Legea anti-violenţă pe stadioane este mai drastică pentru organizatorii competiţiilor sportive decât pentru suporteri. Cel puţin la această concluzie au ajuns membrii Comisiei Judeţene pentru “Fair-Play”, reuniţi la invitaţia Direcţiei Judeţene pentru Sport Suceava pentru a dezbate legea „Dragomir”.
La aceiaşi masa a discuţiilor s-au aflat pentru aproximativ două ore oficiali ai cluburilor sportive din Suceava, ai Jandarmeriei, Poliţiei şi Poliţiei Comunitare, dar şi reprezentanţii suporterilor suceveni.
Opiniile organizatorilor de competiţii sportive au conchis în mare măsură, lipsa unor arene adecvate, fiind principala problemă care împiedică momentan punerea în aplicare a mai multor articole din lege.
Cel mai controversat punct de discuţie a fost cel al înlocuirii pazei asigurate pană în momentul de faţă de jandarmi, cu paza unor firme specializate. Costurile mari care vor trebui suportate de către organizatori pentru angajarea unor societăţi de pază şi protecţie i-a făcut pe oficialii cluburilor să regrete legea iniţiată de Dumitru Dragomir.
De cealaltă parte, principalii destinatari ai noii legi, suporterii, par să fie de acord cu noile măsuri de pe stadioane, atât timp cât nu li se încalcă dreptul la liberă exprimare. Ultraşii suceveni sunt de părere că interzicerea accesului suporterilor pe stadion cu anumite articole vestimentare, steaguri şi fulare este de natură să afecteze spectacolul din tribune, fără a avea efecte reale în combaterea violenţei. Suporterii şi-au exprimat susţinerea asigurării unui climat de siguranţă în desfăşurarea manifestaţilor sportive, însă solicită ca măsurile luate să fie bazate pe respectarea drepturilor şi libertăţilor persoanei.
Chiar dacă a recunoscut că suporterii suceveni nu le-au creat probleme majore, şeful Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Suceava, colonel Eugen Şalar, a precizat că instituţia pe care o conduce se bazează pe prevenirea actelor violente ce ar putea apare pe parcursul manifestaţiilor sportive.
Totuşi, cea mai sensibilă problemă a fost semnalată la partidele de fotbal din campionatul judeţean sucevean, preşedintele AJF-ului sucevean, Aurel Daicu, atrăgând atenţia asupra incidentelor ce pot apare la nivelul ligilor inferiore. “Dacă în marile oraşe, poliţia, jandarmii şi poliţia comunitară pot face front comun pentru prevenirea şi înlăturarea oricăror incidente, la nivelul mediului rural, instituţia pe care o conduc întâmpină probleme în menţinerea ordinii pe stadioane, având în vedere şi numărul mare de meciuri pe care îl organizăm la fiecare sfârşit de săptămână în cadrul Ligii a IV-a şi a V-a, precum şi în campionatele de juniori. În aceste condiţii ne putem numi organizatori doar din punct de vedere sportiv, protecţia şi siguranţa spectatorilor, a sportivilor şi oficialilor intrând în competenţa primăriilor locale, a asociaţiilor sportive din localităţile respective şi, bineînţeles, în atribuţia poliţiei rurale. La momentul actual, în interiorul arenelor, paza este asigurată de aşa-zişii oameni de ordine, în număr de şase şi numiţi de către Asociaţia Sportivă care găzduieşte competiţia. Totodată, la terenul de joc, este obligatoriu existenţa măcar a unui reprezentant al poliţiei, care semnează foaia de arbitraj înainte şi după terminarea partidei. Asociaţia Judeţeană de Fotbal încearcă prin adoptarea acestor măsuri, prezentate în presă sau în cadrul şedinţelor proprii, să evite încălcarea regulamentului, să elimine violenţa verbală sau fizică, atât împotriva arbitrilor cât şi împotriva jucătorilor echipei adverse”, a explicat Aurel Daicu.
Deşi la fiecare partidă desfăşurată sub egida AJF Suceava, alături de organizatori şi organele de poliţie se află şi un membru al corpului de observatori, Aurel Daicu recunoaşte neputinţa acestora în anumite cazuri. “Din păcate, la unele partide asistăm neputincioşi la manifestările nesportive. Avem probleme, mai ales pe terenurile care nu dispun de gard împrejmuitor iar spectatorii, unii dintre ei în stare euforică, se află în imediata apropiere a suprafeţei de joc, agresând verbal şi chiar fizic arbitrii sau jucătorii oaspeţi. Vom încerca să luăm legătura cu primarii localităţilor pentru a interzice comercializarea băuturilor alcoolice în vecinătatea arenelor sportive”, a încheiat bossul fotbalului judeţean.
vineri, 8 februarie 2008
Fotbal >> Legea “Dragomir”, dezbătută de lumea sportului sucevean
sursa: News Bucovina
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu