vineri, 13 iunie 2008

Constituţia după Băsescu ar putea redesena judeţele

Pe fondul discuţiilor despre revizuirea Constituţiei, declanşate de preşedintele Traian Băsescu, consilierul prezidenţial Cristian Preda dă de înţeles că în noua organizare teritorială soluţia nu ar fi neapărat gruparea în regiuni a actualelor judeţe, ci posibila redesenare a acestora.

Dincolo de avantajele administrative, varianta avansată de Preda ar avea însă şi o importantă consecinţă politică: o bună parte dintre şefii de consilii judeţene, proaspăt aleşi pe 1 iunie, ar fi nevoiţi să renunţe la scaunele actuale şi să intre, eventual, într-o competiţie regională.

„Chestiunea nu este să ne minţim că avem pe hârtie un tip sau altul de regiune. S-ar putea până la urmă să nu se renunţe la această denumire (de judeţ - n.r.), dar să fie altfel desenate judeţele, astfel încât ele să corespundă exigenţelor (de dezvoltare - n.r.)“, a avansat Preda, luni, într-un interviu la BBC, soluţia păstrării celor „trei entităţi cu care cetăţeanul este în relaţie: comuna, oraşul, judeţul“.

Variante alternative ar trebui găsite, în opinia politologului, şi pentru actuala Curte Constituţională. „Există posibilitatea ca, de ce nu, membrii Curţii Constituţionale să nu fie neapărat jurişti“, a mai spus Preda. În ceea ce priveşte forma de guvernământ, consilierul lui Băsescu a pledat pentru „un semiprezidenţialism de tip francez“ la care să se adauge „un mod de scrutin de tip francez şi pentru legislative“.