Liberalii se simt în elementul lor în joaca de-a moţiunile. Chiar dacă moţiunea simplă pe educaţie a căzut fără drept de apel în Parlament, parlamentarii PNL au anunţat depunerea unui nou document axată pe probleme din agricultură. În paralel, liberalii, împreună cu cei din UDMR par a fi definitivat textul moţiunii de cenzură legat de politica fiscală a actualului guvern. Raţiunile care stau la baza acestei strategii de atac sunt mai degrabă electorale: partidul în spinarea căruia actuala coaliţie aruncă responsabilitatea dezastrului economic al ţării caută să distragă atenţia de la aceste acuzaţii lovind în incompetenţa noului guvern de a găsi soluţii anticriză eficiente.
În prezent, există deja elaborată o variantă de lucru a moţiunii de cenzură pe care liberalii vor să o depună săptămâna viitoare cu concursul UDMR. Documentul propune cinci varinate de titlu: Dezastrul Politicii Fiscale a Guvernului PDL-PSD, Coaliţia trage obloanele peste 600 000 IMM-uri, România adusă în criză economică şi instituţională de coaliţia PDL-PSD, Genocid Fiscal sau Fiscalitatea criminală: impozitul pe pierdere. Textul moţiuni va suferi noi modificări prin înglobarea problematicii ordonanţei privind numirile serviciile deconcentrate, condiţie pusă de UDMr în schimbul semnăturilor parlamentararilor săi.
"Ordonanţa de Urgenţă nr. 34⁄2009 marchează eşecul politicii bugetar-fiscale a Guvernului Boc. În loc să fie, aşa cum ar fi trebuit, un instrument de corecţie a erorilor flagrante conţinute în Legile bugetare adoptate la sfârşitul lunii februarie, rectificarea bugetară adaugă noi dovezi ale lipsei de realism şi de responsabilitate a guvernării" se susţine în textul intermediar al moţiunii de cenzură.
Aşa cum a procedat de altfel şi liderul PNL, Crin Antonescu la dezbaterea în Parlament a ordonanţei privind rectificarea bugetară, moţiunea liberală cumulează toate promisiunile electorale ale PDL si PSD, uitate sau ignorate după preluarea guvernării.
"Programul de guvernare al PDL si PSD nu mai conţine un număr de 75 promisiuni, anunţate cu surle şi trâmbiţe în campania electorală", acuză liberalii.
Printre acestea sunt enumerate "creşterea cu 50% a salariilor profesorilor, majorarea cu 50% a pensiilor pentru grupele I şi II de muncă; creşterea salariului minim până la 1.000 lei, reduceri fiscale pentru primul an de activitate profesională - 100% în primele 6 luni şi 50% în urmatoarele 6 luni; reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază, alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, program de investiţii în spaţiul rural de 13,7 mld. Euro, reducerea impozitului pe veniturile salariale la 10% pentru salarii mai mici decât salariul mediu brut pe ţară, scăderea impozitului pe dividende, crearea unui "scut fiscal" prin calcularea limitei maxime de suportabilitate a taxelor și impozitelor pentru IMM-uri și aplicarea regimului diferenţiat faţa de companiile mari; alocarea a 6% din PIB pentru educaţie - construirea a peste 5.000 de şcoli".
Primul moment al constatării nerespectării acestor promisiuni ar fi fost adoptarea Legii bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale, apreciază PNL.
În cele din urmă, promisiunile s-au scufundat de-a binelea odată cu această rectificare, susţin liberalii. "Prin diminuarea bugetelor de cheltuieli la Ministerul Agriculturii (2.000 mil. Lei - 24%), Apărării (700 mil. lei - 9,1%), Educaţiei (676 mil. lei - 5,6%), MAI (427 mil. lei. - 4,2%), Mediului (139 mil. lei - 5,3%), Justiţiei (61,2 mil. lei - 3,1%), Public (30 mil. lei - 4,63%) si Transporturilor (203 mil. lei - 1,9%), subfinanţarea se agravează, iar reforma şi investiţiile în agricultură, educaţie, justiţie, apărare, ordine publică şi infrastructură sunt compromise. În ceea ce priveşte nivelul cheltuielilor bugetare prevăzute prin aceasta Ordonanta de Rectificare, constătam că actualul Guvern a tăiat sume de peste 1.000 milioane lei şi de la nivelul unităţilor descentralizate, respectiv de la comune, orașe și municipii. În schimb, fondurile alocate cu dărnicie Ministerului Turismului și Comunicaţiilor (clientele politice ale PD-L) au rămas aproape neschimbate, fiind de peste 10 -12 ori mai mari faţă de bugetele alocate acestor ministere, în anii anteriori" se arată în document.
PNL susţine că noua rectificare bugetară a îngropat de-a dreptul pleiada de promisiuni electorale.
PNL critică rectificarea bugetară, afirmând că aceasta va contibui la creşterea deficitului bugetar. "Ministerul Finanţelor Publice a ţinut sub straşnic secret rezultatele primului trimestru pentru a nu se constata cât este de aberantă previziunea sa de 4,6%. Căci deficitul bugetului consolidat după trei luni este deja, de 10 miliarde de lei, adică aproape 1,9% din PIB!" se arată în textul variantei de lucru.
Fideli propriilor obiceiuri, liberali resping "greua moştenire a guvernării Tăriceanu", invocată de coaliţie. "Legile bugetare au fost construite pornind de la premisa că în anul 2009 veniturile Bugetului de Stat vor fi cu 24,3% mai mari decât în anul 2008. În momentul dezbaterii în Parlament a proiectelor respective era cunoscut faptul că veniturile pe primele două luni ale anului sunt cu 20% mai mici decât cele prevăzute şi, totuşi, Guvernul a ignorat complet aceste semnale evidente venite din economie" acuză moţiunea.
"Aţi acuzat, în frunte cu Preşedintele ţării, că am majorat cu 180 mii numărul salariaţilor din administraţie şi apărare, în perioada 2005-2008, în timp ce Institutul Naţional de Statistică spune că în aceeaşi perioadă, numărul acestora, din contră, a scăzut de la 538.000 la 470.000", se arată în proiectul moţiunii.
"Pe primele trei luni ale anului, deficitul bugetului consolidat era anul trecut de cca. 1 miliard de lei, acum este de 10 miliarde de lei. Adică de aproape zece ori mai mare!!! Deficitul bugetului consolidat ar urma să fie de 4,6% din PIB adică 24,3 miliarde de lei. Ministerul Finanţelor Publice a ţinut sub straşnic secret rezultatele primului trimestru pentru a nu se constata cât este de aberantă această previziune. Căci deficitul bugetului consolidat după trei luni este deja, de 10 miliarde de lei, adică aproape 1,9% din PIB! Aşadar 42% din deficitul anual!?", mai susţin semnatarii moţiunii.
Impozitul forfetar, atât de criticat de opoziţie, ar trebuit să fie aplicat ad literam după modelul francez invocat de guvernanţi. "Aţi justificat introducerea acestei legi prin faptul că ea există şi în Franţa. Atunci hai s-o aplicăm ca-n Franţa. Acolo firmele cu o cifră de afaceri de până la 1,5 milioane de euro sunt scutite de acest impozit, iar celelalte plătesc 1.000 de euro. În România, o frizerie sau un butic de la ţară, cu o cifră de afaceri de 7-8 mii de euro, plăteşte cel puţin 500 de euro.", se mai notează în acest proiect intermdiar.
Liberalii progonozează că aplicarea impozitului fofetar va provoca dublarea ratei şomajului şi scăderea veniturilor fiscale. "Consecinţa introducerii acestui impozit va fi dezastruoasă, atât din punct de vedere al bugetului, pentru că veniturile ce ar trebui colectate din celelalte impozite şi taxe datorate de aceste firme (impozit pe venit, contribuţii sociale, TVA, etc.) vor scădea semnificativ, dar şi pentru că va creşte considerabil şi numărul şomerilor în România, de la 400.000 în decembrie 2008, la peste 800.000 de mii şomeri la sfârşitul anului 2009, din care peste 90% provenind din mediul privat, aşa cum preconizeaza Ministerul Muncii" avertizează PNL.
"După guvernarea liberală, care a consemnat cea mai spectaculoasă creştere economică din istoria României, românii retrăiesc experienţa tristă a anilor 1990: nesiguranţa zilei de mîine, spaima de sărăcie, de statul atotputernic şi lacom. Guvernarea de stânga, populistă şi demagogică, a coaliţiei PDL-PSD a dat, în numai cinci luni, măsura incompetenţei şi a relei-credinţe care caracterizează cele două partide-surori. PD-L şi PSD au dovedit că interesul lor pentru revigorarea economiei româneşti, prin stimularea muncii şi a creativităţii românilor, este egal cu zero. În actul guvernării, singura preocupare reală a celor două partide "cununate" politic de preşedintele Traian Băsescu, o reprezintă adunarea cu orice preţ a resursei bugetare, indispensabilă hrănirii clientelei politice" conchid liberalii în acest proiect de moţiune.
marți, 28 aprilie 2009
Moţiunea de cenzură liberală, încropită cu cinci variante de titlu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu