Festival folcloric la Botoşana
• parada portului popular bucovinean a fost deschisă de călăreţi şi o căruţă a gospodarului • aproximativ 15 formaţii artistice din mai multe localităţi sucevene şi-au dat intâlnire la cea de a V-a ediţie a festivalului folcloric • organizatorii au ţinut să pună in valoare dansurile tradiţionale cu trei generaţii de dansatori, modalitatea de a demonstra că tradiţiile folclorice ale zonei vor fi duse mai departeSărbătoare in comuna suceveană Botoşana. Sute de localnici, dar şi săteni din comunele invecinate au fost prezenţi la cea de-a V-a ediţie a Festivalului folcloric , manifestare organizată de Primăria şi Consiliul Local din Botoşana. Evenimentul cultural a fost sprijinit financiar atât din fonduri bugetare cât şi de sponsori. Oameni au ales să-şi pună straie de sărbătoare iar unii au scos din şifoniere pentru această zi de sărbătoare costume populare specifice localităţilor de unde provin. Cu toţii au venit in centrul comunei iar apoi au mers pe toloaca "Irimie" , unde s-au bucurat de un spectacol folcloric deosebit. Ziua de duminică a fost şi un prilej de intâlnire a fiilor satului plecaţi in străinătate şi care au venit in luna august in vacanţă acasă. Festivalul s-a incheiat cu un impresionant foc de artificii.
• Sătenii au umblat la lada cu zestre pentru a se găti în cinstea oaspeţilor
Organizatorilor le place să spună că "festivalul acesta nu este nici al primarului, nici al vreunui alt organizator, ci al oamenilor din Botoşana, căci ei şi tradiţiile lor minunate sunt adevăratele vedete ale manifestării".
Festivalul a fost precedat de o paradă a formaţiilor artistice participante, care s-au intâlnit in centrul satului. Această paradă a portului popular, a călăreţilor şi a spectacolului folcloric i-a determinat pe mulţi localnici să scoată din „lada de zestre" a bunicilor adevăratele costumele populare. Unii săteni şi-au scos la poartă cergile şi aşternuturile ţesute din lână colorată, specifice localităţii. Din parada portului popular nu a lipsit nici căruţa gospodarilor, in care câţiva localnici cu tulnice anunţau inceperea manifestării.
Trei generaţii cu urcat pe scenă pentru a demonstra publicului că tradiţia nu poate fi dată uitării.
Profitând de faptul că ploaia s-a oprit, sute de oameni, cu mic, cu mare s-au adunat la sărbătoarea comunei şi nu au ezitat să se prindă-n hore.
Aproximativ 15 formaţii artistice din mai multe localităţi sucevene intre care Humoreni, Caşvana, Straja, Arbore, Botoşana, Soloneţ, Pojorâta, Bălăceana, Mănăstirea Humorului, Gura Humorului, Pârteşti de Jos, Vorona- judeţul Botoşani şi-au dat intâlnire la cea de a V-a ediţie a festivalului folcloric . Organizatorii au ţinut să pună in valoare dansurile tradiţionale cu dansatori de trei generaţii, modalitate de a demonstra că tradiţiile folclorice ale zonei vor fi duse mai departe.
Fiecare formaţie participantă a incântat privirile celor prezenţi, deoarece costumele populare diferă substanţial de la o localitate la alta.
Micuţii care au urcat pe scenă au fost cei mai apreciaţi de public, in prima parte a evenimentului cultural. S-a putut remarca munca pe care o depun cadrele didactice pentru păstrarea folclorului românesc şi a tradiţiilor. In faţa publicului au evoluat formaţii care au membri cu vârste de 6 ani şi până la aproximativ 50 de ani. Merită amintită evoluţia formaţilor folclorice din Botoşana, Arbore, Straja şi Humoreni.
"Dor Bucovinean" a cuprins şi un moment oficial, in care au fost acordate diplome de fidelitate familiilor din Botoşana cu o convieţuire neintreruptă mai mare de 50 de ani. Totodată, unui ofiţer de poliţie originar din această localitate I-a fost atribuită diploma de Cetăţean de onoare pentru sprijinul acordat in valorificarea şi păstrarea tradiţiilor folclorice. Comisarul Ioan Nichitoi de la Serviciul Economico-Financiar al IPJ Suceava a fost una dintre persoanele care au sprijinit şi s-au implicat, la fel ca şi anul trecut, in organizarea acestui festival.
• Străinii, impresionaţi de tradiţia din Bucovina
Dumitru Nichitoi, in vârstă de 61 de ani, din Botoşana, işi aduce aminte de vremurile din tinereţe, când vede atâţia tineri imbrăcaţi in costume populare. "Îmi amintesc că atunci când aveam vreo 20 de ani mergeam la baluri imbrăcaţi in straie populare. După o vreme a venit o perioadă când parcă dispăruseră costumele populare iar tinerilor le era ruşine să spună că sunt de la sate. Acum văd că se reinvie tradiţia şi trebuie să ne bucurăm. Felicitări organizatorilor", a spus Dumitru Nichitoi.
O altă localnică susţine că astfel de manifestări sunt binevenite. "E bine să ne punem in valoare tradiţiile. Să imbrăcăm costumele populare, nu numai haine aduse de copiii noştri din Germania sau Italia", afirmă femeia.
Nu numai tinerii originari din Botoşana care lucrează in Occident s-au bucurat de acest festival, ci şi prietenii lor din străinătate. Jesica Valente, in vârstă de 22 de ani, din Franţa a venit la Botoşana deoarece prietenul ei este din această localitate. A rămas impresionată de aceste locuri şi de oamenii de aici. "Mi-a plăcut enorm cum se dansează şi cum sunt imbrăcaţi cei de la formaţii. E ceva deosebit şi nu m-am putut abţine să nu dansez şi eu. Nu e chiar atât de greu. Nu avem aşa ceva in Franţa. Aici lumea vorbeşte deschis şi cred că o să revin şi la anul. Mi-a plăcut mâncarea, inclusiv sarmalele", ne-a spus franţuzoaica.
• Primăria promite că festivalul va dăinui peste ani
"Incercăm, in fiecare an, să organizăm un festival prin care să exprimăm tradiţia satului. Incercăm să aducem aici, de la an la an, pe lângă formaţii artistice din judeţ, şi interpreţi de onoare, iar anul acesta consider că am reuşit prin invitaţia adresată formaţiei atât de apreciate de toţi românii şi nu numai, de la Chişinău, precum şi a interpreţilor de folclor de excepţie cum ar fi Sofia Vicoveanca, Laura Lavric, Mariana Anghel şi alte nume consacrate ale folclorului românesc. Festivalul este o bucurie pentru toată suflarea din comună şi o reuniune a fiilor satului. Urmărim lansarea folclorului la sate şi prezentarea lui intr-o formă autentică", ne-a spus primarul comunei, Nichita Boca.
• Lăutarii de la Chişinău au susţinut un inegalabil concert
Partea a doua a festivalului a fost rezervată invitaţilor speciali. Concertul extraordinar susţinut de cunoscuta formaţie Lăutarii din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, a pătruns in inimile tuturor bucovinenilor, care au primit ca pe un dar recitalul marilor artişti. Inegalabilul concert susţinut de aşii folclorului românesc din Republica Moldova a lăsat fără cuvinte orice sătean.
Spectacolul a continuat cu recitaluri susţinute de nume consacrate ale folclorului românesc, intre care Sofia Vicoveanca şi Laura Lavric, Ionuţ Vieru, Mariana Anghel. Numele "grele" ale folclorului prezente la Botoşana au in palmares mulţi ani de interpretare pe scenele româneşti.
Laura Lavric spunea celor prezenţi că, deşi s-a mutat la Iaşi, o parte din suflet o are în Bucovina. "Revin de fiecare dată cu drag pe aceste meleaguri unde m-am născut. Chiar dacă nu o fac foarte des, voi veni ori de câte ori voi fi invitată. La Botoşana nu-mi aduc aminte să mai fi cântat vreodată, dar oamenii de aici sunt extraordinari", a mai spus Laura Lavric.
Ea l-a invitat chiar şi pe fostul ministru al Agriculturii, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur, impreună cu soţia sa, să cânte alături de ea cântecul "Trandafir de la Moldova". A răspuns invitaţiei de a fi prezentă la festivalul local de la Botoşana, pentru că, spune ea, „oamenii din Bucovina sunt altfel, mai buni, mai blânzi, transmit ceva din sufletul lor curat, şi primesc, in acelaşi timp, cu bucurie muzica populară, iar asta se vede din aplauze".
Un moment deosebit din spectacol a fost şi evoluţia interpreţilor suceveni Marius Zgâianu, Ionuţ Vieru şi Călin Brătianu, care au cântat câteva piese din folclorul bucovinean, după care a fost rândul unor interpreţi ai formaţiei Lăutarii să-şi arate măiestria. Un recital de excepţie a susţinut in finalul spectacolului şi cunoscuta interpretă din Ardeal, Mariana Anghel.
Invitaţi speciali şi din alte zone
Prezent la festival, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, care este şi vărul preşedintelui executiv al PLD, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat că revine cu drag in această localitate de oameni gospodari, dat fiind faptul că aici s-a născut tatăl său şi are incă multe rude în aceste locuri. "Apreciez tradiţia şi folclorul, care reprezintă adevărate comori. Acest festival este şi o lecţie pentru cei plecaţi pe alte meleaguri. Se incearcă astfel să li se aducă aminte de unde au plecat", a spus Cătălin Flutur.
Festivalul l-a incântat prin originalitatea costumelor populare şi a tradiţiilor păstrate de-a lungul generaţiilor.
Senatorul de Suceava Gheorghe Flutur nu a ezitat să se prindă in hore alături de localnici. Impreună cu soţia şi alţi membri ai formaţiilor folclorice, parlamentarul sucevean a ţinut să arate că este un iubitor al folclorului şi dansului bucovinean. In horele incinse pe scenă s-au prins şi alte persoane cărora dansul şi muzica populară le sunt aproape de inimă. Chiar şi români din Cernăuţi au venit să se distreze la această mare sărbătoare a comunei Botoşana.
Senatorul Gheorghe Flutur a vrut să fie prezent la Botoşana pentru că aici se simte acasă. Originar din comună, parlamentarul ne-a declarat că prin amploarea acestei a cincea ediţii s-ar putea spune că "Botoşana a depăşit Prislopul. Mă bucur că sunt alături de concetăţenii mei. Puteţi vedea tot mai mulţi tineri imbrăcaţi in costume populare. Anul acesta am ridicat şi o scenă alături de cea destinată formaţiilor, unde oamenii să danseze", a spus Flutur.
Nu au lipsit grătarele cu mititei şi berea, care a fost la mare căutare.
In jurul orei 20.00, cei prezenţi la festival au putut asista la un joc al călăreţilor in jurul a două focuri de tabără. Festivalul s-a incheiat cu un impresionant foc de artificii.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu