Medicamente utile in vreme de canicula au disparut de pe piata
19 Iulie 2007O serie de medicamente ieftine, prescrise frecvent de medici, cu rezultate bune in perioade de canicula, nu se mai gasesc pe piata, desi pentru o parte dintre ele nu exista inlocuitori.
Potrivit medicilor suceveni, medicamente ca vitamina C injectabila, hidrocortizon hemisuccinat sau Propranolol au disparut de mult din farmaciile sucevene.
In plina perioada de canicula, cand cazurile de tetanii (sindrom caracterizat prin contractia muschilor si intepenirea membrelor) si alergii sunt frecvente, aceste produse nu mai pot fi prescrise, lipsa lor punand medicii intr-o situatie dificila.
Potrivit farmacistilor suceveni, singurul producator de fiole de vitamina C nu mai fabrica de cateva luni acest medicament, deoarece trebuie sa se reautorizeze conform normelor europene.
Farmacistii sustin ca linia de fabricatie a solutiei injectabile nu corespunde cerintelor UE iar producatorul a fost nevoit sa faca pauza in vederea modernizarii.
La randul lor, medicii suceveni spun ca vitamina C injectabila este unul dintre cele mai bune tratamente pentru cresterea imunitatii, deoarece se absoarbe repede in organism si poate fi administrata si bolnavilor cu probleme digestive. Este folosita cu succes in prevenirea gripei, virozelor si anemiilor, dar si in tratamentul intoxicatiei cu nitriti la copii.
In aceasta perioada, cand din cauza caniculei in multe fantani din judet apa a devenit toxica pentru sugari si copiii mici, prin depasirea concentratiilor maxime admise, criza de vitamina C injectabila ii obliga pe medici sa se descurce cu dificultate. Bebelusii care ajung la spital dupa ce li s-a preparat hrana cu apa din fantanile contaminate sunt tratati cu alte produse, precum albastru de metilen.
Hidrocortizonul hemisuccinat este un alt medicament folosit cu succes si care a disparut de pe piata dupa ce firmele au incetat sa-l mai produca din motive de rentabilitate.
Produsul, utilizat in toate starile de soc, inclusiv cel anafilactic provocat de intepaturile de albine, nu se mai gaseste nici in farmacii si nici in spitale.
Propranololul, utilizat frecvent de persoanele cardiace, a disparut, de asemenea, de pe piata, de mai bine de doua luni.
Pentru acest medicament exista insa produse similare si chiar mai bune, deoarece au mai putine efecte secundare, dar problema este costul de cateva ori mai mare. Inlocuitorii Propranololului au preturi de trei-patru ori mai mari, motiv pentru care o mare parte dintre bolnavi nu au acces usor la ei.
Propranololul era recomandat persoanelor cu afectiuni cardiace, dar era prescris si pacientilor cu ciroza sau cu afectiuni neurologice.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu