marți, 17 iulie 2007

Măsuri sporite împotriva gripei aviare

Măsuri sporite împotriva gripei aviare

Monday, 16 July 2007

ImageDSVSA Suceava anunţă interzicerea achiziţionării de păsări, ouă şi a produselor şi subproduselor provenite de la păsări din Germania şi Cehia. Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitară- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a precizat luni, că în momentul de faţă, în Germania evoluează o gripă aviară H5N1 la păsările sălbatice cu extindere la păsările domestice şi sălbatice din Republica Cehă.

Ca o primă măsură, Petrea Dulgheru spune că pe întreg teritoriul judeţului Suceava se interzice comercializarea păsărilor vii de către intermediari, indiferent de judeţul de provenienţă, vânzarea acestora putându-se face numai de către fermele producătoare, cu maşinile şi personalul propriu, în locuri aprobate de autorităţile sanitare veterinare judeţene.

„Maşinile vor fi autorizate sanitar veterinar numai pentru transportul păsărilor, trebuie să aparţină exclusiv unităţilor producătoare şi vor fi dezinfectate în unităţile de origine, prezentând dovada scrisă pentru ziua respectivă, în acest scop. Păsările achiziţionate fraudulos din alte judeţe şi vândute cu certificate sanitare veterinare provenite de la ferme din judeţul Botoşani, vor fi confiscate împreună cu mijlocul de transport şi se vor aplica sancţiuni contravenţionale consistente” menţionează şeful DSVSA Suceava.

Acesta a mai adăugat că vânzarea păsărilor vii pe teritoriul judeţului Suceava se va face numai cu Avizele sanitare veterinare interjudeţene şi numai în locuri stabilite de Autorităţile sanitare veterinare şi cele ale administraţiei locale.

Echipe mixte de control se vor deplasa în judeţ pentru a verifica dacă se respectă aceste măsuri, iar acolo unde va fi cazul va aplica sancţiuni.

0 comentarii: