Halele ce au aparţinut societăţii Akrom Akal au început să se transforme în mormane de moloz. Aşa cum s-a intenţionat încă de anul trecut, când societatea turcă şi-a anunţat falimentul, clădirile fostei fabrici de fire sintetice vor fi demolate pentru a face loc unor spaţii comerciale generoase. Două dintre cele patru hale au fost puse la pământ, demolarea celei de-a treia hale fiind deja începută.
Strada Traian Vuia din municipiul Suceava îşi va schimba configuraţia datorită ansamblului de cinci magazine ce va lua locul fostei fabrici de textile, închisă definitiv anul trecut. Conform Planului Urbanistic de Detaliu pentru schimbarea destinaţiei fostei fabrici de textile în centru comercial, în zonă, se va face semaforizarea şi amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia străzii Traian Vuia cu Nicolae Labiş (spre versant).
Complex comercial axat pe materialele de construcţii
Centrul comercial Akrom Akal va fi amenajat pe o suprafaţă de 46.884 de metri pătraţi de teren, din care 29.500 mp vor fi ocupaţi de spaţii comerciale, o mare parte din teren având ca destinaţie amenajarea a peste 650 de locuri de parcare.
Noul centru comercial, care are o deschidere de 250 de metri pătraţi la una dintre principalele artere ale Sucevei, Traian Vuia, va fi alcătuit dintr-un hipermarket de 7.000 mp, un magazin de bricolaj de 7.300 mp, un magazin de electrocasnice de 2.300 mp şi unul alimentar de 1.625 mp, precum şi dintr-o galerie comercială, amenajată pe o suprafaţă de 1.630 mp.
Intenţia investitorilor de la Akrom Akal este de a crea un complex comercial axat în principal pe vânzarea materialelor de construcţii, a obiectelor de uz casnic şi a uneltelor cu destinaţie specială, precum grădinărit şi instalaţii sanitare. Toate amenajările se vor face pe o suprafaţă privată, care beneficiază de toate utilităţile, de la gaz metan până la reţea de telefonie fixă, astfel încât investiţia necesară pentru transformarea fabricii în spaţii comerciale nu este atât de mare ca în cazul celor care trebuie să ridice construcţia de la zero şi să se racordeze la toate reţelele de utilităţi.
De la spaţiu de producţie, la spaţiu comercial
Primul val de concedieri masive de la Akrom Akal a avut loc la începutul anului 2005, când 630 dintre cei 950 de angajaţi au rămas fără loc de muncă. A doua serie de concedieri a avut loc la 1 ianuarie 2007, când din 177 de angajaţi, au mai fost păstraţi doar 25, pentru ca apoi şi aceştia să fie disponibilizaţi.
Decizia turcilor de la Akrom Akal a fost motivată de evoluţia descrescătoare a pieţei de desfacere, creşterea preţurilor la utilităţi şi materii prime, deprecierea cursului valutar şi concurenţa făcută de produsele textile aduse din Orientul îndepărtat.
Activitatea de producţie a fabricii Akrom Akal a început în anul 2000, firma fiind specializată pe producerea firelor acrilice, precum şi a celor din amestec cu lână, bumbac, vâscoză şi a firelor speciale.
Odată cu transformarea fostei fabrici de textile într-un complex comercial cu cinci mari magazine, se vor crea şi sute de locuri de muncă, fapt care va compensa, deşi într-o mică măsură, impactul social al disponibilizărilor anterioare.