În săptămâna Sf. Ignatie Teoforul, familiile de bucovineni se întrunesc la tăiatul porcului şi dacă porcul este mare sunt invitaţi şi doi vecini bărbaţi ca să meargă treaba mai bine şi să fie mai uşor. Familia Costică şi Cristina Crîşmaru din Dorna Arini, spun că, deşi au citit prin ziare că sacrificarea trebuie făcută prin împuşcare, până va exista cineva prin comună care să aibă aşa ceva, tot la metoda tradiţională vor apela. Aceştia au precizat că pentru a prinde curaj, toţi cei de faţă sunt omeniţi cu 1-2 pahare cu ţuică (vorba vine!).
Şi după sacrificare se opreşte un litru de sânge, în care se pun repede 2-3 linguri de sare care împiedică închegarea. După pârlirea şi curăţarea porcului, se taie şi se scot rapid intestinele şi se duc într-un loc cald, pentru a se desface mai repede şi a se curăţa. Apoi se freacă cu ceapă şi bicarbonat, se clătesc în 3-4 ape şi se pun în apă rece până la întrebuinţare.
Ficatul, rinichii şi splina se pun în apă rece după ce se îndepărtează cu grijă fierea, care se aruncă, iar după jumătate de oră se pun la fiert pentru caltaboşi împreună cu plămânii şi jumătate kg slănină de la guşă.
Urmează împărţirea cărnii şi aici este un moment important, spune familia Crîşmaru pentru că o bună împărţire împiedică risipirea inutilă a cărnii. Aşadar, calitatea I se consideră şunca şi muşchiul, calitatea a II-a sunt cotletele, şira spinării, spatele şi pieptul, calitatea a III-a este burta iar la calitatea a IV-a se încadrează capul şi râtul şi picioarele.
„Să vă spun şi cum fac eu slănina pentru topit. Se adună toate bucăţile de slănină care cad de la formarea tablelor de şuncă (bucăţile mari de formă dreptunghiulară sau pătrată), la care se adaugă burta. Se taie în cuburi şi pentru fiecare 10 kg slănină se pune un litru de apă. Slănina şi apa se pun într-o cratiţă mare specială pentru aşa ceva, şi se aşază pe marginea plitei sau la aragaz la foc mic. Se lasă acolo cratiţa să se topească grăsimea şi să se formeze jumările, peste care se pune sare când sunt reci, că altfel se înmoaie. Untura rezultată se pune în borcane- cu cuţite sub ele, să nu crape şi poate folosi la prăjiturile cu foietaj, de exemplu” a povestit Cristina Crîşmaru.
Aceasta a adăugat că un lucru foarte important este pomana porcului, acea friptură care se face imediat după sacrificare şi care trebuie neapărat împărţită cu vecinii şi rudele.
marți, 18 decembrie 2007
Pomana porcului... în Bucovina
sursa: News Bucovina
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu