Muzeul Satului Bucovinean - expozitie traditionala in aer liber
27 Iulie 2007Muzeul Satului Bucovinean, organizat pe platoul Cetatii de Scaun a Sucevei, pune in valoare patrimoniul cultural-arhitectonic de factura populara din Tara Fagilor (Bucovina), transmite corespondentul ROMPRES.
Muzeul a inceput sa prinda contur inca din anii '80, dar abia dupa 1990 a devenit obiectiv de sine statator, cand si-a sporit zestrea cu noi gospodarii si instalatii tehnice, ce au fost transferate in perimetrul sau pentru a fi reconstruite si valorizate ca repere de arhitectura populara.
Expozitia in aer liber este conceputa ca asezare traditionala bucovineana si va cuprinde, in final, 80 de obiective arhitectonice, respectiv biserica, scoala, gospodarii taranesti, carciuma, ateliere mestesugaresti, instalatii tehnice. In prezent sunt finalizate si incluse in circuitul de vizitare Biserica din Vama (monument de arhitectura donat de Parohia Inaltarea Domnului din Vama de Jos, care dateaza din 1783), Casa Dorna Candreni (de la sfarsitul sec. al XVIII -lea), Casa Rosu (de dimensiuni impunatoare), Crasma lui Mos Iordache (Crasma din Saru Dornei, ce dateaza din prima jumatate a sec. XX), Casa Ostra (din a doua jumatate a sec. al XVIII -lea, casa monumentala prin proportii si dimensiuni), Gospodaria Straja (alcatuita din casa de locuit, grajd si celar), casele Cacica, Volovat, Vicov, Campulung Moldovenesc, Holohosca-Sadova, Partestii de Jos, gospodarile Radaseni si Manastirea Humorului, Moara cu roata hidraulica (instalata pe un mic curs de apa, cu iaz, cea mai mare moara din zona Humorului), Atelierul de olarit de la Marginea, Fieraria, celarele Moldovita si Campulung. Muzeul Satului Bucovinean din cadrul Complexului Muzeal 'Bucovina' Suceava a primit, recent, prin doua proiecte de finantare inaintate Ministerului Culturii si Cultelor, peste 200.000 de lei pentru realizarea unor lucrari de rezistenta, arhitectura si finisaje pentru sapte obiective: Casa Bilca, Grajd Bilca, Casa Rasca, Bucatarie Rasca, Grajd Rasca si Casa Breaza.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu