marți, 29 iulie 2008

Pagube de mii de miliarde de lei vechi

Consiliul Judeţean Suceava se va întruni, la sfârşitul acestei săptămâni, într-o şedinţă extraordinară pentru a găsi soluţii în vederea alocării de fonduri de la bugetul judeţului pentru reabilitarea infrastructurii în zonele calamitate. Preşedintele administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a reamintit că fondurile disponibile de la buget sunt limitate, în condiţiile în care fosta conducerea a CJ nu a dispus constituirea fondului de rezervă pentru intervenţii în situaţii de criză. „Vom analiza şi vom găsi o soluţie astfel încât să putem rectifica bugetul judeţului pentru a putea aloca fonduri în vederea refacerii infrastructurii în zonele inundate”, a arătat Flutur.

El a precizat că aproximativ 130 de kilometri de drumuri judeţene au fost distruse de viituri, cele mai mari pagube înregistrându-se pe valea Sucevei spre comuna Ulma, pe valea Moldoviţei, în Pătrăuţi, Humoreni, Comăneşti, Soloneţul Nou – Cacica, unde au fost distruse atât porţiuni de drum, cât şi poduri şi podeţe. Gheorghe Flutur a precizat că potrivit unei estimări provizorii, valoarea pagubelor ar fi de câteva mii de miliarde de lei vechi.

„Cele mai mari pagube le avem la infrastructură. Acum lucrăm la evaluarea exactă a pagubelor şi sperăm că premierul Călin Popescu Tăriceanu şi Guvernul vor aloca fonduri pentru a-i sprijini pe cei sinistraţi. Este o obligaţie a Guvernului să aloce aceste fonduri, aşa cum a făcut-o şi pentru alte judeţe, în cazuri asemănătoare. Pe de altă parte, vreau să-i mulţumesc preşedintelui României, Traian Băsescu, pentru că a fost prezent de două ori în judeţ, pentru a fi alături de persoanele sinistrate”, a spus preşedintele CJ Suceava.

El a adăugat că, pentru început, ar fi necesară o sumă de 100 de miliarde de lei vechi, fonduri care ar fi folosite pentru deblocarea judeţului, respectiv pentru refacerea drumurilor calamitate.



Apel la solidaritate făcut de Flutur


Gheorghe Flutur a făcut apel atât la populaţie, cât şi la firmele din judeţ să fie alături de persoanele sinistrate, Consiliul Judeţean deschizând un cont special la Raiffaissen Bank, filiala Suceava, RO29RZBR0000060006485873, în care se pot face dotaţii.

Flutur a precizat că donaţiile făcute de agenţii economici se vor face în baza unor contracte de sponsorizare.
În opinia lui Flutur, sprijinul cel mai eficient pentru persoanele afectate de inundaţi este în bani, după care se pot dona alimente, apă, detergenţi şi materiale de construcţie. El a anunţat că până în prezent, consiliile judeţene din Timiş, Dîmboviţa, Dolj şi Braşov au anunţat că vor să trimită în judeţul Suceava materiale de construcţie pentru a veni în sprijinul sinistraţilor. „Am făcut apel şi la instituţiile publice din judeţ pentru a găsi soluţii să ajute persoanele calamitate. De asemenea, am discutat deja cu cei de la Regiunea Naţională a Pădurilor să ne sprijine cu material lemnos, atât pentru reconstrucţia caselor distruse, cât şi pentru construcţia gardurilor distruse de inundaţii”, a declarat Flutur. El a anunţat că a solicitat Crucii Roşii din România să se implice cu ajutoare şi cu asistenţă pentru persoanele din în zonele calamitate.

Nu în ultimul rând, Gheorghe Flutur a precizat că din contribuţia financiară a câtorva angajaţi ai Consiliului Judeţean Suceava au fost achiziţionate deja cinci grupuri electrogene, trei fiind trimise la Ulma şi două la Moldoviţa.



Teren gratis pentru familiile rămase fără locuinţe


Preşedintele CJ Suceava a declarat că a solicitat primarilor din localităţile afectate de inundaţii ca familiilor care au rămas fără locuinţe să li se acorde terenuri gratuit. Flutur a precizat că terenul va fi dat din suprafeţele aflate în proprietatea primăriilor. EL a arătat că printre localităţile în care există familii care au rămas fără case sunt Voitinel, Todireşti, Straja şi Moldoviţa. Pe de altă parte, preşedintele CJ Suceava a spus că este posibil ca persoanele care au rămas fără culturi agricole să primească produse precum, grâu, făină sau cartofi. „Deja am fost anunţaţi de domnul Radu Berceanu, că din judeţul Dolj ar urma să ajungă la Suceava transporturi cu grâu şi făină”, a precizat Flutur.