Complexul Muzeal Bucovina risca sa fie inchis, din considerente patrimoniale
15 August 2007Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Gavril Marza, a anuntat, marti, ca finantarea Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava va fi, de la 1 septembrie, oprita, transmite corespondentul ROMPRES. Potrivit lui Marza, vor fi ''inghetati'' inclusiv banii de salarii, pana cand Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) va semna documentatia de predare a patrimoniului pe care l-a trecut, inca din 2001, prin hotarare de guvern, in administrarea autoritatilor judetene. "De sase ani sunt dus cu vorba.
MCC n-a predat patrimoniul la CJ si noi asiguram, practic, finantarea activitatii unei institutii cu patrimoniul in curtea altuia. Este ca si cum am face investitii in curtea vecinului. Suma pe care o cheltuim anual cu muzeul este de 32-35 de miliarde de lei vechi, de la gume de sters, creioane si hartie igienica, pana la plata salariilor. In calitate de ordonator de credite, am luat aceasta decizie, indiferent de consecinte", a declarat Gavril Marza. Marza a reamintit, in sedinta de marti a CJ, problema Hanului Domnesc, care a fost revendicat, dar nu poate fi retrocedat in natura, deoarece situatia patrimoniului nu este clarificata. In aceste conditii, proprietarul a dat in judecata CJ Suceava.
Directorul CMB Suceava, Emil Ursu, prezent la sedinta CJ de marti, a explicat consilierilor ca a facut toate demersurile pentru urgentarea transferului, dar ca problema trebuie reglementata intre cateva ministere si CJ Suceava. Din anul 2001, CMB Suceava a fost transferat de MCC autoritatilor judetene, dar numai in privinta personalului si bugetului. Transferul cladirilor si patrimoniului nu s-a realizat. In vederea preluarii, din doi in doi ani, s-a facut inventarul, numai ca o comisie de specialitate de la MCC nu s-a prezentat la Suceava, pentru predarea patrimoniului. Astfel, investitiile la cladirile din patrimoniu nu pot fi facute decat prin bugetul muzeului.
CJ Suceava nu poate aloca bani pentru lucrari de restaurare, intrucat nu poate investi in ceea ce nu-i apartine cu documente legale. Inca din anul 2001, autoritatile judetene au solicitat, in nenumarate randuri, Directiei Monumentelor Istorice (DMI) din cadrul MCC sa adopte masuri de urgenta pentru consolidarea Cetatii de Scaun din Suceava, dar sumele primite au fost simbolice.
In aceeasi situatie cu Cetatea de Scaun se afla cladirea Muzeului de Istorie, de asemenea, cu statut de monument, precum si Hanul Domnesc, Casa Simion Florea Marian, Laboratorul Zonal de Restaurare, Muzeul de Istorie Siret, Casa Nicolae Labis de la Malini, Casa si Muzeul Ciprian Porumbescu de la Stupca si Casa Eusebiu Camilar, precum si imobilele fara statut de monument, respectiv Muzeul de Stiinte ale Naturii, Muzeul Satului Bucovinean, laboratorul si depozitele de etnografie, casele-muzeu Solca si Bilca si Planetariul. Toate au fost transferate din administrarea MCC in cea a CJ Suceava.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu