joi, 7 februarie 2008

Organele sexuale barbatesti


Organele sexuale barbatesti externe, penisul si scrotul - care contine cele 2 testicule - sunt usor de observat cand un barbat sau un baiat este dezbracat, deoarece ii atarna intre picioare.

Scrotul - Este un saculet moale de piele ridata care acopera, tine si protejeaza cele 2 testicule.

Penisul - Este facut din tesut moale si spongios si vase de sange. Urina paraseste corpul barbatului printr-o mica deschizatura situata in varful penisului. Capatul penisului este numit gland. Cand penisul este atins si frecat, corpul barbatului se simte bine. In general, penisul este moale si atarna peste scrot.

Uneori, devine ferm, tare si mai lung. Aceasta se numeste erectie. Toti barbatii se nasc cu o bucata de piele care acopera glandul, numita preput. Unor nou-nascuti le este taiat preputul la cateva zile dupa nastere de catre un doctor sau o persoana special pregatita in acest sens. Desi un penis circumcis arata diferit de unul necircumcis, ambele au aceleasi functii.

Anusul - Este o mica deschizatura prin care fecalele parasesc corpul barbatului. Materia solida rezultata din mancarea nefolosita de corp poarta numele de fecale. Ea paraseste corpul barbatului la fel cum il paraseste pe cel al femeii. Fecalele sunt tinute in intestin inainte de a parasi corpul prin anus. In total, exista doua orificii intre picioarele barbatului - cea mica din varful penisului si anusul. Daca ai putea sa te uiti in interiorul corpului unui barbat si sa-i vezi organele sexuale interioare, ai vedea 2 testicule si o serie de tuburi si glande conectate intre ele.

Testiculele - Ele sunt moi si sunt acoperite si protejate de catre scrot. De obicei, un testicul este mai jos decat celalalt. Inainte de pubertate fiecare testicul este de marimea unei margele. In timpul pubertatii fiecare testicul creste pana la marimea unei nuci sau a unei mingiute. Celulele sexuale barbatesti sunt produse in testicule.

Spre deosebire de celulele sexuale femeiesti, care exista la nastere, cele barbatesti nu sunt produse pana cand baiatul nu ajunge la pubertate. Pubertatea poate interveni oricand intre varsta de 10-15 ani. In acel moment, baiatul incepe sa produca celule sexuale, care se numesc spematozoizi, iar barbatul ii produce chiar si la o varsta inaintata.

Epididimul - Fiecare testicul este conectat la o structura proprie de forma unui tub numita epididim. Spermatozoizii calatoresc si se dezvolta in epididim in drumul catre canalele deferente. Fiecare epididim are forma unui fir de receptor de telefon, dar este mult mai mic. Este un tub subtire si incolacit, care daca ar fi desfasurat ar atinge cam 6 metri.

Canalele deferente - Fiecare canal deferent are aprox.50 cm. Fiecare dintre aceste tuburi lungi, inguste si flexibile incepe de la epididim si ajunge la uretra. Sunt la fel de flexibile ca firele de spaghetti gatite.

Veziculele seminale si prostata - Cele 2 vezicule seminale si prostata produc fluide care se combina cu spermatozoizii si formeaza sperma. Sperma calatoreste spre si prin uretra.

Uretra - Este un tub lung si ingust prin care urina din vezica, locul unde este depozitata, ajunge la penis si este eliminata prin orificiul din varful acestuia. Este, de asemenea, pasajul prin care sperma paraseste corpul. Urina este materia lichida lasata de mancarea si bautura nefolosite de corp.

Sperma, care poarta cu ea spermatozoizii paraseste corpul barbatului cu jeturi rapide, prin acelasi orificiu prin care este eliminata si urina. Aceste jeturi poarta numele de ejaculare. Ejacularea are loc numai dupa ce a inceput pubertatea. Cand un barbat ejaculeaza muschii se incordeaza si tin urina in vezica, astfel incat urina nu poate parasi corpul in acelasi timp cu sperma.

0 comentarii: