luni, 10 martie 2008

Şase autobuze noi pentru transportul în comun din Suceava

Investiţie



Autobuzele societăţii de transport public în comun – TPL sunt atât de aglomerate, încât, adeseori, o mulţime de oameni rămân în staţie, în vreme ce persoanele care, dând din coate şi împingându-se, şi-au făcut un loc, stau într-o înghesuială ce îţi taie respiraţia.

De multe ori, din cauză că autobuzele sunt atât de pline, nici şoferii nu mai îndrăznesc să oprească în alte staţii.

Situaţia s-a agravat după ce Consiliul Local a oferit aproximativ 22.000 de abonamente gratuite pensionarilor cu pensii de până la 10 milioane de lei, acum autobuzele fiind pline aproape la orice oră, nu doar la orele de vârf, dimineaţa şi după-amiaza, când ies elevii de la şcoală, iar salariaţii pleacă de la serviciu.

Un milion de euro pentru şase autobuze noi

În încercarea de a reduce cât de cât aglomeraţia din transportul public în comun, conducerea TPL a decis că trebuie să suplimenteze numărul de autobuze din municipiul Suceava.

Pentru început, au fost luate în calcul două posibilităţi - achiziţionarea mai multor autobuze, dar second-hand, sau cumpărarea de autobuze noi, precum cele 30 Irisbus Iveco achiziţionate de Primăria Suceava.

“În cele din urmă, decizia AGA a fost să achiziţionăm tot autobuze noi, cu cele second-hand existând riscul să nu găsim piese de schimb, să nu poată fi reparate la noi în ţară sau să se strice rapid, după un număr mic de kilometri parcurşi”, a declarat administratorul TPL, Darie Romaniuc.

Suma necesară pentru achiziţionarea celor şase autobuze, adică aproximativ un milion de euro, va fi asigurată în întregime din încasările TPL.

Caietul de sarcini al licitaţiei pentru achiziţionarea celor şase autobuze noi va fi disponibil de săptămâna aceasta, în aşa fel încât, după organizarea licitaţiei şi desemnarea unei oferte câştigătoare, noile autobuze ar putea circula prin oraş chiar din vară, reducând astfel parţial aglomeraţia din celelalte mijloace de transport în comun.