Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că împreună cu Direcţia generală a Finanţelor Publice Suceava a găsit soluţia prin care poate fi recuperată Taxa pe Valoarea Adăugată aferentă investiţiilor realizate prin proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”.Flutur a arătat că într-o adresă pe care a primit-o de la DGFP Suceava, semnată de conducerea departamentului juridic, se precizează că TVA-ul poate fi recuperat prin facturarea directă între constructori şi primăriile în care se realizează investiţii prin intermediul proiectului.
„Proiectul nostru de a transfera fondurile din împrumutul contractat pentru proiect direct către primării este soluţia optimă. Ele să gestioneze aceste fonduri, iar facturarea să se facă direct între constructor şi beneficiarul de proiect, adică primărie. Iar la final, atunci când se face recepţia, să se poată deduce TVA şi să beneficiem de aceste sume”, a prezentat Gheorghe Flutur soluţia pentru recuperarea sumelor din TVA, problemă reclamată în diverse rânduri de fosta conducere a Consiliului Judeţean.
El a precizat că această soluţie poate fi aplicată acolo unde primăriile vor beneficia de o investiţie care va rămâne în administrarea lor, cum ar fi centralele termice pe cogenerare, şi care în continuare sunt folosite pentru a presta servicii către populaţie.
„Încercăm o deblocare a acestei motive. Din acest motiv am transferat fondurile către primării. Ce a mai rămas din credit am transferat direct către primării ca să gestioneze ei împrumutul”, a explicat Flutur.
CJ Suceava vrea urgentarea desemnării unui operator la Câmpulung Moldovenesc
Preşedintele CJ Suceava a mai precizat că a solicitat Ministerului Economiei şi Finanţelor şi Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale găsirea unei soluţii de urgenţă pentru desemnarea unui operator de gaze naturale în municipiul Câmpulung Moldovenesc. Asta în condiţiile în care, investiţia realizată prin proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu” este finalizată de doi ani, respectiv centrala termică pe cogenerare şi aducţiunea de gaz. Cu toate acestea, centrala nu poate fi pusă în funcţiune până nu va fi desemnat un operator de gaz.
„La licitaţia anterioară pentru desemnarea unui operator nu s-a prezentat nici o firmă. Din acest motiv căutăm soluţii împreună cu cei de la Ministerul Economiei şi ANRM, astfel încât să avem gaz şi în municipiul Câmpulung Moldovenesc. Pentru noi mai bine ar fi să existe un singur operator la nivel judeţean, însă acum trebuie să găsim o soluţie pentru acest municipiu”, a spus Flutur.