Şeful Poliţiei municipiului Suceava, comisarul şef Corneliu Jureschi, le-a atras atenţia poliţiştilor din subordine, la şedinţa de bilanţ ce a avut loc zilele trecute, privind activitatea pe 2007 a unităţii pe care o conducere, asupra faptelor de corupţie (luare de mită, trafic de influenţă).
Jureschi le-a spus poliţiştilor suceveni că nu concepe să aibă în subordine cadre corupte şi că va lua cele mai drastice măsuri în cazul în care va auzi de astfel de fapte în care sunt implicaţi subordonaţi de-ai săi.
„Eu personal le pun cătuşele, dacă-i prind. Sunt plătiţi, avem dotare, maşini, sediu nou... condiţii foarte bune. Nu concep să am aşa ceva...”, a declarat, ieri, Corneliu Jureschi, specificând că, din fericire, nu a avut asemenea cazuri până în prezent.
În ceea ce priveşte activitatea pe anul trecut, şeful Poliţiei municipiului Suceava s-a declarat mulţumit, mai ales că la mai toate categoriile de infracţiuni cifrele sunt în scădere.
Corneliu Jureschi a arătat faptul că de doi ani, de când se află la comanda Poliţiei Suceava, pe raza municipiului reşedinţă de judeţ nu s-a înregistrat nici o infracţiune de mare violenţă (omor, tentativă de omor, lovituri cauzatoare de moarte).
Peste 1800 de indivizi au dat cu subsemnatul la PoliţieConform datelor statistice, din cele 1760 de infracţiuni constatate au fost soluţionate şi înaintate la Parchete 1149 de dosare penale, reprezentând un procent de 65%.
Totodată, la analiza activităţii poliţieneşti pe anul trecut, s-a constatat o scădere semnificativă, atât pe raza Sucevei, cât şi a celor 22 de comune limitrofe (care intră tot în competenţa teritorială a Poliţiei municipiului Suceava), a principalelor categorii de infracţiuni (vătămări corporale grave, vătămări corporale, furturi din societăţi comerciale, din auto, prostituţie şi proxenetism, ultraj contra bunelor moravuri).
Singurii care le-au stricat socotelile oamenilor legii au fost tâlharii de poşete, toţi identificaţi şi daţi pe mâna procurorilor, la această categorie de infracţiune fiind înregistrate un plus de 19 fapte faţă de anul 2006.
Scăderi semnificative s-au înregistrat şi în ceea ce priveşte infracţionalitatea stradală, fiind sesizate 106 de infracţiuni, faţă de 151, în 2006.
În cursul anului trecut, nu mai puţin de 1832 de persoane au fost cercetate de Poliţia Suceava, din care 121 de minori.
„Unii poliţişti au impresia că, dacă au uniformă, cetăţeanul trebuie să vorbească plecat în faţa lor...”Comisarul şef Corneliu Jureschi a vorbit şi despre punctele slabe constatate în urma analizei activităţii Poliţiei Suceava pe anul trecut.
Lipsa de personal la unele posturi de poliţie (din cele 22 arondate), dar şi lipsa de experienţă şi agresivitatea în limbaj a unora dintre poliţişti sunt, în opinia sa, principalele probleme.
„Unii poliţişti au impresia că, dacă au uniformă, cetăţeanul trebuie să vorbească plecat în faţa lor... Ori nu e deloc aşa şi o să am grijă să schimb această mentalitate”, a precizat Jureschi.
Şeful Poliţiei municipiului Suceava are de gând să îşi verifice personal subordonaţii în teren, pentru a vedea modul în care aceştia îşi fac treaba.
„Mi-am propus ca şi în acest an să înregistrăm scăderi la principalele categorii de infracţiuni şi să încercăm să fim cât mai prezenţi pe stradă. Să încercăm să fim la timpul potrivit, la locul potrivit. De exemplu, degeaba eşti la 8:00, în faţa Casei de Cultură, că nu-i nimeni. Ori, seara, când e discotecă, e altceva, nu?!”, mai spune Jureschi.
Şeful poliţiştilor suceveni şi-a propus să reducă şi timpii de răspuns la apelurile de urgenţă -112 ( în prezent, maxim 8 minute în oraş şi 15 în mediul rural –dată fiind întinderea unor comune), precum şi calitatea intervenţiilor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu