Ieri, fraţii Emil şi Manole Sandiuc, care au protestat timp de trei zile în faţa Judecătoriei din Cîmpulung Moldovenesc, nemulţumiţi de autorităţile locale, de judecători şi procurori, au organizat şi un final original pentru protestul lor.
După ce au pironit prapuri, cruci şi "sicriul dreptăţii" pe trotuar, în ultima zi de protest au adus şi căruţa gătită de înmormîntare, prosoape, colaci şi chiar oale cu sărmăluţe pentru pomana finală. Dacă pînă la etapa sarmalelor trecătorii se mulţumeau să fotografieze scena, îşi făceau cruce şi mulţi bombăneau că protestatarii nu ar fi în toate minţile, după apariţia oalelor magice şi a recuzitei de rezistenţă au apărut în jurul lor curioşi amatori de bucate de prohod şi chiar adepţi ai protestului, care insistau să fie fotografiaţi pe lîngă protestatari, în semn de solidaritate. Emil Sandiuc a renunţat la ideea de a se urca pe clădirea Judecătoriei, mai ales după ce jandarmii i-au atras atenţia că strigătele sale ar putea deranja instanţa şi în acest caz ar fi siliţi să ia măsuri. Ne-a precizat că nu a fost deranjat de nimeni în timpul protestului, dar şi că nimeni din partea Judecătoriei nu a venit să îi întrebe ce vor. Fraţii Sandiuc nu au putut spune dacă acţiunea lor este sau nu un succes, pentru că în timpul protestului nu s-a oferit nici o pronunţare în cauzele care îi privesc, dar au avertizat că vor continua protestul în faţa Parchetului Suceava şi la Bucureşti. "Pînă acum la Suceava ne-au respins cererea de aprobare a protestului de două ori, pe motiv că e drumul în reparaţii. Dacă o resping şi pe a treia, îi dăm şi pe ei în judecată, că e dreptul nostru să protestăm. Aşa cum s-a putut aici, se poate şi acolo. Mergem cu căruţa şi calul în TIR, cu sarmale cu tot şi mai îngropăm şi acolo justiţia încă o dată. Dacă nu obţinem dreptatea, mergem cu sicriul ei în turneu prin ţară, să arătăm lumii că am devenit victimele mafioţilor din justiţie", ne-a spus Emil Sandiuc.
Reamintim că fraţii Sandiuc sînt nemulţumiţi pentru că de 17 ani încearcă să recupereze o casă cu două camere, în care a locuit mama lor, dar autorităţile locale şi instanţele de judecată nu au putut stabili pînă acum că imobilul li se cuvine de drept integral. Furioşi că nu îşi pot atinge scopul, au făcut numeroase reclamaţii şi au intentat alte procese colaterale unor funcţionari, primari, judecători şi procurori, astfel că şi la ora actuală "povestea Sandiuc" este prezentă direct ori indirect în trei cauze aflate în judecată la Cîmpulung Moldovenesc. Unul dintre termenele de judecată în cele trei cauze s-a consumat într-o atmosferă la fel de teatrală în urmă cu două zile, dar instanţa nu a pronunţat nici o hotărîre. Primarul municipiului, Gabriel Constantin Şerban, consideră că maniera în care cei doi fraţii au ales să îşi strige nemulţumirea este nepotrivită. "Noi am aplicat strict legea în privinţa acelei case. Este deranjant că primarul şi primăria pot fi tîrîte în manifestări nejustificate ca aceasta. Este deranjant nu doar protestul în sine, ci şi modul nejustificat şi neargumentat în care ei prezintă lucrurile. Această atitudine face obiectul unei viitoare acţiuni judecătoreşti pentru denunţ calomnios şi ultraj la adresa judecătorilor şi demnitarilor, pentru că nu putem lăsa să se arunce cu noroi în instituţii în acest mod şi să apară precedente de acest gen fără să reacţionăm", ne-a spus primarul.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu