|
• Autorităţile cred că oamenii sunt manipulaţi de “forţe obscure”
Primele dispute şi reacţii legate de reluarea furnizării agentului termic au apărut deja la Câmpulung Moldovenesc, deşi nici măcar nu au apucat a fi pornite toate instalaţiile din punctele termice şi nu s-au încălzit toate caloriferele.
Efortul financiar făcut pentru punerea în funcţiune a noii centrale termice, chiar şi fără gazul metan pentru care a fost proiectată, ca şi încălzirea caloriferelor într-o parte a municipiului au fost primite cu bucurie doar trei zile.
După ce s-au plâns că stau în frig de ani în şir, localnicii au ajuns acum la concluzia că, decât să dea bani pentru furnizarea căldurii, mai bine ar primi bani de la Guvern drept compensaţie pentru căldura nefurnizată, ca în anul trecut.
Chiar dacă banii s-au dat în tranşe, populaţia a fost atât de mulţumită, încât ar dori ca “darul de bani” să se repete în fiecare iarnă.
Pe stradă, la baruri, la piaţă sau chiar în incinta primăriei, localnicii au ajuns să reproşeze că s-a început furnizarea căldurii şi spun că preferau bani de la Guvern.
Dezinformări.
Primarul Gabriel Constantin Şerban şi-a exprimat însă nemulţumirea că situaţia a degenerat, unii câmpulungeni au fost determinaţi de “forţe obscure” să creadă că bani de la Guvern pentru ajutoare similare celor de anul trecut s-ar fi primit şi în acest an, dar că edilii i-ar fi folosit în alte scopuri şi probele de căldură ar fi doar “abureală ca să nu se mai ştie ce s-a întâmplat cu banii”. Primarul ştie cine a dezinformat populaţia, dar a refuzat să dezvăluie vinovaţii, pe motiv că nu vrea să lase loc la interpretări politice.
Edilul şef al Cîmpulungului a respins categoric orice acuzaţii despre folosirea în alte scopuri a unor ipotetice ajutoare.
Ajutoare doar pentru săraci.
Primarul câmpulungean a mai menţionat că ajutoarele se acordă ca şi anul trecut, numai celor care se încălzesc cu lemne şi au venituri mici, în sume stabilite de Guvern, „din bani special destinaţi pentru asta şi nu din banii pentru centrală”.
În ce priveşte furnizarea căldurii, primarul a mai precizat că se continuă punerea în funcţiune a punctelor termice şi verificările de reţele pe scările de bloc, în ordinea anunţată anterior şi că este vorba numai de furnizarea căldurii deocamdată, nu şi de apă caldă.
În ce priveşte Spitalul Municipal, urmare unor informaţii inexacte difuzate de presa centrală, Şerban a declarat că acesta într-adevăr nu va primi căldură de la sistemul centralizat, pentru că nu este racordat, dar bolnavii nu stau în frig, întrucât instituţia foloseşte un sistem propriu de încălzire, care este funcţional.
Compensaţiile
La solicitarea primarului Gabriel Şerban şi ca urmare a nemulţumirii populaţiei faţă de frigul din case, Guvernul a alocat municipiului, anul trecut, fonduri, iar familiile localnice care nu s-au debranşat de la sistemul de încălzire centralizată, dar nici nu au avut căldură, au primit pentru disconfortul de iarna trecută compensaţii băneşti, în medie de 1000 lei fiecare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu