Avertizările meteorologilor şi hidrologilor, din păcate, s-au adeverit. În judeţele care au primit avertizare hidrologică de cod portocaliu, apele au devastat zeci de gospodării. Nordul şi vestul ţării s-au confruntat cu ploi abundente care au umflat apele râurilor şi au provocat inundaţii.
În localitatea Coşbuc din judeţul Bistriţa Năsăud, zeci de gospodării au fost inundate de râul Sălăuţa, care a ieşit din matcă. Chiar dacă apele râului Sălăuţa s-au retras, localnicii sunt încă în alertă. Ei se tem că dacă va continua să plouă, apele se vor revărsa din nou.
În 2001, localitatea Coşbuc a fost inundată aproape în totalitate. Autorităţile locale spun că au făcut atunci un proiect pentru îndiguirea râului Sălăuţa şi consolidarea malurilor, dar în zonă nu a fost făcută nici o lucrare.
Autorităţile locale sunt în alertă în comunele sucevene de pe Valea Bistriţei, după ce sloiurile de gheaţă de pe râu au inundat zeci de gospodării. Apele Bistriţei sunt în creştere din cauza precipitaţiilor, iar şuvoaiele au inundat deja mai multe hectare de păşune din comuna Dorna Cândrenilor.
30 de case din Dorna Arini au fost inundate de apele râului Bistriţa. În judeţul Suceava, podul de gheaţă de pe râul Bistriţa are 1 kilometru
50 de gospodării din localitatea maramureşeană Botiza au fost inundate, ieri, de apele umflate ale râului care trece prin comună. Echipele de intervenţie împreună cu localnicii au încercat să oprească revărsarea râului Botiza cu saci de nisip.
"Este o situaţie periculoasă. Deocamdată oamenii au fost mutaţi preventiv. Dacă apele vor creşte în continuare, vor fi evacuate toate casele din zonă. Acum apărăm gospodăriile cu saci de nisip", a anunţat primarul din Botiza, Ioana Trifoi.
În oraşul Baia Sprie, sistemul de canalizare nu a mai făcut faţă la debitul apelor scurse de pe versanţii muntelui. De asemenea, două drumuri judeţene au fost blocate fie din cauza revărsării apelor, fie a copacilor rupţi căzuţi pe carosabil.
Din cauza vântului puternic, în Sinaia, Azuga şi Buşteni au fost oprite telecabinele. Rafalele puternice au dărâmat şi un panou publicitar de şase metri pătraţi la marginea oraşului Braşov.
Şi autorităţile din Moldova sunt pregătite pentru vijelii şi ploi abundente. Primarii s-au întrunit în comitete de urgenţă şi au decis să monitorizeze premanent cursurile apelor şi să instituie centre de permanenţă la primării.
Furtună şi în Arad. Vântul puternic a smuls o copertină de la un show-room auto. Copertina a fost dusă de vânt zeci de metri şi a avariat 12 maşini. Copertina din tablă câtăreşte sute de kilograme. Niciun om nu a fost rănit.
Tot din cauza vijeliei, pe drumul care leagă Aradul de Oradea, crengile unui copac au fost doborâte şi au căzut ep carosabil. Circulaţia a fost blocată aproape o oră.
Şi în Bihor, doi copaci au căzut din cauza vântului puternic. Unul dintre ei s-a prăbuşit chiar în centrul oraşului. Arborele a distrus mai multe cabluri de curent electric. Un cartier a rămas fără curent de două ore. Un alt copac a căzut la marginea oraşului, însă nu a provocat pagube. Vijelia a smuls şi mai multe ţigle de pe acoperişurile caselor. Vântul a suflat în rafale numai un minut.
duminică, 2 martie 2008
În nordul şi vestul ţării, apele au devastat zeci de gospodării
sursa: Realitatea TV
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu