vineri, 28 septembrie 2007

PNL închide cercul TVA-ului

PNL închide cercul TVA-ului la


Liberalii suceveni susţin că au găsit soluţia pentru rezolvarea problemelor legate de imposibilitatea recuperării de către Consiliul Judeţean Suceava a Taxei pe Valoarea Adăugată în urma investiţiilor realizate prin intermediul proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Vicepreşedintele PNL Suceava, Mihai Steiciuc, a declarat că specialiştii fiscali din cadrul acestei organizaţii au găsit soluţia prin care administraţia judeţeană va putea folosi sumele aferenta TVA din cadrul acestui proiect. Steiciuc a spus că reprezentanţii PNL din deliberativul judeţean vor iniţia un proiect de hotărâre prin care propun înfiinţarea, în cadrul Consiliului Judeţean, a unui departament economic care să aibă ca obiect de activitate administrarea obiectivelor construite în cadrul proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu”. Steiciuc susţine că acest nou departament se poate înregistra ca plătitor de TVA, lucru permis de actualul Cod Fiscal. Astfel, în acest act normativ se precizează că departamentele unei instituţii publice se pot înregistra pentru scopuri de TVA, dacă pot fi considerate ca parte distinctă din structura organizatorică a instituţiei publice, prin care se realizează operaţiuni impozabile. Mihai Steiciuc spune că potrivit aceluiaşi Cod Fiscal, instituţiile publice sunt, de asemenea, persoane impozabile pentru mai multe tipuri de activităţi, respectiv furnizarea de apă, gaze, energie electrică, energie termică.

Vicepreşedintele PNL Suceava a explicat că firma Bucovina Ecoterm Gaz SA, care implementează acest proiect, are ca acţionari Consiliul Judeţean şi mai multe consilii locale, însă din punct de vedere fiscal societatea este o persoană juridică independentă. „Având în vedere că această societate a acţionat ca antreprenor general, contractând lucrări cu alte firme, care au fost plătite însă de Consiliul Judeţean, propunem ca printr-un act adiţional, facturarea să se realizeze către acest nou departament”, a explicat Mihai Steiciuc. El a adăugat că prin această metodă, vor putea fi deblocate cele 250 miliarde de lei vechi, solicitate de SC Bucovina Ecoterm Gaz ca rambursare de TVA, cereri respinse de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava. „Considerăm că după ce s-a înfiinţat acest departament, iar lucrările se refacturează către el, cererile de rambursare a TVA se pot soluţiona favorabil. Şi asta deoarece <cercul> TVA-ului s-a închis prin facturarea la beneficiar, motivul pentru care nu s-a acordat dreptul de deducere al acestei taxe la SC Bucovina Ecoterm Gaz”, a spus Steiciuc. El a subliniat faptul că această soluţie propusă de PNL Suceava a fost trimisă la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru a fi verificată şi a se acorda un răspuns clar dacă poate fi folosită. „Din punct de vedere tehnic considerăm că problema este rezolvată. Şi vreau să spun că aşa considerăm noi că ar trebui să fie rezolvate astfel de probleme, şi nu prin simpozioane, cum fac alţii”, a spus vicepreşedintele PNL Suceava, făcând referire la întâlnirile iniţiate de liderii PLD Suceava pentru găsirea unor soluţii în vederea deblocării proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu”.

Pe de altă parte, consilierul judeţean PNL Suceava, Bogdan Cristache, a declarat că prin promovarea proiectului privind înfiinţarea acestui departament, liberalii demonstrează că sprijină derularea în bune condiţii a proiectului „Suceava – utilităţii şi mediu”. „Cei care au avut o atitudine distructivă faţă de acest proiect nu mai sunt membri ai partidului nostru”, a subliniat Cristache.

0 comentarii: