miercuri, 20 februarie 2008

Aparatura de ultima generatie, la Spitalul Judetean Suceava

Un osteodensitometru de ultima generatie le va permite medicilor de la Spitalul Judetean sa foloseasca cea mai noua metoda de diagnosticare a osteoporozei, transmite corespondentul AMOS News.

Aparatul a fost achizitionat printr-un program al Ministerului Sanatatii si a costat aproximativ 400 de mii de lei.
Potrivit directorului Spitalului Judetean Suceava, dr.Doina Ganea-Motan, aparatul, de provenienta franceza, a fost instalat în ambulatoriul de specialitate, unde va functiona platoul imagistic.

Acesta urmeaza sa mai fie dotat cu un mamograf si un computer tomograf.

Osteodensitometrul a primit autorizatie sanitara de functionare de la Autoritatea de Sanatate Publica, însa va fi utilizat doar dupa acordul Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare -CNCAN. Personalul medical care va lucra cu aparatul de înalta performanta a participat la cursuri de instruire. Ganea-Motan intentioneaza încheierea unui contract cu Casa de Sanatate, astfel încât pacientii sa poata beneficia si gratuit de investigatii cu osteodensitometrul.

Un astfel de aparat mai exista doar la Spitalul Judetean Ploiesti, iar pe plan local, investigatii de acest gen se puteau face doar în sistem privat.

Osteodensitometria este cea mai noua metoda ce permite masurarea densitatii oaselor, în vederea determinarii riscului de aparitie a osteoporozei. Metoda folosita este noninvaziva,

iar pacientul nu simte niciun disconfort în timpul testarii.

Osteoporoza este o afectiune întâlnita în special la femei si se manifesta prin scaderea rezistentei osoase, fapt ce predispune la un risc crescut de fractura. Poate afecta întregul schelet osos si poate avea multiple cauze. În acelasi timp, este o boala tratabila, dar mai ales prevenibila.

0 comentarii: