joi, 12 iulie 2007

Rezultate mincinoase - Bacalaureat „cumpărat” cu un miliard de lei

• În spatele notelor foarte mari obţinute la bacalaureatul din acest an, de elevii din judeţul Suceava, stau sute de milioane de lei

• Elevii care au susţinut bacalaureatul în centrul de examen organizat la Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi au plătit, ca fond de protocol, câte 200 de lei de fiecare

• Pentru a fi lăsaţi să copieze, elevii au pus fiecare, înainte de fiecare probă scrisă, o sumă cuprinsă între 30 şi 50 de lei pentru profesorii supraveghetori

• Un profesor şi patru candidaţi care au susţinut bacalaureatul în centrul de la Rădăuţi au dorit să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat la examen, exprimându-şi dorinţa ca numele lor să nu fie făcute publice, dar acceptând ca declaraţiile să fie înregistrate

După afişarea rezultatelor la bacalaureatul din acest an, au existat foarte multe voci care au declarat, chiar dacă pe la colţuri, că notele şi procentul de promovabilitate înregistrate în judeţul Suceava au întrecut orice aşteptări. În spatele notelor foarte mari şi a procentului de 98,32% ce reprezintă elevii promovaţi în judeţul Suceava se află însă sute de milioane de lei, bani adunaţi de candidaţi.
La fel s-a întâmplat şi în centrul de examen organizat la Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, unde aproximativ 300 de elevi au susţinut „examenul maturităţii”. În acest centru au dat examen şi absolvenţii Grupului Şcolar „Laţcu Vodă” din Siret. Acum că rezultatele finale au fost deja afişate, un grup de absolvenţi ai acestei şcoli au decis să vorbească despre neregulile care s-au petrecut, în special la probele scrise, la bacalaureatul organizat în acest an în judeţul Suceava.
„În dimineaţa probei de limba română, elevii au fost lăsaţi să intre cu telefoanele mobile pentru că nu au fost verificaţi. La ora 9.00, cineva a primit un mesaj cu numărul variantei extrase. Pe rând, câte trei sau patru, am ieşit din sală şi, la baie, elevii şi-au scos fie foaia cu rezolvarea variantei extrase luată de pe Internet, fie îşi rupeau paginile din cărţile aduse pentru copiat. Aşa s-a putut copia mai uşor”, a declarat Ş.I., absolvent al Grupului Şcolar „Laţcu Vodă” din Siret.
Toate acestea, spun foştii elevi, s-au petrecut cu acordul profesorilor supraveghetori, care au ignorat faptul că printre candidaţi s-ar fi putut număra şi persoane cu haine căptuşite cu fiţuici, dar şi faptul că, după extragerea variantei de subiect, nici un elev nu mai poate ieşi din sală neînsoţit. „Serviciile” cadrelor didactice abilitate să-i supravegheze pe candidaţi nu au fost însă gratuite.
„Nu am dat bani numai la proba de limba română, ci înainte de toate probele scrise. În sala unde am dat eu examen am strâns câte 300.000 de lei (n.r. vechi) pentru trei probe şi 400.000 de lei pentru o altă probă. Am auzit că în alte săli s-au adunat şi câte 500.000 de lei”, povesteşte M.C., despre „chetele” dinaintea examenelor.

• „S-a copiat direct de pe Internet, cu telefonul pe masă, fără ca supraveghetorii să spună ceva”

Utilizarea fiţuicilor, a caietelor sau a cărţilor reprezintă, pentru unii candidaţi suceveni, metode învechite de a copia. I.C., o candidată la bacalaureat în acelaşi centru organizat la Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, povesteşte că „unii au copiat direct de pe Internet, cu telefonul mobil pe masă, fără ca profesorii supraveghetori să le spună ceva”.
„În sala în care am fost eu, unul dintre candidaţi a copiat cu telefonul pe masă. Profesorul supraveghetor nu a făcut decât să zâmbească. Celorlalţi, care mai aveau telefoane, acestea le-au fost luate. Totuşi s-a putut copia de pe foi”, a mai spus I.C.
Despre probele orale, elevii spun că s-au desfăşurat aparent normal, pentru că profesorii din comisie au fost foarte îngăduitori, ajutându-i pe candidaţi cu întrebări suplimentare. Toţi cei patru elevi care au acceptat să vorbească despre neregulile petrecute la bacalaureat au recunoscut că au copiat „de fiecare dată când s-a putut” şi pentru că au avut de unde. Media obţinută de aceştia la bacalaureat este mai mare cu unul sau chiar două puncte decât media de absolvire a celor patru ani de liceu.
Dezinteresul profesorilor supraveghetori faţă de corectitudinea necesară în cazul unui examen naţional a mers până la a face glume pe seama variantei de subiect extrasă la Ministerul Educaţiei. „Un profesor care supraveghea la proba de limba română a spus că varianta extrasă este undeva între 70 şi 80. Unul dintre candidaţi i-a răspuns acestuia că ar trebui să mai scadă cu două punte. După aproximativ 20 de minute am aflata că variante extrasă avea numărul 78”, a spus I.C.
La ultima dintre probele scrise, în una din sălile Colegiului „Eudoxiu Hurmuzachi”, profesorii supraveghetori s-au certat din cauza sumei pe care fiecare elev ar fi trebuit să o dea pentru „a fi mai îngăduitori”. Dacă unuia suma de 50 de lei i s-a părut prea mare, celuilalt suma de 30 de lei i s-a părut enervant de mică.

