Circa 40.000 de cai din judet vor primi pasaport
16 Iulie 2007Unitatea pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (UARZ) Suceava, ce are misiunea de a coordona la nivelul judetului procesul de asigurare a evidentei cailor, a primit 41.000 de pasapoarte, care urmeaza sa fie distribuite pana la sfarsitul acestui an, informeaza corespondentul ROMPRES. Seful UARZ Suceava, Dorel Lucaciu, a declarat ca ultimele evidente ale unitatii aratau ca, in judet, ar fi in jur de 37.500 de cabaline, dar din cauza reticentei oamenilor, precum si a lipsei dotarilor necesare din partea veterinarilor, doar aproximativ 27.500 de cai au fost identificati. Lucaciu a spus ca, de la mijlocul anului trecut, prin intermediul medicilor veterinari din comune, a fost demarata o campanie de identificare a cailor, animalelor fiindu-le implantate microcipuri. "Conform reglementarilor legale, pasapoartele nu pot fi emise decat pentru caii inregistrati cu microcipuri. Cum este obligatoriu ca toti caii sa aiba pasaport, avem obligatia ca, in cel mai scurt timp, sa inregistram toate animalele. Vom primi, in curand, de la Bucuresti dotari si instructiuni cu privire la modul de implantare", a spus Lucaciu, adaugand ca pentru cei 27.000 de cai ce au deja microcipuri, pasapoartele se pot emite imediat.
Lucaciu a explicat ca cea mai importanta data din pasaportul calului este seria microcipului, cu ajutorul careia, in doar cateva minute, poate fi aflat proprietarul animalului. Printre altele, in pasaport va fi trecuta data nasterii animalului, tara de origine, rasa, sexul si culoarea, analizele la zi, certificatul de sanatate, medicamentele prescrise pentru diferite tratamente si datele referitoare la fiecare vaccinare, obligatoriu insotite de prenumele, semnatura si stampila veterinarului care le-a intocmit.
Pasaportul trebuie sa aiba viza pe anul respectiv, iar, daca animalul este transportat pentru a fi vandut, pasaportul trebuie sa fie stampilat de autoritatea sanitar-veterinara la sectiunea "bun pentru consum". Numai pe baza carnetului, proprietarii vor primi despagubiri in cazul sacrificarii cailor pentru eradicarea unor boli majore. Proprietarii a trei cai din zona Radauti au solicitat si primit deja pasapoarte, pentru ca si-au vandut caii peste hotare, iar o asemenea operatiune nu se poate face decat daca exista garantii ca animalul este perfect sanatos.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu