Agresiune
Cei aleşi să ne apere interesele se înclină în faţa foşnetului bancnotelor şi noile imobile apar pe orice petec de teren, ca ciupercile după ploaie.
Un nou bloc de locuinţe se va construi în oraşul Suceava, în apropierea unui monument istoric, Turnul Roşu, şi pe o stradă considerată rezervaţie de arhitectură veche, strada Dragoş Vodă. Firma Bratco Imobiliare a cumpărat casa veche de la numărul 30, a demolat-o şi a solicitat Consiliului Local aprobarea pentru construirea unui bloc cu subsol, parter, trei etaje şi mansardă, cu spaţii comerciale la parter.
Încă înainte de a obţine autorizaţia de construcţie, firma s-a apucat să facă fundaţii din beton armat pentru sprijinirea gardurilor existente. Ştiind că strada lor, alături de strada Armenească, este rezervaţie arhitecturală şi de urbanism „Vechea zonă comercială a Sucevei”, câţiva locatari, printre care doctorul Mariana Ignătescu, Constantin Rusu, Crina şi Mihai Tanasiciuc şi Gheorghe Tătaru, au sesizat, în luna aprilie, Inspecţia în Construcţii, Direcţia pentru Cultură şi Primăria Suceava. ISC a constatat, conform răspunsului la sesizare transmis familiei Ignătescu, încălcarea legislaţiei şi a dispus sancţionarea contravenţională a firmei şi intrarea în legalitate.
Mariana Ignătescu locuieşte în casa de la nr. 29, clădire ridicată în 1860, înscrisă în lista monumentelor cu codul SV II-m-B 05466. Pe vremea austriecilor a fost staţie de poştalion, ulterior familia medicului a cumpărat-o, iar Mariana Ignătescu a moştenit-o de la tatăl ei. Pe vremea comuniştilor a fost obligată de lege să consolideze casa şi să-i păstreze arhitectura, toate cheltuielile fiind suportate de familie. Lângă ea este o altă casă veche, cu unicul tavan sculptat din Europa de Est, cu o vechime de 350 de ani şi aflată în patrimoniul UNESCO. Acum, atât Mariana Ignătescu, dar şi vecinii ei care mai au case vechi apreciază că blocul care se va ridica va afecta zona atât din punct de vedere estetic, dar şi al stabilităţii terenului.
Încărcarea cu construcţii a ridicat pânza de apă freatică în zona centrală
Mariana Ignătescu face referire la un studiu geotehnic publicat pe site-ul Primăriei Suceava, de unde reiese că în zona centrală, din cauza aglomerării construcţiilor, pânza freatică s-a ridicat de la 7 metri până la 4 metri şi chiar la 2-2,5 metri. „Ar reprezenta un risc foarte mare dacă vizavi de casa mea ar executa SC Bratco Imobiliare o construcţie care ar periclita în mod normal statica locuinţei mele şi a vecinilor mei. Menţionez că la actualele inundaţii eu şi toţi vecinii am avut apă în beciuri”, arată femeia în memoriul pe care l-a înaintat la toate forurile cu responsabilităţi în domeniul urbanistic, inclusiv comisiei de urbanism a CL Suceava.
Interesantă este în acest caz poziţia Direcţiei pentru Cultură, care răspunde la sesizarea Marianei Ignătescu: „petenţii nu înţeleg corect noţiunea de zonă de protecţie şi modul de intervenţie în aceste zone. În zona de protecţie a monumentelor nu există interdicţii de construire totale, ci se poate construi respectându-se prevederile PUG-ului sau modificând aceste prevederi prin PUZ sau PUD”.
Cum Planul Urbanistic General al Sucevei nu este actualizat, consilierii municipali au luat în discuţie, în şedinţa de ieri, proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu şi viceprimarul Viorel Seredenciuc, de aprobare a PUZ-ului aferent unui bloc de locuinţe cu S+P+3E+M, cu locuri de parcare la subsol, pe o suprafaţă de 930 mp şi un grad de ocupare a terenului de 60 la sută.
În expunerea de motive anexată la HCL nu se face absolut nici o referire la legea monumentelor istorice.
În urma intervenţiilor locatarilor, înălţimea blocurilor a fost redusă
La şedinţă a fost şi familia Ignătescu, care şi-a susţinut punctul de vedere în faţa consilierilor.
Dacă aleşii locali Doiniţa Cocriş şi Virginel Iordache au susţinut ideea că la nivelul Consiliului Local se poate decide dacă o anumită construcţie este sau nu oportună, chiar dacă se află pe un teren proprietate privată şi că „nu se poate permite să se construiască haotic, clădiri din ciment şi sticlă, foarte înalte, fără spaţii verzi şi de prost gust”, replica primarului Ion Lungu a pedalat pe necesitatea construirii de locuinţe.
„Primăria nu poate asigura 1.500 de locuinţe pentru care sunt cereri. Este oportun ca primăria să dea posibilitatea celor care au bani să construiască locuinţe”.
În final, consilierii au aprobat construcţia blocului de pe str. Dragoş Vodă, cu amendamentul propus de consilierul PD-L Mona Săndulescu, din comisia de urbanism, ca blocul să aibă doar două etaje şi mansardă, cu înălţime de maxim 10 metri la cornişă şi cu un grad de ocupare al terenului de maximum 40 la sută.
Suplimentar, Consiliul Judeţean a condiţionat acordarea unui aviz favorabil de reanalizare a numărului de locuri de parcare şi acceselor către noua clădire având în vedere funcţiunea mixtă propusă la parter, locuri de parcaj şi pentru traficul atras, completarea PUZ-ului cu studiu de umbrire, acordul vecinilor de la N şi N-V în formă autentică şi prezentarea unui plan de organizare de şantier, cu poziţionarea locului macaralelor, utilajelor, materialelor de construcţii etc.. Cu documentaţia completă, firma trebuie să se prezinte la primărie pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie.