Muzeul de Istorie din Suceava prezintă o amplă expoziţie, intitulată „Comorile tracilor“, care poate fi vizitată până pe 25 ianuarie.
Organizatorii expoziţiei au avut în vedere punerea în valoare a unei părţi din imensul tezaur arheologic adăpostit de câteva dintre marile muzee ale României precum Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Complexul Naţional Muzeal „Moldova“ Iaşi, Muzeul Unirii Alba Iulia, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“ Bacău, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare“ Vaslui, Muzeul Judeţean Botoşani, Muzeul Municipal „Ioan Raica“ Sebeş, Muzeul de Istorie Aiud şi Complexul Muzeal „Bucovina“ Suceava. Este pentru prima dată când muzeul sucevean găzduieşte o asemenea expoziţie, dedicată exclusiv produselor metalurgice datând din Epoca Bronzului şi prima Epocă a Fierului, în care, instituţiile muzeale participante pun în valoare piese reprezentative ale patrimoniului lor arheologic din pre- şi protoistorie. Expoziţia de faţă se adresează publicului larg, în mod deosebit celui sucevean, care s-a întâlnit mai rar cu astfel de piese, elevilor, studenţilor, profesorilor de istorie şi nu numai, care acum au prilejul de a admira „pe viu“ obiecte de patrimoniu care au aparţinut civilizaţiei tracice.
Sunt prezentate publicului mai multe categorii de artefacte confecţionate din bronz, metalul atât de caracteristic timpului, cum sunt: arme, podoabe şi unelte, care au aparţinut Tracilor nord-dunăreni. Nu puteau lipsi nici spadele, secerile, topoarele de tip celt, diverse tipuri de brăţări, pandantive, inele, coliere, situle (vase de mari dimensiuni din bronz) sau piese de harnaşament.
Acestor piese din bronz li se adaugă podoabele din aur (reproduceri), aparţinând tezaurului de la Răcălău (jud. Bacău, Bronz Mijlociu, cultura Monteoru). Alături de descoperirile izolate, sunt expuse unele dintre cele mai frumoase şi specifice depozite de bronzuri ale Epocii Bronzului şi de la începutul Epocii Fierului, din Moldova şi Transilvania - două provincii istorice între care s-a efectuat, încă din timpurile preistorice, un permanent schimb cultural, de produse şi de populaţie.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu