Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a transmis primarilor din Siret, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Vatra Dornei şi Rădăuţi, unde s-au construit sau se construiesc centrale termice de cogenerare, un plan de afaceri prezentat de consultantul proiectul judeţean de utilităţi, care să fie discutat în consiliile locale.
Primăriile din aceste localităţi vor trebui să aprobe o strategie unitară de exploatare atât pentru livrarea de agent termic cât şi energie electrică.
Gavril Mîrza a precizat că operarea noilor centrale termice este complexă, iar autorităţile trebuie să găsească specialişti pentru ca acestea să fie administrate optim.
Preşedintele CJ Suceava a menţionat că pe lângă modul de operare în sistemul de termoficare, centralele sunt şi producătoare de energie electrică ce va trebui livrată în sistem.
Proiectul “Suceava- utilităţi şi mediu la standarde europene” prevede construcţia unei conducte de transport a gazelor naturale pe o lungime de aproape 200 de kilometri, fiind realizată deja o mare parte din aceasta, precum şi construcţia a cinci centrale termice de cogenerare moderne, ecologice şi reţele de termoficare în toate municipiile şi oraşele judeţului Suceava.
Pentru realizarea investiţiilor Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975% la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.
vineri, 7 decembrie 2007
Localităţile cu centrale termice de cogenerare trebuie să folosească şi energia electrică produsă de centrale
sursa: News Bucovina
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu