Patronatele au abandonat ieri discutiile cu Ministerul Finantelor referitoare la normele de aplicare a Codului Fiscal, acuzand institutia de minciuna si cacealma. Oamenii de afaceri spun ca au acceptat impunerea impozitului forfetar in schimbul pastrarii deductibilitatii cheltuielilor cu TVA la achizitia de masini si a deducerilor la carburanti.
Modificarile fiscale impuse prin ordonanta de guvern n-au respectat insa intelegerile stabilite, iar patronatele ameninta ca vor ataca normativul in justitie. Si opozitia parlamentara s-a declarat ferm impotriva ordonantei si anunta ca face demersuri cu privire la o motiune de cenzura pe aceasta tema.
Patronatele au parasit, ieri, discutiile cu Ministerul Finantelor Publice (MFP), nemultumite ca acesta nu si-a respectat promisiunile. Reprezentantii patronatelor spun ca MFP a mers la cacealma cand au discutat impunerea impozitul forfetar, in compensatie cu pastrarea unor deductibilitati pentru masinile de firma.
"Am stabilit ca exista o ratiune pentru introducerea impozitului forfetar si am acceptat grila de impozitare, cu conditia sa fie aprobata la pachet cu anumite deductibilitati privind cheltuielile de reparatii la masini, cu combustibilul, cu TVA la achizitia de vehicule.
Acum, ministerul ne spune ca nu se poate", a spus Florea Parvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, citat de Mediafax. "Mimam un dialog social, pentru ca nu se tine cont de parerile noastre. Am avut incredere in cuvantul ministrului de finante, dar ordonanta nu cuprinde nimic din ce-am stabilit.
Este posibil sa ne retragem din orice comisie de dialog social", ne-a declarat Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903.
Doar privatul strange cureaua
Oamenii de afaceri sustin ca doar firmele private sunt obligate sa stranga cureaua, nu si sectorul bugetar. "Cum noi am acceptat impozitul forfetar, ministerul trebuie sa inteleaga ca sunt anumite cheltuieli necesare sustinerii unei afaceri. Iar in timp ce statul permite deducerea consumului in limita a 370 de litri de carburant pe luna pentru fiecare masina din parcul propriu, la privati, lucrul acesta a fost refuzat.
Facand un calcul grosier, pentru un parc de 10.000 de masini, statul ar economisi circa 45 de milioane de euro pe an daca personalul bugetar si-ar plati din propriul buzunar benzina", ne-a precizat Cristian Parvan, secretarul de stat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Secretarul de stat in MFP, Gratiela Iordache, declara, in schimb, ca s-a tinut cont de multe propuneri venite din mediul privat, iar noile masuri fiscale vor face bine satului, deoarece vor aduce la buget 1,3 miliarde de lei. "Fiti corecti si nu veti avea nimic de pierdut! Pentru cei corecti nu va exista nici un impact negativ", le-a transmis Iordache agentilor economici.
Ea a precizat ca Executivul va aproba astazi normele de aplicare ale ordonantei privind activitatea IMM, in ciuda agitatiei de ieri.
Transarea impozitului, in instanta
Nemultumiti de presiunea fiscala impusa din 1 mai asupra firmelor, oamenii de afaceri intentioneaza sa atace ordonanta in instanta, atat pentru continutul ei, cat si pentru ca nu s-a respectat termenul de 6 luni pana la intrarea in vigoare, prevazut pentru orice masura fiscala.
Guvernul a decis de la 1 mai ca firmele care au pierderi sau profit zero sa plateasca un impozit minim in functie de cifra de afaceri.
In plus, TVA va fi deductibila doar pentru masinile folosite pentru anumite activitati (precum taximetria), nu si pentru transportul rutier de persoane. Aceeasi prevedere se va aplica si la cheltuielile privind combustibilul. In schimb, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere, vor fi deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.
Opozitia pregateste motiunea de cenzura
PNL si UDMR au negociat ieri textul motiunii de cenzura si momentul oportun pentru depunerea actului. "Am dezbatut problema introducerii motiunii de cenzura impotriva Guvernului Basescu-Geoana, cu purtator de cuvant Emil Boc, ca urmare a introducerii OUG de rectificare a bugetului.
Am decis sa-l mandatam pe Varujan Vosganian, vicepresedintele PNL si senator, si pe Daniel Chitoiu, de asemenea vicepresedinte, sa finalizeze in negociere cu reprezentantii UDMR textul final al motiunii, si de asemenea sa stabileasca momentul cel mai potrivit pentru introducerea motiunii", a declarat ieri prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban.Liberalii intentioneaza sa atace normativul si la Curtea Constitutionala.
marți, 28 aprilie 2009
Guvernul nu mai permite deduceri pentru masinile firmelor. Patronatele ameninta cu justitia
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu