duminică, 15 iulie 2007

Pasapoarte pentru caii din Suceava

Pasapoarte pentru caii din Suceava

14 Iulie 2007

Pasapoarte pentru caii din Suceava

Nu mai putin de 37.500 de cai din judetul Suceava vor primi pasapoarte, dar numai dupa ce le vor fi implantate microcipuri. Potrivit autoritatilor locale, in judetul Suceava, se afla 37.500 de cabaline dar, din cauza reticentei oamenilor, au fost identificati numai 27.500 de cai.

Veterinarii judetului lucreaza, de la mijlocul anului trecut, pentru identificarea animalelor, campania incluzand implantarea de microcipuri. Potrivit reglementarilor europene, pasapoartele nu pot fi emise decat pentru caii inregistrati cu microcipuri.

Printre altele, in pasaport va fi trecuta data nasterii animalului, tara de origine, rasa, sexul si culoarea, analizele la zi, certificatul de sanatate, medicamentele prescrise pentru diferite tratamente si datele referitoare la fiecare vaccinare, obligatoriu insotite de prenumele, semnatura si stampila veterinarului care le-a intocmit.

Pasaportul trebuie sa aiba viza pe anul respectiv, iar, daca animalul este transportat pentru a fi vandut, pasaportul trebuie sa fie stampilat de autoritatea sanitar-veterinara la sectiunea 'bun pentru consum'.

Numai pe baza carnetului, proprietarii vor primi despagubiri in cazul sacrificarii cailor pentru eradicarea unor boli majore.

Proprietarii a trei cai din zona Radauti au solicitat si primit deja pasapoarte, pentru ca si-au vandut caii peste hotare, iar o asemenea operatiune nu se poate face decat daca exista garantii ca animalul este perfect sanatos.

Unitatea pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (UARZ) Suceava, ce are misiunea de a coordona la nivelul judetului procesul de asigurare a evidentei cailor, a primit, zilele trecute, 41.000 de pasapoarte, care urmeaza sa fie distribuite pana la sfarsitul acestui an.

0 comentarii: