Probleme
În jur de 250 de apicultori din ţară s-au adunat ieri la Casa de Cultură Suceava la ediţia cu numărul trei a „Târgului Apiculturii Bucovinene”.
Oameni din Bistriţa, Suceava, Focşani, Neamţ, Botoşani, Bacău, Buzău şi Iaşi au venit la târg pentru a vedea utilajele moderne expuse de 14 firme de profil din ţară şi pentru a afla de la specialişti cum pot accesa fonduri europene şi cum pot primi subvenţii.
De la apicultorii din judeţ care au vândut miere pe esplanadă am aflat că nemulţumirile şi problemele lor au rămas aceleaşi din ultimii ani.
Produc miere, dar nu prea au unde să o vândă la un preţ care să le asigure acoperirea cheltuielilor şi obţinerea unui mic profit. Aceştia ne-au spus că nu au mai schimbat preţul mierii de ani de zile, însă chiar şi aşa cumpărătorii sunt puţini.
„Românii consumă în medie 350 de grame de miere de albine pe an, în timp ce în străinătate consumul este de zece ori mai mare. La noi lumea nu este învăţată să consume miere de albine, nu cunoaşte cât de sănătoasă este aceasta”, ne-a spus Ştefan Bunzeac, apicultor din Rădăuţi, care creşte albine la fel cum a făcut tatăl şi bunicul său.
Mierea de albine vândută ieri pe esplanadă avea un preţ cuprins între 12 şi 15 lei, cea de salcâm fiind cea mai scumpă.
„Oamenii vin, se uită, şi pleacă fără să cumpere mierea”, s-au plâns mai toţi apicultorii, care nu consideră deloc exagerat preţul mierii.
„Târgul Apiculturii Bucovinene” din acest an a fost organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine Suceava şi Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Suceava.
După cum ne-a spus preşedintele apicultorilor din judeţ, Cristian Purţuc, în judeţ se găsesc în jur de 600 de apicultori, dintre care 496 sunt membri ai asociaţiei.