| |
Directorul Centrului Muzeal Bvucovina, Emil Ursu, a refăcut adresa către direcţia pentru Cultură privind propunerea de clasare a imobilului „Spitalul Vechi”, asumându-şi inexactitatea legislativă apărută în prima adresă. „În prima adresă, am invocat art 13, alin (1).2. e, în loc de art. 12, alin. (1). 2. a. Practic, a fost o greşeală pe care mi-o asum”, a anunţat, vineri, directorul Ursu, ca reacţie la acuzaţiile primarului Sucevei, Ion Lungu şi ale prefectului de Suceava, Orest Onofrei. Cei doi, în opinia lui Ursu, „duc în eroare în mod voit opinia publică” atunci când susţin că instituţia muzeală suceveană nu poate solicita clasarea unui imobil. „Spun asta deoarece mă îndoiiesc că, în cazul prefectului cel puţin, nu s-a citit legea, el fiind garantul legalităţii în teritoriu”, a spus Ursu. De asemenea, el a respins acuzaţiile privind executarea unor comenzi date de grupuri de interese, care vor să construiască supermarketuri în detrimentul noii investiţii, cea a spitalului nou.
„Grupurile de interese pe care le reprezint sunt cele care cred în salvarea monumentelor istorice şi nu în dărâmarea lor pentru supermarketuri. Eu propun să nu fie demolate construcţiile care s-ar încadra în categoria monumentelor istorice”, a informat directorul CMB, Emil Ursu. Mai mult, el s-a declarat optimist în ceea ce priveşte ridicarea noii unităţi spitaliceşti, apreciind că primarul Lungu are destule soluţii la îndemână în acest sens.
„Mă întreb însă dacă domnii Ion Lungu şi Orest Onofrei sunt sau mai simt că sunt bucovineni. Dacă da, atunci vreau să ştiu dacă au făcut pact cu diavolul pentru a termina ceea ce regimul comunist, invocat frecvent de primarul Lungu, nu a mai reuşit – ştergerea identităţii arhitecturale bucovinene”, a reproşat Ursu.
La acuzaţiile lui Lungu şi Onofrei, cum că se opune unei investiţii importante cu caracter social pentru o relicvă arhitecturală, Emil Ursu i-a taxat, precizând că aceştia „sugerează un comportament identic: dărâmă construcţiile făcute de „moşieri şi burghezi – catalogaţi duşmani de clasă, pentru a face loc noilor construcţii de utilitate publică”.
„Astfel, comuniştii au ras uşor, uşor oraşul Suceava şi părţi din oraşele Rădăuţi, Cîmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei sau Siret”, a mai spus Ursu. Totuşi, în final, directorul CMB se întreabă dacă nu a deranjat anumite interese legate de plata chiriei pentru spaţiile pe care ar urma să găzduiască bolnavii pe perioada construirii noului spital.
Atât primarul Ion Lungu, cât şi prefectul Orest Onofrei, l-au criticat pe directorul Emil Ursu pentru demersul său de a clasa spitalul vechi din Suceava, construit în perioada 1891 – 1903, acuzându-l că reprezintă grupuri de ineterese ce urmăresc blocarea investiţiei de peste 900 miliarde de lei vechi. |
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu