miercuri, 2 ianuarie 2008

Noua legislaţie fidcală – pe placul lui Mîrza


Actualitate



marza_4.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a salutat noua legislaţie fiscală ce permite Consiliilor judeţene să repartizeze sumele de echilibrare localităţilor din judeţ arătând că 37 de consilieri judeţeni gândesc mai bine decât un singur director general al DGFP. Mîrza a spus în cadrul ultimei şedinţe a CJ Suceava că la începutul lunii ianuarie 2008, consilierii judeţeni vor vota bugetul judeţului, în baza noii legislaţii, care va permite CJ Suceava să stabilească sumele de echilibrare ce vor fi alocate bugetelor localităţilor. „Cred că 37 de minţi ale noastre, ale consilierilor judeţeni, sunt mai bune decât una singură, a directorului DGFP Suceava”, a ţinut să precizeze Mîrza.

Preşedintele CJ a criticat în cursul anului 2007 de mai multe ori modul de repartizare a sumelor de la buget acuzând modul defectuos în care s-au alocat sumele bugetare pentru echilibrarea bugetelor localităţilor prin DGFP, ca urmare a aplicării unei formule. El a spus că localităţile sunt private de sume de bani din cauza „repartizării oarbe” a banilor.

Potrivit normelor aplicate în 2007, din cotele de TVA şi cele pe impozitul pe venit, 80% din sumă s-a repartizat direct de Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice în funcţie de criterii cum ar fi populaţia, suprafaţa din intravilanul localităţii şi capacitatea financiară a acesteia, iar 20 la sută prin hotărâre a Consiliului Judeţean, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru proiecte de infrastructură ce necesită cofinanţare locală.

0 comentarii: