miercuri, 2 ianuarie 2008

Daniel Zafiris si misiunea unui fotbalist



In urma cu un deceniu, Daniel Zafiris, atacantul echipei Petrolul Ploiesti, spunea brusc adio fotbalului.


Avea doar 28 de ani si se hotarase sa inceapa o noua viata, cea a credintei, prin intermediul Bisericii Evanghelice.

Nimeni nu l-a putut determina sa se razgandeasca pe Zafiris. „Cateodata, Dumnezeu ii alege pe unii oameni pentru anumite lucrari speciale, care necesita un pret ce trebuie platit... Si cred ca asta a fost si in cazul meu... Asa am simtit eu, o chemare din partea lui Dumnezeu”, au fost cuvintele lui Zafiris in momentul despartirii de fotbal.

In urma cu doi ani si jumatate, impreuna cu mai multi colaboratori, fostul fotbalist a reusit sa tipareasca, in premiera mondiala, „Noul Testament pentru sportivi”. Acum, Daniel Zafiris lucreaza la un alt proiect de anvergura: „Biblia pentru sportivi”. „La fel ca si in cazul Noului Testament, „Biblia pentru sportivi” este traducerea exacta a scripturilor si la care adaugam povestile unor sportivi de renume, care au ales sa faca totul in numele credintei”, explica Daniel. „Vreau ca toti sportivii care vor reprezenta Romania la Jocurile Olimpice de la Beijing si fotbalistii nationalei noastre care vor merge la Euro 2008 sa aiba in bagaje aceasta Biblie”, marturiseste Zafiris.

„Incerc sa ajut sportivii”

In 1997, fotbalistul a plecat la Iasi, acolo unde, in anii studentiei, simtise pentru prima oara chemarea catre biserica. A inceput sa mearga si sa propovaduiasca Biblia printre tinerii sportivi, nu ca o modalitate de racolare la credinta sa, ci, dupa cum marturiseste chiar el, pentru o intelegere cat mai corecta din partea acestora a cuvantului Domnului. „Nu conteaza carui cult apartii”, este de parere Zafiris. „Eu incerc sa ajut sportivii si antrenorii in directia psihologic-spirituala. O consider fundatia pe care celelalte trebuie sa fie cladite. Un sportiv complet este acela care este pregatit inclusiv psihologic si spiritual. Sa stiti insa ca a incerca sa aduci incurajare si motivare celor din lumea sportului dintr-o perspectiva crestina nu este chiar usor”.

Pe aceeasi lungime de unda cu brazilianul Kaka

La Biserica Evanghelica au aderat, printre altii, cativa dintre cei mai buni fotbalisti brazilieni ai momentului, in frunte cu proaspatul „Balon de Aur”, Kaka. La un pas de paralizie dupa un stupid accident suferit pe cand avea doar 17 ani, brazilianul si-a revenit miraculos si a pus aceasta minune pe seama Divinitatii. De cate ori marcheaza, el isi inalta privirea spre cer, multumindu-i Domnului. Pe sub echipamentul de joc poarta un tricou pe care, de obicei, este inscriptionat mesajul „I belong to Jesus” („Ii apartin lui Iisus”). Dupa modelul biblic, Kaka doneaza a zecea parte din castigurile sale bisericii si oamenilor saraci. Fotbalistul de la AC Milan este coleg de biserica nu doar cu Zafiris, ci si cu Lucio, Ze Roberto, Tafarel, Jorginho sau fostul mare baschetbalist David Robinson.



CARIERA

Nu a fost uitat la Ploiesti

Daniel Zafiris a fost component al nationalei de fotbal la Universiada din 1991 si a cucerit Cupa Romaniei cu Petrolul Ploiesti, in 1995.

Desi a parasit orasul lui Caragiale de mai bine de un deceniu, lumea nu l-a uitat in Prahova. Pana in urma cu doar cativa ani, era curtat de oficialii „gazarilor”, care incercau sa-l determine sa revina in fotbal. S-a tinut insa tare. „Sportul e slujba noastra, dar mai devreme sau mai tarziu aceasta activitate se va incheia, iar fostul performer trebuie sa ramana un model pentru alti tineri”, spune Daniel Zafiris, care la despartirea de fotbal a avut o replica senzationala: „Viata fara Dumnezeu este ca un meci de fotbal fara minge”.

0 comentarii: