vineri, 4 ianuarie 2008

22 decembrie 2007


Zilele trecute, mai precis pe 20 decembrie, a avut loc un eveniment in premiera in orasul Suceava ... Parada Mosilor de Craciun (peste 100 de copii imbracati in Craciunei si Craciunite)! Ideea de baza nu ne apartine, ea a fost "furata" de la polonezi; doamna inspector, aflandu- se intr- o scurta vizita in orasul Cracovia a ramas puternic impresionata de o parada a mosilor de Craciun si s-a gandit ca ar fi bine ca acest eveniment sa prinda contur si in Romania si anume in orasul Suceava. Zis si facut! Profesorii coordonatori de la diferite scoli si licee (personal, nu mi s-a parut corect ca elevii de liceu sa concureze cu cei din clasele a V-a si a VI- a) trebuiau sa-si inscrie grupul de Mosi de Craciun si de Craciunite la Inspectoratul Judetean Suceava dupa care, pe 20 decembrie, urma parada propriu-zisa pe strazile din Suceava si concursul din aula Universitatii "Stefan cel Mare".
Totul a inceput la Inspectoratul Scolar unde s-au adunat toti Mosii si toate Craciunitele, dupa care, dupa cateva momente extraordinare de colinde si uraturi sustinute de grupul de colindători „Muguraşul” de la Şcoala cu clasele I-VIII, nr. 1 din Suceava, colindătorii de la Grupul Şcolar „Andronic Motrescu” din Rădăuţi şi colindătorii din Ciumârna, copiii au pornit- o pe jos spre Prefectura Municipiului Suceava. Masinile claxonau, batranii radeau de ei si bebelusii se uitau tare ciudat la ei, mai-mai sa izbucneasca in plans! Mosii nostri impreuna cu ale lor Craciunite erau in culmea fericirii, erau punctul (sau mai bine zis pata) de atractie al (a) acestui oras, mai deunazi uitat de soarta ... La Prefectura ei au primit din partea prefectului Orest Onofrei o diploma de excelenta ... "Diploma de excelenta acordata cu ocazia Sarbatorii Craciunului, pentru cea mai mare densitate de Mosi Craciun pe metrul patrat, din Bucovina" si dupa acest moment, directia Primaria Sucevei! Aici ei au fost intampinati de domnul primar Ion Lungu care le-a oferit micutilor cadouri care de care mai gustoase ... si mai racoritoare. Dupa ce Mosii si Craciunitele au iesit din Primarie ii vedeai pe toti cu dozele de Coca-Cola in manute, rupti de sete si firesc de oboseala, ca a fost drum lung pana la domn' primar...
A urmat concursul propriu zis (in aula universitatii) in care Mosii si Craciunitele trebuiau sa-si prezinte costumatiile, sa-si faca urarile pentru anul ce vine- 2008 si transmita publicului diferite mesaje satirice pentru anul ce indata-indata se termina- 2007! Momente frumoase, unele penibile, dar care au incitat spectatorii la un ras fantastic si molipsitor chiar si pentru cei care au gresit ... ziua pentru mine a fost una exceptionala cu toate ca a fost foarte grea! Am supravietuit cu brio!
... si ce credeti? Craciuneii de la mine de la scoala au luat ceva? Firesc ... cele mai frumoase costume (locul al II-lea) si cel mai frumos dans (locul I). Bravo lor ca au muncit foarte mult pentru acest spectacol si alaturi de ei si profesorii coordonatori! Am fost alaturi de ei pana in ultimul moment chiar daca imi tremura mana pe aparatul de fotografiat ... in acele clipe eram un copil ce trebuia sa urce pe scena si sa dea tot ce are mai bun din el! Sper sa nu se cunoasca la fotografii, daca da, sper sa-mi iertati emotiile!
In concluzie, sa ne vedem cu bine si la anu' si la cat mai multi Mosi si Craciunite ca a fost ceva magnific in Suceava! Pastrez gustul dulce al amintirii si imaginea plina de fericire a copiilor!
Semnat: profesor Oana Dima

0 comentarii: