Cristian Moroşan are acum 33 de ani şi este căsătorit cu o pariziancă mai tânără cu doi ani decât el (licenţiată la Sorbona, profesoară de pian şi muzică clasică), cu care are doi copii. În urmă cu mai bine de un deceniu el şi-a luat inima în dinţi şi a plecat în Occident, dovedindu-se între timp un model de ascensiune profesională.
Drumul până la succesul de care se bucură în prezent a fost presărat cu destule greutăţi. Prin ambiţie, perseverenţă şi noroc a reuşit.
“Am plecat în 1996 în Franţa, deşi iniţial mi-am propus să ajung în Germania, acolo unde aveam o verişoară. În acei ani şi la vârsta care o aveam atunci, să ajung în Germania era un vis, de fapt oricine îşi dorea asta. După ce mi-am cumpărat o viză la negru, mi-am luat o geantă cu haine în spate şi am pornit la drum. Am parcurs distanţa cu trenul, pe jos şi făcând stopul, dar nu am renunţat niciun moment la ideea de ajunge acolo unde mi-am propus. Am străbătut, tot pe jos sau cu câte un tir, Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania, Olanda şi Belgia, până am ajuns în Franţa. Am făcut 1.700 de kilometri în 30 de zile”, povesteşte Cristian Moroşan. S-a oprit câteva zile la Frankfurt, în Germania, la verişoara sa, dar, pentru că nu şi-a găsit de lucru, a decis să meargă în Franţa. Rădăuţeanul nu a uitat nici acum că drumul din Germania până în Olanda l-a parcurs cu un tir al cărui şofer era un român, Ioan Solovăstru din Arbore. “Pot spune că am avut şi mult noroc”, recunoaşte Cristi.
Ajuns în Franţa, după câteva zile de coşmar în care nu ştia încotro să o ia şi ce să facă, zeiţa Fortuna i-a zâmbit din nou. “Într-o zi, mergând pe stradă prin Paris, am avut norocul să mă întâlnesc cu un fost coleg de liceu, Traian Bodale din Marginea. Vă daţi seama ce înseamnă să întâlneşti un cunoscut într-o metropolă cu 11 milioane de locuitori. A fost un şoc pentru amândoi când ne-am văzut. Traian era în Franţa de 3 sau 4 ani, lucra la Paris ca manechin şi avea suficiente relaţii. M-a primit la el acasă. Locuia într-unul din cartierele selecte ale capitalei franceze, pe undeva pe lângă ambasada României şi Turnul Eiffel. El m-a învăţat cutumele franceze, dacă pot să le numesc aşa”, îşi aminteşte Cristi Moroşan.
În februarie 1997, actualului impresar i-a surâs din nou norocul. L-a cunoscut pe Karim Verroutin, unul dintre angajaţii Asociaţiei “Michel Platini”, s-a împrietenit cu el şi au urmat 7 ani în care a lucrat pentru actualul preşedinte al UEFA. S-a legitimat ca fotbalist la FC Paris, unde ulterior a fost antrenor-jucător pentru că absolvise şi cursurile Centrului de formare a jucătorilor amatori – Montrouge.
Înainte să ajungă în Franţa, Cristian Moroşan jucase fotbal şi în ţară. El a evoluat la Clubul Sportiv Rădăuţi, unde l-a avut ca antrenor pe prof. Chirilă, şi la Bucovina Rădăuţi, în Divizia C, unde a fost coleg de generaţie cu Olivian Gherasim. ”Nu câştigam prea mulţi bani la FC Paris, primeam pe atunci echivalentul în franci a vreo 500 de euro, aşa că mi-au propus să şi antrenez. Din 1997 şi până în 2005 am fost antrenor-jucător la FC Paris”, spune Cristian Moroşan.
Între timp, fostul coleg de liceu plecase din Franţa. A trebuit să se mute. Cea care l-a ajutat în acea perioadă a fost Sandra Vulcănescu, fiica filosofului Mircea Vulcănescu. “Am stat la dna Sandra aproximativ trei ani care au fost extrem de buni. Ea era foarte cunoscută în Franţa, fiind căsătorită cu un conte francez. Sandra Vulcănescu era şi lidera diasporei din Hexagon. Ea mi-a asigurat casă, masă şi un plus de educaţie. Alături de ea am învăţat limba franceză, am studiat şi am cunoscut mulţi oameni”, spune Cristian Moroşan.
Între timp, rădăuţeanul a urmat cursurile Facultăţii de Sport din cadrul Universităţii din Evry, precum şi cele ale Academiei “Claire Fontaine”, fiind al doilea român după Ladislau Bölöni care a obţinut preţioasa diplomă.
Cristian Moroşan lucra în paralel la biroul lui Michel Platini, fosta glorie a fotbalului francez şi actualul preşedinte al UEFA. “Ani de zile am lucrat la el ca voluntar, îl sfătuiam pe unul dintre consilierii lui Platini când era vorba de fotbalul din România. A fost o perioadă minunată, cea în care am lucrat pentru Michel Platini. Asociaţia lui avea şi un motto foarte interesant, care în traducere ar însemna “Redau fotbalului şi vieţii ce mi-a oferit”, spune Cristi.
Fostul Balon de Aur al Europei a fost cel care l-a ajutat pe Cristi Moroşan să facă mai multe stagii la câteva cluburi profesioniste de primă mână, înainte de a obţine licenţa Pro. “Îmi amintesc că am stat 10 zile în staff-team-ul echipei FC Liverpool, cu un an înainte ca ei să câştige Liga Campionilor. Cele 10 zile petrecute acolo înseamnă enorm, fiind echivalentul unei facultăţi. Îmi amintesc că am asistat la celebrul meci Liverpool – Arsenal 2-3, în care gazdele au condus cu 2-0, dar londonezii au avut un Thierry Henry în zi mare şi au întors meciul în favoarea lor”, mai povesteşte Cristi Moroşan.
Apoi a început să urmeze cursurile necesare pentru a deveni agent FIFA, iar licenţa de impresar şi-a luat-o acum doi ani, fiind coleg de sesiune cu Adrian Ilie.
”Munca unui agent FIFA este foarte grea, e obositoare. De pildă, pe fiecare român pe care l-am transferat şi pentru care sunt agent l-am urmărit cu anii. Am văzut fiecare meci al lor, am întocmit mii de fişe şi am negociat cu echipele interesate de ei zile şi nopţi fără întrerupere. Din fericire, am avut noroc că francezii şi-au dat seama că sunt serios, iar acum tot ce este fotbal şi vine din România spre Franţa trece întâi pe la mine”, ne-a spus Cristian Moroşanu.
Însă cel mai greu, spune impresarul român, este să aducă jucători de origine franceză în România: “Francezii nu vor să vina în România, pentru că, spun ei, ai noştri sunt neserioşi. Dau bani puţini şi nu respectă contractul. Din Franţa în România ar veni doar jucători de mâna a treia sau a patra, în schimb din România în Franţa ajunge doar crema”.
Trei transferuri de calibru realizate de el: Daniel Niculae, Gabi Tamaş şi Vlad Munteanu, toţi la AJ Auxerre.
Daniel Niculae s-a născut pe 6 octombrie 1982, este legitimat la clubul francez de primă ligă AJ Auxerre şi este titular incontestabil pe postul său, cel de atacant. Echipa din Hexagon, care a terminat sezonul trecut pe locul opt în campionat, l-a achiziţionat pe român, pentru patru ani, de la Rapid Bucureşti, în schimbul a 3,3 milioane de euro.
Vlad Munteanu (27 de ani), mijlocaş de bandă stângă, a ajuns şi el la AJ Auxerre în pauza competiţională din acest an, fiind adus de la echipa germană VfL Wolfsburg. El a reuşit să impresioneze Germania în sezonul trecut, după ce a înscris 11 goluri în Bundesliga, ceea ce i-a adus un contract pe trei ani, în schimbul său fiind achitate peste 1,5 milioane de euro. Până acum, mijlocaşul a apărut în tricoul naţionalei o singură dată, dar e considerat o posibilă soluţie ca mijlocaş la Euro 2008.
Gabriel Tamaş a ajuns anul trecut la AJ Auxerre, după ce a mai trecut pe la cluburile Spartak Moscova şi Celta Vigo, de unde a fost achiziţionat în schimbul a 2,5 milioane de euro. Internaţionalul român s-a născut pe 18 noiembrie 1983, la Braşov şi este unul dintre titularii din naţionala României. Tamaş a mai jucat la FC Braşov, Rapid Bucureşti, Tractorul Braşov, Dinamo Bucureşti şi Galatasaray Istanbul.
Relaţie specială de prietenie cu Daniel Niculae
Cel mai elocvent caz al unei relaţii solide dintre un impresar şi un jucător este cel dintre atacantul Daniel Niculae şi impresarul Cristian Moroşan. Rădăuţeanul spune că l-a urmărit pe actualul internaţional timp de trei ani de zile. “Nu am lipsit de la niciun meci de-al lui, fie că a fost vorba de echipa de club sau de naţionala României. Nico este un tip deosebit şi îmi este un prieten special”. Dovada relaţiilor bune dintre cei doi este prezenţa lui Daniel Niculae la inaugurarea Şcolii de fotbal din Rădăuţi, în ianuarie 2007. “ Atunci a avut 8 zile de vacanţă, dar a făcut tot posibilul şi a stat două zile la Rădăuţi” spune impresarul.
Modelul lui e Giovani Becali
De când a devenit agent FIFA, Cristian Moroşan lucrează şi cu Giovani Becali. “Un om mai capabil ca Giovani în acest domeniu nu există. Este modelul meu în această privinţă. Aş dori să reuşesc şi eu să devin la fel de cunoscut şi să prezint la fel de multă încredere în lumea fotbalului ca şi el. De exemplu, dacă el îi spune unui preşedinte de club că un jucător este bun, acesta nici nu mai cere fişele de meci ale fotbalistului”, ne dezvăluie Cristi Moroşanu.
Cristian Moroşan a fost cel care a intermediat amicalul România – Costa de Fildeş disputat anul trecut în Franţa la Le Mans. Tot el a fost cel care a adus naţionala U16 a Franţei la Bucureşti, iar juniorii României U18, antrenaţi de Florin Cheran au jucat în Franţa prin intermediul rădăuţeanului.
Eric Duprat, unul dintre primii 8 antrenori din Franţa, a fost România pentru un schimb de experienţă la echipa naţională care s-a realizat cu ajutorul lui Cristian Moroşan.
De asemenea, în toamna anului trecut, Cristian Moroşan l-a sprijinit şi pe ex-dinamovistul Cosmin Paşcovici. Originar din Gura Humorului, acesta a trecut printr-o perioadă cumplită din cauza necazului pricinuit de numeroasele intervenţii chirurgicale suferite de fetiţa sa de numai 3 ani. Pe perioada operaţiilor care au fost efectuate la Paris, Cosmin Paşcovici a stat într-un apartament de-al lui Ilie Năstase, dar cel care l-a mai ajutat atunci a fost şi Cristian Moroşan: “Ieşeam seara împreună la un restaurant, îl încurajam”.
Din actuala ediţie a campionatului, în Liga a V-a figurează o nouă echipă, Şcoala de fotbal Rădăuţi, care a fost înscrisă în locul formaţiei Eusadi Negostina. Deşi ocupă un loc nu tocmai favorabil, proiectele şi ambiţiile tinerilor jucători rădăuţeni sunt de apreciat, iar pe viitor rezultatele nu vor întârzia să apară. De bunul mers al activităţilor de la Şcoala de fotbal din Rădăuţi se ocupă preşedintele Mihai Hrehorciuc şi vicepreşedintele Florin Moroşan, fratele impresarului rădăuţean.
De altfel, Cristian Moroşan a fost la originea turneului internaţional din Franţa, din primăvara anului 2007, efectuat de copiii de la această şcoală de fotbal. Acolo, jucătorii de la Şcoala de fotbal Rădăuţi au primit Trofeul Fair-Play, au vizitat cluburi din Ligue 1, precum şi numeroase obiective turistice. Ei au asistat la meciul Valenciennes – Auxerre în care printre marcatori s-au aflat românii Florin Bratu şi Daniel Niculae. Primul a oferit copiilor bilete gratis pentru a asista la meci, iar cel de-al doilea, tricouri.
În luna mai a acestui an, cu ajutorul impresarului, amatorii de fotbal cu vârste cuprinse între 8-18 ani vor putea participa la un nou stagiu în Franţa. Acesta va cuprinde meciuri oficiale, ţările participante fiind Franţa, Belgia, Cehia, Polonia, Mali, Algeria şi Portugalia, vizitarea a trei cluburi profesioniste (Paris Saint Germaine Valenciennes şi A.J. Auxerre), vizionarea meciurilor echipelor Valenciennes şi A.J. Auxerre (după meciuri participanţii urmând să primească autografe şi tricouri de la Daniel Niculae, Gabriel Tamaş şi Vlad Munteanu), vizitarea a trei oraşe (Paris, Auxerre, Valenciennes) şi a parcului de distracţii Disneyland Paris.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu