marți, 27 noiembrie 2007

Festivalul „Bucovina“ la Cluj

Unirea Bucovinei cu celelalte tari romanesti, produsa acum 89 de ani, va fi marcata la Cluj printr-o serie de evenimente culturale.

Grupul de Initiativa Basarabeana (GIB) in parteneriat cu Casa de Cultura a Studentilor (CCS) din Cluj-Napoca organizeaza astazi Festivalul „Bucovina“, dedicat aniversarii a 89 de ani de la „Marea Unire dintre Bucovina si celelalte tari romanesti intr-un stat national independent, in deplina solidaritate cu romanii din Transilvania si Ungaria“, potrivit lui Nicu Leva, presedintele grupului. Totodata, se doreste promovarea valorilor si culturii bucovinene. „Pina acum, grupul nostru organiza doar Festivalul «Basarabia». In martie 2008, vom avea chiar o editie speciala, de 3 zile, o data cu implinirea a 90 de ani de la Marea Unire. Cum avem printre noi si membri bucovineni, ne-am gindit ca am putea sa avem un festival si pentru ei. Acum este prima editie, insa va avea loc in fiecare an“, precizeaza Leva. Manifestarile incep oficial la Casa de Cultura a Studentilor de la ora 10 cu o prezentare a istoriei regiunii, urmata de o conferinta si dezbateri pe tema „Bucovina – prejudecati si stereotipuri“.
La final, pe scena CCS poate fi urmarit, incepind cu ora 19.30, un spectacol, care va incepe cu o prezentare de rochii de mireasa si rochii de seara din Bucovina. Vor defila ca manechine studente basarabence, membre ale GIB. Spectacolul va continua cu dansuri, cintece populare si ritualuri specifice Bucovinei, sustinute de Ansamblul folcloric studentesc „Romanasul“.