vineri, 3 octombrie 2008

Un artist sucevean la New York


Mirca Art Group, o coaliţie internaţională de artişti profesionişti, a lansat în cursul zilei de astăzi, 2 octombrie 2008, un proiect de colaborare emblematic - Cartea „Libertate şi Artă”. Albumul de artă cuprinde 74 de lucrări, fiecare fiind însoţită de o scurtă declaraţie a artistului despre sinergia dintre libertate şi artă în lumea noastră şi va fi vândut pentru a se obţine fonduri în sprijinul disidentei Aung San Suu Kyi, o figură politică-cheie din Myanmar (fostă Birmania), arestată la domiciliu în ultimii 18 ani din cauza luptei sale pentru libertate politică.

Selecţia artiştilor şi realizarea cărţii aparţin curatorului şi artistei Carla Goldberg din New York, care afirmă: „Proiectul a reunit grupul nostru într-o manieră nouă şi incitantă. Am primit o mulţime de mesaje de la artiştii care doreau să-şi dedice talentul şi efortul unei cauze nobile. Totul a decurs precum asamblarea unui frumos puzzle…fiecare piesă e unică şi, în final, totul s-a potrivit împreună pentru a crea o operă de artă completă”.

Constantin Severin, singurul român selectat în cadrul proiectului

Din România este prezent în album artistul sucevean Constantin Severin, cu lucrarea Text şi Timp 60” (intrată de 12 ori în TOP 50, pe locul şase, la cea mai importantă competiţie online de artă, Showdown, organizată de muzeul de artă contemporană Saatchi Gallery din Londra). Despre felul în care a fost selectat artistul român, Carla Goldberg a relatat: „Amândoi facem parte din gruparea de artişti prezenţi pe website-ul Saatchi Gallery, Londra. Devenisem deja un fan al artei lui Constantin Severin, îi votam lucrările în competiţia de artă, ele numărându-se mereu printre favoritele mele. De aceea în momentul în care am început să lucrez la proiectul <Libertate şi Artă> l-am invitat şi pe el să participe, dar mi-a spus că nu e un lucru cert, deoarece lucrează la primul său roman. Am insistat fiindcă un NU era inacceptabil pentru mine, arta sa este puternică, cu culori îndrăzneţe, provocatoare pe mai multe niveluri de receptare. În plus îmi doream un spectru cât mai larg al ţărilor reprezentate în carte. Simţeam că ea nu ar fi fost aceeaşi fără Constantin Severin. A fost o onoare şi o bucurie să aflu că a fost de acord cu participarea la proiect”.

Cartea a fost adusă în atenţia publicului, printr-un eveniment care are loc de ziua de naştere a lui Mahatma Gandhi - 2 octombrie, când toţi cei 74 de artişti au lansat într-un spaţiu public în primul rând varianta ei electronică de pe site-ul Blurb.com. În România, albumul a fost lansat joi, 2 octombrie 2008, la Sala de Artă Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”. Odată lansat, albumul poate fi procurat online de pe site-ul oficial al organizaţiei Amnesty International sau de pe Amazon.com.

Proiectul va fi încununat printr-o expoziţie colectivă cu participarea celor 74 de artişti prezenţi în album la Galeria de Artă Mount Beacon” din New York. Vernisajul, la care se aşteaptă circa 300-400 de persoane, artişti, colecţionari, jurnalişti, oameni politici, etc. (conform declaraţiei Carlei Goldberg) va avea loc pe 10 ianuarie 2009, iar expoziţia va putea fi vizionată până la 8 martie 2009. Banii obţinuţi din vânzarea fiecărei lucrări vor fi împărţiţi în mod egal între artist, galerist şi Amnesty International. Constantin Severin va fi prezent în expoziţia de la New York cu lucrarea ’’Text şi Timp 52’’, ulei pe pânză, 50x70 cm, evaluată la 2000 de dolari.