vineri, 28 septembrie 2007

Liberalii suceveni "sondează" mediul rural

Liberalii suceveni


Liberalii suceveni au realizat pînă acum 70% din sondajele de opinie în mediul rural în baza cărora vor fi desemnaţi potenţialii candidaţi la funcţiile de primar la alegerile din 2008, a anunţat preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, Ion Lungu. Liderul liberal a spus că decizia finală în privinţa celor poziţionaţi favorabil în sondaje va fi luată după alegerile europarlmentare acest scrutin reprezentînd proba practică pentru liberalii care rîvnesc la fotoliul de primar. „Aceşti candidaţi de primari vor fi vîrfuri de lance şi în campania pentru alegerile europarlamentare. Această campanie va fi un test, o simulare pentru ei să vedem exact cum se pot descurca în teren. Vor avea tot sprijinul PNL în aşa fel încît să ne formăm de pe acum candidaţii pentru alegerile locale din 2008 care sînt foarte importante pentru noi”, a spus Lungu. El a adăugat că duminică, 30 septembrie, la Cîmpulung Moldovenesc va avea loc Delegaţia Permanentă a PNL Suceava unde se va discuta pe marginea pregătirii alegerilor locale de anul viitor dar şi a campaniei electorale pentru europarlamentare care va începe pe 24 octombrie.

PNL închide cercul TVA-ului

PNL închide cercul TVA-ului la


Liberalii suceveni susţin că au găsit soluţia pentru rezolvarea problemelor legate de imposibilitatea recuperării de către Consiliul Judeţean Suceava a Taxei pe Valoarea Adăugată în urma investiţiilor realizate prin intermediul proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Vicepreşedintele PNL Suceava, Mihai Steiciuc, a declarat că specialiştii fiscali din cadrul acestei organizaţii au găsit soluţia prin care administraţia judeţeană va putea folosi sumele aferenta TVA din cadrul acestui proiect. Steiciuc a spus că reprezentanţii PNL din deliberativul judeţean vor iniţia un proiect de hotărâre prin care propun înfiinţarea, în cadrul Consiliului Judeţean, a unui departament economic care să aibă ca obiect de activitate administrarea obiectivelor construite în cadrul proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu”. Steiciuc susţine că acest nou departament se poate înregistra ca plătitor de TVA, lucru permis de actualul Cod Fiscal. Astfel, în acest act normativ se precizează că departamentele unei instituţii publice se pot înregistra pentru scopuri de TVA, dacă pot fi considerate ca parte distinctă din structura organizatorică a instituţiei publice, prin care se realizează operaţiuni impozabile. Mihai Steiciuc spune că potrivit aceluiaşi Cod Fiscal, instituţiile publice sunt, de asemenea, persoane impozabile pentru mai multe tipuri de activităţi, respectiv furnizarea de apă, gaze, energie electrică, energie termică.

Vicepreşedintele PNL Suceava a explicat că firma Bucovina Ecoterm Gaz SA, care implementează acest proiect, are ca acţionari Consiliul Judeţean şi mai multe consilii locale, însă din punct de vedere fiscal societatea este o persoană juridică independentă. „Având în vedere că această societate a acţionat ca antreprenor general, contractând lucrări cu alte firme, care au fost plătite însă de Consiliul Judeţean, propunem ca printr-un act adiţional, facturarea să se realizeze către acest nou departament”, a explicat Mihai Steiciuc. El a adăugat că prin această metodă, vor putea fi deblocate cele 250 miliarde de lei vechi, solicitate de SC Bucovina Ecoterm Gaz ca rambursare de TVA, cereri respinse de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava. „Considerăm că după ce s-a înfiinţat acest departament, iar lucrările se refacturează către el, cererile de rambursare a TVA se pot soluţiona favorabil. Şi asta deoarece <cercul> TVA-ului s-a închis prin facturarea la beneficiar, motivul pentru care nu s-a acordat dreptul de deducere al acestei taxe la SC Bucovina Ecoterm Gaz”, a spus Steiciuc. El a subliniat faptul că această soluţie propusă de PNL Suceava a fost trimisă la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru a fi verificată şi a se acorda un răspuns clar dacă poate fi folosită. „Din punct de vedere tehnic considerăm că problema este rezolvată. Şi vreau să spun că aşa considerăm noi că ar trebui să fie rezolvate astfel de probleme, şi nu prin simpozioane, cum fac alţii”, a spus vicepreşedintele PNL Suceava, făcând referire la întâlnirile iniţiate de liderii PLD Suceava pentru găsirea unor soluţii în vederea deblocării proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu”.

Pe de altă parte, consilierul judeţean PNL Suceava, Bogdan Cristache, a declarat că prin promovarea proiectului privind înfiinţarea acestui departament, liberalii demonstrează că sprijină derularea în bune condiţii a proiectului „Suceava – utilităţii şi mediu”. „Cei care au avut o atitudine distructivă faţă de acest proiect nu mai sunt membri ai partidului nostru”, a subliniat Cristache.

Batalie intre CJ si PLD

Maine va avea loc un nou circ ante-electoral. Biroul de consultanta pe probleme de proiecte europene din Consiliul Judetean Suceava, directorul Directiei de Drumuri si Poduri, Radu Avadanei, si directorul Directiei Programe, Catalin Nechifor, vor fi pezenti la sediul PLD pentru “consultanta pe proiecte europene”. Presedintele CJ Suceava, Gavril Mirza, a spus ca a luat aceasta decizie dupa ce PLD Suceava a acuzat Consiliul Judetean ca „nu are orientare” in domeniul proiectelor europene, in special in domeniul modernizarii de drumuri.

Chiuariu complice la fals

Ministrul Justitiei a contribuit alaturi de Cristian Adomnitei la validarea falsului de la Universitatea Petre Andrei din Iasi. Chiuariu l-a convins pe premierul Tariceanu, care avea dubii cu privire la legalitatea Hotararii, ca Universitatile Petre Andrei si Apollonia au fuzionat legal, desi instanta suprema stabilise contrariul. Singura interpelare in Parlament a baronului liberal Relu Fenechiu a fost in favoarea fantomaticei institutii de invatamant.

ZIUA a dezvaluit ieri in articolul "Lege pentru fals" faptul ca Guvernul Tariceanu, la initiativa ministrului Cristian Adomnitei, a emis o hotarare prin care a acoperit emiterea ilegala a 4200 de diplome de licenta. Este vorba despre diplome emise de o fantomatica universitate, care a luat fiinta, in mod cu totul ilegal, in urma cu patru ani, dupa ce Universitatea Petre Andrei (UPA) si Universitatea Apollonia au fuzionat. Asa cum am aratat, Hotararea de Guvern nr. 981/28 din 28 august 2007, prin care Guvernul Tariceanu a validat fuzionarea Universitatii Petre Andrei si Apollonia din Iasi, introducand specializarile ultimei institutii de invatamant in schema primeia, calca in picioare o decizie irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Instanta care stabilea, prin sentinta nr. 1137/22.02.2007, ca fuziunea este ilegala. La fel ca si cele 4200 de diplome emise intre anii 2003-2007, perioada in care a functionat fantomatica institutie de invatamant.

Initiativa adoptarii acestei Hotarari de Guvern i-a apartinut ministrului Cristian Adomnitei. Nu a fost insa singurul. La acoperirea falsului a contribuit din plin si ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. Conform unor surse ZIUA, in momentul in care s-a discutat adoptarea Hotararii de Guvern, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu s-a aratat interesat de litigiile existente in legatura cu Universitatea Petre Andrei. Premierul a intrebat care este situatia juridica a institutiei si daca se impune adoptarea unui asemenea act. In acel moment, alaturi de Cristian Adomnitei, ministrul Tudor Chiuariu, un alt protejat al baronului liberal Relu Fenechiu, a sustinut in fata sefului sau de partid ca situatia este cat se poate de clara, garantand ca fuziunea care a avut loc in urma cu patru ani este legala. Ministrul Justitiei a omis sa mentioneze despre sentinta irevocabila a instantei supreme. O decizie care stabilea tocmai contrariul, demonstrand ca fuziunea celor doua institutii de invatamant este total ilegala.

Profesor la universitatea fantoma

Atitudinea ministrului Chiuariu si implicarea sa in oficializarea acestui fals nu este deloc intamplatoare. Relatiile sale cu Universitatea Petre Andrei si cu asa-zisul rector Nicolae Niculescu dateaza de mai multi ani. Astfel, desi este licentiat al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Tudor Chiuariu a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Petre Andrei, in 1999. Mai mult, Tudor Chiuariu a fost pana in anul 2007 angajat in calitate de cadru didactic la fantomatica institutie de invatamant condusa de rectorul Nicolae Niculescu. Nu in ultimul rand, poate cel mai important aspect este ca Tudor Chiuariu, la fel ca si Cristian Adomnitei, este unul dintre protejatii liderului de Iasi, Relu Fenechiu. Cel care isi sustine doctoratul sub indrumarea rectorului Nicolae Niculescu, dar in cadrul Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati.

Interpelarea lui Fenechiu

Ca o coincidenta deloc intamplatoare, fuziunea dintre UPA si Apollonia s-a aflat si pe agenda deputatului Relu Fenechiu. In acest sens, singura interpelare pe care Fenechiu a avut-o in Parlamentul Romaniei s-a referit tocmai la ilegala fuziune dintre Universitatea Petre Andrei si Apollonia. Astfel, la 7 martie 2006, Relu Fenechiu ii cerea explicatii ministrului Educatiei de atunci, Mihail Hardau, cu privire la situatia in care se afla Universitatea Petre Andrei. Deputatul era nemultumit de faptul ca rectorul Nicolae Niculescu nu a fost confirmat in functie de Ministerul Educatiei si ca institutia condusa de Hardau solicitase desfiintarea Universitatii Petre Andrei. De asemenea, Relu Fenechiu considera ca situatia "de criza si blocaj de la Universitatea Petre Andrei din Iasi este generata de imixtiunea politicului si administratiei centrale".

Raspunsul ministrului Hardau a venit la data de 30 martie 2006 si confirma faptul ca ilegalitatile comise la Universitatea Petre Andrei erau cunoscute la cel mai inalt nivel, motiv pentru care Nicolae Niculescu nu a fost recunoscut in calitate de rector, functie in care a fost ales in urma unor alegeri masluite. "Ministerul Educatiei si Cercetarii va fi in continuare echidistant si dupa ce vor fi inlaturate toate neregulile la nivelul institutiei de invatamant particular", se arata in raspunsul adresat de Hardau lui Fenechiu. Trebuie mentionat ca aceeasi atitudine fata de falsurile de la Universitatea Petre Andrei au avut-o si alti doi ministri ai Educatiei. Este vorba despre Alexandru Athanasiu si Mircea Miclea.

Interesant de vazut este ce se va intampla in continuare, tinand cont de interesele din jurul Universitatii Petre Andrei. Fie premierul Calin Popescu Tariceanu va anula Hotararea de Guvern prin care a validat falsul, fie va merge pe mana lui Relu Fenechiu, Cristian Adomnitei si Tudor Chiuariu si va sfida o decizie irevocabila a instantei supreme. Fapt care va atrage dupa sine si raspunderea penala.

A crescut numărul celor care au plecat în sicriu de la Spitalul de Urgenţă Suceava


• lipsa posibilităilor de investigaţie performante poate avea un efect direct asupra creşterii mortalităţii, îndeosebi în cazurile grave


Numărul de persoane care au murit în Spitalul Judeţean Suceava de la începutul acestui an este de 440, în creştere faţă de perioada similară a anului trecut, când numărul celor care au plecat în sicriu de la spital a fost de 380. Creşterea numărului de oameni care au murit în Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este pusă de directorul medical dr.Doina Ganea Motan şi de preşedintele Colegiului Medicilor, dr. Gheorghe Ţeudan, pe seama creşterii numărului de cazuri grave care ajung la spital. Astfel, cei doi medici au arătat că, cel puţin în ultima perioadă, la spital ajung pacienţi aduşi în ultima fază, fie că este vorba despre cazuri acute medical, fie că este vorba despre cazuri sociale, nevindecabile. Au fost şi cazuri când pacienţi cu indicaţii de intervenţie chirurgicală au murit înainte să fie operaţi.
Atât dr. Motan cât şi dr. Ţeudan au afirmat că, din primăvara acestui an, spitalul nu a dus lipsă de medicamente, cu excepţia unor sincope în aprovizionare, deci nu aceasta ar fi cauza creşterii mortalităţii, în schimb lipsa aparaturii de diagnostic poate avea un efect direct. "Absenţa unor posibilităţi de investigaţie performantă poate temporiza luarea unei decizii până la stabilirea unui diagnostic precis, mai ales în urgenţe, în cazuistica neurologică şi neurochirurgicală", a spus dr. Motan. Conform acesteia, judeţul nostru are o caracteristică deosebită, aceea că numărul accidentelor vasculare este mai mare decât al accidentelor acute coronariene. "În accidentele vasculare diagnosticul precis este esenţial deoarece tratamentul este diferit. Oricâtă experienţă are medicul, îşi asumă o mare responsabilitate când limitează tratamentul, în absenţa unor investigaţii cu aparatură performantă", a arătat directorul medical.
Preşedintele Colegiului Medicilor, medic în secţia Anestezie-Terapie Intensivă, a spus şi el că, deşi aprovizionarea cu medicamente a fost mult mai bună faţă de anii precedenţi, din secţia în care lucrează lipsesc în continuare "medicamente fundamentale", din cauza unor deficienţe legate de licitaţii. Totodată, el a recunoscut că, nu de puţine ori, la Colegiul Medicilor pacienţii sau familiile lor au reclamat că au fost trimişi să cumpere medicamente, uneori de milioane de lei.
"Nici de la Colegiu, nici ca medic în spital nu mai avem acces la informaţii legate de finanţare, de costuri sau de aprovizionare. Nu ştim ce bani sunt, cum şi pe ce se cheltuie. Noi aflăm doar din presă ceea ce se întâmplă, aşa că nu vă pot spune decât ceea ce ştiu din secţia în care lucrez", a mai spus dr. Ţeudan.
Cert este că la acestă oră nu există stocurile de siguranţă, deşi bugetul de care dispune spitalul permite din plin crearea lor.

Din economii la hrana şi medicamentele bolnavilor, Spitalul de Urgenţă a strâns, în 6 luni, 67 de miliarde de lei


• în vreme ce nivelul alocaţiei de hrană pentru un bolnav internat este de circa 5,5 lei pe zi, la Suceava suma este, în medie, de 0,8 lei pe zi • cu miliardele în cont, la spital lipseau la un moment dat până şi vata şi spirtul • deşi 10 miliarde din această sumă puteau fi folosiţi şi pentru investiţii, blocul alimentar era cât pe ce să fie închis de veterinari pentru că nu îndeplineşte condiţii minime de funcţionare • numărul celor care au murit în spital în perioada 1 ianuarie -1 septembrie 2007 a crescut la 440 oameni, faţă de 380 în aceeaşi perioadă a anului trecut


Criza financiară cu care se confruntă aproape toate unităţile din sistemul sanitar nu atinge Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, chiar dacă acest lucru nu se simte nici în hrana bolnavilor internaţi, nici în calitatea medicaţiei şi nici în modul în care arată saloanele, băile şi holurile spitalului. La această oră, spitalul are zeci de miliarde de lei vechi în cont, numai că managerul Costică Dăscăliuc nu se îndură să-i cheltuiască. Cele 67 de miliarde de care dispune acum spitalul au fost strânşi în perioada martie-septembrie 2007, tăind la sânge din alocaţia de hrană pe bolnav, medicamente, dezinfectate şi reparaţii curente. Numai la hrană, alocaţia stabilită în decembrie 2006 prin hotărâre de guvern este de 7,4 lei pentru lăuze, 8,2 lei pentru bolnavi psihic, 4,7 lei pentru însoţitorii bolnavilor internaţi, 2,7 lei pentru bolnavi internaţi în staţionare de zi, 10,6 lei pentru bolnavi TBC, cu cancer, hepatită şi diabet şi 5,5 lei pentru alţi bolnavi adulţi internaţi în unităţi sanitare, la Spitalul de Urgenţă media zilnică este de 0,8 lei pe zi/bolnav, adică puţin mai mult decât preţul unui covrig.
La 31 august 2007, Spitalul de Urgenţă avea 57 de miliarde de lei vechi în cont numai din banii primiţi de la Casa de Asigurări de Sănătate. La această sumă se mai adaugă aproximativ 10 miliarde de lei vechi din venituri proprii, realizate în principal de medicii din spital din studii clinice.
Conform legii, cele 57 de miliarde de lei pot fi angajate pentru cheltuieli salariale, aprovizionare cu medicamente, materiale sanitare şi dezinfectaţi, plata utilităţilor, protecţia muncii, materiale de laborator, carburanţi, reparaţii curente, furnituri de birou şi hrană, dar nu pentru investiţii de capital. Pentru acest ultim capitol se puteau utiliza, în schimb, banii realizaţi din venituri proprii, mai ales în condiţiile în care blocul alimentar al spitalului ar fi trebuit închis, deoarece nu respectă condiţiile minime necesare pentru prepararea hranei, sau când saloanele nu dispun de aparate de aer condiţionat şi astă vară bolnavii se topeau de căldură. De asemenea, spitalul avea miliarde, iar şeful blocului operator a fost nevoit să solicite Consiliului Judeţean alocarea a 250 de milioane de lei pentru a înlocui câteva geamuri şi un linoleum într-o sală de operaţie, în saloane şi pe holuri pereţii sunt murdari şi coşcoviţi iar băile din majoritatea secţiilor, inclusiv la Unitatea de Primire a Urgenţelor, arată sub orice critică. Sunt secţii unde nu există nici măcar un duş pentru pacienţi, dar asta nu pare să-l preocupe pe managerul spitalului, care strânge banii la ciorap nu se ştie pentru ce.
În ceea ce priveşte medicamentele, presa locală a relatat în nenumărate rânduri lipsurile cu care s-a confruntat spitalul, unele de strictă necesitate, altele vitale pentru salvarea vieţii bolnavilor. Au lipsit vata şi spirtul, medicaţia pentru urgenţele cardiace, cea pentru scoatarea din starea de şoc, perfuzoarele, materiale sanitare în sălile de operaţii etc. Chirurgia plastică şi vasculară nu are nici la această oră sală proprie de operaţie, investigaţiile la computerul tomograf se fac în continuare la Iaşi, aparatura necesară investigaţiilor bolnavilor cardiaci este veche şi cârpită, în cea mai mare parte. Comparând numărul celor care au murit în spital în perioada 1 ianuarie -1 septembrie 2007 cu aceeaşi perioadă a anului trecut, constatăm că numărul acestora au crescut de la 380 la 480 de oameni şi asta îndeosebi în secţiile dependente esenţial de investigaţii, tratament de cea mai bună calitate şi cazare mai mult decât decentă. Nu spunem că aceşti oameni au murit pentru că spitalul nu le-a asigurat cele mai bune condiţii, dar cu siguranţă că printre ei au fost şi cazuri care ar fi putut fi salvate cu medicaţie sau investigaţii cu aparatură performantă. Suceava nu mai are nici măcar tomograf.
Spitalul a contractat cu CJAS pentru luna septembrie de 44,6 miliarde de lei, pentru octombrie 44,52 de miliarde de lei, noiembrie 44,78 miliarde de lei şi decembrie 18,97 miliarde de lei, adică peste 100 de miliarde de lei pe care Casa îi va achita pentru că bugetul este asigurat. Aceşti bani destinaţi ultimului trimestru din an nu au nicio legătură cu cei pe care spitalul îi are deja. Unitatea spitalicească are un cont pozitiv din luna martie a acestui an, când a început să crească de la 18 miliarde la 39 de miliarde de lei, cu un maxim la 31 august. Din cele peste 100 de miliarde de lei pe care îi va mai primi spitalul de la CJAS, circa 22 de miliarde vor fi cheltuieli salariale, iar restul de peste 80 de miliarde vor rămâne la dispoziţia spitalului pentru achiziţionarea de medicamente, materiale sanitare şi utilităţi.
În acest an, plăţile lunare pentru medicamente şi materiale sanitare au fost între 5 şi 6,5 miliarde de lei, cu un vârf în luna mai, de 9,25 de miliarde. De asemenea, plăţile pentru hrana pacienţilor sunt de circa 890 de milioane de lei pe lună, ceea ce înseamnă o medie de 250.000 de lei vechi pe lună pe bolnav, adică la 3.500 de bolnavi internaţi lunar o medie de 8.500 de lei pe zi, mult sub norma prevăzută de legislaţie.

• Dăscăliuc spune că a strâns banii pentru lenjerie, pijamale şi halate la bolnavi

Preşedintele-director al Casei Judeţene de Asigurări, Cristina Iordăchel, ne-a declarat, ieri, că toate spitale din judeţ "au o situaţie financiară bună şi foarte bună, au un disponibil în cont" şi "cel mai bine stă Spitalul Judeţean Suceava". Ce fac mai departe spitalele cu banii, cum îi administrează, este deja treaba managerilor de spital.
"Am solicitat rectificări substanţiale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în ideea de a avea posibilitatea să renegociem contractele iniţiale şi să le suplimentăm. În aceste condiţii, dispare, cel puţin pentru Spitalul Judeţean, necesitatea de a renegocia contractul pentru nişte valori mult mai mari. La această oră, din punct de vedere al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Spitalul Judeţean este foarte bine finanţat şi are suportul financiar pentru a asigura o calitate foarte bună a serviciilor medicale şi hoteliere", a declarat dr. Iordăchel.
Economiile deosebite făcute la cheltuielile pe caz ponderat - la hrană şi medicamente - influenţează fundamentarea bugetului pe anul 2008 în sens negativ deoarece cheltuiala pe caz rezolvat are pondere în fundamentare. În sens pozitiv va influenţa, însă, creşterea ICM şi a duratei optime de spitalizare. Adică strânsul banilor sub saltea, dictat de manager va putea fi atenuat de munca medicilor de a creşte indicele de complexitate a cazurilor.
Explicaţia oferită de Costică Dăscăliuc este că a făcut economii pentru ca în trimestrul IV să cheltuiască banii "pe ceva consistent".
"Am avut un tarif foarte bun pe caz ponderat şi ne-am gândit să strângem nişte bani. 19 miliarde de lei sunt deja cheltuiţi pe contracte în derulare, am vrut să facem o economie pentru chirie pe spaţii, dacă vom muta unele secţii, pentru bucătărie mi-au dat doar 9 miliarde şi o să coste vreo 13, lenjerie nu avem deloc, mai avem nevoie de halate, de pijamale pentru bolnavi. Am drămuit banii ca să avem să-i cheltuim pe ceva consistent în trimestrul IV. N-am luat de la gura bolnavilor", a declarat, ieri, managerul Costică Dăscăliuc.
Cifrele arată, însă, că lucrurile nu stau tocmai aşa şi exact de la necesităţile stringente ale bolnavilor - de hrană, medicamente şi condiţii decente de spitalizare - s-au făcut economiile.
Un alt spital care are bani frumoşi în cont este cel din Rădăuţi, care are 9,5 miliarde de lei, spital condus de asemenea de un economist.
Mai trebuie spus că legea spitalelor permite unităţilor sanitare ca la sfârşitul anului să aibă un sold de cont pozitiv şi nu se pune problema returnării banilor, dacă nu vor fi cheltuiţi, deoarece au fost obţinuţi prin contractul angajat.
În schimb, nu pot fi folosiţi pentru investiţii majore. OUG nr.59/2004 arată că "eventualele economii înregistrate de instituţiile sanitare publice, în cursul exerciţiului bugetar, la cheltuielile de personal şi cheltuielile materiale şi servicii, cu excepţia medicamentelor şi materialelor sanitare, în condiţiile realizării indicatorilor specifici, se pot utiliza pentru finanţarea cheltuielilor de capital, cu modificarea corespunzătoare a bugetului de venituri şi cheltuieli, în condiţiile legii, cu aprobarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică". Deci banii care provin din Fondul Naţional al Asigurărilor de Sănătate nu pot fi folosiţi la finanţarea cheltuielilor de capital. Cu peste 60 de miliarde Costică Dăscăliuc poate cumpăra, aşa cum şi-a propus, halate şi pijamele, chiar pentru toată populaţia judeţului Suceava, dar poate îi mai rămân ceva bani pentru a îmbunătăţi cât de cât hrana bolnavilor şi a da un var în saloane şi WC-urile din spital.

Trenuri cu vagoane business




SUCEAVA. Trenurile InterCity 553 Bucuresti N-Suceava N, cu plecare la ora 17.00, si 552 Suceava N-Bucuresti N, cu plecare la ora 05.05, vor avea de la 1 octombrie, respectiv 2 octombrie, vagoane Business.


Anuntul a fost facut, ieri, de Regionala de Transport Feroviar de Calatori Iasi. Vagoanele Business au afisare digitala exterioara, aer conditionat, module audio, radio, casetofoane si CD-uri individuale (n.r.-auditie in casti), sistem video digital individual, dispozitiv de ridicare-coborâre pentru persoanele cu mobilitate redusa si servicii de catering.

Seară de poezie religioasă la Suceava dedicată scriitoarei austriece Erika Mitterer


Timp Liber


O seară de poezie religioasă dedicată scriitoarei austriece Erika Mitterer (1906-2001) se va desfăşura, vineri seara, începând cu ora 19,00, la Aşezământul Social “Sf. Vineri” din Suceava în prezenţa fiului scriitoarei, Martin Petrowsky. Potrivit organizatorilor, seara de poezie include un recital de poezie în limbile germană şi română din volumul “Das Sichere / Certitudine” apărut recent la editura Edition Doppelpunkt din Viena în colaborare cu editura Schiller din Sibiu. Totodată, cu acelaşi prilej, va avea loc o dublă lansare de carte, a volumului de poezii şi a romanului “Alle unsere Spiele” (“Jocurile noastre”), precum şi o schiţă biografică, prezentată de fiul scriitoarei, Martin Petrowsky, preşedintele Societăţii Literare “Erika Mitterer” din Viena.

Evenimentul se va desfăşura graţie colaborării dintre Societatea “Erika Mitterer” din Viena şi Aşezământul Social “Sf. Vineri” din Suceava , prin intermediul Ioanei Rostoş, lector univ. drd. la Catedra de Limbi Germanice a Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava.

Primăria Suceava va emite obligaţiuni municipale


Administratie


Primăria Suceava va emite obligaţiuni municipaleIon Lungu primarul Sucevei Consiliul Local Suceava a aprobat, joi, cu unanimitate de voturi, ca Primăria să emită obligaţiuni municipale în valoare de 50 de milioane de lei în vederea co-finanţării mai multor proiecte, în special pe cele cu finanţare din fonduri structurale. Consiliul a aprobat astfel cererea primarului Ion Lungu care a declarat că suma de bani este necesară pentru atragerea a cât mai multor fonduri europene, condiţia fiind că municipalitatea trebuie să asigure co-finanţarea acestora. Ion Lungu a spus că banii vor fi folosiţi pentru co-finanţarea proiectului de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei prin Programul Operaţional Regional, dar şi pentru asigurarea participării financiare a municipiului la proiectul de construcţie a rutei ocolitoare spre Iaşi şi Botoşani, ce va fi finanţat din fonduri structurale.

Totodată, din această sumă vor fi folosite fonduri pentru asfaltarea reţelelor stradale secundare, a trotuarelor şi aleilor, dar şi pentru asigurarea utilităţilor în noul cartier de case pentru tineri din zona Burdujeni. În prezent, ţinând cont de proiectele care se află deja în derulare şi pentru care urmează să fie atrase sume de bani în acest an, gradul de îndatorare al Primăriei Suceava este de 11,6 %, primarul susţinând că municipalitatea ar putea să obţină finanţare de până la 100 de milioane de lei. Fiecare obiectiv care va fi finanţat din aceşti bani urmează să fie stabilit prin hotărâre de Consiliu Local.

Carcalete îşi ia adio şi de la fotoliul de consilier local


Administratie


 Fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Petru Carcalete Fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Petru Carcalete, a rămas şi fără postul de consilier local de Rădăuţi, după ce membrii deliberativului municipal au votat favorabil proiectul de hotărîre vizînd retragerea mandatului de ales obţinut de el din partea PNL.

Petru Carcalete a demisionat în luna ianuarie din PNL şi s-a înscris în PLD, urmându.l pe liderul său politic Gheorghe Flutur. Potrivit legii privind statutul aleşilor locali, persoanele plecate din partidele politice pe listele cărora au fost alese în iunie 2004 îşi vor pierde mandatul de consilier, lucru ce s-a petrecut şi cu fostul şef al IŞJ Suceava.

Luna aceasta, Petru Carcalete a fost demis a doua oară de la şefia Inspectoratului Şcolar Suceava, de data aceasta după ce a primit calificativul nesatisfăcător în urma evaluării activităţii sale manageriale.

Doi şoferi suceveni băuţi au căzut cu maşinile, unul într-o livadă, altul într-o curte


Actualitate


accident_de_masinaDoi şoferi suceveni care au condus autovehicule în stare de ebrietate s-au răsturnat cu maşinile, unul într-o livadă, iar altul în curtea unui sătean, ambii fiind cercetaţi pentru conducerea unui autovehicul având alcoolemie peste limita legală. Potrivit IJP Suceava, miercuri seara, în interiorul comunei Panaci, pe D.J. 174, Silviu L., (35 ani), din localitate, posesor al permisului de conducere pentru categoriile „Tr. şi B” din anul 2001, în timp ce conducea autospecializata marca ,,Automecanica’’, din cauza neatenţiei, a consumului de alcool şi a lipsei de experienţă în conducere, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi s-a răsturnat într-o livadă situată la o diferenţă de nivel de doi metri faţă de carosabil. În urma accidentului a rezultat rănirea uşoară a Marinela S., (25 ani), pasageră.

Şoferul a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar acestea este cercetat pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul având o alcoolemie peste limita legală şi fără a poseda permis de conducere conform categoriei din care face parte autovehiculul. În aceeaşi seară, în interiorul localităţii Ciocăneşti, pe D.N. 18, Nicolae M. (21 ani), din comuna Stulpicani, conducea un autoturism marca ,,Fiat’’, iar din cauza neadaptării vitezei într-o curbă la dreapta, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi s-a răsturnat în curtea locuinţei lui Toader I. la diferenţă de nivel de doi metri faţă de carosabil. În urma accidentului autoturismul a fost avariat, iar conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat. El este cercetat pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul având o alcoolemie peste limita legală.

FOTBAL, CUPA ROMÂNIEI - Trei echipe de Liga a V-a calificate în sferturi


Sport


Miecuri , 26 septembrie s-au disputat meciurile din cadrul fazei a III-a din Cupa României, faza judeţeană. În trei din cele opt meciuri s-au impus echipele de Liga a V-a. Bradul Vama, Avântul Volovăţ şi Inter Capu Câmpului au reuşit performanţa de a elimina echipe mai bine cotate. O altă surpriză s-a înregistrat la Pătrăuţi, acolo unde echipa locală a eliminat câştigătoarea de anul trecut a Cupei, Rapid CFR Suceava. Iată rezultatele complete din această fază a competiţiei:

Avântul Volovăţ – CSM Bucovina Rădăuţi 2 – 1

Unirea Horodnic – Bradul Putna 2 – 5

Locomotiva Zvoriştea – Zimbrul Siret 0 – 3

Florconstruct Pătrăuţi – Rapid CFR Suceava 2 – 1

Bradul Vama – Minerul Iacobeni – Ciocăneşti 2 – 1

Moldova Drăguşeni – CS Juventus II Fălticeni 4 – 6

Steaua Dumbrăveni – Cetatea II Suceava Arbore 0 – 3

Inter Capu Câmpului – CSM Dorna Vatra Dornei 2 – 0

Fără emoţii!

Steaua Dumbrăveni – Cetatea II Suceava Arbore 0 – 3 (0 – 1)

În prima repriză meciul a fost destul de echilibrat. Oaspeţii, una dintre echipele cu pretenţii din Liga a IV-a, a marcat în minutul 25 prin Lucian Crişu. Gazdele, în dorinţa de a realize un rezultat cât mai bun s-au cam “aprins” şi în minutul 35 au rămas în doar 10 jucători, după eliminarea lui Gâză pentru lovirea cu pumnul a unui adversar. Echilibrul partidei s-a rupt şi în partea a doua Cetatea II a mai reuşit să înscrie două goluri prin Scutelnicu (48) şi Martinescu (51).

Au jucat formaţiile:

Steaua: Petrariu – Apetrei, Gâză, Hartis, Siminiceanu, Clim, Cîrlig, Boicu, Apăvăloaie, Musteaţă, Ghilan. Au mai intrat: Bunduc, Sârbu, Ştirbu şi Puşcaşu.

Cetatea II: Constantin – Corneanu, Crişu, Stănescu, Turliuc, Dovalciuc, Ignătescu, Răzlog, Scutelnicu, Cerlincă, Martinescu. Au mai intrat: Breniuc, Florescu şi Bahan.

Revanşa Florconstuctului

Florconstruct Pătrăuţi – Rapid CFR Suceava 2 – 1 (2 – 1)

Una dintre surprizele acestei faze a competiţiei s-a petrecut la Pătrăuţi, unde Rapid CFR Suceava, deţinătoarea Cupei a pierdut la limită, 1-2. Duminică, în meciul de campionat disputat tot la Pătrăuţi, feroviarii au învins cu 4-3. Oaspeţii au condus cu 1- 0 prin golul lui Grigorean (30) dar până la pauză, gazdele au înscris de două ori prin I. Niga (38) şi Stoian (41) intrând în avantaj la cabine.

Din minutul 50, rapidiştii au rămas în 9 jucători de camp, căpitanul Costel Sevaciuc fiind eliminate din joc pentru bruscarea adversarului.

Au evoluat formaţiile:

Florconstruct: Tănăsuc – N. Niga, I. Niga, Holca, Leonte, Cîrlan, Florea, Eug. Romaş, Em. Romaş, Donisan, Stoian. Au mai intrat: A. Holca, Burduja, Lungu şi Potoroacă.

Rapid CFR: Avram, Sevaciuc, Bujorean, Murariu, Pânzaru, Spătar, Munteanu, Hulubă, Grigorean, Bejinariu, Răuţ. Au mai intrat: Stamate şi Turineac.

Răsturnare de scor spectaculoasă!

Moldova Drăguşeni – CS Juventus II Fălticeni 4 – 6 (3 – 1)

Meci foarte spectaculos la Drăguşeni unde echipa gazdă a pierdut cu 4- 6 în faţa Juventusului II după ce la pauză au condus cu 3-1. Oapeţii l-au avut în teren doar pe Suman în vârstă de 19 ani, restul jucătorilor fiind născuţi în 1989, 1990 şi 1991. În partea a doua a jocului, la fălticeneni au evoluat chiar şi fotbalişti născuţi în 1992.

Juventus II a dechis scorul prin Plăcintă (5) după care a urmat forcingul gazdelor care au marcat de trei ori prin Groza (37), Grigoraş (42) şi Olaru (45) într-un interval de 8 minute.

În partea a doua a jocului, oaspeţii au jucat în forţă şi au înscris de 3 ori la rând prin Andrei Blaga (46, 52, 55). Nu s-au oprit aici şi au reuşit majorarea scorului prin Suman (72) şi Luca (74). Tabela a fost închisă de Olaru (83). Au jucat:

Moldova: Grumăzescu – Mihăilă, A. Groza, M. Groza, Badea, Grigoraş, Popa, Roantă, Trofin, Olaru, Costan. Au mai intrat: Nedelcu, Gavriliţă şi Monoranu.

Juventus: Arteni – Grigoriu, Spânu, Mihalache, Bolohan, Cara, Suman, Baciu, Luca, Blaga, Plăcintă. Au mai intrat: Enea, Creţu, Vamanu şi C. Grigoriu.

Rezultat surpriză

Avântul Volovăţ – CSM Bucovina Rădăuţi 2 – 1 (2 – 0)

Gazdele au pornit tare înscriind prin Marius Crăciun în minutul 17 şi Nicolae Robu, un minut mai târziu. În partea a doua, oaspeţii au marcat prin Marteniuc dar atât au putut, meciul încheindu-se cu Victoria echipei de Liga a V-a.

Au jucat echipele:

Avântul: Berbenciuc – Clipa, Fl. Murariu, Grămadă, Moneaga, I. Murariu, Ursachi, Pânzariu, Crăciun, Olenici, Robu. Au mai intrat: Nichitean, Dubei, Moloci.

Bucovina: Cojocari – Marteniuc, Casandra, Drîngoi, Leviţki, Zaharie, Halicki, Surdu, Lavric, Slavnicu, Şorodoc.

CAS Suceava dă asigurări că spitalele din judeţ au bani suficienţi


Sanatate


 Preşedintele director general al CAS Suceava, Cristina Iordăchel Preşedintele director general al CAS Suceava, Cristina Iordăchel a informat, joi, că potrivit datelor instituţiei toate spitalele din judeţ aveau, la data de 31.08.2007, în cont fonduri disponibile provenind din finanţarea asigurată de CAS, fonduri cuprinse între 275,3 milioane lei vechi şi 57,11 miliarde lei vechi. Iordăchel a spus că din acest punct de vedere, cel mai bine se situează Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava cu 57,11 miliarde lei vechi şi Spitalul Municipal Rădăuţi cu 9,62 miliarde lei vechi.

Preşedintele director al CAS Suceava a precizat că finanţarea spitalelor sucevene pentru lunile septembrie, octombrie şi noiembrie se situează la nivelul lunilor anterioare (exceptând luna decembrie), având o medie lunară de 44,63 miliarde lei vechi pentru Spitalul Judeţean Suceava, Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc - 7,21 miliarde lei vechi, Spitalul Municipal Fălticeni - 8,18 miliarde lei vechi, Spitalul Orăşenesc Gura Humorului – 3,11 miliarde lei vechi, Spitalul Municipal Rădăuţi – 10,46 miliarde lei vechi, Spitalul Orăşenesc Siret – 1,54 miliarde lei vechi, Spitalul Municipal Vatra Dornei – 4,68 miliarde lei vechi, Spitalul Cronici Siret – 3,54 miliarde lei vechi, Spitalul Boli Cronice Solca – 1,10 miliarde lei vechi, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc– 1,39 miliarde lei vechi, Spitalul Bethesda – 470 milioane lei vechi.

„Considerăm că toate spitalele au finanţarea necesară pentru a-şi desfăşura în bune condiţii activitatea, şi sperăm că nivelul rectificării va fi suficient de mare pentru a le acorda un plus de finanţare faţă de lunile anterioare ale anului 2007”, a spus Iordăchel arătând că soldul existent la nivelul judeţului Suceava “ne dezavantajează în momentul de faţă” întrucât acesta denotă că Spitalului Judeţean Suceava nu-i sunt necesare fonduri suplimentare, iar acest lucru va influenţa atât cifra de rectificare, cât şi bugetul pentru spitale în anul 2008.

Conducerea Spitalului Judeţean Suceava cere mamograf performant






Sanatate





managerul unităţii sanitare, Costică DăscăliucConducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava a solicitat Ministerului Sănătăţii Publice să doteze Compartimentul de Imagistică Medicală cu un mamograf pentru puncţie stereotoxică necesar depistării tumorilor mamare. Anunţul a fost făcut joi de managerul unităţii sanitare, Costică Dăscăliuc. El a explicat că existenţa unui asemenea aparat ar oferi posibilitatea pacienţilor să poată fi investigaţi în acest spital fără a se mai deplasa în alte centre universitare care au în dotare o astfel de aparatură.

De remarcat este că Ministerul Sănătăţii a anunţat că va dota Compartimentul de Imagistică Medicală a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava cu un aparat de radiologie, un computer tomograf şi un echipament RMN până la sfârşitul anului, iar în cursul lunii octombrie urmează să fie livrat un aparat de radiologie Rx Digital ce va fi repartizat spitalului printr-un ordin de ministru al Sănătăţii Publice.

Furnizarea căldurii ar putea fi reluată în Spitalul Judeţean


Sanatate


Spitalul Judetean SuceavaManagerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Costică Dăscăliuc, a anunţat joi, că în aceste zile se efectuează probe tehnologice în vederea reluării furnizării agentului termic în spital în situaţia în care temperaturile exterioare coboară sub 11 grade Celsius, pe timpul zilei. Dăscăliuc a spus că instalaţiile vor fi încărcate pentru a se verifica dacă nu se înregistrează pierderi în urma reparaţiilor efectuate în această vară.

Dăscăliuc a mai spus că va fi reluată furnizarea agentului termic în spital după ce au fost primite sesizări din partea medicilor şi pacienţilor din secţiile aflate în spitalul vechi.

IT complex pentru un Spital invechit


Sanatate


calculatoareToate secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava au fost dotate cu calculatoare şi urmează să fie conectate la reţea. Managerul Spitalului Judeţean Suceava, Costică Dăscăliuc, a declarat, joi, că pentru achiziţionarea calculatoarelor s-a cheltuit aproximativ un miliard de lei vechi, bani proveniţi din veniturile proprii ale unităţii spitaliceşti.

El a spus că toate calculatoarele urmează să fie conectate la reţeaua proprie.

Maternităţile din Suceava şi Rădăuţi- incluse în prima etapă de proiectare a lucrărilor de reabilitare


Sanatate


maternitateSpitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi Spitalul Municipal Rădăuţi sunt unităţile spitaliceşti din judeţul Suceava nominalizate printr-un Ordin al Ministrului Sănătăţii Publice pe lista celor 19 unităţi sanitare care vor intra în etapa I de proiectare a lucrărilor pentru reabilitarea secţiilor de obstetrică, ginecologie şi neo-natologie .

Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Suceava, Odette Nicolae a precizat, joi, într-un comunicat de presă că între fiecare din cele două spitale şi Ministerul Sănătăţii Publice urmează să fie încheiat un protocol în care se menţionează obligativitatea conducerii spitalului de a numi, prin decizie internă, o comisie de specialişti care va pregăti, până la data intrării în efectivitate a contractului de proiectare şi va pune la dispoziţia proiectantului , în momentul vizitării amplasamentului, o documentaţie tehnică, certificatul de urbanism, avizele din partea autorităţilor locale responsabile şi va analiza, în cel mai scurt timp, studiul de fezabilitate , şi va face observaţiile ce se impun.

Nicolae a spus că după semnarea contractului între MSP, Unitatea de Management a proiectelor finanţate de Banca Mondială ( UMP-BM ) şi proiectant, UMP-BM va notifica conducerii spitalelor data intrării în efectivitate a contractului de proiectare. Aceeaşi sursă precizează că organizarea procedurilor de achiziţie pentru contractarea serviciilor de proiectare se desfăşoară prin UMP-BM.

Fostul şef al Gărzii Regionale de Mediu acuză superiorii de presiune politică


Politica


Adrian CăşuneanuFostul comisar şef al Gărzii Regionale de Mediu, Adrian Căşuneanu a încercat ieri să-şi apere imaginea, şi să comenteze acuzele care i s-au adus de către presă în legătură cu achiziţionarea de către Garda Naţională de Mediu a actualului sediu unde funcţionează Garda Suceava. Căşuneanu a adus o serie întreagă de dovezi în cadrul unei conferinţe de presă şi a anunţat că toate deciziile de sancţionae a domnieie sale, pe care şeful Gărzii Naţionale le-a luat în ultimele luni au fost deja contestate în instanţă şi că se aşteaptă la un răspuns pozitiv din partea instanţelor de contencios adminstrativ, în sensul repunerii domnieie sale pe funcţie.

Căşuneanu este convins că toată tevatura ce se face pe marginea activităţii sale are doar substrat politic şi că adevărata motivaţie a înlocuirii sale este faptul că nu deţine carnet de membru PNL. În privinţa sediului, domnia sa a pus la dispoziţia presei actele care au stat la baza cumpărării spaţiului respectiv şi a explicat că din punctul de vedere al achiziţionării acestui sediu prevederile legale au fost respectate în totalitate şi procedurile prealabile urmate exact ca „în normativele aflate în vigoare”. Căşuneau se consideră pe mai departe o „victimă” a disputelor la centru dintre PNL şi PD şi se aşteaptă ca instanţa de judecată să-i dea dreptate.

„Oricum, dacă voi eveni în funcţie nuj am de gând să lucrez mai departe cu oameni de genul actualului şef al Gărzii de Mediu Suceava (Constantin Harasim-n.n)”, a ţinut să menţioneze în final dl Căşuenau. Domnia sa îi impută lui Harasim faptul că şi-a desăvârşit studiile superioare după 45 de ani, la o Facultate cu program normal, la zi, în condiţiile în care domnia sa a fost la serviciu tot timpul şi că abia acum, când a ajuns pe finalul carierei profesionale s-a gândit să facă şi cursuri post-universitare. „Constantin Harasim nu face un masterat. Acum face două masterate, concomitent”, a mai spus ironic Căşuneanu. Este de aşteptat ca la mijlocul lunii octombrie să fie tranşată în instanţă situaţia lui Căşuneanu, în momentul de faţă el fiind suspendat din funcţie, până când Comisia de Disciplină din cadrul GNM va decide asupra pobilei sale vinovăţii în timpul activităţii de management al Gărzii Regionale.

Computer tomograf şi echipament RMN la Spitalul Judeţean Suceava

Pînă la sfîrşitul anului, Spitalul Judeţean "Sf Ioan cel Nou" din Suceava va fi dotat cu un computer tomograf şi un echipament RMN, după ce Ministerul Sănătăţii va încheia licitaţiile pentru achiziţionarea aparaturii.

Directorul executiv interimar al Autorităţii de Sănătate Publică, Odette Nicolae, a declarat că în condiţiile în care spitalul va avea un Compartiment de Imagistică Medicală dotat cu aparate de ultimă generaţie, nu se mai justifică procedura de externalizare a acestui serviciu. În octombrie, Ministerul Sănătăţii va livra Spitalului Judeţean un aparat de radiologie Rx Digital. Recent, preşedintele Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza, a acuzat unii funcţionari din Ministerul Sănătăţii că blochează proiectul de înfiinţare a platoului imagistic de la Spitalul "Sf Ioan cel Nou", deoarece ţin de trei luni la sertar dosarul privind organizarea licitaţiei. Şeful executivului judeţean spunea că din această cauză, sucevenii sînt nevoiţi să meargă sute de kilometri pînă la Iaşi sau la Bacău pentru a-şi face investigaţiile necesare.

Firimituri la echilibrarea bugetelor locale

Aleşii judeţeni au deliberat ieri, asupra repartizării cotei de 20 la sută, reprezentînd suma destinată echilibrării bugetelor locale.

Consiliul Judeţean a avut la dispoziţie, în acest sens, 1,608 milioane de lei. Suma este foarte mică, astfel încît, pe lista beneficiarilor s-au regăsit doar 34 de unităţi administrativ-teritoriale din totalul celor 114. Şase dintre acestea sînt oraşe, iar restul comune. Cea mai consistentă parte a primit-o comuna Păltinoasa, respectiv 240.000 de lei, fiind urmată de Comăneşti cu 80.000 de lei şi Ulma, cu 70.000 de lei. Oraşul Siret a obţinut 150.000 de lei, Liteni – 140.000 de lei, Frasin şi Milişăuţi, cîte 40.000 de lei, Solca - 26.000 de lei, iar Cajvana – 20.000 de lei. Potrivit Legii finanţelor publice locale, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, precum şi din cele 22 de procente impozit pe venit, 27 la sută se alocă bugetului propriu al judeţului. Diferenţa se repartizează comunelor, oraşelor şi municipiilor, după cum urmează: 80 la sută prin decizie a şefului Direcţiei de Finanţe, iar 20 la sută prin hotărîre a consilierilor judeţeni, pentru programe de dezvoltare locală şi proiecte de infrastructură.

De pe 15 octombrie, Sucevenii vor avea căldură în apartamente



Ieri, primarul Ion Lungu a declarat că începînd de pe 15 octombrie locuitorii municipiului vor avea căldură în apartamente. Aceasta în condiţiile în care asociaţiile de proprietari vor face solicitare în acest sens, iar temperaturile exterioare vor fi mai mici de 10 grade Celsius, trei zile consecutiv.

Edilul şef a menţionat că a făcut unele simulări şi că, în medie, încălzirea unei garsoniere va costa 145 de lei pe lună, a unui apartament cu două camere -– 203 lei, iar a unui apartament cu 3 camere -– 290 lei. Şeful administraţiei locale a mai spus că, sucevenii săraci vor beneficia, o singură dată pe sezon rece, şi în urma unei anchete sociale, şi de prestaţii financiare urgenţă, la fel ca şi anul trecut. "În măsura în care vor fi finalizate lucrările de reparaţii la reţele şi de reabilitare a punctelor termice, reducîndu-se costurile, sucevenii vor plăti mai puţin decît anul trecut", a încheiat primarul Ion Lungu. Luni, 1 octombrie, societatea Termica SA va proceda la umplerea etapizată a instalaţiilor pentru încălzire, în vederea efectuării probelor de presiune. Directorul general al societăţii, Constantin Plăcintă, recomandă abonaţilor care au intervenit în instalaţiile proprii să ia măsuri pentru evitarea eventualelor pierderi şi a daunelor materiale ce se pot produce. "Din data de 1 octombrie nu vor mai fi aprobate cereri de debranşare de la sistemul centralizat de termoficare", a spus dl Plăcintă.

Fără şure în Bazar

În urma lucrărilor de acoperire şi reabilitare a reţelelor de utilităţi, comercianţii din Bazar trebuie să procedeze la modernizarea chioşcurilor.

Deja, în zona reabilitată, mai multe firme au solicitat instalarea unei bare de spaţii comerciale tipizate moderne, de 2,2 metri lăţime şi 2,3 metri lungime. Primarul municipiului, Ion Lungu, a atenţionat că "şurele", în speţă, chioşcurile agabaritice de 15 metri lungime, nu-şi vor mai avea locul în arealul în cauză. "Sînt convins că în următorii doi ani, majoritatea comercianţilor din Bazar îşi vor moderniza chioşcurile. Noi nu putem impune acest lucru, deoarece, din păcate, nu toţi au această posibilitate", ne-a spus dl Lungu. Lucrările la primul tronson din spaţiul comercial din Lunca Sucevei au fost finalizate, acesta urmînd a fi repopulat cu chioşcurile translocate pe perioada execuţiei. Valoarea investiţiei se ridică la 3,1 milioane euro. Lucrările la celălalte tronsoane includ amenajarea unei hale pe structură metalică, precum şi a unor drumuri şi locuri de parcare. Se va ridica un sediu administrativ, alte grupuri sanitare, se va reabilita reţeaua de canalizare şi se va face o nouă împrejmuire. Executantul este firma suceveană SUCT.

S-a rătăcit Salvarea!

Cîmpulung Moldovenesc


Ieri, la ora 11, în municipiu a avut loc un exerciţiu de alarmare publică. Participanţii au simulat existenţa unei situaţii de inundaţie pe pîrîul Valea Seacă şi DN17, evacuarea unei grădiniţe de copii, precum şi o intervenţie asupra unei cisterne cu combustibil răsturnate, în pericol de aprindere.

S-a rătăcit Salvarea!
Comitetul pentru situaţii de urgenţă al municipiului a pregătit cu multă grijă acest exerciţiu, dar tot a apărut un element neprevăzut. La ora anunţată, toată lumea a mai aşteptat şapte minute să ajungă la locul exerciţiului o ambulanţă din cele două solicitate. Cauza întîrzierii a ţinut de comunicarea defectuoasă. Practic, cei de la Salvare au înţeles că exerciţiul are loc pe strada Valea Seacă şi nu pe pîrîu...

Protestatarii din Cîmpulung Moldovenesc au făcut "prohodul dreptăţii"

Ieri, fraţii Emil şi Manole Sandiuc, care au protestat timp de trei zile în faţa Judecătoriei din Cîmpulung Moldovenesc, nemulţumiţi de autorităţile locale, de judecători şi procurori, au organizat şi un final original pentru protestul lor.

Protestatarii din Cîmpulung Moldovenesc au făcut "prohodul dreptăţii"

După ce au pironit prapuri, cruci şi "sicriul dreptăţii" pe trotuar, în ultima zi de protest au adus şi căruţa gătită de înmormîntare, prosoape, colaci şi chiar oale cu sărmăluţe pentru pomana finală. Dacă pînă la etapa sarmalelor trecătorii se mulţumeau să fotografieze scena, îşi făceau cruce şi mulţi bombăneau că protestatarii nu ar fi în toate minţile, după apariţia oalelor magice şi a recuzitei de rezistenţă au apărut în jurul lor curioşi amatori de bucate de prohod şi chiar adepţi ai protestului, care insistau să fie fotografiaţi pe lîngă protestatari, în semn de solidaritate. Emil Sandiuc a renunţat la ideea de a se urca pe clădirea Judecătoriei, mai ales după ce jandarmii i-au atras atenţia că strigătele sale ar putea deranja instanţa şi în acest caz ar fi siliţi să ia măsuri. Ne-a precizat că nu a fost deranjat de nimeni în timpul protestului, dar şi că nimeni din partea Judecătoriei nu a venit să îi întrebe ce vor. Fraţii Sandiuc nu au putut spune dacă acţiunea lor este sau nu un succes, pentru că în timpul protestului nu s-a oferit nici o pronunţare în cauzele care îi privesc, dar au avertizat că vor continua protestul în faţa Parchetului Suceava şi la Bucureşti. "Pînă acum la Suceava ne-au respins cererea de aprobare a protestului de două ori, pe motiv că e drumul în reparaţii. Dacă o resping şi pe a treia, îi dăm şi pe ei în judecată, că e dreptul nostru să protestăm. Aşa cum s-a putut aici, se poate şi acolo. Mergem cu căruţa şi calul în TIR, cu sarmale cu tot şi mai îngropăm şi acolo justiţia încă o dată. Dacă nu obţinem dreptatea, mergem cu sicriul ei în turneu prin ţară, să arătăm lumii că am devenit victimele mafioţilor din justiţie", ne-a spus Emil Sandiuc.

Reamintim că fraţii Sandiuc sînt nemulţumiţi pentru că de 17 ani încearcă să recupereze o casă cu două camere, în care a locuit mama lor, dar autorităţile locale şi instanţele de judecată nu au putut stabili pînă acum că imobilul li se cuvine de drept integral. Furioşi că nu îşi pot atinge scopul, au făcut numeroase reclamaţii şi au intentat alte procese colaterale unor funcţionari, primari, judecători şi procurori, astfel că şi la ora actuală "povestea Sandiuc" este prezentă direct ori indirect în trei cauze aflate în judecată la Cîmpulung Moldovenesc. Unul dintre termenele de judecată în cele trei cauze s-a consumat într-o atmosferă la fel de teatrală în urmă cu două zile, dar instanţa nu a pronunţat nici o hotărîre. Primarul municipiului, Gabriel Constantin Şerban, consideră că maniera în care cei doi fraţii au ales să îşi strige nemulţumirea este nepotrivită. "Noi am aplicat strict legea în privinţa acelei case. Este deranjant că primarul şi primăria pot fi tîrîte în manifestări nejustificate ca aceasta. Este deranjant nu doar protestul în sine, ci şi modul nejustificat şi neargumentat în care ei prezintă lucrurile. Această atitudine face obiectul unei viitoare acţiuni judecătoreşti pentru denunţ calomnios şi ultraj la adresa judecătorilor şi demnitarilor, pentru că nu putem lăsa să se arunce cu noroi în instituţii în acest mod şi să apară precedente de acest gen fără să reacţionăm", ne-a spus primarul.