Stefan cel Mare era in targul Roman si se-narma impotriva lesilor care veneau cu dusmanie asupra tarii. Tocmai atunci veni stafeta ca a murit mitropolitul de la Radauti - ca pe vremea aceea era mitropolit la Radauti - si acum trebuia sa aleaga pe altul in locul celui care murise.
Boierii si toti curtenii lui Voda au pus vorba pentru un preot vaduvoi din satul Porcesti, de langa Roman. Voda s-a induplecat si l-a chemat sa-l vada si el ce fel de vladica vreau boierii. Indata i l-au adus pe popa din Porcesti si l-a infatisat lui Voda.
Stefan cel mare, cand l-a vazut, nu stiu cum i s-a parut lui, ca numai ce i-a zis:
- Parintele, sa-mi dezlegi trei intrebari ca sa te fac vladica, iar daca nu le dai de capat, sa stii ca te pun in teapa, sa nu mai inseli lumea. Uite la ce ai sa-mi raspunzi: 1) In cata vreme voi inconjura Moldova? 2) Cat pretuiesc eu ca domn? si 3) Ce gandesc eu? Hai, du-te, parintele, si peste o saptamana sa vii cu raspuns ori pentru vladica, ori la teapa!
Popa se inchina cu smerenie inaintea lui Voda si a cotit inapoi, la Porcesti; iar Stefan si-a cautat de treaba razboiului.
Trecu cinci zile din saptamana si popa nu putea gasi o dezlegare, macar la un raspuns. Era vai si amar de capul lui; nici odihna nu avea, nici mancarea nu-i tihnea, nici zi buna nu petrecea. Gatise pamantul!…
Da el avea un argat care pastea porcii si cand a venit cu porcii acasa, in seara celei din urma zi din saptamana sorocita de Voda, nu a gasit mancarea facuta si cum era rupt de foame, l-a intrebat:
- Ce ai taica, de esti scarbit si mancare nu mi-ai facut?
Stapanu-su, trudit de necazul lui, tacea. Dar pe porcari nu-l rabda foamea si iar l-a intrebat:
- Taica, spune-mi ce ai de esti asa berghelit (uratit), ca doara si eu om sunt, te-oi scapa de alean!
Popa, cum era amarat, de voie, de nevoie, i-a spus porcarului de intrebarile lui Voda si ceea ce-l asteapta: ori se face vladica, ori se-nalta in teapa, ca nu era de sugubit cu Stefan-voda.
Cand a vazut porcariu in ce cumpana era stapanu-su, i s-a facut mila de dansul si l-a sfatuit:
- Asculta, taica: maine dimineata, sa facem schimb cu straiele, eu ma imbrac cu cele popesti si tu, taica, sa-mbraci pe ale mele, sa te ungi pe obraz cu ceva, ca sa nu te cunoasca si sa iei porcii de dinapoi ca eu m-oi duce sa ma puna in teapa in locul tau, taica.
Popa, cand a auzit una ca asta, se umplu de bucurie ca l-a scapat porcariu din gura mortii, fiindca auzise de moartea lui Stefan-voda, dar acum era chiar s-o guste.
A doua zi de dimineata, popa porni cu porcii la camp si porcariu s-a indreptat catre targul Roman. I-a fost greu pana a nimerit unde sta Voda si pana ce-a razbatut de-a intat la el, iar cand s-a vazut in fata lui Stefan, a strifat din toata inima:
- Sa traiesti, maria-ta! Eu-s popa cu poruncile.
- Ei, parintele, ia spune-mi amu, sa vad unde te trimit, laRadauti ori la calau?
- La intrebarea intai, adica: in cata vreme ai inconjura Moldova, ce sa spun!? Soarele, ca-i soare care alearga cu cai de foc si tot si tot ii trebuie o zi si-o noapte sa-nconjoare Moldova si maria-ta nu esti soare, nici n-ai cai de foc, asa ca-ti trebuie sapte zile bune sa-nconjori Moldova, calare.
- Brava, parintele, ai brodit-o bine!
- M-ai mai intrebat: cat ai pretui maria-ta,iata cum m-a luminat mintea mea cea proasta! Domnul nostru Iisus Hristot, imparat in cer si pe pamant, a fost pretuit de jidani cu 30 de lei, apoi maria-ta, ca domn pamantean, pretuiesti numai 28 de lei.
- Brava, parintele, zi-nainte c-ai nimerit-o si pe asta!
- Iaca si ce gandesti, maria-ta: maria-ta gandesti cum ca vorbesti cu popa Ion din Porcesti si vorbesti cu Ghelasie, porcariu din Trifesti.
Voda fiind multumit si de raspunsul acesta, i-a zis porcariului:
- Brava, Ghelasie, sa traiesti sa-ti pastoresti norodul cu intelepciune, dupa cum te vad ca-ti este firea si sa te duci de-amu la Radauti. Si a spus logofatului sa-l duca la Mitropolitul cel mare ca sa-l miruiasca mitropolit la Radauti.
Iaca asa, Ghelasie*, porcariu din Trifesti, s-a facut mitropolit la Radauti.
* Se zice ca Ghelasie era razas fruntas si ca din neamul lui se trage Inochentie, Vladica la Husi intre anii 1752-1782. Cronica Romanului
Legende populare romanesti
Cine a povestit legenda: Narcis Cretulescu a auzit-o de la gen. Gr. Ipapescu Lachelarescu din Iasi