• Profesorii sunt de părere că variantele de subiecte şi publicarea pe Internet a rezolvării acestora nu au făcut decât să încurajeze copierea

Unul dintre profesorii suceveni care au corectat lucrări provenite din probele de matematică de la bacalaureat este de părere că decizia Ministerului Educaţiei de a publica pe Internet variantele de subiecte şi rezolvarea lor a avut drept efect încurajarea copierii. Astfel, s-a produs un paradox nemaiîntâlnit până în acest an, notele de la probele scrise fiind mult mai mari decât cele obţinute în cadrul probelor orale.
„Greşeala a fost că s-au făcut cele 100 de variante de subiecte şi, mai ales, că rezolvarea acestora s-a publicat pe Internet. Cu toate acestea se putea contracara uşor fraudarea. Din cele 100 de variante, la ora 8.40, se extrăgeau 10, după care acestea erau renumerotate. Abia apoi se extrăgea o variantă care nu mai corespundea ca număr cu variante de pe Internet. În aceste condiţii, chiar dacă aveam 100 de variante la mine, mă duceam la ele şi muream cu ele în braţe, pentru că era imposibil să mai găsesc varianta potrivită”, a explicat profesorul de matematică ce a făcut parte dintr-o comisie de corectare.
Ca profesor corector, a avut neplăcuta surpriză să constate că unele lucrări erau „copii xerox” ale rezolvărilor publicate pe Internet. Acesta este de părere că şi centrele de examen din judeţul Suceava sunt constituite după criterii neechitabile, liceele fiind într-o competiţie acerbă pentru a deveni centru datorită „sutelor de milioane de lei provenite din fondurile de protocol”. În urma unui calcul simplu, luând în calcul faptul că fiecare elev a contribuit cu 200 de lei (2 milioane de lei vechi) la fondul de protocol, iar în centrul de la Colegiului „Eudoxiu Hurmuzachi” au susţinut examenul aproximativ 300 de candidaţi, fondul de protocol a fost de aproximativ 60.000 de lei (600 de milioane de lei vechi). Făcând o medie a „taxelor pentru îngăduinţă”, dacă fiecare elev a contribuit cu 40 de lei, pentru fiecare din cele patru probe scrise, fondului de protocol i se mai adaugă suma de 48.000 de lei (480 de milioane de lei vechi).
„Am corectat lucrări la matematică. Faptul că s-a copiat cuvânt cu cuvânt şi virgulă cu virgulă este dovedit de lucrările care încă există. În lucrările despre care se spunea că sunt de la Fălticeni sau de la Gura Humorului, ca dovadă că nu doar la Rădăuţi au fost probleme, am găsit expresii identice cu cele din rezolvarea publicată pe Internet”, a declarat profesorul care lucrează la catedră de 30 de ani.
Cei patru elevi şi profesorul de matematică care au acceptat să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat în centrul de examen organizat la Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi şi-au exprimat dorinţa ca numele lor să nu fie făcute publice, dar au fost de acord ca declaraţiile să fie înregistrate.


Corectitudinea notării candidaţilor din judeţul Suceava la această sesiune de bacalaureat va fi verificată de o comisie de anchetă din cadrul MEdCT. Măsura survine în urma faptului că judeţul Suceava a înregistrat cel mai mare procent de promovabilitate din ţară.
„Este o procedură standard, care se aplică în cazul judeţelor cu procentul cel mai mare, dar şi cu procentul cel mai mic de promovabilitate, din ţară”, a declarat ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei. Acesta a mai spus că „dacă se luau note mari doar în două trei şcoli nu era nici o problemă, dar acest lucru s-a întâmplat în întreg judeţul, şi de aceea trebuie verificată notarea, şi dacă nu cumva profesorii au fost prea indulgenţi cu elevii”. Ministrul Adomniţei a precizat că un control similar se va efectua şi în judeţul Ilfov, unde doar 16% dintre candidaţi au trecut bacalaureatul.
Conform informaţiilor furnizate de Inspectoratul Şcolar Suceava, 5.382 dintre cei 5.474 de candidaţi care au susţinut bacalaureatul au trecut toate probele şi au promovat „examenul maturităţii”. Doar 90 de absolvenţi de liceu au picat examenul, iar cei mai mulţi dintre ei din cauza probei scrise la limba şi literatura română.

0 comentarii: