miercuri, 1 iulie 2009

"Domnul Popovici a fost mai mult pe la Porţile de Fier şi mai puţin pe la Suceava"

Preşedintele Consiliului Judeţean, democrat liberalul Gheorghe Flutur, l-a „înţepat” pe secretarul de stat în Ministerul Turismului, social democratul Corneliu Popovici, care în vizita făcută la finele săptămânii trecute la Suceava a criticat administraţia judeţeană că nu se preocupă să acceseze 500.000 de euro fonduri europene pentru înfiinţarea unui Centru Naţional de Informare Turistică. Flutur a constatat că în mandatul său la Ministerul Turismului Popovici a fost mai mult pe la Porţile de Fier decât pe la Suceava şi că se comportă „ca un diriginte”. „Avem două direcţii în care acţionăm. Una este Centrul Naţional de Informare Turistică de la Bibliotecă unde licităm proiectarea pentru că s-a licitat o dată şi nu a câştigat nimeni. Asta nu depinde de noi şi suntem în proceduri de licitare a proiectului dar suntem pregătiţi să ne încadrăm în termene. Sunt procedurile de licitaţie pe care trebuie să le respectăm. Am văzut că a venit Popovci ca un diriginte aici dar ştiu că a fost mai mult pe la Porţile de Fier în acest mandat al lui şi mai puţin pe la Suceava”, a spus Flutur. Preşedintele Consiliului Judeţean subliniat că la nivelul judeţului există preocupare pentru accesarea fondurilor europene în vederea promovării turismului arătând că pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală au fost depuse 37 de proiecte din care 36 sunt eligibile valoarea lor fiind de 17,3 milioane de euro. Este vorba de proiecte din mediul privat care vizează creşterea capacităţii de primire a turiştilor şi modernizarea acestor capacităţi. Flutur a mai spus că aşteaptă deblocarea măsurii 5.3.2 pe Programul Operaţional Regional care va permite administraţiilor locale să depună proiecte pentru promovarea turismului. Suma alocată pe această măsură este de 50 de milioane de euro.

Fără concedii pentru şefii din Consiliul Judeţean

Conducerea Consiliului Judeţean Suceava nu va intra în concediu în această vară. Şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a explicat decizia prin faptul că la nivel naţional se duce o bătălie foarte mare pentru accesarea de fonduri comunitare în vederea punerii în practică a unor proiecte de infrastructură. El a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă că fiecare reprezentant al conducerii Consiliului Judeţean va merge pe teren, pentru a vorbi cu primarii despre importanţa promovării de proiecte. Gheorghe Flutur ar vrea ca fiecare localitate suceveană să aibă măcar un proiect cu finanţare din fonduri structurale.

Controale la unităţile de învăţământ particular



Unităţile de învăţământ particular, începând de la grădiniţe şi până la şcolile postliceale din judeţ, vor face obiectul unor controale din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean. „Toate unităţile de învăţământ particular trebuie să ne transmită până pe 5 iulie o situaţie privind baza lor legală de funcţionare, baza materială de care dispun, încadrarea cu personal didactic, precum şi un tabel nominal cu toţi elevii, anii de studiu şi situaţia lor şcolară”, a declarat adjunctul IŞJ, Virginel Iordache, care a adăugat că după primirea acestor situaţii vor fi constituite comisii care vor merge pe teren pentru a verifica dacă datele transmise corespund cu realitatea.
„Nu dorim să băgăm beţe în roată învăţământului particular din judeţ, vrem doar să se respecte legea, iar şcolile particulare să fie o alternativă reală la învăţământul de stat”, a spus Iordache. În judeţ funcţionează 17 unităţi de învăţământ particular cu 3500 de elevi şi preşcolari.

Demciuc: "Sfîntul Ioan cel Nou de la Suceava a devenit o afacere cu porci la rotisor"


Universitarul Vasile Demciuc a criticat modul cum înţeleg autorităţile să organizeze „Zilele Sucevei”. El a declarat marţi la RADIO TOP că „Sfîntul Ioan cel Nou” de la Suceava a devenit o afacere cu porci la rotisor, cu mici sfîrîind şi cu bere curgînd în halbe. Vasile Demciuc a adăugat că distracţia ar trebui înlocuită cu meditaţia. El a spus că nu-i normal ca slujba din curtea Mănăstirii „Sfîntul Ioan” din Suceava să nu poată fi ascultată din cauza zgomotului produs la tarabele din centrului oraşului. Vasile Demciuc a mai spus că organizatorii evenimentului desfăşurat săptămîna trecută au trecut foarte uşor peste faptul că, anul acesta, s-au împlinit 420 de ani de la aducerea moaştelor Sfîntului Ioan cel Nou de la Biserica Mirăuţi la Mănăstirea „Sfîntul Ioan”.
Vasile Demciuc este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”. El are şi studii teologice, şi, într-o vreme, a fost directorul Direcţiei pentru Cultură Suceava.

Suceava va semna un acord de parteneriat cu provincia chineză Guizhou

Judeţul Suceava se va înfrăţi, la sfârşitul acestei săptămâni, cu provincia chineză Guizhou. Şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a precizat că în perioada 2 – 4 iulie, în judeţul Suceava va fi prezentă o delegaţie condusă de viceguvernatorul acestei provincii, în vederea semnării acordului de colaborare cu autorităţile sucevene. „Pentru acest parteneriat al cerut acordul Ministerul Afacerilor Externe. Tratativele sunt duse de vechea conducere, şi încercăm să punem cap la cap toate lucrurile pentru a încheia parteneriatul cu această provincie din China”, a precizat Gheorghe Flutur. El a precizat că din delegaţia chineză vor face parte şi reprezentanţii unei corporaţii a căilor ferate, care realizează lucrări de construcţie de autostrăzi, aeroporturi şi alte investiţii de infrastructură. Flutur a spus că regiunea chineză Guizhou are o suprafaţă de 176.000 kilometri pătraţi şi 39 de milioane de locuitori. Până în prezent, judeţul Suceava are încheiate parteneriate cu regiunile Abruzzo din Italia, regiunile Cernăuţi şi Ivano Frankivsk din Ucraina, Voievodatul Silezia din Polonia, Departamentul de Nord şi Departamentul Mayenne din Franţa, Regiunea Schwaben – Germania şi Provincia Drenthe – Olanda.

Fostul şef la Direcţiei pentru Cultură susţine că "Bucovina Înaripată" ar trebui mutată din centrul Sucevei



Universitarul Vasile Demciuc este de părere că locul statuii „Bucovina înaripată” nu este în centrul Sucevei, ci la intersecţia de la intrarea în oraş dinspre Fălticeni, în locul clopotniţei din lemn. Vasile Demciuc a declarat arţi că lucrarea sculptorului Mircea Dăneasa, pe care el o apreciază, trebuie să „respire”. Totodată, locul statuii sculptorului Dăneasa nu trebuie să fie în centrul Sucevei pentru că aceasta se află la numai 50 de metri de statuia lui Petru Muşat, întemeietorul Moldovei. Vasile Demciuc este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”. El are şi studii teologice, şi, într-o vreme, a fost directorul Direcţiei pentru Cultură Suceava.

Opt elevi eliminaţi din examen pentru fraudă


Opt elevi au fost eliminaţi marţi din examen pentru fraudă. Patru cazuri au fost înregistrate la Centrul de Examen Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, 3 la Colegiul Naţional „Petru Muşat” Suceava şi un caz la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. „Situaţiile de fraudă au fost identificate de către inspectorii şcolari delegaţi pentru monitorizarea examenului sau de către preşedintele comisiei de examen din centrul respectiv. Candidaţii surprinşi copiind aveau asupra lor broşuri editate de dimensiuni mici, conţinând rezolvări ale subiectelor publicate de Ministerul Educaţiei”, arată într-un comunicat de presă purtătorul de cuvînt al IŞJ, Laura Hacman. Ca şi la prima probă scrisă a examenului, când au fost eliminaţi 7 candidaţi, I.Ş.J. Suceava îşi menţine măsurile de înlocuire a profesorilor care au supravegheat în sălile respective, pentru următoarele două probe scrise. Din cei 6559 înscrişi la proba D a examenului de bacalaureat, desfăşurată marţi, la examen au lipsit trei.

Preţul de vânzare al SC Star Mod SA se reduce cu 25%


Direcţia Generală a Finanţelor Publice va reduce cu 25% preţul de vânzare al fabricii de confecţii Star Mod Suceava. Acest lucru se va întâmpla la cea de-a doua licitaţie pentru vânzarea activelor fabricii, în condiţiile în care la prima încercare de a le vinde nu s-a prezentat nici un ofertant. SC Star Mod Suceava a fost scoasă la vânzare în cursul zilei de ieri, preţul pentru clădirile fabricii şi a terenului aferent fiind stabilit la suma de 12,277 milioane de euro (122,77 miliarde de lei vechi). Astfel, la următoarea licitaţie preţul de pornire va fi de aproximativ 9,207 milioane de lei. DGFP Suceava a decis scoaterea la vânzare a fabricii de confecţii, după ce firma a acumulat datorii la bugetul de stat în valoare de 9,388 milioane de lei. La vânzare au fost scoase o clădire birouri, corp fabrică, depozite si anexe cu o suprafaţă totală de 1.574,52 metri pătraţi, un teren de 4.132 metri pătraţi şi o clădire P+2, corp fabrică, de 1902 metri pătraţi, toate acestea fiind situate pe strada Universităţii din Suceava.

A început validarea dosarelor candidaţilor la titularizare


A început validarea dosarelor candidaţilor la titularizare, iar adjunctul IŞJ, Virginel Iordache, spune că „această etapă este foarte importantă pentru că dă posibilitatea candidaţilor să îşi schimbe opţiunea iniţială, în funcţie de studiile pe care le-au absolvit. Prezenţa lor este absolut obligatorie.

„De modul în care se desfăşoară examenul, de calitatea candidaţilor ce vor participa, depinde şi o parte din calitatea învăţământului sucevean”, a declarat Virginel Iordache. El a mai spus că, pentru candidaţii absolvenţi ai promoţiei 2009, validarea dosarelor va avea loc în perioada 6-8 iulie.

„Pentru că o parte din colegi au de susţinut şi o probă practică, aceasta va avea loc vineri, la ora 9:00, la Colegiul Spiru Haret pentru informatică, iar la Liceul cu Program Sportiv pentru cei care candidează la sport. Cei de la muzică vor merge la Colegiul de Artă, cei pentru posturi din cluburile copiilor vor susţine probele la Palatul Copiilor, iar maiştrii instructori la discipline tehnice vor merge la colegiile Petru Muşat, Samuil Isopescu, Al. I. Cuza în funcţie de specializare”, a anunţat adjunctul Iordache.

Anul acesta în judeţul Suceava sunt 355 posturi titularizabile şi 651 netitularizabile. Pentru acestea s-au înregistrat înscrieri record pentru examenul de titularizare. La centrul de înscriere de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava s-au depus 866 dosare, iar la Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” Suceava un număr de 967 de dosare.