miercuri, 3 septembrie 2008

Plăţile pentru programul SAPARD s‑ar putea relua săptămîna viitoare

• aşa crede directorul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 1 Iaşi • la nivelul regiunii nord‑est sînt blocate 55 de proiecte, cu o valoare totală de 7,9 milioane de euro

Întreprinzătorii din regiunea nord‑est şi‑ar putea deconta de săptămîna viitoare cheltuielile pentru programele SAPARD aflate în derulare. În acest moment, sînt blocate plăţile pentru 55 de proiecte, cu o valoare totală de 7,9 milioane de euro. Şeful Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 1 (CRPDRP) Iaşi crede că la sfîrşitul săptămînii viitoare s‑ar putea relua aceste plăţi. "Nu s‑au găsit în ţara noastră probleme de fond, aşa cum s‑a întîmplat în Bulgaria, iar la sfîrşitul acestei săptămîni ministrul Agriculturii se va afla la Bruxelles, pentru a prezenta rezultatele planului de acţiuni stabilit la recomandarea Comisiei Europene. Cred că la sfîrşitul săptămînii viitoare se va da drumul la plăţi", a declarat Eugen Ţicău, directorul CRPDRP 1 Iaşi.

Potrivit acestuia, verificările pe teren s‑au intensificat, iar eşantioanele de control au fost extinse. "Am trimis la Bucureşti toate proiectele verificate, precum şi toate proiectele eligibile şi neeligibile. În plus, angajaţii mei trebuie să facă şi poze la verificările pe teren, pentru a vedea evoluţiile, de la o săptămînă la alta. Sîmbătă seara, de exemplu, salariaţii Centrului au plecat din instituţie la ora 21, iar duminică, la ora 20", a spus Eugen Ţicău.

Recent, comisarii europeni au descoperit nereguli cu privire la aplicarea procedurilor în programul SAPARD şi au cerut ca plăţile care urmau să fie făcute la programele nefinalizate încă să fie stopate. În aceste condiţii, conducerea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a decis să ia măsuri pentru ca verificările pe teren să fie făcute în timp util si pe baza standardelor cerute. Au fost realizate liste suplimentare de verificare pe teren, care includ elemente specifice pentru diferitele tipuri de investiţii. În acelaşi timp, personalul Direcţiei de Audit Intern din cadrul APDRP a fost redimensionat astfel încît să poată permite mai multe controale ad‑hoc. Conform deciziei autorităţilor române, reluarea plăţilor către beneficiarii Programului SAPARD se va realiza după ce comisarii europeni vor decide că deficienţele au fost remediate.