în Liga a III-a, unde am întâlnit cele mai multe probleme de acest fel, nu ar trebui acceptate echipele care nu investesc în infrastructură, pentru că încă există locuri în România unde şi apa caldă este un lux. Noi la Suceava avem gânduri mari legate de fotbal, şi sperăm ca anul 2012 să ne prindă în Liga I”, a precizat Dumitru Moldovan.

Nenorocit de un vaccin

Neglijenţă



Un tânăr din Vadu Moldovei, Ioan – Ciprian Roman, în vârstă de 17 ani, nu poate să meargă şi este paralizat pe partea dreaptă, din cauza unui vaccin care i-a fost administrat greşit în copilărie.

La vârsta de şase luni, copilului i s-a făcut vaccinul DTP (diftero-tetano-pertusis), care i-ar fi afectat un nerv. Ciprian s-a născut prematur, la şase luni şi jumătate (având o greutate de doar 900 de grame) astfel că, înainte de a i se administra vaccinul, ar fi fost obligatoriu să i se facă un control amănunţit. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Mai mult, copilul era să-şi piardă viaţa, dacă mama sa, Nina- Mihaela, nu ajungea cu el de urgenţă la Spitalul din Fălticeni. Copilul şi-a revenit, dar încă de atunci i s-a spus mamei că „dacă nu va muri, copilul va avea de suferit, va fi handicapat toată viaţa”.

Cinci operaţii şi anestezie generală

Sunt aproape 17 ani de când această mamă şi copilul ei umblă prin spitale, cheltuiesc milioane de lei, iar Ciprian tot nu s-a făcut bine.

Adolescentul suferă de parapareză spasmică (tremură foarte tare, merge cu genunchii îndoiţi ajutat de un cadru sau susţinut de o altă persoană şi nu are un echilibru bun), este paralizat pe partea dreaptă, dar scrie şi poate să lucreze pe calculator cu mâna stângă. El poartă permanent un dren peritoneal (asigură evacuarea secreţiilor peritoneale).

În 2003, tânărul s-a simţit foarte rău şi a suferit o a doua intervenţie chirurgicală pentru schimbarea drenajului.

„Ciprian are piciorul stâng mai mic cu cinci centimetri. A suferit cel puţin cinci operaţii cu anestezie generală, pe lângă internări de luni de zile prin spitale. După ce a suferit mai multe intervenţii chirurgicale pentru alungire de tendon, singura lui şansă este să obţină o proteză de şold – endoproteză, care costă 3.200 de euro”, ne-a spus mama băiatului.

Îl sperie boala

Nina Mihaela Sandu Tatarciuc ne-a povestit că fiul ei a fost operat prima oară la trei ani şi jumătate, de hidrocefalee (dilatarea ventricolelor din creier).

Cu toate că are grad de handicap grav cu însoţitor, Ciprian a absolvit, anul trecut, clasa a VIII –a, la o clasă normală, fiind un elev silitor.

Este înscris, acum, la Grupul Şcolar Agricol Fălticeni, secţia contabilitate, cursuri fără frecvenţă.

Tânărul este din ce în ce mai deprimat, mai ales că ceilalţi colegi au plecat pe la diverse licee, se întâlnesc foarte rar, iar el este obligat de boli să stea acasă.

„Eu nu mă arăt faţă de el că sunt disperată. Îi spun mereu că vom face operaţia şi va reuşi să meargă singur, cât de cât, să nu ajungă într-un scaun cu rotile. Uneori îl cuprinde disperarea şi îmi spune că - dacă nu va mai putea merge pe picioarele lui, nu are rost să mai trăiască. Mă sperie..., să nu-i vină gânduri necurate, Doamne fereşte!”, ne-a mai povestit femeia.

Lista de aşteptare

Ciprian Roman necesită urgent o proteză de şold, pentru a putea merge singur.

Endoproteza costă 3.200 de euro, bani pe care familia acestui tânăr nu-i are. Veniturile familiei sunt de aproximativ 600 de lei, la care se adaugă o pensie alimentară în valoare de 75 de lei lunar, ce vine de la tatăl lui Ciprian. Acesta s-a speriat de boala fiului său şi a părăsit domiciliul pe când copilul avea doar şase ani. După acea dată, bărbatul şi-a vizitat de puţine ori copilul, şi nu i-a mai ajutat aproape de loc.

Ciprian Roman este aşteptat cât mai repede la Centrul medical Colentina - Bucureşti, de către profesorul universitar doctor Andrei Firică, pentru a fi operat. Înaintea lui, pe lista de aşteptare pentru operaţie şi montarea protezei de şold, se află alţi 80 de pacienţi care nu pot să meargă, fiind în aceeaşi situaţie ca şi Ciprian. Ce-i ţine pe aceşti oameni departe de spital? Lipsa banilor. Mama lui Ciprian ne-a spus că pe 6 Decembrie, de Sfântul Nicolae, a vorbit cu profesorul Firică, care i-a spus că dacă are cei 3.200 de euro să vină cât mai repede la Bucureşti pentru operaţie. Recuperarea postoperatorie o va suporta Centrul medical, cunoscând situaţia tânărului.

„Ştiu că nu va putea fi perfect sănătos, dar măcar să poată merge fără însoţitor, să meargă la şcoală, să îşi facă un viitor. Îi place mult să lucreze pe calculator, deşi nu are unul acasă, doar ce a învăţat la şcoală, cu mâna stânga, dar îi place să şi citească. De doi ani şi jumătate aşteptăm această proteză”, ne-a povestita femeia.

Salariul mediu al sucevenilor a crescut cu 87 de lei într-un an



Într-un an de zile, în intervalul septembrie 2006-septembrie 2007, salariul mediu al celor 105.000 salariaţi din judeţul Suceava a crescut cu doar 87 de lei.

Conform unei analize întocmite de Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava, în septembrie anul trecut, salariul mediu net în Suceava era de 667 de lei. Un an mai târziu, în septembrie a.c., acesta ajunsese la 754 de lei, fiind în continuare mult mai mic decât media pe ţară.

În România, în aceeaşi lună, salariul mediu net a fost de 1040 de lei, de unde rezultă că salariaţii din judeţ câştigă cu 27,5% sub media pe ţară.

Cel mai bine din punct de vedere al lefurilor oficiale o duc salariaţii din agricultură şi servicii anexe, aceştia având un câştig mediu net de 842 de lei. Salariaţii din domeniul serviciilor (comerţ, sănătate, administraţie publică, poştă şi telecomunicaţii, intermedieri financiare, tranzacţii imobiliare etc), sector în care lucrează mai bine de jumătate dintre angajaţii din Suceava, au un salariu mediu de 808 lei, în timp ce salariaţii din construcţii au avut, în septembrie, un câştig mediu de doar 668 de lei.

Salariul mediu brut a crescut într-un an de zile de la 877 de lei la 1002 lei.

World Christmas Traditions


dscf3081.JPGdscf3046.JPGdscf3046.JPGdscf2992.JPGdscf3008.JPGdscf3002.JPGdscf2986.JPGdscf2971.JPG

Intr-o frumoasa zi de iarna cu fulgi imaculati de nea si cu zapada prevestind parca sarbatorile de iarna, organizatorii, invitatii speciali si toti participantii la Expozitia Concurs “World Christmas Traditions” au asistat la deschiderea festiva la ora 9,00 in sala de sport a Colegiului Tehnic “Gh. Asachi” Iasi. Colindele de Craciun au insotit acest eveniment impreuna cu tacutele dar expresivele lucrari, reprezentand traditii de iarna, expuse cu o zi inainte, la sectiunea I - machete, dar si cu un impresionant slide show al tuturor prezentarilor electronice primite in format Power Point pentru sectiunea a II-a, de la unitati scolare acoperind toate zonele tarii dar si de dincolo de granita : Polonia, Germania, Spania, Italia, Mexic, Grecia, Anglia. Astfel au fost vizualizate informatii noi si deosebit de interesante despre obiceiurile sarbatorilor de iarna de oriunde.

Invitatii de onoare au fost :

o D-na inspector prof.Liliana Stratulat (ISJ Iasi)

o D-na biolog Camelia Ifrim (Gradina Botanica Iasi)

o D-na ing. Luminita Ruta (Scoala de Arte si Meserii nr.41
Iasi)

o (indirect)D-na prof. Genoveva Serban (Coordonator Zonal al Programului Mondial Eco-Scoala din partea CCDG Romania, www.ccdg.ro)

o D-nul dr.geochimist Nicolae Peiu (APM Iasi)

o D-nul Yuki Masuda, voluntar japonez al JICA Romania (ARPM Bacau)

Inaintea decernarii premiilor, un grup de studenti de la Universitatea de Arte “George Enescu”
Iasi ne-a incantat sufletul si spiritul cu colinde live.

Momentul premierii a fost unul foarte emotionant pentru ca juriul si invitatii speciali au hotarat sa premieze toate lucrarile de la sectiunea machete. Jurizarea pentru sectiunea a II-a s-a realizat cu cateva zile inainte conform regulamentului concursului de catre profesori de limba engleza, limba si literatura romana, stiinte si un educator, persoane care nu au avut lucrari in concurs.

Mentionam pentru sectiunea I doar cateva nume de scoli care au obtinut cele mai notabile rezultate, premiul I, premii speciale si marele premiu: Scoala “Al. Vlahuta” Iasi, Gradinita cu Program Prelungit Raducaneni, Scoala “D. Sturdza”
Iasi, Scoala “I. Neculce” Iasi, Gradinita cu Program Normal nr.25 Iasi, Scoala Mogosesti, Scoala de Arte si Meserii Mogosesti, Gradinita cu Program Prelungit nr.26 Iasi, Scoala “D.D.Patrascanu” Tomesti, Gradinita Fundatiei Hecuba Iasi, Scoala Cretestii de Sus Vaslui, Gradinita cu Program Prelungit nr.10 Husi, Gradinita cu Program Prelungit nr.2 Iasi, Gradinita cu Program Prelungit nr.12 Iasi, Gradinita cu Program Normal nr.26 Iasi. Pentru sectiunea a II-a, prezentari electronice in format Power Point enumeram cateva dintre numele unitatilor scolare reprezentate de elevi si profesori coordonatori care au obtinut premiul I: Scoala Bratuleni, Iasi, Romania in parteneriat cu Colegio Juarez, C.D. Valles, Mexic, Liceo Statale Boggio Lera, Catania, Italia, Scoala “Ion Creanga” Suceava in parteneriat cu Colegiul Christopher Whitehead, Worcester, Anglia, etc.

Au fost eliminate din concurs lucrarile care nu s-au incadrat in regulamentul fiecarei sectiuni, dar au participat la expozitie.

Impresiile finale au fost pozitive, invitatii si participantii fiind impresionati de diversitatea si calitatea lucrarilor expuse, concretizandu-se intr-un adevarat workshop in timpul caruia au avut loc schimburi de idei si de experiente pozitive la toate nivelele de scolarizare preuniversitara. Felicitari tuturor participantilor!

Vor fi elaborate un CD si o revista in luna ianuarie 2008 care vor cuprinde informatii si imagini de la Expozitie dar si de la alte evenimente ce se incadreaza in planurile de activitati ale Proiectelor Mondiale Eco Scoala si LeAF ale Colegiului Tehnic “Gh.Asachi” Iasi.

Multumim conducerii Colegiului Tehnic “Gh.Asachi” Iasi care a sprijinit aceasta actiune extrascolara cat si Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, APM Iasi, ARPM Bacau, Gradinii Botanice Iasi, coordonatorului national CCDG Romania. Am simtit forta echipei !

A consemnat Comitetul Eco Scoala format din profesori, parinti, elevi si alti membri ai Colegiului Tehnic “Gh.Asachi”
Iasi , prof. coordonator Tamara Slatineanu.

În Moldova, zeci de maşini au derapat din cauza poleiului



În Suceava, Bacău, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila şi Neamţ a nins abundent. Pe mai multe drumuri din judeţul Suceava, s-au format blocaje din cauza gheţii. Unele drumuri judeţene, viscolul a creat nămeţi de aproape un metru. În zonele unde au fost probleme, poliţia rutieră a organizat filtre, iar maşinile neechipate au fost întoarse din drum.

În Vaslui a nins viscolit şi drumurile sunt acoperite cu zăpadă. Din cauza poleiului şi a vizibilităţii reduse, s-au produs peste 50 de tamponări.

În Suceava, opt drumuri judeţene sunt acoperite cu zăpadă, iar circulaţia se desfăşoară doar pe un fir. Din cauza poleiului, zeci de maşini au derapat şi au ajuns în şanţ.

Pamfil Seicaru (1894-1980)


Pamfil Şeicaru (n. 1894, Buzău - d. 21 octombrie 1980, München/Germania) a fost un ziarist român, director al ziarului Curentul, cel mai combativ cotidian românesc în perioada dintre cele două războaie mondiale. Şeicaru a făcut studii juridice obţinând licenţa în Drept. A luat parte ca ofiţer la operaţiile militare din primul război mondial, fiind citat cu Ordin de zi pe Armată. A fost deputat în parlamentul României în 1928, 1931 şi în 1933. Ziarist de mare talent, a fost director al ziarului Bucovina (Cernăuţi) şi a participat la editarea revistei Gândirea. În 1928 înfiinţează ziarul Curentul, pe care l-a condus până la plecarea sa din ţară în 1944. În 1939, a fost singurul ziarist român care a afirmat că aşa-zisele garanţii militare oferite de Marea Britanie şi Franţa pentru integritatea frontierelor României nu valorau nimic. În faţa pericolului nazist, "Anglia trebuie să se pregătească pentru propria apărare şi abia după asta să garanteze şi frontierele altor ţări". Într-un articol publicat la 15 aprilie 1939 a intuit inevitabila sacrificare de către marile puteri a ţărilor mici şi mijlocii din Europa acelui timp. În anii războiului, au rămas celebre polemicile lui cu comentatorul politic britanic Wickham Steed de la postul de radio Londra. În august 1944 a părăsit ţara cu ideea de a publica un ziar ce ar fi trebuit să susţină cauza României după încetarea războiului. A petrecut 30 de ani în Spania, unde, la Madrid, a publicat o ediţie trimestrială a ziarului "Curentul" şi, pentru câtva timp, publicaţia "Liberty and Justice". Ultimii ani i-a petrecut în Germania, stabilindu-se la Dachau (Bavaria). La moartea sa, în octombrie 1980, Primul Ministru al Bavariei, Franz Josef Strauß, l-a omagiat într-un mesaj, descriindu-l drept "un patriot român şi eminent ziarist...Moştenirea pe care a lăsat-o compatrioţilor săi este lupta pentru dreptate, omenie şi pace".

CAPITOLUL 1.Despre Constantinopol



De la inceput Constantinopol numit si Bysantium a fost un loc important pentru traficul de marfuri,migratii de popoare si dominatii,pentru ca se gasea in partea estica a Traciei,care nu era altceva decat o provincie a Daciei sud-Dunarene.
Pentru importanta ei a fost ocupata de greci,a fost obiectul de cuceriri ale persilor in secolul IV a.C.,a fost reclamata de Sparta si Atena,fiind aleata si cu Teba din Egipt,legandu-se la sfarsit cu Filip din Macedonia.
A fost tot timpul amenintata de catre Rodi si de catre regele Bitiniei din centrul Anatoliei,fiind mereu protejata de dacii sud-dunareni,numiti si traci.
In anul 196,in timpul imperiului roman de apus,Pescennio Nigro-un roman,a inteles importanta strastegica a locului si o reclama ca cetatea lui.Acest lucru insa nu a facut placere lui Septimui Severiu,care era deja ajuns guvernatorul tuturor provinciilor Daciei devenita romana,iar in urma unei batalii memorabile a reusit sa aduca din nou localitatea si zona in sanul celorlalte provincii ale Daciei .
In anul 313 odata cu Edictul de stat pentru crestini al imparatului Constantin,cetatea Constantinopolului a fost ocupata de Licinio cu armatele Romei,iar in 323 a fost reocupat de Constantin,care pentru motive politice si strategice ,in anul 330 o ridica la rang de capitala crestina a Romaniei.
Devenita capitala a ajuns sa numere o populatie de peste 500.000 de locuitori,ocupand un loc important din punct de vedere politic si religios crestin,avand universitate,iar din punct de vedere comercial,artizanatul si marfurile din orient si occident aveau aici un punct de intalnire.De mentionat ca la Constantinopol a functionat prima bursa de marfuri din lume.Exista si astazi la putina distanta in sudul Constantinopolului o localitate numita Bursa.
Constantinopolul dupa caderea Romei in anul 475,ramane unica capitala a lumii romane,a fost tot timpul bine aparata impotriva invaziilor hunilor,gotilor,slavilor,avarilor,arabilor,bulgarilor,serbilor,normanilor,dar cade pentru prima data in mana cruciatilor,asa numitilor crestini catolici occidentali,care nu au dovedit nici un fel de comportament crestin cu romanii intre anii 1204 si 1261,perioada de ocupatie al Imperiului Latin din Orient.
Cu ajutorul imparatului Coman(zis si Comnen)Constantinopolul a fost redobandit si a fost din nou guvernat de Romania,continuand sa fie capitala Romaniei pana in anul 1453,cand ultimul sef de stat al Romaniei medievale,adica Constantin XI Paleologu,a fost asasinat de catre sultanul Mahomed in ziua de 29 mai a aceluiasi an.
De mentionat ca doar in anul 1465 Constantinopolul devine si capitala sultanilor Turciei.
Sultanii turci au transformat catedrala Sfanta Sofia intr-o moschee.Romanii erau o populatie numeroasa si majoritara,motiv pentru care a fost imposibil pentru turci de a interzice cultul crestin orotdox romanesc si functionarea patriarhatului romanesc in Constantinopol.
Prezenta sultanilor turci in capitala Romaniei nu a reprezentat un element de progres,pentru ca schimburile cu lumea europeana au fost reduse,pentru motive strategice de a putea tine sub control numeroasa populatie romana.Doar in 1846 a fost deschisa la Constantinopol prima universitate turca.
In anul 1877 provinciiile Valahiei din nordul Dunarii si Moldova reunite in noul stat modern Romania,obtin independenta politica fata de influienta Turciei,iar in urma luptelor si a victoriei trupelor romane la Plevna,Vidin,etc, si Rumelia romanilor cu capitala la Tarnovo din sudul Dunarii obtine independenta,constituind baza reorganizarii Bulgariei,devenita si aceasta independenta odata cu adeziunea ei la Rumelia.
Astfel o parte din Romania libera de politica Turciei obtine si controlul politic al Bulgariei in urma razboiului balcanic din 1913,precum si controlul teritorial al Cadrilaterului pana la Varna,localitate aproape de Adrianopol si Constantinopol.
Dupa primul razboi mondial,in anul 1923 Constantinopolul si zona celor sapte cetati ale Apocalipsei a fost ocupata de catre trupele Intelegerii,motiv pentru care a obligat Turcia sa transbordeze la Ankara atat Adunarea Nationala cat si guvernul,proclamand republica in data de 29 octombrie 1923.Este si pentru Romania un moment politic important in acea perioada pentru ca a avut loc prima reunire politica a restului provinciilor nord-Dunarene(Banat,Transilvasnia,Crisana,Bucovina,Maramures,estul provinciei Moldovei ocupata de rusi in 1812.
De mentionat faptul ca in baza tratatului de pace de la Sevres din data de 10 august 1920 toate regiunile care au apartinut Romaniei,adica zona Adrianopolului,peste Constantinopol pana la Izmit,pe linia Bursa catre Erdemit,Pergamo,Magnezia,Smirne,impreuna cu zonele Muglas,Benzili cu Adalia,adica regiunea Panfilia,au fost zone autonome libere pana in anul 1936.
Acelasi tratament a fost acordat si provinciei romanesti din Trebizonda care avea granita cu Turcia incepand din nord dupa Ordu catre Erzincan,Bingol,Mardin catre Antiochia pe linia Urla,Ganziantep,pana la Tarso si Mersin.
In est ,provincia Antiochia ,care avea capitala la Alexandreta,a fost sub protectoratul Frantei pana in anul 1939.Doar dupa aceasta data a fost anexata ilegal de Turcia.
De fapt,odata cu inceperea celui de-al doilea razboi mondial Turcia,aliati cu Hitler,nu a mai recunoscut aceste granite si autonomia acestor teritorii si au ocupat ilegal toate teritoriile sus mentionate.
O alta ocupatie turca se inregistreaza in data de 20.07.1974 in nordul Ciprului pe linia Nicosia Farmagosta.
Astazi Turcia este o tara NATO si putem multumi Turcilor pentru atentia de a proteja teritorii si zone traditionale romanesti si de a revizui politica sa de aderare la Europa prin redarea autonomiei tuturor acestor zone sus mentionate ca liber pana in 1936.

Ion VATAMANU




A venit la Chisinau din Tara Fagilor si a plecat la Domnul impovarat de dureri si poezie (1 mai 1937, comuna Costiceni, judetul Hotin, 9 august 1993, Chisinau). Poet si eseist deopotriva de talen tat in ambele domenii. Chimist de profesie, dupa absolvirea Universitatii de Stat din Moldova (1960) a lucrat sef de laborator la Academia de Stiinte din Republica Moldova. In 1990 a fost ales deputat in Parla mentul Republicii Moldova, unde a fost presedinte al Comisiei pentru cultura si culte. Carti de poezie: Primii fulgi (1962), Ora pasarii (1974), De ziua frunzei (1977), Iubire de tine (1981), Maslinul oglindit (1983), Dimineata marului (1986), Nimic nu-i zero (1987), Atat de mult al pamantului (1990) s. a. Doua carti rezistente de ese uri: Viata cuvantului (1980) si A vedea cu inima (1984).

S-a manifestat ca luptator fervent pentru eliberarea nationala a romanilor din Republica Moldova si Bucovina, in 1987 si mai incoace scriind unele poezii preponderent retorice, de o larga au dienta: Ce vor scriitorii?, Unire, moldoveni!, Celor ce pun graiul la vot, Un popor de felul nostru, Matern la Bucovina etc.
Cartea sa De pe doua margini de razboi a fost oprita de cen zura comunista, ca sa vada lumina tiparului peste un an, in 1983, cu titlul Maslinul oglindit, sprijinita de o prefata semnata de Pavel Botu, pe atunci presedinte al Uniunii Scriitorilor si om de incredere al regimului comunist. Ion Vatamanu a fost un reformator indraznet al poeziei roma nesti din stanga Prutului, riscand in 1962 sa dea o carte de versuri libere, albe, deosebite de cele cultivate la noi in epoca. Apoi a tra dus din Walt Whitman, din Imant Ziedonis, asimiland creator un vers cu care nu prea eram obisnuiti. Apoi si-a ales drept metafora si simbol frunza, explorand acest motiv intr-o carte intreaga De ziua frunzei si punandu-ne din nou la incercare gusturile si pri ceperile. Dupa care se intorcea in Tara Fagilor, de unde ne aducea multe si surprinzatoare Secunde cu munti. Pana ne-am obisnuit cu el si l-am simtit Atat de mult al pamantului (e titlul volumului sau din 1990) si atat de mult al nostru.

