joi, 16 august 2007

Educaţie cu lanţul

Educaţie cu lanţul

Copilul de nouă ani, înfometat şi legat de pat de tatăl său, a ajuns în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă din Suceava. Nu vrea să se mai întoarcă acasă niciodată
Unii părinţi continuă să creadă că prin bătaie şi înfometare îşi cuminţesc copiii. Tratamentul violent pe care îl aplică propriilor odrasle îi marchează însă pe micuţi toată viaţa.

Unii părinţi nu vor să accepte deloc că au trecut demult vremurile când bătaia era "ruptă din Rai", ajungând chiar să îşi mutileze propriii copii. Mai mult, recunosc cu seninătate că nu au găsit alt mijloc de educaţie decât să îi lege pe micuţi cu lanţul de pat. Astfel, căminul părintesc, unde cei mici ar trebui să se simtă în siguranţă, a devenit pentru mulţi un loc al groazei.

Un copil de numai nouă ani din satul sucevean Voitinel a trăit ca un ocnaş în casa părintească. Calvarul a început anul trecut, după moartea mamei sale. Flămând, băiatul a plecat prin vecini să cerşească un dumicat de pâine. Absenţa copilului l-a înfuriat teribil pe tatăl lui, Ştefan Marin Beghean, care a hotărât că e timpul să-i dea o lecţie. Aşa că a luat un lanţ şi l-a legat de pat.

Cumva, copilul a reuşit să fugă în sat. „Târam lanţul după mine şi m-a văzut un vecin care a sunat la 112. Când au venit cei de la stat, le-am spus că nu mai vreau să mă întorc acasă", a mărturisit micuţul.

"Era rău şi fugea de acasă"

Ameţit de băutură, Ştefan Marin Beghean a recunoscut cu seninătate că l-a legat cu lanţul pentru că "era rău şi fugea de acasă. Am vrut să-l învăţ minte". Un studiu UNICEF arată că, în prima jumătate a acestui an, 52 de minori au fost abuzaţi sexual, din care patru chiar de părinţi. În ultimele două luni ale acestui an au fost făcute publice mai multe cazuri grave.

Un bebeluş de cinci luni din satul Maxut (judeţul Iaşi) a fost lăsat să moară de foame şi de sete. Vecinii au susţinut că vinovaţi de moartea micuţului sunt părinţii, care plecau câte o zi întreagă de acasă sau chiar mai mult, iar bebeluşul şi fratele său mai mare cu un an şi o lună rămâneau încuiaţi în casă, fără apă şi fără mâncare. Şi în Mehedinţi, un copil de doi ani a trăit, de când s-a născut, legat de pat. Şi mai şocant este cazul celor patru copii din localitatea vasluiană Vinderei, care au fost otrăviţi cu bună-ştiinţă, abuzaţi şi exploataţi prin muncă.

"Deseori părinţii care îşi maltratează copiii, la rândul lor au fost chinuiţi în familiile lor şi li se pare că abuzul este ceva firesc. Asta nu înseamnă că nu este posibilă consilierea lor şi îndreptarea situaţiei existente. Decăderea din drepturile părinteşti se face cu destul de multă greutate, dar asta, la fel, nu înseamnă că un copil trebuie să rămână într-o astfel de familie", ne-a declarat Mariela Neagu, secretarul de stat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului.

Oricine este martor al unui abuz asupra unui minor poate reclama la telefonul copilului 0800 8 200 200 sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul respectiv.

Abuzul sexual îi poate împinge pe copii la sinucidere

Psihologul Ilie Marinescu ne-a explicat de ce părinţii apelează la astfel de metode pentru a le da o educaţie copiilor. "În general, fie sunt deosebit de zeloşi în a îndrepta comportamentul minorilor «căzuţi în greşeală», fie sunt alcoolici. De asemenea, se produc astfel de accidente nefericite din cauza familiilor dezorganizate sau din cauza nivelului scăzut de educaţie al părinţilor".

Acesta spune că din toate formele de abuz exercitate asupra minorului, cel emoţional rămâne cel mai impregnat în psihicul copilului. La fel de traumatizant este abuzul sexual, care lasă urme adânci, deoarece "se asociază cu sentimentul de neputinţă, de vinovăţie, care în timp duce la apariţia unor gânduri şi tentative de sinucidere cu scopul de a scăpa de durerea psihică pricinuită şi de povara secretului, pentru că mulţi minori, de teamă că nu vor fi crezuţi sau că vor fi stigmatizaţi, ţin ascuns acest fapt", adaugă psihologul. (Ioana Nae, Nicoleta Zaharia, Gabriela Toma)

Peste 2.000 de cazuri, în primele trei luni ale acestui an

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2007 au fost raportate 2.421 de cazuri. Tipurile de abuz reclamate au fost fizic, emoţional, sexual, alături de neglijare, exploatare prin muncă şi în scopul comiterii unor infracţiuni.

Din datele raportate la începutul acestui an, 192 de copii victime ale abuzului, neglijării sau exploatării erau sub un an, 274 între 1-2 ani, 718 între 3-6 ani, 671 între 7-9 ani, 849 între 10-13 ani, 700 între 14-17 ani, 17 cu vârsta de 18 ani.

» Decăderea din drepturile părinteşti se face cu destul de multă greutate, dar asta nu înseamnă că un copil trebuie să rămână într-o astfel de familie

0 comentarii: