Bac luat cu spaga
13 Iulie 2007
Sergiu Rusu
Patru liceeni sustin ca le-au dat bani profesorilor supraveghetori ca sa fie lasati sa copieze la probele scrie.
Patru liceeni din Suceava, judetul cu cea mai mare promovabilitate la bacaluareat din tara, povestesc cum au castigat bunavointa profersorilor din comisia de examinare. DOSAR
Cu reportofonul in fata, tinerii ne-au spus, sub protectia anonimatului, ca ar fi dat diferite sume de bani ca sa fie lasati sa copieze la teze. Cei patru sunt absolventi ai Grupului Scolar „Latcu Voda“ din orasul Siret, elevii de aici sustinand bacalaureatul la Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi“ din Radauti.
40 de lei de fiecare elev
„In dimineata probei de limba romana, elevii au fost lasati sa intre cu telefoanele mobile pentru ca nu au fost verificati. La ora 9.00, cineva a primit un mesaj cu numarul variantei extrase. Pe rand, cate trei sau patru, am iesit din sala si, la baie, elevii si-au scos fie foaia cu rezolvarea variantei extrase luata de pe internet, fie isi rupeau paginile din cartile aduse pentru copiat. Asa s-a putut copia mai usor“, a declarat unul dintre elevi.
Toate acestea, a continuat tanarul, cu stiinta profesorilor supraveghetori care ar fi primit bani de la absolventi. „Am dat bani inainte de toate probele scrise. In sala unde am dat eu examen, am strans cate 300.000 de lei (n.r.-vechi) pentru trei probe si 400.000 de lei pentru o alta proba. Am auzit ca in alte sali s-au adunat si cate 500.000 de lei (n.r.-lei vechi)“.
S-au ajutat de internet
O tanara de 18 ani, si ea proaspata detinatoare a diplomei de bacalaureat, sustine ca multi elevi s-au ajutat de tehnologie ca sa ia note de trecere la examen. „Unii au copiat direct de pe internet, cu telefonul mobil pe masa, fara ca profesorii supraveghetori sa le spuna ceva“, ne-a spus eleva. Media obtinuta de cei patru tineri din orasul Siret la bacalaureat este mai mare cu unul sau chiar doua puncte decat media de absolvire a anilor de liceu.
„Faptul ca s-a copiat cuvant cu cuvant si virgula cu virgula este dovedit de lucrarile care inca exista. In lucrarile despre care se spunea ca sunt de la Falticeni sau de la Gura Humorului, ca dovada ca nu doar la Radauti au fost probleme, am gasit expresii identice cu cele din rezolvarea publicata pe internet“, ne-a spus, sub protectia anonimatului, unul dintre profesorii suceveni care au corectat tezele la matematica.
Politia a deschis o ancheta
Fata in fata cu aceste amanunte, sefii invatamantului sucevean au aruncat responsabilitatea in curtea Politiei. „Inspectoratul Scolar le-a atras atentia tuturor directorilor si presedintilor comisiilor de examinare sa nu accepte asa-zisele sume de protocol pentru bacalaureat. In rest, daca declaratiile pe care le detineti sunt adevarate, e treaba altor institutii sa le verifice“, ne-a declarat, ieri, Laura Hacman, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Suceava.
Inspectoratul de Politie Suceava, prin vocea purtatorului de cuvant, Alin Botezatu, a anuntat, ieri, ca va demara o ancheta in acest caz, cercetarile urmand a fi efectuate de ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor.
Potrivit ISJ Suceava, 5.382 dintre cei 5.474 de candidati care au sustinut bacalaureatul au luate note de trecere. Doar 90 de liceeni au picat examenul, cei mai multi dintre ei din cauza probei scrise la limba si literatura romana. Cu un procent de promovabilitate de 96a, judetul Suceava este pe primul loc pe tara.
Frauda la Bac-ul 2006
Procurorii DIICOT Suceava au descoperit, cu ocazia interceptarilor telefonice intr-un dosar privind fraude bancare si prin internet, o conversatie despre spaga la Bac. Convorbirea a fost purtata de Adrian Grigoruta, de 20 de ani, din Suceava, si un barbat.
Prin intermediul acestuia, Grigoruta ar fi dat bani unor profesori corectori pentru ca prietena lui sa ia note mari la tezele de la romana, matematica si fizica. Discutiile s-au purtat in perioada 5-8 iulie 2006, in perioada bacalaureatului de anul trecut. Parchetul judetean va elucida acest caz.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu