Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava se poate lăuda cu o serie de cărţi rare, foarte scumpe, achiziţionate de-a lungul timpului.
Potrivit bibliotecarului şef al universităţii, profesorul Tereza Moroşan, „biblioteca are o colecţie de peste 12.000 de unităţi de carte rară, iar 24 dintre acestea fac parte din patrimoniul cultural naţional”.
Cele mai multe dintre aceste volume valoroase sunt în limba germană, iar preţul unor asemenea cărţi poate ajunge şi la zeci de milioane de lei vechi.
Un exemplu în acest sens îl reprezintă Biblia de la Bucureşti, un volum tipărit în 1795 şi care este evaluat la 30 de milioane de lei vechi.
O hartă cerească realizată în anul 1656, una dintre cele mai rare din lume, se află de asemenea în biblioteca universităţii din Suceava. Harta a fost achiziţionată acum aproximativ 30 de ani, iar la data cumpărării ei, costul ei era mai mare decât preţul unei maşini.
Cele 24 de volume aflate în patrimoniul cultural naţional valorează, potrivit unei evaluări realizate de specialişti în domeniu, 207 milioane de lei vechi.
Bibliotecarul şef al universităţii a precizat că „cele mai multe dintre cărţile rare existente în bibliotecă au fost achiziţionate de universitate, cu zeci de ani în urmă”.
În biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” se află la ora actuală şi publicaţiile străine. Tereza Moroşan a precizat că „anual, din fondurile rectoratului, se investesc aproximativ 40.000 de euro pentru achiziţionarea de publicaţii străine”.
În ceea ce priveşte dotarea anuală cu volume şi titluri noi, Tereza Moroşan a spus că „biblioteca universităţii achiziţionează anul peste 4000 de cărţi, stasuri, descrieri de invenţii şi hărţi”.
Per total, în biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava există acum peste 90.000 de mii de titluri de carte, ceea ce înseamnă 280.000 de publicaţii.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu