vineri, 4 aprilie 2008

Poliţiştii de la Circulaţie şi-au dat jos foliile aplicate ilegal pe geamuri

Efect



Articolul din numărul de ieri al cotidianului nostru, în care prezentam sfidarea pe faţă pe care o practică unii agenţi de circulaţie, sancţionând şoferi pentru că au aplicate pe geamurile maşinii folii de culoare închisă, asta deşi ei înşişi au astfel de folii pe maşinile personale, nu a rămas fără ecou. Toţi cei trei agenţi de circulaţie despre ale căror maşini am scris ieri s-au prezentat deja la Registrul Auto Român şi au intrat în legalitate.

Împinşi de la spate, şi-au dat foliile jos

Agentul Ionuţ Colibaba, posesorul autoturismului Audi cu numărul de înmatriculare SV-99-CID, care era camuflat cu folii negre, cu vizibilitate minimă, pe toate geamurile laterale, pe lunetă şi chiar pe o parte a geamului din faţă, a intrat în legalitate.

Foliile de pe geamurile lateral faţă, cele care obturau câmpul de vizibilitate principal, au fost îndepărtate, la fel şi folia aplicată pe partea de sus a geamului din faţă. Acesta a păstrat doar foliile de pe lunetă şi pe geamurile laterale din spate, unde este permisă aplicarea de folii cu grad de transparenţă redus.

Ceilalţi doi agenţi aflaţi în aceeaşi situaţie, Iulian Tărcăuanu, posesor al unei maşini marca Opel, cu numărul de înmatriculare SV-21-ULY, şi Constantin Păşcănuţ, posesor al autoturismului Skoda Octavia cu numărul de înmatriculare SV-22-PAS, au renunţat la toate foliile de pe geamuri.

Comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc, şeful celor trei agenţi, ne-a spus că ultimii doi au ţinut să-şi îndepărteze toate foliile pentru a nu mai putea fi „agăţaţi” în nici un fel de şoferi sau de presă.

„Avem în atenţie aceste probleme cu foliile aplicate pe maşinile colegilor noştri. Toţi lucrătorii poliţiei vor fi verificaţi în acest sens, cei care au folii urmând a se deplasa la Registrul Auto Român pentru a se stabili dacă sunt sau nu în legalitate”, a explicat comisarul şef.

Tupeu dus la extrem

Mai mulţi şoferi din Suceava s-au plâns că agenţi de circulaţie i-au tras pe dreapta şi le-au cerut să-şi cureţe imediat geamurile maşinii de foliile de culoare închisă aplicate pe acestea. Oamenii legii erau drastici cu şoferii, asta deşi şi ei aveau aplicate folii cu o vizibilitate cu mult sub limitele legale pe geamurile propriilor maşini, încălcând, la rândul lor, legea.

Mai mult, dacă marea majoritate a şoferilor „civili” îşi permite să-şi ataşeze folii doar pe lunetă şi pe geamurile laterale spate, toţi poliţiştii despre care am scris aveau aplicate folii închise la culoare şi pe geamurile laterale din faţă, obturând astfel câmpul de vizibilitate principal.

Astfel, şoferul nu poate fi observat dacă are ataşată centură de siguranţă ori dacă vorbeşte la telefonul mobil.

Conform legislaţiei în vigoare, geamurile aflate în câmpul de vizibilitate principal al şoferului, adică cele laterale şi cel din faţă, trebuie să asigure o transparenţă de 75%, asta însemnând că şoferul poate fi văzut cu uşurinţă din afara autoturismului. În cazul maşinii lui Colibaba, de exemplu, foliile ataşate inclusiv pe geamurile laterale din faţă aveau un grad de transparenţă de doar 5%, de 15 ori sub limitele legale.