Petru Carcalete, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, a anunţat, vineri, că începutul noului an şcolar va fi amânat în şase şcoli şi grădiniţe din judeţ, unde inundaţiile aproape au distrus clădirile în care funcţionau aceste unităţi de învăţământ, potrivit NewsIn.
Festivitatea de deschidere a noului an şcolar va întârzia pentru copii înscrişi la grădiniţa şi şcoala cu clasele I-IV din Nisipitu, comuna Ulma, grădiniţa şi şcoala cu clasele I-IV din Sadău, comuna Brodina, o grădiniţă din Straja şi trei grădiniţe din Vicovu de Jos. Potrivit lui Carcalete, ar fi pentru prima dată când în judeţul Suceava anul şcolar nu va începe la termen în toate unităţile şcolare. Carcalete a ţinut să precizeze că responsabilitatea pentru găsirea unor spaţii în care să funcţioneze cele şase şcoli şi grădiniţe revine autorităţilor locale din cele patru comune.
Cea mai gravă situaţie pare a fi cea din comuna Vicovu de Jos, acolo unde două clădiri în care funcţionau grădiniţe au fost pur şi simplu luate de ape, iar clădirea în care funcţiona cea de-a treia grădiniţă din comună fost retrocedată fostului proprietar. Primarul comunei Vicovu de Jos, Constantin Mutescu, a recunoscut că până în prezent nu a fost găsită nicio soluţie pentru ca cei 150 de copii înscrişi la cele trei grădiniţe să înceapă anul şcolar la 15 septembrie.
Mircea Ihnatiuc, primarul comunei Ulma, a anunţat că administraţia locală a primit o finanţare de 180.000 de euro de la Fundaţia "Dinu Patriciu" pentru a repara şcoala distrusă de inundaţii. Nu la fel de optimist este primarul comunei Straja. "Încercăm să reparăm grădiniţa pentru că în altă parte nu avem unde să îi ducem pe copii. Poate că dacă am avea fonduri am putea să punem la punct clădirea cât de cât până la 15 septembrie. După inundaţii a fost ministrul Adomniţei la noi în comună şi ne-a promis că ne dă bani. A venit, a filmat, s-a pozat şi a plecat. Ne-a promis că ne ajută dar nu am văzut niciun ban până acum. Am văzut pe la televizor că s-au făcut tot felul de teledoane dar unde-s banii nu ştiu, că la noi nu a ajuns niciun leu", se plânge Vasile Juravle, primarul comunei Straja.
Pregătite pentru noul an şcolar nu sunt nici celelalte şcoli din judeţul Suceava. 855 din 911 unităţi de învăţământ verificate de inspectorii sanitari în ultima săptămână, adică 94%, nu au primit autorizaţie sanitară de funţionare. "Nu au fost acordate autorizaţii şi vize de funcţionare din cauza neregulilor descoperite la alimentarea cu apă, grupurile sanitare necorespunzătoare, canalizarea, mobilierul şi confortul termic. Situaţia este mai gravă în mediul rural unde avem 358 de grădiniţe neautorizate din cele 375 existente şi 344 şcoli generale fără autorizaţii din totalul de 383. În mediul urban sunt 47 grădiniţe neautorizate din cele 99 existente şi alte 12 şcoli generale din 54 nu au autorizaţie de funcţionare", a declarat Ludovic Abiţei, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat la ASP Suceava.