Ieri, primarul Ion Lungu a declarat că directorul Complexului Muzeal "Bucovina" (CMB), Emil Ursu, pozează în rolul de salvator al clădirii Spitalului Vechi, după ce, nu a făcut nimic pentru clasarea acestuia ca monument istoric cît a fost şef al Direcţiei pentru Cultură.
Ion Lungu l-a acuzat pe directorul CMB că este "reprezentant al grupurilor de interese al celor care vor să construiască un supermarket în curtea Spitalului Judeţean". "Dacă va fi nevoie, voi spune concret despre ceea ce este vorba", a avertizat şeful administraţiei locale, care şi-a arătat nemulţumirea şi pentru faptul că în prezent, Autoritatea de Sănătate Publică "are de obiectat asupra amplasării noului spital de urgenţă". "Noi am propus trei locaţii pentru noul spital, iar cea care a decis a fost conducerea ASP de la acea vreme. Mă voi bate pînă la capăt ca să avem un spital cu servicii de calitate în municipiu", a afirmat primarul Sucevei.
Conducerea Complexului Muzeal "Bucovina" a anunţat că a făcut demersuri pentru ca pavilioanele Spitalului vechi să fie clasate şi salvate de la demolare întrucît fac parte dintr-un obiectiv arhitectural important al municipiului. Instituţia a propus Direcţiei pentru Cultură şi Culte Suceava să claseze clădirile vechi ale Spitalului Judeţean de Urgenţă, care ar urma să fie demolate pentru face loc noii clădiri a unui spital de urgenţă care va fi construit în locaţia respectivă printr-un proiect al Ministerului Sănătăţii Publice. Emil Ursu a explicat că nu poate fi pusă în discuţie necesitatea construirii noului spital de urgenţă însă intenţia de demolare a pavilioanelor Spitalului Vechi a făcut să apară numeroase semnale de alarmă din partea unor oameni de cultură care susţin ideea menţinerii acestor clădiri. Acesta a subliniat că, în condiţiile în care arhitectura clădirilor vechi ale spitalului este "intim legată de istoria culturii sucevene", instituţia pe care o conduce consideră oportună clasarea acestui complex.
Spitalul Vechi Krankenhaus sau Casa Publică Generală a Bolnavilor din Suceava a fost construită în perioada 1891–1903, cînd primar al Sucevei era Franz Ritter von Des Loges. Clădirea principală şi cele patru pavilioane ale spitalului vechi adăposteau 14 saloane cu o capacitate de 70 de paturi, o sală de operaţii, patru săli ale medicilor şi personalului, o cameră mortuară, laboratoare şi magazii.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu