marți, 1 aprilie 2008

Salariu şi premii de mii de euro pentru directorul de la Termica

Apreciere



Avariile frecvente, de cel puţin una pe săptămână, facturile ridicate la apă caldă şi căldură sunt elemente care vin automat în mintea oricărui locuitor din municipiul reşedinţă de judeţ când aude pronunţându-se numele societăţii de termoficare Termica SA.

Membrii AGA de la Termica au apreciat că managementul pe care îl promovează directorul general Constantin Plăcintă şi familiile grupate în jurul său la conducerea SC Termica SA trebuie răsplătit corespunzător, astfel încât la această oră cei menţionaţi au venituri salariale brute între 2.350 şi 1.000 de euro.

Cu excepţia directorului general, salariile tuturor celorlalţi salariaţi urmează a mai fi indexate, într-una, două luni, cu încă 30 la sută, urmare a unei decizii judecătoreşti referitoare la acordarea retroactivă a unor diferenţe salariale.

Plăcintă apreciază că salariile şefilor Termica nu sunt mari

În aceste condiţii, veniturile salariale impozabile ale şefilor de la Termica sunt: director general Constantin Plăcintă- 8.800 lei (88 milioane de lei vechi sau 2.340 euro), directorul de producţie Silviu Gemănar – 8.213 lei, director economic Elisabeta Vlagea- 7.310 lei, director termoficare Neculai Frunzaru- 6.950 lei, familia Oică- director marketing Doina Oică – 7.655 lei, Gicu Oică –aproximativ 3.500 lei, familia Gherman- şef serviciu tehnic Eugen Gherman -4.962 lei, şef birou Brînduşa Gherman –aproximativ 4.200 lei, familia Alupoaie- şef CFU Lucian Alupoaie -4.311 lei, soţia lui – 1.500 lei, şef serviciu juridic Radu Bandol- 4.117 lei, familia Mihai – şef centrală termică Nicu Mihai- 4.261 lei, şef birou resurse umane Monica Mihai -3.917 lei, familia Macovei- şef secţie Cazane Romică Macovei- 4.311 lei, Doina Macovei- aproximativ 2.500 lei, familia Prepeliuc – Costel Gabriel Prepeliuc – 3.500 lei, Geta Prepeliuc 2.600 lei, iar şeful SEPA, Paziuc, venituri salariale de 4.311 lei.

Directorul Constantin Plăcintă a declarat, luni, că salariile personalului de conducere de la Termica nu sunt mari, ci proporţionale cu munca şi răspunderea pe care le au cei în cauză. El a precizat că până în ianuarie 2008 a avut doar un salariu de 5.100 lei şi că abia atunci i-a fost majorat şi a ajuns la 60 de milioane de lei vechi, la care se adaugă 45 la sută sporul de conducere.

Premiile directorului au răsplătit „performanţele” Termica

Despre directorii săi, Plăcintă a spus că Gemănar are 6.230 lei, Vlagea 5.539 lei, Oică 6.117 lei, iar Frunzaru 5.780.

„În următoarele 3 luni acestea vor fi indexate cu 32,4 la sută şi probabil vor ajunge la sumele pe care le-aţi spus”, a afirmat Constantin Plăcintă.

În ceea ce priveşte premiile pe care le-a primit de la societatea pe care o conduce, 54.982 lei în 2005 pentru anul 2004, 61.712 lei în 2006 pentru 2005 şi 71.067 lei în anul 2007 pentru anul 2006, în condiţiile în care în 2004 şi 2005 Termica a încheiat bilanţul cu pierderi, Plăcintă ne-a declarat că acestea i-au fost acordate în baza contractului său de performanţă, unde printre indicatorii de performanţă nu se numără profitul.

„Pentru mine cel mai bun indicator este realizarea bugetului de venituri şi cheltuieli. Acesta este al doilea an când Termica merge pe profit şi, fără modestie, eu cu cei din echipa mea am adus întreprinderea aici. Am muncit, asta este munca tuturor, dar eu i-am condus. Am plecat în 2000 de la pierderi pe reţea de 40 la sută şi am ajuns acum la o zonă de echilibru, cu pierderi de 20, maxim 25 la sută. Eu cred că ar fi bine ca şi ceilalţi manageri din fostele întreprinderi să fi luat premii şi acele întreprinderi să mai existe încă în Suceava. Meritul meu este că am dus întreprinderea într-o zonă de echilibru şi am salvat-o, şi asta este important. Deci, important este să nu punem pe chituci ce a mai rămas”, a apreciat Constantin Plăcintă.

Obrazul subţire cu cheltuială se ţine

Directorul societăţii de termoficare din Suceava a mai ţinut să precizeze că de premiile obţinute nu s-a bucurat prea mult pentru că „cea mai mare parte din bani s-au dus pe protocol”.

„Un manager performant are nevoie de protocol, de la o cafea, de la o masă, până...”, a lăsat directorul în suspensie detaliile despre ceea ce înseamnă „protocolul” pentru el.

Mai trebuie spus că atât premiile, cât şi indexările salariale au fost aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor de la Termica, formată din consilieri locali. Aceştia au o indemnizaţie de 10 la sută din salariul directorului general.

Conform directorului Plăcintă, doar ultimele indexări, cele câştigate în instanţă, nu au fost încă aprobate de membrii AGA. Acestea privesc toţi salariaţii de la Termica SA Suceava.