vineri, 18 aprilie 2008

CE nu se asteapta sa fie efectuate plati intermediare semnificative pentru perioada 2007-2013

CE nu se asteapta sa fie efectuate plati intermediare semnificative pentru perioada 2007-2013
Comisia nu se asteapta sa fie efectuate plati intermediare semnificative pentru perioada de programare 2007-2013 in anii 2007 sau 2008. Acesta este raspunsul la o intrebare a europarlamentarului Catalin Nechifor (foto) referitoare la stadiul actual al absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune.

Potrivit Comisiei,este necesar un anumit interval de timp pentru ca realizarile i rezultatele programelor Politicii de coeziune sa fie furnizate si apoi raportate. Primele rapoarte anuale de implementare din perioada 2007-2013 sunt solicitate pentru jumatatea anului 2008. In aceste rapoarte, se asteapta ca statele membre sa ofere informatii cu privire la contributia programelor operationale la implementarea propriilor programe nationale de reforma. Sunt asteptate doar raportari ale realizarilor initiale, in timp ce rezultatele mai substantiale vor avea nevoie de timp pentru a iesi la iveala.
Politica de coeziune reprezinta aproape 36% din bugetul UE pentru perioada de programare 2007-2013 si dispune de 347,47 miliarde EUR. Obiectivul „convergenta” are alocat peste 80% din aceasta suma.
Din cauza acordului intarziat asupra Perspectivelor financiare si a adoptarii tarzii, de catre Consiliu, a regulamentelor (iulie 2006) si a Orientarilor comunitare strategice privind coeziunea (octombrie 2006), cele mai multe dintre programele perioadei 2007-2013 au fost adoptate in a doua jumatate sau chiar aproape de finalul anului 2007.
Mai mult, chiar daca este adevarat ca eligibilitatea pentru cheltuieli incepe de la 1 ianuarie 2007, exista anumite conditii prealabile care trebuie indeplinite inainte ca sumele cheltuite sa poata fi declarate la Comisie (si apoi rambursate statelor membre).
In ce priveste Comisia, statul membru trebuie sa trimita acesteia un raport in care descrie sistemele de management si control in vigoare, prevazute pentru a asigura o monitorizare corecta a tuturor cheltuielilor. Aceasta este o obligatie de natura reglementara si nu poate avea loc nicio rambursare inainte ca raportul sa fie trimis la Comisie si aprobat, ceea ce inca nu e cazul, pentru multe state membre.
In ce priveste statul membru, instituirea unui program implica mai multe etape la care nu se poate renunta. Trebuie sa fie instituite comitete de monitorizare, proiectele trebuie sa fie examinate si selectate (in conformitate cu criterii de eligibilitate si selectie prestabilite adoptate de comitetele de monitorizare). Odata ce se identifica proiectele, contractantii pentru executarea lucrarilor trebuie sa fie selectati, adesea prin proceduri indelungate de achizitii publice. Este normal ca proiectele de infrastructura sa aiba nevoie chiar si de doi ani inainte ca orice cheltuiala autorizata sa fie declarata la Comisie. Din aceste motive, Comisia nu se asteapta sa fie efectuate plati intermediare semnificative pentru perioada de programare 2007-2013 in anii 2007 sau 2008. Cu toate acestea, se efectueaza plati in avans catre toate statele membre in anii 2007, 2008 si, in unele cazuri, chiar in 2009. In plus, se efectueaza in continuare plati semnificative pentru programele din perioada de programare 2000-2006.

Acesta este raspunsul pe larg al Comisiei Europene la intrebarea eurodeputatului Catalin Nechifor: Care este, in aceste conditii, procentul de absorbtie al fondurilor structurale si de coeziune in fiecare din statele membre ale UE? Potrivit eurodeputatului, obiectivele Uniunii Europene in ceea ce priveste fondurile puse la dispozitia statelor membre si care reprezinta circa 80% din totalul fondurilor europene, sunt convergenta, competitivitatea regionala si angajarea fortei de munca si nu in ultimul rand cooperarea teritoriala. "In acest sens, alocarile financiare pentru perioada 2007-2013, trebuie sa produca deja rezultate, la mai mult de un an de la inceperea actualei perioade de programare. Din nefericire, statele membre nu reusesc in prezent sa se acomodeze cu noile proceduri si pierdem in fiecare zi timp pretios pentru dezvoltarea durabila economica si sociala, precum si pentru reducerea decalajelor intalnite la nivel regional pe teritoriul Uniunii Europene", a precizat Nechifor in scrisoarea adresata Comisiei Europene.