Bucuresti - Falticeni via peripetii


Dupa un drum luung de 8 ore prin nameti sunt acasa in sfarsit. Trebuie sa va povestesc drumul sa vedeti ce va asteapta in caz ca aveti de parcurs o distanta maricica cu autocarele Atlassib in Romania.
Aveam autocarul la ora 9 dar, din experientele anterioare, am invatat ca trebuie sa vii cu mult inainte pentru a gasi un loc bun, which I did. Am ajuns la autogara la 8 fara 10 cu un taxi pentru ca, din cauza lucrarilor, tramvaiul 36 nu mai merge. Nimic nou pana acum, Bucuresti!
Si, deci, am ajuns la autogara. Nenea cu informatiile de acolo ma ia repede in primire, ma intreaba unde merg, imi inghesuie bagajele la cala si ma trimite repede "sus" sa-mi gasesc un loc. Incep eu frumos din fata... plin tot, la mijloc... la fel, in spate un grup mare si galagios de muncitori veniti de la munca din Italia cu cateva sticle de vin din acelea din plastic pe care eram convinsa ca intentioneaza sa la consume pe drum. Nu mai zic nimic despre miros... ma gandeam ca dupa ce se inchid usile o sa mor.
Cat imi treceau prin minte aceste ganduri am vazut un loc liber langa un baiat si-l intreb, plina de speranta si foarte zambitoare, daca e ocupat. Mi-a pierit zambetul imediat cand a venit colegul sau de drum. Un nene care statea vis-a-vis si care parea ca face parte din grupul vesel imi spune ca e liber langa el. Mai avea putin sa-mi zica "stai in brate la mine papusa" sau cel putin asa mi s-a parut mie. Nu aveam alta optiune asa ca mi-am lasat ghiozdanul pe locul liber si am coborat sa analizez situatia.
Cand a pornit motorul ma urc din nou in autocar cu planul ca daca incepe grupul vesel sa "deguste" vinul ma duc la sofer sa cer un loc mai in fata. In sfarsit pornim, imi pun castile in urechi si incep sa citesc ziarul, asta ca sa nu vad si sa nu aud ce se intampla in jurul meu. In scurt timp realizez ca scaunul pe care stateam nu putea fi blocat si se misca incontinuu in functie de directia pe care mergeam.
Cand a venit nenea caruia trebuia sa-i platim mi-am scos castile sa ma inteleg cu omul si sa pot sa-i spun of-ul meu. Sitam ca biletul pentru studenti e 25 de lei, ii dau 30 si primesc inapoi 10. Wow! Beneficiam de reducere. In timp ce platea si colegul meu de scaun mi-am dat seama ca merge tot in Falticeni. I-am spus taxatorului ca am o problema cu scaunul si a spus ca stie de problema dar nu poate face nimic. Trebuie sa-mi pun sticla de apa intre scaune pentru a-l bloca. In momentul respectiv, nenea de langa mine ma intreaba daca nu vreau eu locul de la geam. Eram foarte incantata! In timp ce faceam schimbul colegul meu imi atrage atentia cu privire la muzica de pe autocar: o colectie best of 70, 80. Atunci am renuntat la casti. Citeam totusi ziarul ca sa evit o conversatie.
Mai tarziu insa, am facut schimb de ziare cu colegul meu: eu aveam Ziarul Financiar si Gandul, el Pro Sport si Libertatea, asta dupa ce s-a scuzat pentru calitatea ziarelor pe care le are ca doar astea se mai gaseau la chioscul din autogara. Apoi, pornind de la subiecte precum vremea sau incalzirea globala (la care ma pricep ca am vazut An inconvenient truth) am ajuns sa vorbim despre invatamant - fiica lui e in clasa a noua la liceul meu si nenea era un parinte de nota 10 care stie toti profesorii fiicei lui, note, materii. Mai rar asa oameni. Nici nu stiu cand am ajuns la popasul de la Tamboiesti. Omul avea o cultura generala uimitoare. Am savurat fiecare minut al conversatiei noastre. La popas a vrut sa-mi cumpere o cafea sub pretextul "Ai facut cinste cu ziare, eu cu cafea". Nu beau cafea asa ca... back in the bus!
Restul drumului a fost caracterizat de frig, nush ce se stricase. Cat despre grupul vesel din spate - cu care colegul meu nu avea nici o legatura - am avut de ce ne amuza: Glume de genul "Nea soferu'... opriti la primul magazin si cumparati-ne manusi!"
Pe la Roman am vazut ca unul dintre ei era mort de beat si ca l-au dus ceilalti in brate jos, dar acolo era destinatia lor si deci, scapasem de ei.
Inca o intamplare funny! Vecinii din lateral:
A: Unde mergi?
B: La Suceava.
A: Dar ti-ai luat bilet pana la Roman doar.
B: Da. Ca pana la Roman era mai ieftin.
THE END

Corneliu Petreanu şi-a reclamat fosta soţie la Finanţe

Corneliu Petreanu şi-a reclamat fosta soţie la Finanţe


Fostul „rege al sticlei” din judeţul Suceava, Corneliu Petreanu, şi-a reclamat fosta soţie, Florica Petreanu, la Garda Financiară Suceava, pe motiv că a desfăşurat afaceri ilegale la pensiunea „Casa Albă” din oraşul Frasin. Totul a ieşit la iveală după ce, recent, Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a respins cererea formulată de Florica Petreanu pentru anularea procesului verbal de contravenţie, prin care Garda Financiară Suceava stabilea că SC CASA ALBĂ SRL Suceava, care administrează în momentul de faţă pensiunea, era obligată să plătească o sumă de aproape 70.000 de lei (700 milioane de lei vechi), reprezentând venituri obţinute în mod ilicit. Din informaţiile pe care le deţinem, nemulţumirea lui Corneliu Petreanu a plecat de la faptul că fosta sa soţie a preluat controlul asupra întregii pensiuni, prin intermediul firmei Casa Albă. Asta în condiţiile în care, până la începutul anului 2007, pensiunea era administrată prin Asociaţia Familială Petreanu, pe care el o conducea din funcţia de administrator. În aceste condiţii, Corneliu Petreanu s-a prezentat din proprie iniţiativă la Garda Financiară Suceava, unde a reclamat faptul că după plecarea sa de la conducerea pensiunii, firma administrată de fosta soţie desfăşoară ilegal activităţi turistice.Întrebat de acest caz, comisarul şef al Gărzii Financiare Suceava, Ionuţ Vartic, ne-a declarat că instituţia pe care o conduce a efectuat în luna iulie 2007 un control la pensiunea Casa Albă, ca urmare a sesizării făcute de Corneliu Petreanu. Ionuţ Vartic a afirmat că în urma controlului efectuat la Casa Albă s-a constatat că reclamaţia lui Corneliu Petreanu a fost întemeiată, în condiţiile în care SC CASA ALBĂ SRL nu deţinea autorizaţiile necesare funcţionării şi desfăşurării de activităţi de prestări servicii de cazare pentru perioada martie – iunie 2007. Practic, noua firmă care administra pensiunea din Frasin nu a deţinut pentru perioada respectivă nici o autorizaţie de la Primăria Frasin, Direcţia Sanitar Veterinară, Protecţia Mediului şi Autoritatea de Sănătate Publică. Ulterior, spune Vartic, firma a intrat în legalitate. Faţă de această situaţie, comisarii Gărzii Financiare Suceava au dispus confiscarea tuturor veniturilor obţinute de SC Casa Albă SRL în perioada respectivă, în baza Legii 12/1990, republicată, privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi ilicite. Vartic a precizat că suma stabilită drept venituri ilicite s-a ridicat la aproape 700 de milioane de lei vechi, reprezentând sumele încasate de firmă în perioada cât nu a deţinut autorizaţii.

PSD-iştii Ghilea şi Vitcu îşi dispută candidatura la Primăria Fălticeni

PSD-iştii Ghilea şi Vitcu îşi dispută candidatura la Primăria Fălticeni


Social democraţii Sabin Ghilea şi Mihai Vitcu îşi dispută candidatura la funcţia de primar al municipiului Fălticeni la alegerile locale din 2008. Preşedintele organizaţiei PSD Fălticeni, deputatul Ioan Stan, a declarat că Ghilea şi Vitcu vor fi departajaţi în urma unui sondaj de opinie care va fi realizat în cursul lunii viitoare. Sabin Ghilea care în prezent este viceprimarul municipiului Fălticeni deţine funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei locale a PSD. Mihai Vitcu este membru în biroul de conducere al organizaţiei, consilier judeţean şi preşedinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), organism care funcţionează pe lângă Consiliul Judeţean. Ioan Stan a declarat că la alegerile din vara anului viitor PSD şi-a propus să câştige mai toate primăriile din zona Fălticeni de care răspunde personal din partea organizaţiei judeţene a partidului. Este vorba de municipiul Fălticeni, oraşul Dolhasca şi 14 din cele 17 comune din zonă. Adică 16 primării din 19. „Obiectivul este perfect realizabil pentru noi având în vedere rezultatele de la alegerile precedente precum şi trendul ascendent din ultimul timp”, a spus deputatul Stan, care a adăugat că în toate comunele din zona Fălticeni PSD şi-a nominalizat deja candidaţii la funcţia de primar. În prezent PSD deţine 13 primării din cele 19 din zona Fălticeni.

Restricţii de tonaj peste pasul Palma

Restricţii de tonaj peste pasul Palma


Ninsorile abundente din ultimele zile au provocat probleme de circulaţie pe mai multe drumuri din judeţul Suceava. Potrivit prefectului judeţului Suceava singurele restricţii de circulaţie au fost impuse pe DN 17 A, în zona pasului Palma, unde s-a interzis traficul maşinilor cu o greutate mai mare de 3,5 tone. Onofrei a mai adăugat că din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului se circulă cu greutate pe mai multe porţiuni de drumuri judeţene, respectiv în zona localităţilor Străieşti, Cumpărătura, Ratoş, precum şi pe traseele Păltinoasa – Cacica şi Rădăuţi Brodina. De asemenea, se circulă cu greutate, în condiţii de iarnă, şi pe traseele de drumuri judeţene Suceava Berchişeşti, Rădăuţi Muşeniţa, Dumbrăveni – Muşeniţa, salcea – Vereşti.Orest Onofrei a mai spus că pe toate porţiunile de drum menţionate anterior se acţionează cu utilaje de deszăpezire, însă viscolul pune probleme drumarilor.

Nechifor urează "casă de piatră" noului PDL

Nechifor urează


Prim-vicepreşdeintele PSD Suceava, eurodeputatul Cătălin Nechifor, a urat „casă de piatră” noului Partid Democrat Liberal care urmează a se înfiinţa în cursul zilei de astăzi prin unificarea PD cu PLD. „Este o nouă formaţiune politică, formată după chipul şi asemănarea preşedintelui României, Traian Băsescu”, a remarcat Cătălin Nechifor. El a declarat că viitorul partid, precum şi componenţa lui, a fost conturat încă din anul 2004, atunci când Traian Băsescu i-a luat locul lui Theodor Stolojan pentru a candida la preşedinţia României. „La vremea respectivă Traian Băsescu a introdus în ograda PNL, pentru a distruge acest partid. Iar acum, în 2007, asistăm la formarea acestui partid prezidenţial”, consideră prim-vicepreşedintele PSD Suceava. Nechifor a afirmat, ironic, că PDL va fi o forţă politică importantă, în condiţiile în care va avea, în acelaşi partid mai multe curente politice, respectiv cel popular, socialist, liberal, dar şi naţional maghiar. „Asta pentru că Traian Băsescu este cel care a pus piatra de temelie la acea alianţă civică maghiară, şi mai mult, el a fost cel care a stabilit candidatura lui Laszlo Tokes pentru Parlamentul European, în încercarea de a scoate UDMR de pe scena politică”, declară Cătălin Nechifor. În acelaşi timp, el a adăugat că după înfiinţarea PDL, scena politică românească va fi mai puţin aglomerată, în condiţiile în care PLD nu va mai exista. „Asta arată că a fost o formaţiune politică efemeră, creată doar pentru a aduce în zona prezidenţială un aflux liberal”, a încheiat Nechifor.

PNŢCD Suceava colectează nemulţumiţii din alte partide

PNŢCD Suceava colectează nemulţumiţii din alte partide


Ţărăniştii suceveni au deschis sezonul de achiziţii dedicat în special celor nemulţumiţi din alte partide. Un prim lot de noi membri a fost anunţat ieri oficial într-o conferinţă de presă susţinută de secretarul general al organizaţiei judeţene a PNŢCD, Dan Strutinschi. Este vorba de circa 100 de liberali din Vereşti în frunte cu fostul preşedinte Dumitru Neamţu şi de fostul lider al organizaţiei de tineret a PLD din Câmpulung Moldovenesc, Dragoş Simion. Pe lângă aceştia a fost anunţat ca nouă achiziţie şi Constantin Gherman din Slatina, persoană care nu a mai făcut politică până acum. Dumitru Neamţu a declarat că a luat decizia de a pleca din PNŢCD deoarece nu a fost de acord cu hotărârea Delegaţiei Teritoriale a PNL de desfiinţare a biroului de conducere al PNL Vereşti pe motiv că a obţinut rezultate slabe la alegerile europarlamentare. Neamţu a apreciat că cele circa 10 procente obţinute de PNL la Vereşti nu reprezintă un scor dezastruos „ci se apropie de media judeţeană”. El a precizat că deja 80 de liberali din Vereşti au semnat adeziunile la PNŢCD. Trebuie spus că Dumitru Neamţu care este consilier local îşi va pierde această calitate odată cu schimbarea partidului, aşa cum spune legea. El va fi de altfel candidatul ţărăniştilor la funcţia de primar la alegerile locale din 2008. Câmpulungeanul Dragoş Simion a declarat că a părăsit PLD pentru PNŢCD nemulţumit fiind de fuziunea cu PD şi este convins că şi alţi liberal-democraţi nu se vor simţi bine „într-un FSN reformat” cum a denumit el viitorul PDL. De altfel Simion a făcut un apel către foştii săi colegi să-i urmeze exemplu dacă vor să facă cu adevărat politică de dreapta. Dragoş Simion revine de fapt în PNŢCD partid pe care l-a părăsit în 2003 pentru PNL, ca mai apoi să ajungă la PLD. În ceea ce-l priveşte pe Constantin Gherman din Vereşti el este vărul actualului primar PD al localităţii, Ilie Gherman, şi va fi candidatul PNŢCD la funcţia de primar. „Vrem să dăm un semnal al uşilor deschise în PNŢCD astfel ca oamenii de calitate să vină spre noi. Vreau să amintesc aici că PNŢCD a fost un rezervor de cadre pentru foarte multe partide şi este momentul ca foştii noştri membri să se reântoarcă acasă”, a încheiat Strutinschi.

Mîrza foloseşte intermediari pentru a discuta cu Flutur

Mîrza foloseşte intermediari pentru a discuta cu Flutur


Preşedintele PSD Suceava, Gavril Mîrza, a anunţat că după înfiinţarea Partidului Democrat Liberal viitoarea conducere a organizaţiei judeţene Suceava, cel mai probabil reprezentată de viitorul preşedinte senatorul Gheorghe Flutur, va trebuie să precizeze dacă va folosi actual sediu al PD. Mîrza a făcut aceste precizări în condiţiile în care sediul PD Suceava este proprietatea PSD, fiind închiriat democraţilor. „Aşteptăm stabilirea noilor structuri judeţene astfel încât să clarificăm aceste probleme administrative”, a declarat Mîrza. El a adăugat că nu se va ocupa personal de clarificarea acestor aspecte, ci va delega o persoană din partea PSD pentru a discuta cu viitoarea conducere a PDL Suceava despre aspectele legate de acest sediu. „Vine campania electorală pentru locale şi parlamentare şi nu înţeleg de ce trebuie să mergem noi să închiriem alte sedii pentru campanie, când avem acest sediu. Şi trebuie să vedem clar. Ori vor plăti chirie şi ne vom lua noi alt sediu, ori vor elibera spaţiul”, a spus Mîrza.Liderul social democraţilor suceveni, Gavril Mîrza, a solicitat viitorului PDL să precizeze clar dacă este sau nu un partid de opoziţie, în condiţiile în care în mai multe judeţene, reprezentanţi ai PD şi PLD se află la guvernare alături de liberali. „Facem apel la cei din PDL să-şi facă curăţenie în propriul partid şi să scoată la lumină guvernarea. Şi să nu se mai ascundă, să spună că fac opoziţie, dar doar atunci când le convine”, a subliniat Mîrza. El a adăugat că viitorul PDL trebuie să aleagă între guvernare şi opoziţie. „Nu ar mai trebui să se ascundă. Ori în opoziţie, ori la putere. Să spună clar, pentru că cel puţin la nivelul judeţului Suceava ei guvernează alături de PNL cu o fericire totală”, a mai spus preşedintele PSD Suceava.Declaraţii asemănătoare a avut şi deputatul PSD de Suceava, Eugen Bejinariu, care a precizat că deşi democraţii susţin că fac opoziţie la actuala putere, ei sunt în continuare la guvernare. El a spus că atunci când se vorbeşte de actuala guvernare „nu ar trebui să-i scoatem din formulă pe cei din PD, chiar dacă ei se dau dizidenţi”. Făcând referire la viitorul PDL, el a ţinut să precizeze că în noua formaţiune politică, PLD se află „după cratimă”. „Am văzut că noul partid va fi PD-L. Şi e imposibil să nu remarcăm că PLD se află doar după cratimă”, a încheiat Eugen Bejinariu.

Proiectul ISPA a fost lansat la apă

Proiectul ISPA a fost lansat la apă


Proiectul ISPA privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă al municipiului Suceava a fost lansat ieri oficial în prezenţa autorităţilor locale, judeţene şi a firmelor de construcţii care vor executa lucrările. Evenimentul a avut loc în sala de consiliu a primăriei amfitrion fiind primarul Ion Lungu lângă care s-au aflat consilierii locali, preşedintele Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza, subprefectul Alexandru Băişanu, senatorul PNL de Suceava, Tiberiu Prodan, conducerea ACET. Lungu a catalogat momentul ca fiind unul istoric şi a arătat că sucevenii vor plăti mai puţin la apă potabilă după ce vor fi înlocuite conductele unele vechi de 100 de ani şi vor fi diminuate pierderile. Valoarea totală a proiectului este de 52,59 de milioane de euro din care 33,44 de milioane reprezintă finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, 12,46 de milioane de euro finanţare de la bugetul de stat din Fondul Naţional de Preaderare iar diferenţa de 6,68 de milioane de euro reprezintă contribuţia primăriei Suceava provenită dintr-un împrumut de la banca germană KfW. Lucările de rabilitare a reţelelor de alimentare cu apă vor fi executate de consorţiul compus din firmele bucureştene TMUCB şi ERG TERMROM, cele de reabilitare a reţelei de canalizare de firma germană LUDWIG PFEIFFER iar lucrările de modernizare a staţiei de epurare de firma spaniolă DYTRAS. Lucrările vor începe în primele luni ale anului viitor şi sunt programate să fie finalizate în decembrie 2010.

Fotbal, Retrospectiva Ligii a IV-a (partea a III-a)


Sport




Surpriza Bucovina Bădeuţi

Pe 23 septembrie s-au jucat meciurile etapei a VII-a din Liga a IV-a. CS Gura Humorului a câştigat cu 5-0 şi a rămas lider. Bucovina Bădeuţi a furnizat surpriza etapei, reuşind să se impună la Fălticeni în faţa celor de la Juventus II, scor 0-1. CS Gura Humorului şi-a respectat statutul de favorită în faţa Minerului Iacobeni Ciocăneşti şi a dispus cu 5-0 de aceştia, pătrându-şi totodată poziţia de lider al Ligii a IV-a. Humorenii au condus ostilităţile din primul şi până în ultimul minut, reuşind şi câteva goluri spectaculoase , însă după minutul 60 au ridicat piciorul de pe acceleraţie şi echipa oaspete şi-a mai putut trage sufletul. Cu Ioniţă şi Gafiţa în mare formă, gazdele au înscris de cinci ori prin Ioniţă, minutele 17, 31, Gafiţa 35, A. Macovei 58 şi Poenari 60. A fost un meci în care minerii cu Marcel şi Răzvan Ivan (tată şi fiu) în formaţie şi-au dat seama că mai au de lucrat la omogenizarea echipei.

Meci foarte echilibrat la Pătrăuţi, unde s-au marcat nu mai puţin de 7 goluri, oaspeţii Rapid CFR Suceava au învins cu 4-3 şi sunt la 3 puncte de primul loc. Surprinzătoare victoria Liteniului, 2-0 la Moldoviţa, joc în care Viitorul (cu patru jucători proaspăt legitimaţi în formaţie a câştigat pe merit) acumulează primele 3 puncte în clasament. Păcat pentru comportarea frumoasă a echipei din Liteni, neatenţia conducătorilor atunci când au făcut legitimările a dus la pierderea jocului cu 3-0 din cauza viciilor de respectare a regulamentului.

Cetatea II Suceava Arbore s-a impus cu 3-0 la Rădăuţi, goluri marcate de Crişu, minutul 48, Dovalciuc 61 şi Apetri 76 şi rămâne pe locul II în clasament, la egalitate de puncte cu liderul.

Dorna Vatra Dornei câştigă în urma unui meci frumos între două echipe care şi-au văzut de fotbal, fără faulturi, fără proteste, cu goluri multe şi numeroase, faze de poartă, meciul cu Flacăra Roşie Udeşti, scor 5-0, goluri înscrise de Stan minutele 30, 45, Boancheş 38, Vizitiu 60 şi D. Bostan 76. Dorneinii încep să se vadă, ei alcătuiesc o formaţie foarte echilibrată cu Szekely şi Iuga pe linia de fund, Vizitiu un dispecer laborios şi două vârfuri de atac D. Bostan şi Stan, puternice şi eficace. În urma rezultatelor din etapa a VII-a, CS Gura Humorului se află pe primul loc, la egalitate de puncte cu Cetatea II Suceava, dar cu un golaveraj superior, Dorna Vatra Dornei, Rapid CFR Suceava şi Juventus II Fălticeni se află în imediata apropiere şi aşteaptă un pas greşit al primelor două echipe.

În etapa a VIII-a, din cadrul Ligii a IV-a, Juventus II şi-a confirmat statutul de favorită în partida de la Liteni, unde s-a impus la o diferenţă de două goluri prin reuşitele lui Vrabie şi A. Pânzariu.

Derbiul etapei a fost câştigat de feroviarii suceveni

Rapid CFR Suceava – CS Gura Humorului 1-0 (0-0), în urma unui meci deosebit de echilibrat, în care ambele echipe au prezentat cele mai bune garnituri. Multe ocazii de gol la ambele părţi, în final gazdele reuşind golul victoriei prin Lucian Burlacu în minutul 84.

FC Cetatea II Suceava Arbore – Bradul Putna 5-2 (3-2) în urma unui meci echilibrat în prima repriză când oaspeţii au condus cu 2-1. În partea a doua a jocului cei de la Bradul nu au mai făcut faţă forcingului gazdelor, care s-au impus în final la trei goluri diferenţă, n felul acesta Cetatea II a revenit pe primul loc al clasamentului. Golurile au fost marcate de Homneac 2, Dovalciuc 2 şi Răzlog pentru Cetatea, respectiv Puha şi Romega.

Trei puncte mari pentru dorneni în întâlnirea disputată la Siret cu Zimbrul din localitate, goluri înscrise de Kasper, minutul 28 şi D. Bostan 58, 66 pentru dorneni, respectiv juniorul Lucian Luchian, minutul 68.

Bucurie mare la Bădeuţi unde juniorii lui Vichente Popescu au învins pe Avântul Todireşti la un scor de forfait prin golurile înscrise de Nistor Bodârlău în minutele 27, 51 şi 86, un fotbalist în vârstă de 40 de ani. În echipa din Bădeuţi au mai jucat câţiva „tinerei”: Dragoş Tătar, Vali Gavriliuc, Hunceac sau Podariu, dar ambiţia şi dăruirea acestora a dus echipa pe un liniştitor loc 6 în clasament.

Să menţionăm că după etapa a VII-a, disputată pe 26 septembrie, la sediul AJF, a avut loc o şedinţă a Biroului Executiv, în care au fost discutate două probleme:

1. Aprobarea unei perioade de transferuri pentru jucătorii care au rămas neclarificaţi. Preşedintele AJF, Aurel Daicu, a menţionat că după începerea campionatului, unele asociaţii sportive au solicitat transferul unor jucători, care în perioada de mercato nu şi-au reglementat situaţia din diferite motive. Rezolvarea acestei probleme a contribuit într-o oarecare măsură la evitarea folosirii pe fals a unor jucători şi la înlăturarea constestaţiilor. Astfel, în perioada 27 septembrie – 5 octombrie 2007 s-au putut efectua transferuri.
2. Aprobarea de disputare a meciurilor pe teren propriu ale echipei Rapid CFR Suceava, sâmbăta în loc de duminica, întrucât pe terenul „1 Mai” din Iţcani îşi desfăşoară jocurile formaţiile de juniori republicani A şi B ale Cetăţii Suceava. Astfel au fost eliminate suprapunerile de meciuri.



În etapa a IX-a, Dorna face scorul campionatului, rapidiştii doboară „forestierii”, Cocar (CS Gura Humorului) marchează o „dublă” decisivă în meciul cu Unirea Boroaia, Bradul Putna şi Bucovina Bădeuţi au marcat împreună 10 goluri.

Zi neagră pentru elevii lui Neculai şi Costică Grosu (Avântul Todireşti) care au început numărătoarea golurilor în minutul 9 şi au terminat-o în ultimul minut de joc. Dornenii s-au dezlănţuit şi au înscris de 9 ori în poarta nefericitului portar de la Avântul. Două hattrick-uri în această partidă, unul i-a aparţinut lui D. Bostan (min. 9, 22, 60) şi celălalt Cobzaru (min. 15, 56, 79). Au mai înscris Szekely, Vizitiu şi Kasper.

Rapidiştii suceveni au învins fără probleme la Moldoviţa, elevii lui Bogdan Tudoreanu realizând un joc bun, 4-0 cu Foresta şi au ţinut aproape de fruntea clasamentului, obiectivul anunţat la începutul campionatului fiind promovarea în Liga a III-a. Pentru echipa din Moldoviţa începuseră problemele în subsolul clasamentului. Feroviarii şi-au asigurat încă de la pauză un avantaj de două goluri prin reuşitele lui Bejinariu(12) şi L. Burlacu (45). În repriza a doua gazdele şi-au marcat un autogol, în minutul 63, prin F. Ungureanu iar scorul final a fost stabilit de juniorul Vlad Murariu, în minutul 90.

Meci foarte echilibrat la Gura Humorului unde gazdele au deschis scorul în minutul 40 prin Răzvan Cocar, dar au trecut apoi prin momente grele în faţa unui adversar care nu a încetat nicio clipă să-şi joace şansele. Fotbaliştii de la Unirea Boroaia au greşit însă în apărare cu patru minute înainte de final şi acelaşi a înscris realizând dubla. Tabela a fost închisă în prelungirile partidei de reuşita lui Vasiliu, scor final 2-1 pentru humoreni.

Juventus II Fălticeni se menţine în plasa liderului 4-2 cu Minerul Iacobeni Ciocăneşti. Vladimir Prisacă, fostul atacant al Cetăţii Suceava a înscris două goluri în minutele 16 şi 32, iar oapeţii au redus din handicap prin Răzvan Ivan în minutul 34. În partea a doua jocuzl s-a echilibrat, iar intrarea în teren a juniorului Vali Grămadă (Juventus) a înviorat atacul formaţiei sale. El a înscris în minutul 75, iar Vrabie a majorat scorul la 4-1 în minutul 82. Răzvan Ivan a închis tabela în prelungirile partidei.

Buna evoluţie a echipelor Bradul Putna, „set alb” în întâlnirea cu Flacăra Roşie Udeşti şi Bucovina Bădeuţi, 4-0 cu CSO Viitorul Liteni. Cei trei marcatori din formaţia lui Vichente Popescu, Bodârlău (minutele 2 şi 64) şi Cotoară (minutul 32) au împreună 114 ani.

Linia de clasament după această etapă: 1. Cetatea II Suceava Arbore 24p, 2. Dorna Vatra Dornei 21p, 3. Rapid CFR Suceava 21p, 4. CS Gura Humorului 21p, 5. Juventus II Fălticeni 20p.

În etapa a X-a, meciuri disputate pe data de 14 octombrie 2007, două întâlniri au atras atenţia: Rapid CFR Suceava – Juventus II Fălticeni şi Cetatea II – CS Gura Humorului.

În primul joc, meciul a foste echilibrat doar în prima repriză. În minutul 30, juniorul Turineac a profitat de o neînţelegere între cei doi apărători fălticeneni şi a deschis scorul. A urmat golul lui Lucian Burlacu şi Juventus s-a debusolat complet. Scor final 5-0 pentru Rapid CFR, care în repriza a doua a mai punctat prin Stamate de două ori şi Bârgăuanu. La acest derbi s-au remarcat de la gazde s-au remarcat Spătar, Sevaciuc, Stamate şi Romaniuc. Fălticenenii au dezamăgit deşi i.-au avut în teren pe Mihai, Fl. Ailenei, Şuleru, Zaremba şi Tomescu.

În cel de-al doilea joc s-au înfruntat Cetatea II cu CS Gura Humorului, scor 3-0. A fost un meci în care s-au arătat 10 cartonaşe galbene şi au fost dictate două penaltiuri. Tomaz a deschis scorul în minutul 55. A urmat o perioadă a jocului mai delicată generată de schimburi de amabilităţi între arbitri şi spectatori dar pe final de joc, Homneac (min.83) şi Ignătescu (min. 85) ai înscris pentru „satelit” şi au consolidat prima poziţie a clasamentului.

CSM Dorna Vatra Dornei a învins cu 3-1 pe Bucovina Bădeuţi şi ajuns pe locul 2 în clasamentul Ligii a IV-a. Şi Bucovina Rădăuţi a făcut un meci bun la Todireşti, unde a învins cu 2-1 şi a urcat pe locul 6.

Ioan Stan se „roagă” ca Guvernul să nu mai inventeze taxe noi


Politica



Stan IoanDeputatul PSD de Suceava, Ioan Stan, a declarat, vineri, că România riscă să ajungă, în 2008, ţara cu cele mai multe taxe din întreaga lume. Deputatul social-democrat a citat un studiu al prestigioasei agenţii din domeniul financiar, Pricewaterhouse Coopers, potrivit căruia, România se află pe primul loc la numărul de taxe din ţările Uniunii Europene şi pe locul patru în lume.

El a spus că potrivit studiului, cele mai multe taxe sunt în Belarus, 124, iar România se află pe locul patru, cu 96 de taxe ceea ce înseamnă primul loc între ţările Uniunii Europene. „Pentru comparaţie, pe locul doi în UE ca număr de taxe este Polonia, cu 45 de taxe”, a spus Stan. El şi-a exprimat speranţa că în 2008, Guvernul nu va mări numărul taxelor astfel încât să depăşim celelalte trei ţări aflate pe primele locuri în topul mondial care sunt Belarus, Uzbekistan şi Ucraina.

Vitcu şi Ghilea concurează pentru Primăria Fălticeni


Politica



Stan.Ioan Organizaţia municipală a PSD din Fălticeni a anunţat că îşi va stabili candidatul pentru Primărie, în urma unui sondaj de opinie care va fi efectuat în luna ianuarie a anului viitor. Preşedintele Organizaţiei locale, deputatul Ioan Stan, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că viceprimarul Sabin Ghilea şi consilierul judeţean Mihai Vitcu, ambii foşti parlamentari, vor face obiectul studiului de piaţă şi că în funcţie de rezultatele obţinute se va decide persoana cea mai potrivită.

Sondajul nu va fi decisiv în acest sens, în calclul urmând a fi luate mult mai multe coordonate sociologice, ecnomice şi politice. Deputatul făltiinean este convins că în urma alegerilor locale din 2008, PSD va obţine atât postul de primar din Fălticeni, cât şi pe cele din alte 16 din cele 19 localităţi din zonă, aflate sub coordonarea sa directă. În momentul de faţă PSD are primari în 13 localităţi din zona Fălticeni. Ioan Stan susţine că un plus de voturi vor aduce atât scandalurile din actuala guvernare cât şi seriozitatea cu care PSD a tratat până acum problemele oamenilro din zona Fălticeni.

PD-L va fi dat afară din sediul PSD


Politica



marza gavrilPreşedintele organizaţiei judeţene Suceava a PSD, Gavril Mîrza, a declarat, vineri, că filiala pe care o conduce intenţionează să amenajeze sediul de campanie în spaţiul în care funcţionează acum PD Suceava (viitorul PD-L Suceava). Preşedintele a spus că doreşte să se clarifice cât mai repede cine va conduce organizaţia noului partid rezultat din fuziunea prin absorbţie a PLD în PD, pentru a şti cu cine discută PSD despre preluarea spaţiului respectiv. Mîrza a arătat că va delega o persoană „cu responsabilităţi” care să poarte discuţiile cu viitorul şef al PD-L Suceava, care va fi senatorul Gheorghe Flutur.

Preşedintele PSD Suceava a adăugat că nu va putea participa la aceste negocieri pentru că are alte lucruri mai importante de făcut în perioada următoare. Mîrza a ţinut să sublinieze că spaţiul în care funcţionează în prezent organizaţia PD ar urma să fie folosit de PSD în campania electorală ca sediu de campanie.

El a mai spus că dacă PD-L va dori să rămână în acest spaţiu va trebui să achite o chirie la nivelul pieţei astfel încât, cu banii obţinuţi, PSD să poată închiria în alt imobil un spaţiu pentru sediul de campanie.

PD a stat până acum, în chirie, în sediul PSD din centrul Sucevei.

PNŢCD ia tot ce poate de la celelalte partide


Politica



sigla_pntcdOrganizaţia locală a PNL din Vereşti a anunţat că a trecut în bloc la PNŢCD după ce conducerea judeţeană a liberalilor suceveni a decis să schimbe echipa de conducere a organizaţiei din Vereşti din cauza rezultatelor slabe obţinute la alegerile euro-parlamentare.

Fostul lider local din Vereşti, consilierul Dumitru Neamţu a anunţat că cei 130 de membri ai oranizaţiei au decis să treacă „in-corpore” la PNŢCD şi că deja au fost semnate peste 80 de adeziuni la noua formaţiune politică. Dumitru Neamţu a declarat vineri într-o conferinţă de presă că regretă faptul că a trebuit să plece din partidul pe care l-a fondat dar consideră că noua formaţiune este din multe puncte de vedere la fel de valoroasă ca istoric şi valoare a membrilor.

„Sunt conştient că voi pierde fotoliul de consilier local însă acest lucru nu este o problemă. Legea e lege şi trebuie respectată”,a spus Neamţu. Fostul lider PNL susţine că pedeapsa primită de la liderul judeţean al liberalilor nu este justificată în condiţiile în care PNL a realizat la Vereşti 10 % din voturi, cu 3 procente sub media pe judeţ. „Voi candida din partea PNŢCD la funcţia de primar al comunei şi atunci vor vedea liberalii ce greşeală au făcut”, a mai spus Neamţu.

Mesajul PSD pentru PD-L: „scoateţi la lumină guvernarea”


Politica



marza Preşedintele PSD Suceava, Gavril Mîrza, a declarat că PD-L, care se va înfiinţa sâmbătă prin absorbţia PLD în PD ar trebui să decidă dacă este partid de opoziţie pentru că, în prezent, în judeţe, reprezentanţii PD şi PLD guvernează alături de PNL „într-o veselie totală”. Mîrza a spus într-o conferinţă de presă că le transmite celor din PD-L să-şi facă curat şi „să scoată la lumină guvernarea”.

„Fac opoziţie când le convine. La nivel judeţean guvernează cu PNL într-o veselie totală”, a spus Mîrza. El a mai spus că PD-L trebuie să aleagă, dacă este la guvernare sau în opoziţie. „Să nu se mai ascundă”, a mai spus liderul PSD Suceava. La rândul său, deputatul PSD Eugen Bejinariu, a explicat că cei din PD „se dau dizidenţi” deşi încă sunt la guvernare.

El a remarcat că în noul partid, PLD se află „după cratimă”. „Valoarea PLD în această construcţie, PD-L este la nivelul de după cratimă. Pe parcurs vor dispărea şi „L” şi cratima”, a mai spus Bejinariu.

PSD repune în drepturi adevărul despre taxa de primă înmatriculare


Politica



Eugen BejinariuDeputatul PSD de Suceava, Eugen Bejinariu, a ţinut să reamintească românilor că taxa de primă înmatriculare a fost instituită de Guvernul Tăriceanu cu ajutorul PD, partid care deşi a fost unul dintre iniţiatorii taxei spune în momentul de faţă că nu e de acord cu aceasta pentru a obţine capital electoral. Bejinariu a spus într-o conferinţă de presă că s-a dovedit că PSD a avut dreptate când a susţinut că taxa de primă înmatriculare este ilegală şi că a fost un mod prin care Guvernul Tăriceanu doar să adune bani la buget. „Această taxă nu putea instituită de Guvernul Tăriceanu fără ajutorul PD.

PD a fost unul dintre principalii jucători ai acestei măsuri”, a spus Bejinariu care a reamintit că fostul ministru PD al Mediului, Sulfina Barbu, spunea că taxa de primă înmatriculare este o taxă de mediu. El a arătat că acum, constatând că pot obţine capital electoral, reprezentanţii PD susţin că sunt împotriva acestei taxe. „După un an vine Boc şi spune că nu sunt de acord. Boc explică acum cum mor ei pe baricade pentru binele poporului, dar atunci când erau la guvernare nu erau aşa de interesaţi de soarta poporului”, a precizat deputatul sucevean.

Preşedintele PD, Emil Boc, a cerut, joi, suspendarea şi anularea taxei de primă înmatriculare, fiind considerată acum de el drept "abuzivă şi nelegală", şi a mai cerut şi returnarea sumelor plătite de cetăţeni.

Mult aşteptatul proiect ISPA a demarat la Suceava


Administratie



Primăria municipiului Suceava a lansat vineri, proiectul ISPA de reabilitare a reţelelor de apă şi canal şi a staţiei de epurare a apelor uzate, în valoare de 52,59 de milioane de euro, în prezenţa unor reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Finanţelor, firmelor care vor efectua lucrări şi autorităţilor locale şi judeţene. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că acest proiect este „vital” pentru municipiul Suceava întrucât reţelele de apă şi canal sunt într-o fază avansată de deteriorare, unele având peste o sută de ani vechime.

El a spus că este un „proiect de anvergură” în ceea ce priveşte reconstrucţia şi modernizarea municipiului Suceava ce prevede înlocuirea a 12 km de reţea de apă în vederea reducerii presiunii din zonele cu presiune ridicată, înlocuirea a 14 km de conducte de transport apă potabilă cu avarii frecvente, creşterea gradului de acoperire a serviciilor de furnizare a apei potabile de la 75 la sută la 85 la sută, înlocuirea a 23 de km de reţele de canalizare şi reducerea infiltraţiilor de la 45 la sută la 10-15 la sută şi asigurarea standardelor europene în domeniul epurării apei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a spus că autorităţile judeţene vor sprijini acest proiect şi şi-a exprimat speranţa că acest proiect nu va avea soarta celui de reabilitare a reţelelor de apă din celelalte oraşe ale judeţului, realizat prin SAMTID, unde sunt probleme în execuţie şi este încă în derulare deşi trebuia să fie finalizat din toamna acestui an.

Proiectul ISPA de reabilitare şi optimizare a reţelelor de alimentare cu apă, canalizare şi modernizarea staţiei de epurare din Suceava este de 52,59 milioane de euro din care 33,44 milioane de euro reprezintă finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, 12,46 milioane de euro sunt asiguraţi de Guvernul României, iar 6,68 de milioane de euro din fonduri locale printr-un împrumut de la banca KfW din Germania. Lucrările efective de reabilitare a staţiei de epurare, a reţelelor de alimentare cu apă şi a reţelelor de canalizare vor începe în primele luni ale anului 2008, în funcţie de condiţiile climatice şi vor fi finalizate în decembrie 2010.

Trenul 1932 - mai tare ca DACIA 1310


Actualitate



trenDouă persoane au fost rănite uşor după ce autoturismul în care se aflau a fost surprins de locomotiva trenului 1932 care circula pe ruta Cluj Napoca – Galaţi la un pasaj de trecere la nivel cu calea ferată la ieşirea din oraşul Gura Humorului. Potrivit IPJ Suceava, accidentul s-a produs pe D.N.17, la ieşirea din oraşul Gura Humorului la pasajul de trecere la nivel cu calea ferată fără bariere .

În urma cercetărilor s-a stabilit că Marius D.(28 ani), din comuna suceveană Dolheşti, posesor al permisului de conducere pentru categoria „B” din anul 2003, în timp ce conducea, joi după-amiază, autoturismul „Dacia 1310”, iar la pasajul de trecere la nivel cu calea ferată fără bariere nu s-a asigurat şi a fost surprins de locomotiva trenului 1932 Cluj Napoca - Galaţi. În urma impactului a rezultat rănirea uşoară a conducătorului auto şi a pasagerului Ionel S.( 21 ani), din comuna Slatina. Aceeaşi sursă precizează că şoferul purta centura de siguranţă, iar în urma testării cu aparatul etilotest rezultatul a fost negativ, apoi i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Protecţia muncii e ultima grijă a celor de la MODIN Suceava


Actualitate



angajatiInspectorii de muncă au dat mai multe sancţiuni, după un control efectuat la fabrica de încălţăminte „MODIN” Suceava. Este vorba de o amendă de 5.000 de lei şi patru avertismente.

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Mihai Airinei, a declarat că printre neregulile sancţionate la „MODIN” se numără neefectuarea controlului medical periodic al salariaţilor şi neacordarea echipamentului individual de protecţie.

Totodată, el a spus că s-a decis sistarea activităţii în cazul a 82 de utilaje de la fabrica de încălţăminte, pentru că acestea erau necorespunzătoare şi puneau în pericol viaţa angajaţilor.